Kreikka vastaan Suomi

Tiistai 22.9.2015 klo 21.10 - Juhani Eilola

Suomi ennakkosuosikkina

Suomi lähti Kreikkaa vastaan talouden EurooppaCupiin selkeänä ennakkosuosikkina. Ja kai sitä voi sanoa niinkin että Jutta Urpilainen vei Suomen 1-0 johtoon hankkiessaan takuita Suomen vastuille Kreikassa. Toki Suomessakin ollaan hiukan erimielisiä siitä olisiko maali pitänyt hylätä.

Nyttemmin Suomen otteet ovat entisestään koventuneet ja jos kyse olisi kahdenvälisestä maaottelusta, niin Kreikalle ei annettaisi mitään selviämisen mahdollisuuksia.

Kreikka vastaa

Uutiset Kreikasta ovat kertoneet että Kreikka on vastannut Suomelle. Jos kreikkalainen näkee jossain tuotteessa tekstin Made in Finland, niin se jää kaupan hyllylle. Suomalainen työ ei Kreikassa enää entiseen malliin myy. Eikä siihen auta vastata matkailua lopettamalla, suomalaisia tuotteita ei kuitenkaan enää yhtä suurella innolla osteta. Se on kisan henki.

Kreikka on muistuttanut Suomea myös ansioistaan Suomen pääsemisessä EU:n jäseneksi. Tasoitus 1-1.

Suomi seuraa esimerkkiä

Suomen pelityyli on vuosi vuodelta lähestynyt Kreikan pelityyliä. Kenties Kreikka saa aikanaan olla päättämässä Suomen tukipaketista tai olla ottamassa vastaan suomalaisia elintasopakolaisia Kreikkaan.

Suomi teki kuitenkin viime hetken ketjun vaihdon. Kataisen kentällinen vaihdettiin Sipilän kentälliseen ja nyt piiskataan omaa kansaa tehokkaampaan peliin ja voittoon keinolla millä hyvänsä. Ei ainakaan anneta voitonriemua Kreikalle.

Maximilianin veto yläriman kautta maaliin

Myhrberg.jpgSuomen valmennusjohto on aivan oikeutetusti ottanut keinovalikoimiinsa Kreikan tavoin myös menneisyyteen vetoamisen.

Kreikka itsenäistyi vuonna 1830, jota edelsi vapaussota turkkilaista valtaa vastaan. Näytti siltä että Aleksanteri Ypsilantisin aloittama kapina oli tuomittu heti alkuunsa epäonnistumaan. On hyvä muistaa että Kreikka sai apua toivottomaan taisteluunsa muualta Euroopasta ns. Kreikan ystäviltä (filhelleenit) ja yksi tunnetuimmista sotasankareista oli suomalainen August Maksimilian Myrberg (Matti Aukusti Myrberg). Matti syntyi Raahessa ja hänen äitinsä saattaa oikein hyvällä tuurilla olla jopa kaukaista sukua meikäläiselle.

Myrbergin tarina Kreikan vapaussodassa on todella jännittävä. Paitsi että hän loukkaantui useamman kerran kentän pintaan, hän pelastui useita kertoja todella täpäristä tilanteista. Pariin kertaan jopa kuolemantuomiosta.

Niin vain Kreikka itsenäistyi ja Myrbergille annettiin Kreikan vapaussodan muistomitali ja sen lisäksi Vapahtajan ritarikunnan merkki, jossa oli kirjoitettu: "Otto, Hellaan kuningas. Sankarimielin isänmaan puolesta taistelleille."

Pallo on Sipilällä

Peli Suomelle 2-1. Nyt ollaan lisäajalla (3 min) ja odotetaan vetääkö Sipilä vielä kulmapotkusta banaanipotkun maaliin.

ONNEA MOLEMMILLE JOUKKUEILLE JATKOPAIKAN TAVOITTELUSSA!

8 kommenttia . Avainsanat: Kreikka, historia

Että tänäänkin olisi jotakin!

Perjantai 16.11.2012 klo 22.58 - Juhani Eilola

Ei niin häävi blogiteksti, mutta että tänäänkin olisi tarjolla edes jotakin.

Muistan vuosikymmenten takaa pakinan siitä millaisia säästöjä valtakunnassa pitäisi tehdä ja mistä laman aikana leikata. Paras oli mielestäni Tytti Isohookana-Asunmaan nimen leikkaus Tytti Pienihoomuna-Asunkuuksi. Kokeilen ihan sanaleikittelyn nimissä tehdä tästä kurikkalaisen version. Mistä Kurikassa voitaisiin leikata ? Mukana on nimien väännöksiä. Tuskinpa kukaan tästä silti loukkaantuu.


Hallinto

2012-11-16-617.jpgHallinnossa voisimme aloittaa leikkaamalla toimielinten nimiä. Kaupunginhallitus voidaan leikata muotoon kyläntallitus ja sen alainen suunnittelujaosto muotoon huulennittelujaosto. Lautakunnat muutetaan tikkukyliksi ja johtokunnat lankakyliksi. Kaikkia elimiä johtaa kuiskauksenalainen ja kirjaamisesta huolehtii sihtiainen. Johtoryhmän jäseninä ovat Hannu Kokonaan-Littinen, Kaarena Tuhkala, Yövi Herneskuu, Matti Hiirulla, Seppo Tilkku, Tameinaspanna Latiainen, Evähe Lätäkkönen, Martti Tinuri, Paa Tyrvä, Pikkuveli-Erkki Vikulle.

Talousarviossa pilkkua siiretään yksi pykälä vasemmalle.

Tekniikka

Tekniikka lopettaa katujen rakentamisen ja rakentaa pelkkiä polkuja. Katuvalojen tilalle asennetaan polkutuikut. Tiekarhu korvaat polkunallella ja traktorit trakkojuilla. Työmaille ei enääviedä parakkeja vaan papentuja.

Talonrakennuksessa ei rakenneta vaan askarrellaan. Sirkkelin ääntä soitetaan nauhalta. Tietokoneet vaihdetaan arvausleluihin ja hiiret torakoihin.

Litteistä näytöistä tehdään niin litteitä että niiden läpi näkyy naapuri. Mittaustöissä sateliittimittauksesta siirrytään lennokkimittaukseen ja rajapyykit vaihdetaan rajarätteihin.

2012-11-13-601.jpgSivistys

Sivistyspuolellakin löytyy leikattavaa. En nyt vain muista mitä. Jos ei muuta niin ainakin Matti Mäkisen nimi voitaisiin muuttaa Matt Kumpuilevaksi.

Vapaa-aika

Kulttuuri on tästä lähtien hopetuuria ja urheilu pelkoilua.


No joku muu voi jatkaa. Tähän meni jo monta iltaa ;-)


1 kommentti . Avainsanat: Kurikka

Budjettikuri

Keskiviikko 14.11.2012 klo 0.52 - Juhani Eilola

En pidä vaikeista sanoista enkä siitä että käytetään sivistyssanoja tai poliittista kieltä silloin kun on olemassa selkeä suomalainen kaikkien ymmärtämä termi. Yritetään nyt kuitenkin selittää tätä yhtä vaikeaa termiä ja katsotaan mikä palaute siihen tulee. Emmeköhän löydä lopulta oikeankin merkityksen.img_3152.jpgViime päivinä on paikallisesti keskusteltu termistä budjettikuri. Sanakirjoista ei paljon apua ole, mutta eduskunnassa budjetointiin liittyvästä materiaalista on helppo päätellä mitä budjettikuri Suomen ja EU:n tasolla tarkoittaa ja mitä sen voitaisiin olettaa tarkoittavan pienessä kotoisemmassa Kurikassa.

Budjettikuri ei ole sitä että menotaloudessa rahaa ei käytetä välttämättömyyksiin. Suuri osa näistä yhteiskunnan välttämättömyyksistä on lakisääteisiä eikä niiden summia ole mahdollista tietää tarkasti etukäteen. Ylityksiä tapahtuu lähes varmasti. Tässä budjettikurista ei ole mahdollista pitää kiinni, joskin sitä pystytään mahdollisimman tarkasti noudattamaan silloin kun kyse on monivuotisista hankkeista.

Budjettikuri liittyy enemmän budjetin laatimiseen kuin sen toteuttamiseen. Kun olin eduskunnassa laadittaessa vuoden 2011 budjettia, niin hallitusryhmien kesken sovittiin etukäteen (myös Juha Mieto) ettei siihen tehdä lisäesityksiä. Ei edes suuria tunteita nostattavien paikallisteiden osalta. Ei mihinkään suuntaan Suomea, koska kaikkien toiveiden toteuttaminen olisi tarkoittanut n. 3 miljardin lisämenoja. Tästä sopimuksesta pidettiin kiinni vaikka oppositiossa perussuomalaiset esittivätkin varoja joka tielle "Veltto" Virtasen toimiessa kannatusautomaattina. Millekään kohdalle niitä ei kuitenkaan lisätty. Tästä budjettikurista oli kyse myös Säntintien kohdalla. Esityksellä ei ollut mitään mahdollisuutta mennä budjettikäsittelyssä läpi.

Budjettikuri on kuitenkin muutakin, se on myös budjetin laatimisessa pitkän ajan suunnittelusta eli silloinkin sovitusta kiinni pitämistä, mutta silllä tavalla joustavasti että välttämättömät ylitykset voidaan tehdä. EU-tasolla budjettikuri tarkoittaa talousarviota koskevan pitkäaikaisen kurinalaisuuden säilymistä.

Kurikassa budjettikuri terminä voisi tarkoittaa lähinnä sitä, että noudatetaan budjetin laatimisessa pidemmän aikavälin maltillista rakentamisohjelmaa (viisivuotissuunnitelmaa) ja valtuuston hyväksymiä strategioita eikä vuosittain tai mikä pahinta joka vuoden viimeisessä käsittelyssä lisätä talousarvioon joka ainoan valtuutetun mielen mukaisia yllättäviä populistismia ruokkivia lisäesityksiä. Jos ne lisätään talousarvioon, niin nekin lisätään vasta suunnitellusti tuleviin budjetteihin.

Tämä on budjettikuria. Sovittujen sääntöjen mukaisesti budjetoimista.

5 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Kurikan sosiaalitoimi ja JIK 2013

Tiistai 6.11.2012 klo 18.21 - Juhani Eilola

0082.jpg

Kunnallisvaalit on käyty ja neuvottelut luottamuspaikoista käynnistyvät. Kurikassa luottamuspaikkoja on jaossa aikaisempaa vähemmän kun sekä Kurikan perusturvalautakunta että sen alainen yksilöjaosto lakkaavat olemasta vuoden vaihteessa. JIK-kuntien sosiaalitoimista ainoana JIK:iin siirtyy Kurikan sosiaalitoimi.


Perusturvalautakunnassa ovat olleet vuosina 2009-2012 puheenjohtaja Kirsi Lehtinen, varapuheenjohtaja Eija Marttila sekä jäsenet Kristiina Koivisto, Veli-Pekka Kiskola, Ilkka Koski-Säntti, Juhani Kivipelto, Pauli Koivula, Sirpa Uusimäki, Raili Hakala, Raimo Honkaniemi sekä Jaakko Lehtinen. Heidän paikkojaan ei siis tulevalla kaudella täytetä.

Yksilöjaoston vimeisiksi edustajiksi jäävät puheenjohtaja Merja Varin, varapuheenjohtaja Mikko Peräaho ja jäsenet Aarre Asiala, Marja-Leena Markus ja Tapani Ristiluoma.

Sosiaalitoimen siirtyessä JIK:iin palvelujen tilaamisesta vastaa Kurikan kaupunginhallitus ja varsinaisesta Kurikan sosiaalitoimen palvelujen tuottamisesta JIK:n johtokunta, jossa päätösvaltaa käyttävät tällä hetkellä kurikkalaiset puheenjohtaja Matti Ollila ja jäsenet Kaarina Hautala, Margit Parkkamäki, ilmajokiset Veli Haavisto, Regina Ollila, Seppo Pirttikoski sekä jalasjärviset Anne Ojajärvi, Ahti Arokallio ja Osmo Metsä-Ketelä. Esittelijänä toimii JIK:n vaasalainen johtaja Anna-Kaisa Pusa.

JIK:n johtokunta tulee valitsemaan joko keskuudestaan tai osittain ulkopuolelta JIK:n yksilöjaoston, jonka kokoonpanossa on kaksi edustajaa jokaisesta kunnasta.

JIK:n yhtymäkokoukseen Kurikka valitsee viisi edustajaa (edustaja jokaista alkavaa 3000 asukasta kohden). Jalasjärveltä ja Ilmajoelta edustajia on yhteensä seitsemän.


Poistuvia luottamustoimia on Kurikassa siis 16 kappaletta ja uusia syntyy 6 kappaletta, joista neljä miehitetään naapurikuntien edustajilla.

Aika näyttää miten toimivaa demokratiaa kolmen kunnan yhteisesti yhteen kuntaan kohdistuva hallinnointi tuottaa.

8 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Paavalin majalla

Sunnuntai 19.2.2012 - Juhani Eilola

Eilen oli vaihteeksi Rasti-Kurikan testijuoksu Paavalin majalla. Mukana oli kaksi naista ja taisi olla melkein kymmenkunta miestä. Keli ei ollut aivan paras joten ehkä ennätyksiäkään ei syntynyt. Ei ainakaan itselleni eikä tuloksia ole vielä ilmestynyt. Kuvassa Jari Välikorpi kirjaamassa tietoja juoksun jälkeen.

180220121070.jpg

Paavalin maja

Rasti-Kurikalta voi varata majaa yksityiskäyttöönkin pientä korvausta vastaan. 60 neliön majassa on takka, piirtoheitin, iso sauna, suihkut, pukuhuone, WC ja keittiö tykötarpeineen. Jos vähänkin kiinnostaa niin ota yhteyttä Juha Järvenpäähän 040-5587908 ja saat avaimet käteen.

Lisätietoja majasta löytyy sivulta Paavalin Seuramaja.

Paavalin alue on aivan loistava alue harjoitteluun. Maastosta löytyy kartat ja kiintorastiverkostot. Pururadat ulottuvat Kurikan keskustan liepeille saakka ja talviset ladut olivat nytkin loistavassa kunnossa.

Kurikkalaiset tekevät metsässä muutakin kuin suunnistavat. Tämähän oli aikoinaan Korpikylää ja olemme syntyneet metsään. Video on kuvattu toisella majalla mutta mukana videon tekemisessä on ollut myös raskulaisia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rasti-Kurikka

Vimeinen valssi

Sunnuntai 12.2.2012 - Juhani Eilola

Olet aina ollut uskollinen työnantajallesi. Et koskaan ole käyttänyt sairaspoissaoloja väärin. Et ole koskaan ollut perusteettomasti pois töistä ja tunnet luvallisestakin poissaolosta syyllisyyttä. Korvaat omantuntosi takia nekin poissaolot vapaa-aikanasi.

Olet ammattiisi koulutettu ja innostunut työstäsi. Pidät yhteyttä kolleegoihisi ympäri maata. Opiskelet lisää omalla ajallasi, koulutat itsellesi alaisia ja kerrot heille ammattisi hienoudet ja salaisuudet. Työantajan etu on aina ollut sinulle tärkeä asia, sen takia jaat auliisti kaiken tietämyksesi työtovereille.

Et koskaan ole valittanut palkkauksestasi etkä verrannut itseäsi muihin. Elät pienellä palkallasi ja säästät kaikessa että se riittäisi jokapäiväiseen elämään. Pidät työtovereitasi suuressa arvossa ja jos huomaatkin että heistä joku käyttää työnantajan luottamusta  väärin, et pahoita mieltäsi.

Eräänä päivänä huomaat työpaikan palkkoja vertailtaessa että kouluttamaton, kauppakeskuksissa työaikana omia asioitaan hoitava, aina sairastava virkaveli saa paljon suurempaa peruspalkkaa samasta työstä kuin sinä. Hänet on lisäksi henkilökohtaisen lisänkin kohdalla arvioitu paljon sinua paremmaksi työntekijäksi.

Olet palkkakuopassa ja pysyt, kunnes saat tiedon että Sinut on irtisanottu!Olet uskonut aina Jumalaan. Omalla tavallasi. Olet rukoillut ilta illan jälkeen ystäviesi ja rakkaidesi puolesta.

Et ole koskaan tyrkyttänyt uskoa kenellekään vaan kysyttäessä ohjannut lähimmäisiä oman ymmärryksesi mukaan - ehkä seurakuntaan saamaan lisää vastauksia.

Olet antanut vähäisiä varojasi kolehtiin ja lähettänyt lahjoja kummilapsellesi Kongoon. Olet laittanut rahaa Lähetysseuran tilille lehmien ostamista ja kaivojen rakentamista varten Togoon. Olet muistanut myös oman paikkakuntasi lähetystyötä ja tukenut Kansanlähetystä ja SLEYtä.

Käyt seurakunnan tilaisuuksissa ja istut vaatimattomasti takarivillä koska et halua erottua joukosta. Luet Raamattua joka päivä ja käyttäydyt hiljaisen sydämen uskolla niinkuin kristityn kuuluukin. Kun huomaat että heikkoja sorretaan, sinä puolustat heitä.

Yhtenä päivänä huomaat että olet uhka paikkakunnan herätysliikkeen johdolle. Johtohahmo kieltää sinua astumasta jalallasi tilaisuuksiin.

Olet ulkona ja pysyt. Vuosien kuluttua saat haasteen käräjille. Johtaja on saatu kiinni pedofiliasta ja sinulla on ollut häneen yhteyksiä. Istut syyttömänä viisi vuotta vankilassa. Vapaudut hyljeksittynä seksirikollisena jonka perhe on lähtenyt ja lapset hylänneet.


Olet aina ollut uskollinen puolisollesi. Olet luvannut rakastaa häntä Jumalan edessä kunnes kuolema teidät erottaa. Huomaat että rakkaus haalistuu ajan myötä. Käyt paljon kursseilla muilla paikkakunnilla. Sinulla on tilaisuuksia uskottomuuteen vaikka kuinka paljon. Mutta muistat lupauksesi ja tiedät että rakastat häntä yhä. Hän ei ole ollut kiinnostunut sinusta vuosikausiin, elät selipaatissa ajatellen vain sitä, että olemme hyviä ystäviä ja ikuisesti toisillemme uskollisia.

Ostat lahjoja, teet ylitöitä viikonloput läpeensä, olet ylpeä hänestä ja haluat antaa hänelle parasta.

Yhtenä päivänä huomaat että hänellä onkin jo kauan ollut toinen.
Nyt olet yksin. Puoliso vie parhaan asianajan avulla sinulta kaiken, kunniankin jos mahdollista.


Olet huolestunut paikkakuntasi kehityksestä. Koska sinut tunnetaan vilpittömänä perheenisänä, moraalisesti vahvana ja hyvillä ajauksilla varustettuna miehenä tai naisena niin sinut kutsutaan mukaan kunnallisvaalien listalle.

Suostut koska haluat ajaa paikkakuntasi asioita ja edistää kuntasi asukkaiden onnellista tulevaisuutta. Et hae puheenjohtajuuksia, et halua loistaa puheenlahjoillasi, et olla jotain mitä et ole. Mutta haluat kuntalaisten parasta.

Sinulla on hyviä aloitteita. Monet kirjoittavat niihin nimensä. Jotkut asiat etenevät valmistelun kautta päätettäviksi. Olet onnellinen kunnes sen joku huomaa että saat liikaa kunniaa, sen jälkeen oletkin uhka. Sinua on syytä karehtia koska sinut nimitettiin vuoden kuntalaiseksi.

Jäät poliittiseen paitsioon ja pysyt.


Olet tehnyt pitkän elämäntyön. Ollut mukana taistelemassa Suomelle vapautta. Menetit sodassa paljon, isän ja kolme veljeä, mutta tulit kotiin äitisi ja sisaresi luokse, ja sinä rakensit tätä maata. Palvelit lähimmäisiä ja olit maksamassa velkaa. Raivasit maita ja mantuja. Osoitit mitä on pohjalainen sisu ja rakkaus Isänmaahan.

Kunnes tuli vuosi 2015. Vanhusten ja veteraanien palvelut on leikattu. Joudut lähtemään hoitokotiin 120 km:n päähän kodistasi. Et halua.

Olet punaisessa mökissäsi yksin. Kukaan ei muista. Ja pysyt!


Olet aina elänyt terveellisesti. Syönyt vihreitä ja punaisia kasviksia. Käynyt lenkillä, juonut vain punaviiniä ja sitäkin kohtuudella, et koskaan ole tupakoinut. Olet huolehtinut hygieniastasi ja varonut sukupuolitauteja.

Yhtenä päivänä kuulet että säteily on aiheuttanut sinulle syövän. Elät ehkä vielä muutaman vuoden, ehkä muutaman kuukauden.

Olet saanut levon. Pysyvän levon. Muistona siitä seurakunnan hoitama kivi haudallasi.


NIIN OIKEUDENMUKAINEN ON MAAILMA!

3 kommenttia . Avainsanat: Epäoikeudenmukaisuus

Onnellisuuspolitiikka

Sunnuntai 29.1.2012 - Juhani Eilola

WWF:n mukaan ihmiset käyttävät luonnonvaroja tällä hetkellä reilusti yli maapallon kestokyvyn. Keskustelemme vakavasti kuntien talousongelmista ja palveluiden järjestämisestä. Ne ovat vakavia kysymyksiä, mutta niitä paljon vakavampi on ympäristömme tulevaisuus. Pekingiläiset ja japanilaiset sen tietävät. Tulevaisuudessa ympäristöarvot on otettava huomioon kaikenlaisessa päätöksenteossa että myös lapsemme voivat asuttaa tätä planeettaa ja pohjalaista maaseutua.

Alla melko pitkä, mutta puhutteleva ja surullinenkin kuvaus siitä miten kotiseudullemme lopulta voi käydä. Vaikka video Fukushimasta kestää toistakymmentä minuuttia, niin kannattaa katsoa. Tämä tuli minulle tutuksi jo kuukausia sitten. Olen unohtanut välittää sen lukijoille aikaisemmin.

Kuntauudistuksen ympäristöarvot

Tunnustan olevani vihreiden arvojen kannattaja ja siksi ajattelevani monista asioista eri tavalla kuin kyllästyneet ja uudistajat. Esimerkiksi nykyisessä kuntauudistuksessa näen erityisen suurena ongelmana kasvavan liikenteen ongelman. Keskittäminen on jo nyt lisännyt satoja prosentteja liikenteen osuutta arkipäivän elämässä. Joissakin tutkimuksissa on arvioitu että aikaisempi liikenteen määrä oli vain noin 30% nykyisestä.

Lähikaupat ovat kuolleet, kyläkouluista viimeiset ovat kuolemassa. Yhteiskunnan palvelut ovat karkaamassa maakuntakeskuksiin. Kun ennen kotoa lähdettiin kauppaan pyörällä, potkukelkalla tai kävellen, niin nyt ilman autoa se on lähes mahdotonta. Maaseutukodeissa on käytössä pääsääntöisesti kaksi tai useampi auto.

Se että edustan vihreää ajattelua, ei tarkoita sitä että edustaisin Vihreän liiton ajattelua, joka maaseudun kannalta on valtavan ristiriitaista. Ollaan lisäämässä kuljettavia matkoja ja laskuttamassa niitä niiltä jotka pakotetaan näitä matkoja tekemään. Paljon loogisempaa on vähentää tarvetta omalla autolla liikkumiseen.

Kuntien ja valtion virastojen työtä ollaan keskittämässä yhä harvempiin pisteisiin. Se kasvattaa sekä virkamiesten että asiakkaiden tarvetta liikkua tien päällä. Sen takia jokaisessa kuntakeskuksessa pitäisi säilyttää vahvoja yhteispalvelupisteitä. Kaiken huippu on työvoimatoimistojen katoaminen kuntakeskuksista. Ne joilla ei edes ole varaa liikkua, pakotetaan siihen sosiaalisen huolenpidon loppumisen uhalla.

Huomattavasti järkevämpää kuin keskittämiskeskustelut, olisi ryhtyä keskustelemaan etätyömahdollisuuksista. Niillä henkilöillä joilla asiakaspalvelu on keskistetty tietyille päiville tai joilla asiakaspalvelua ei ole, voidaan nykypäivänä luoda mahdollisimman vähän luontoa kuluttava työskentelymalli joka tuo myös säästöä huomattavasti enemmän kuin mikään kuntauudistus. On aivan varmaa että tällainen keskittämismalli on vain välivaihe etätyölle. Jossain vaiheessa tämä mielettömyys paljastuu tyhmimmällekin päättäjälle.

Onnellisuuspoliittinen manifesti

WWF on julkaissut onnellispoliittisen manifestin. Sen sisällössä on paljon varteenotettavaa jota tässä on mahdotonta käsitellä. Kaikkien Kurikan valtuustossakin työskentelevien kannattaa se kuitenkin lukea. Monia siinä suositeltuja asioita omassa kaupungissamme pyritään jopa rajoittamaan. Esim. yhteisten tilojen käyttöä, joka vähentää uudistilojen rakentamisen tarvetta. Tila jonka käyttöä rajoitetaan, tuhlaa tyhjänä illasta toiseen energiaa.

Green Office

Kannattaa käydä tutustumassa myös Green Office -sivuihin. Emme voi ikuisesti jatkaa tietotekniikan keskellä uudistusten lykkäämistä. Joskus tietotekniikkaa on lähdettävä hyödyntämäänkin. Joskus on arvioitu että pahimmillaan työpaikalla käytetystä ajasta 35% menee tietotekniikkaongelmien ratkaisemiseen kun tilanne voisi olla toisinkin päin. Tietotekniikka voisi nopeuttaa työskentelyä nykyisestään vielä ainakin 35% ja erityisesti vähentää muuta kulutusta useita kymmeniä prosentteja.


Tykkään Johanna Kurkelan musiikista, mutta en ole saanut sitä koskaan sovitettua näihin blogiteksteihin. Nyt sovitan tähän Hiljaisen kaupungin koska sen kuvaus nostaa eilisen blogitekstin tapaan muistoja mieleen. Ja tietysti toivon että voimme jakaa matkamme myös toistemme kanssa.

3 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Rasti-Kurikka kunnon asialla

Sunnuntai 22.1.2012 klo 0.35 - Juhani Eilola

Huippusuunnistuksen asialla

Olin eilen mukana Rasti-Kurikan testijuoksussa, joita järjestetään muutaman kerran talvessa Paavalin alueella. Mukana on ollut välillä kovia tekijöitä. Tällä kerralla 7.8 km:n testijuoksussa Rasti-Kurikan australialaisvahvistus David Brickhill-Jones juoksi uuden reittiennätyksen 27.09. Hänellä oli nimissään jo viime vuodelta 16.4 km:n kärkiaika 56.40.

Ajat ovat talviset olosuhteet huomioon ottaen kovia eikä profiilikaan ole niitä kaikkein helpoimpia, sillä Antilantien pitkä nousu juostaan pidemmällä matkalla useampaan kertaan ylös.

210120121061.jpg

Kun katsoo kaikkien aikojen listauksia niin mukanna on ollut Sauli Harjamäkeä, Topi Anjalaa, Vesa Taanilaa ja Marius Mazulisia. Melkoisia mestareita ja juoksun ammattilaisia siis. Listoilta löytyy myös Kurikan omia kestävyysjuoksijoita huipuista aina täysin mitättömiin tekijöihin kuten allekirjoittaneeseen saakka.

Ennätyslista löytyy tästä: Kaikkien aikojen parhaat.

Kunnon asialla

Vuoden 2012 tavoitteena on nostaa Kurikassa suunnistuksen arvostusta ja vetovoimaa kuntoilulajina. Aikuisille järjestetään suunnistuskoulua ja Iltarastit ovat aina sopineet kaikille kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Suunnistus ja metsässä liikkuminen on kenelle tahansa terveysliikuntaa parhaimmillaan.

Jukolan viesti on jokavuotinen huippu- ja kuntosuunnistustapahtuma. Tässä videona sen lähtö, joka kuvaa hyvin sitä skaalaa millä tasoilla ja millä mielellä eri ihmiset suunnistusta harrastavat. Kauno Kyvykkäät voivat hyvin tulla mukaan pienellä harjoittelulla.


Eri tasoilla

Niin suunnistuksessa kuin muillakin elämän aloilla ihmiset etenevät eri tasoilla. Ihan yhtä lailla esim. polittisessa ja yhteiskunnallisessa tietämyksessä on huipputasoja ja vaatimattomampia tiedon tasoja. Suunnistuksessa asenteena voi olla suurien massojen liikuttaminen ja terveyden tukeminen tai kapeammalle kärjelle oman huippusuorituksen tekeminen.

Politiikassa se voi olla taloudellisen huipputuloksen tekeminen, oma poliittinen ammattiuralla eteneminen tai suuremmille massoille tarkoitettu kestävä kehitys, joka ottaa luonnon ja yhteiskunnallisen tasapainon ja toimeentulon huomioon.

Seuraava video edustaa myös elämän aluetta jossa joillekin tärkeintä ovat huippuhetket ja toisille taas koko elämän kestävä onnistunut seuravalinta. Parhaimmillaan pitkälle uralle mahtuu huippuhetkiä vanhimpiin seniorisarjoihin saakka.

2 kommenttia . Avainsanat: Suunnistus, Rasti-Kurikka

Kurikan johto matkoilla

Perjantai 13.1.2012 klo 1.23 - Juhani Eilola

Tätä kirjoittaessani Kurikan kaupunginvaltuusto ja johtoryhmä on laivaseminaarissa, joka näkyy mm. siinä ettei paikkakunnan poliittisiin blogeihin ilmesty asiattomia kommentteja.

Ei mitään hätää

Samuli Edelmanin kappale Ei mitään hätää keikkuu listojen kärkipäässä ja Paavo Lipposen PÖÖÖ - ei ole mitään pelättävää - vaalimainos tuottaa iloa meille televisiossa. Kumpikaan ei ole koskaan ollut suosikkini, mutta tämä on Samulin paras veto, ja tämä on parasta mitä Lipponen on koskaan sanonut. Tämän kaiken kruunaisi nyt Kurikan johdon ilmoitus: Älkää peljätkö, kaikki on kunnossa!

Lähellä Suomen parasta

Pysäytin Kurikan kaupunginsihteeri Martti Sepin. Kysyin oliko hän lukenut Kurikka-lehden yleisökirjoituksia läpi, koska sisältö oli yksi historian huonoimmista. Kunnalliseen päätöksentekoon liittyvät tekstit olivat täynnä tietämättömyyttä ja henkistä katkeruutta. Martti oli katsonut otsikot läpi, mutta harvoin teksteistä kuulemma tulee hyvälle tuulelle.

Eduskunnassa jo mietimme Juha Miedon kanssa sitä mistä tämä kurikkalainen krooninen huonotuulisuus oikein johtuu. Todellisuudessa Kurikan tilanne on poikkeuksellisen hyvä jos asettaudutaan asukkaan asemaan. Yllättäen asukas itse nostaakin kunnallispoliittisen riitelyn jopa itse maksamaansa 1200 euron muita edullisempaa verotusta tärkeämmäksi asiaksi.

Tiedotus

Väärät asenteet ja väärä tieto jää elämään koska Kurikan oikea tiedotus on liian vähäistä. Esimerkkinä voisi ottaa asian, jossa kirjoittaja kertoo virkamiehen kävelleen kaupunginhallituksen yli jätettyään tiedoksi asian joka hänen mielestään olisi pitänyt päättää hallituksessa. Hän piti sitä pöyristyttävänä. Ja tottakai tämä itää oikein hyvin Kurikan kaltaisessa happamassa maaperässä.

Todellisuudessa asiassa oli toimittu aivan oikein.

Lainaus kaupungin sisäisen valvonnan ohjeista:

"Päätökset on asianmukaisesti pidettävä nähtävillä, annettava tiedoksi ja pantava täytäntöön. Kaupunginhallituksella on otto-oikeus toimielinten ja viranhaltijoiden päätöksiin. Lautakunnilla on vastaava otto-oikeus alaisensa toimielimen ja viranhaltijan päätöksiin. Viranhaltijapäätökset on saatettava ao. ylemmille toimielimille tiedoksi. ”

Kyseisen asian kohdalla halitus ei vain halunnut käyttää otto-oikeutta. Eli kaikki on hyvin.

Kaikesta edellä sanotusta täytyy vetää vain yksi johtopäätös:

Kaupungin täytyy lisätä tiedotusta että saisimme julkisuuteen oikeaa tietoa. Ja kansalaisten täytyy asennoitua mielipidekirjoituksiin varauksella.

Ja loppuun aiheeseen sopiva kappale, jossa haaksirikkoiset palaavat kolmantena päivänä. Tutustuimme Jalasjärvellä Taivalmaan koululla Outi Terhoon. Hän lauloi ystäväviemme häissä muutaman laulun. Outi on aina ollut suosikkini ja hänen ja miehensä Leen kappaleita on myös lenkkisoittimessani. Kappaleen alku on englanniksi, mutta pääosa suomea.

3 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Pavlovin koirat

Keskiviikko 11.1.2012 - Juhani Eilola

Aikoinaan sellainen venäläismies kuin Ivan Pavlov teki kummallisia kokeita koirilla. En tiedä näkikö kukaan, mutta varmaan näytti hullulta kun koirille ensin soitettiin lehmänkelloa ja heti sen perään työnnettiin suu täyteen lihaa.

Kaikkihan me sen olemme nähneet mitä tapahtuu kun koira näkeekin lihaa. Kuola alkaa valua suupielistä. Ja voi miten sitä valuu - litratolkulla. Täytyy vain toivoa ettei se ravista juuri silloin päätään, ainakaan kaupungin kiinteistössä. Niinkin on työhuoneessani joskus käynyt. Oli siinä sitten selittämistä kun siivooja ei meinannut  uskoa että seinillä oli koiran kuolaa.

Se vasta pelottaa jos isolta koiralta alkaa kuola valua kun se näkee ihmisen - vaikka Törmän Raimon lenkillä. Niinkin kerrotaan käyneen...

Niin - nämä Pavlovin koirat oppivat äkkiä että aina kun kello soi, luvassa on herkkua, joko lihaa tai lenkkeilijän reisipala. Lopulta kokeissa päästiin siihen pisteeseen asti että lihan sai jättää pois. Riitti kun kelloa soitti, niin kuola valui.Näin se saattaa joskus olla kunnallispolitiikassakin.

4 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kuntarakenneselvitys Teuva - Kurikka

Perjantai 6.1.2012 - Juhani Eilola

Kuntarakenneselvitys

Kurikan valtuustosalissa oli eilen illalla keskustelu- ja informaatiotilaisuus kuntalaisille Teuvan ja Kurikan kuntarakenneselvityksestä.

Tämän blogin lukijana voit tutustua materiaaliin Teuvan kunnan sivuilla tai suoraan tästä linkistä.

Tilaisuuden kulku toi aika ajoin mieleen ihan muita asioita kuin varsinaisen kuntarakenneselvityksen. Ennen asennevammoja kuullaan teuvalaista musiikkia. Kappale kertoo köyhän ja rikkaan rakkaudesta:

Asennevammoja

Mielestäni kurikkalaisessa sielunmaisemassa on ihan vakavasti puhuen jotain todella pahasti pielessä. Useimpien valtuutettujen käytös tässä kuntalaisille suunnatussa tilaisuudessa oli sitä luokkaa että ei paljon kehtaa sanoa olevansa kurikkalainen. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä mieltä ollaan liitoksesta Teuvan, Seinäjoen tai vaikka Timbuktun kanssa. Kyse on asiallisesta käytöksestä ja todellisesta keskittymisestä ja perehtymisestä itse asiaan.

Valtuutetut luotsaavat tätä kuntaa päätöksineen eteenpäin. Täytyy olla muitakin avuja hoitaa yhteisiä asioita kuin ylikuumentuneet tunteet ja keskittymiskyvyttömyys. Suomalaisiin kristillisiin arvoihin perustuvan yhteiskunnan ja ainakin niitä arvoja tunnustavien pitäisi toimia ja käyttäytyä sen arvon mukaisesti. Ikäviä asioita voi tuoda esiin asiallisestikin esitettynä niinkuin esim. Vesa-Matti Saarakkala ja Lasse Mukkala toivat. Tai hyviä asioita, niinkuin illan ehdoton ykkönen, hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Pentti Ylinen, joka puhui ylpeänä kurikkalaisuudestaan ja oli valmis tarjoamaan sitä muillekin.

Ja lopuksi sekä asiaa että ironiaa:

8 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Heureka

Torstai 5.1.2012 - Juhani Eilola

Kaikki varmaan tuntevat jollain lailla Arkhimedeen lain. Yksinkertaistettuna; kun menet istumaan kylpyammeeseen, niin vedenpinta nousee ja siitä voidaan vetää tiettyjä johtopäätöksiä esim. syömisen suhteen.

Archimedeen lakiin voit tutustua oheisen videon avulla. Ymmärrät videosta paljon vaikka et osaisi englantia, kannattaa katsoa loppuun:


Arkhimedeen laki ja Kurikka

Kaikki varmaan tuntevat myös ilmiön jossa Jurva upotetaan Kurikkaan. Ammeen pintataso nousee täsmälleen Jurvan verran. Jos Teuva aiotaan lähivuosina upottaa Kurikkaan, niin pinta nousee täsmälleen Teuvan verran.

Taistelu pinnan nousemista vastaan

Kuntauudistusten ja liitosten suunnittelussa kuningasajatus on alentaa kuntien kustannuksia ja turvata tai jopa parantaa asukkaille tarjottavia palveluja alueella.

Se tapahtuu ottamalla vedestä pois tavaraa eli tässä tapauksessa allamainittuja kustannusten tekijöitä (massa 1), kuitenkin lisäämättä veteen kustannusten maksajia (massa 2). Sen aikaansaamiseksi on olemassa älykkäitä ja vähemmän älykkäitä yhdistelmiä, kuten esim. yhtiöittäminen. Molemmat massat vaikuttavat vedenpinnan tasoon.

MASSA 1
Kustannusten tekijöitä (täydennä):

- työn mitoitus (mitä tehdään)
- työpanoksen hinta (palkat ja oheiskulut)
- työtilat (virastot, koulut, laitokset)
- kalusto
- materiaalit
- liikkuminen
- ATK ja lisenssit sekä verkot
- lain, asetusten ja muiden määräysten säätely
- hallinto ja päätöksenteko
- työn valvonta
- palvelujen ostaminen

MASSA 2
Kustannusten maksajat (täydennä):

- veronmaksajat (vero laskee, vero nousee)
- palvelumaksut (vero laskee, maksu nousee)
- liikkumiskustannukset (vero laskee, kulu nousee)
- asiakkaan ajan käyttö (vero laskee, aika maksaa)
- saaste, turvallisuus (vero laskee, terveys maksaa)
- yritykset: kannattavuus (vero laskee, hinta maksaa)
- asukkaat: palvelun puute, kuolemat, työttömyys
- opiskelijat: koulu ja opiskelumatkat ja aika


Kun sitä näin ajattelee!

Palaamme tähän osioon jonain päivänä aivan erikseen uusien ajatusten kera.

Nyt täytyy muistuttaa että tänään klo 15.00 Kurikassa järjestetään kuntalaistilaisuus Teuvan kanssa käytävistä neuvotteluista.

Näyttää hienolta vaikka ei ole!

Kaikki ei ole aina sitä miltä se näyttää omissa silmissä. Mäki-Lohiluoman Jouko, joka syntyi muistaakseni Seinäjoella, luulee hänkin että Transitilla on hieno ajaa!

2 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kurikka edelleen muuttovoittokunta

Torstai 10.11.2011 klo 21.21 - Juhani Eilola

Kurikan muuttovoitto vuonna 2011 yhteensä 21 asukasta

Kurikan kaupungin yhteyspäällikkö Jouni Lilja kertoo että Kurikka on vuoden 2011 aikana ollut muuttovoittoinen kunta. Eniten asukkaita Kurikkaan on muuttanut maakuntakeskuksesta. Myös naapurit ovat hyvin edustettuina järjestyksessä Ilmajoki, Kauhajoki ja Jalasjärvi.

Maakunnan sisäisen muuttoliikkeen lisäksi Kurikkaan on tullut ulkomailta ja muualta Suomesta 58 asukasta.

Muuttoliike pohjoisen suunnan (Ilmajoki, Seinäjoki) kanssa on lähes tasapainossa. Kurikasta niihin on muuttanut 102 asukasta ja niistä Kurikkaan 101 asukasta.

Tutustu Kurikkaan, vastaa ja voita sähköskootteri

Kurikan veroäyri on tulevanakin vuonna 18% eli koko pohjoisen Suomen alhaisin. Oheisessa linkissä on laskuri siitä kannattaako Sinun asua  Kurikassa. Tutustu edulliseen Kurikkaan, vastaa kyselyyn ja voita sähköskootteri.

www.kurikassa.fi

3 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kurikan asukasluvun kehitys

Maanantai 1.8.2011 klo 20.40 - Juhani Eilola

Ohessa tuoretta tilastoa Kurikan asukasluvun kehityksestä tänä vuonna. Olen saanut tilastotiedot sähköpostina Kurikan kaupungin yhteyspäälliköltä ja tulkinnut niitä hiukan itse.

KURIKAN ASUKASLUKU 31.12.2010 14594


Kuukausi Kuol/synt Muutto Yhteensä
Tammikuu 2011 -5 -14 14575
Helmikuu 2011 -12 +7 14570
Maaliskuu 2011 -4 +5 14571
Huhtikuu 2011 -17 +4 14557
Toukokuu 2011 -4 +15 14576
Kesäkuu 2011 ei.tiedossa ei tiedossa 14584

 

kuolleet.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kurikka Kunta-lehdessä

Lauantai 14.5.2011 klo 13.46 - Juhani Eilola

Vesa-Matti Saarakkala

Kuntalehdessä 6/2011 oli todella hyvä juttu Vesa-Matti Saarakkalasta. Oli hienoa lukea että hän oli oman kuntansa palveluihin tyytyväinen ja näki että ne ovat aika lailla kunnossa. Itse hän sanoi käyttävänsä erityisesti kirjasto- ja liikuntapalveluja ja mainitsi uimahallin.

0013.jpg


Edelliseen aiheeseeni viitaten, myös Saarakkala on huolissaan demokratian kaventumisesta ns. himmelihallinnon takia.


Saarakkalan mielestä kaikki valta on poliittista eikä hän pidä siitä että se keskittyy kuntayhtymien, yhteistyöorganisaatioiden tai virkamiesten käsiin. Hänen mukaansa perussuomalaiset eivät halua myöskään tukea ns. "terveysbisnestä".

Kunnallinen demokratia kunniaan


Myös minä toivon kunnallisen demokratian pysyvän mahdollisimman laajana. En ylisuurien valtuustojen, vaan niiden olemassaolon kautta. Historia osoittaa kaksikin asiaa: Sen että mitä suuremmille alueille hallinto kohdistuu, sitä lähempänä ollaan diktatuuria. Se osoittaa myös sen, että mitä harvemmille valta keskittyy sitä enemmän ihmisoikeuksia ja pehmeitä arvoja loukataan.

0023.jpg


Ihmisten hyvinvoinnin, kansanvallan ja ihmisarvon kunnioittamisen takia piirikunta- ja kuntatyyppiset valtuustoin johdetut ratkaisut ovat tavoiteltavia keinoja. Se estää vallan keskittymisen harvoille.

Tähän aikaan kuuluu erottelu suurien linjojen ja käytännön toteutuksen välillä. On totta että työn tekijöille ja käytännön toteuttajille on annettava työskentelyrauha, mutta mielivallalle pitää olla demokraattinen valvonta ja oikeus puuttua siihen. Näin se vain on vaikka ystäväni ja ns. johtamisen ja prosessien erikoisasiantuntijat olisivatkin eri mieltä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurikka

Suupohjan piirikunta

Perjantai 13.5.2011 klo 20.10 - Juhani Eilola

Putkinäkö ja jumiutuneet asenteet

Kun minua vähän panetellaan putkinäöstä ja kaikenlaisista muista olemattomista ominaisuuksista, niin on kiva esitellä erilaisia maailmalla käytössä olemassa olevia hiukan poikkeuksellisia mutta varteenotettavia vaihtoehtoja kunnallisten palvelujen järjestämisestä.


Demokratia lähellä kansaa

Useimpien mielestä demokratia on pidettävä lähellä kansaa ja politiikka sillä tavalla kiinnostavana asiana, että tulevaisuudessakin löytyy vastuunottajia ja päättäjiä. Näin käsitän mm. Keskustan tavoiteohjelman 2010 -luvulle sekä painotuoreen Perussuomalaisten maaseutuohjelman. Ikävä kyllä molemmat puolueet tällä kertaa oppositiopuolueita.

Superkunnat joita voisi olla Suomessa 20 tai työssäkäyntialueisiin liittyvä jako jolloin kuntia muodostuisi 60, olisi paikallisdemokratian tuho. Paikalliset asukkaat eivät pääsisi vaikuttamaan alueensa asioihin tai sitten yhden "kovan ja taitavan poliitikon" vaikutus yhdelle alueelle voisi olla suhteeton.

Jos taas kuntien sisälle perustettaisiin jonkinlaisia teennäisiä hallintoalueita demokratian takia, se olisi teennäistä.

Suupohjan piirikunta

Muualla maailmassa on olemassa myös piirikuntia. Kuvassa yksi mielikuvitusesimerkki piirikuntajaoksi. Tämä tarkoittaisi sitä että kaikenlaiset alueen liikelaitokset terveydenhoidon ja sosiaalitoimen  alalla purettaisiin ja vastuu annettaisiin demokraattiselle piirikunnalle.

Kuntaliiton mukaan tällainen piirikunta sopii ratkaisuksi erityisesti harvaanasutulle maaseudulle ja pitää hengissä paikallisen demokratian kunnan kehittämisen, koulutuksen, asukasviihtyvyyden ja kaikenlaisen infrastruktuurin alalla.

Piirikunnan päätöksenteosta vastaisi joko vaaleissa tai kuntien valtuustoissa valittu valtuusto normaalin demokratian keinoin. Samalla se osallistuisi kuntien sijaan tai lisäksi sairaanhoitopiirin päätöksentekoon.

Piirikunta keräisi varansa tiettynä veroprosenttina kuntien menoista, jolloin menokehys olisi hyvin läpinäkyvä ja aina asukkaiden todennettavissa. Kuvassa esitetty Suupohjan piirikunta on käytännössä historiallinen Suupohja.

piirikunta.jpg


Ja vielä lopuksi. Tämä on vain mielenkiintoinen visio, joka jossain toimii. Suupohjassahan aika luonnollinen valtuuston kokouspaikka ja hallintokeskus olisi Kauhajoki.

9 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kieli on valheiden synnyinmaa

Lauantai 2.4.2011 klo 19.09 - Juhani Eilola

Laitetaan tällä kertaa blogiin hiukan musiikkia. Pekka Simojoki on tehnyt onnistuneen laulun kielen kesyttämisestä. Keskustelin eilen erään ystävän kanssa siitä miten puheet muuttuvat ihan toisenlaisiksi, jopa juoruiksi matkan varrella. Molemmilla oli useita hauskoja ja vähemmän hauskoja esimerkkejä.

Erityisesti näinä päivinä kaikkialla on hunajan täyttämiä suita.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kurikan puolesta

Lauantai 5.3.2011 klo 9.19 - Juhani Eilola

Oikeat kysymykset

Me kaikki jotka asumme uuden Kurikan rajojen sisällä Sarvijoelta Varpahaiskylään ja myös eri puolilla Suomea ja maailmaa:

Ei kysytä vain sitä mitä Kurikka voi tehdä meidän hyväksemme. Kysytään myös sitä mitä me voimme tehdä Kurikan hyväksi !

Viime päivinä kurikkalaisia on puhuttanut Jurvan kotikoulunmäen osalta huonoon ajankohtaan osunut homeuutinen.

En ota enempää kantaa tähän nimenomaiseen uutiseen enkä syyllisten etsimiseen, mutta otan kantaa tähän:

Kurikkalaiset yhteen rintamaan Kurikan puolesta

Olen vuosikaupalla yrittänyt levittää sanaa siitä, että me itse olemme avainasemassa oman alueemme vetovoimaisuudesta puhuttaessa. Parhainkaan kampanja Kurikan puolesta ei toimi jos itse toimimme parjaten sitä ja kaikkia palvelujamme.

Meillä on kampanjoissamme parannettavaa, mutta ei niin että nostamme julkisuudessa sodan omiamme vastaan ja teemme kaikkemme että niiden järjestäjät tulisivat naurunalaisiksi ja tyhmiksi. Epäonnistuneestakin kampanjasta kannattaa ottaa kaikki irti vaikka ne mahdollisuudet olisivatkin vähäisiä!

015.jpg

Ei olla puupäitä!

Vähäinen hyöty on paljon parempi vaihtoehto kuin suuri haitta.

Kallista tai epäonnistunutta infrastruktuuriakaan ei kannata parjata, vaan ottaa siitä kaikki hyöty irti joka siitä on otettavissa. Tulevaisuudessa päätöksentekokoneiston on vain tehtävä parempia päätöksiä. Nyt on kalliista urheilukeskuksesta otettava irti se hyöty mikä siitä on otettavissa. Se oli kallis, mutta se on nyt kehumisen ja hyödyntämisen arvoinen muutakin kuin urheilua ajatellen. Kun kehumme sitä, niin muutkin sitä haluavat käyttää.

043.jpg

Kuvassa ihmisiä jotka hakevat valtakirjaa eduskuntaan ja ovat kukin valmiita toimimaan Pohjanmaan ja kotiseutunsa puolesta. Tässä joukossa ovat myös molemmat näiden vaalien suosikkini.

Tuloskortit

Kaupunginjohtaja Tyrväisen johdolla on otettu käyttöön tuloskortti -järjestelmä. Korttien käyttöä ja sisältöä tulisi laajentaa itsestäänselvyyksistä todellisempaan tarpeeseen. Jokainen projekti, jokainen rakennettu kiinteistö ja kaikki epävarmimmat hankkeet pitäisi ottaa mukaan aivan alusta saakka. Korteilla pitäisi näkyä selkeästi summina hankkeen käsittely, vastuut, menot, investoinnit, käytetyt resurssit ja useita vuosia (kesto vähintään seuraavan uuden valtuustokauden loppuun) eteenpäin hankkeen johdosta syntyneet kulut, pysyvästi lisääntyneet resurssitarpeet ja myös saadut tulot ja hyödyt.

Tällaisella seurannalla luodaan vastuullista päätöksentekoa ja opitaan tekemään hyviä päätöksiä meidän omiin oloihimme. Haittoja ja epäonnistumisia pitäisi seurata rehellisesti päätöksentekokoneistossa eikä kaupunkia vahingoittaen vain julkisuudessa.

Kuka meistä?

Ymmärrän julkisen sanan vapauden käsitellä ongelmia. Mutta me kurikkalaiset voimme toimia täysin voimin sen puolesta että julkinen sana käsittelee Kurikan kannalta hyödyllistä informaatiota. Vaalikampanjassa julkisuuden arvo ja kampanjan kulut ymmärretään mutta ei enää kun kyse on kotiseudusta ja sille hankittavasta  kannatuksesta.

001.jpg

Ylpeys ja ennakkoluulo elokuvassa perhe oli näkevinään minut sohvalla vetelehtimässä. Kieltämättä tuttu asento. Hyvä sitä on edes joskus rentoutua. Mutta kun on kyse Kurikasta, vetelehtijät ovat huonompi juttu.

Toimittajalla on erilainen asema hänen edustaessaan myös omaa tiedotusvälinettään. Mutta yhtä hyvin monella muulla on erilainen asema esim. heidän edustaessaan vaikkapa nyt Kurikan kaupungin työntekijöitä. Ei ole mitään järkeä tuoda julkisuuteen jokaista työpaikkaa koskevaa ongelmaa vaikka kyseessä onkin kaupunki. Asioita pitää osata hoitaa myös sisäisesti. Julkisuus on tarpeen vasta kun tiedetään ettei asiaa korjata.

Minä katson että Kurikan edun on kuuluttava kaikille kurikkalaisille ammattiin katsomatta. Mitään toisenlaista ideologiaa en ymmärrä niiden osalta jotka vähänkin rakastavat kotiseutuaan.

7 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Suomen onnellisin kunta 2010

Lauantai 1.1.2011 klo 21.36 - Juhani Eilola

Suomen onnellisin kunta on uusimman tilastoselvityksen mukaan Vårdö. Kaiken kaikkiaan onnellisimpien kuntien koko kärjen valloittavat ruotsinkieliset kunnat.

172.jpg

Kurikka sijalla 123

Kurikan ja sen naapurikuntien onnellisuustilasto näyttää tältä:


021. Närpiöimg_7494.jpg
026. Maalahti
047. Teuva
071. Laihia
089. Ilmajoki
099. Jalasjärvi
123. Kurikka

277. Kauhajoki

Kuvan lapset eivät vielä tiedä ettei Kurikka ole tilastossa heidän tuleva ihannekuntansa. Mitä pitäisi tehdä että siitä tulisi sellainen?

Kurikkalainen ristiriita

Onnellisuusselvityksen jälkeen on julkaistu myös muita selvityksiä. Aina kun vähänkin mitataan asioita jotka liittyvät myös henkiseen hyvinvointiin, Kurikka sijoittuu tilastossa paljon alemmaksi kuin sen kuuluisi taloudellisten ja palveluihin liittyvien tilastojen mukaan sijoittua. Kurikassa palvelut ja kaupungin talous ovat hyvässä kunnossa, kuntalaisten maksut minimissään, meillä on kaunis ympäristö ja paljon hyviä harrastusmahdollisuuksia. Silti kurikkalaiset ovat vihaisia ja huonotuulisia lähes kaikkea liikkuvaa kohtaan.

Ärsyyntyneiden ihmisten kunta

Kun näitä kurikkalaisten huonovointisuuden syitä miettii, niin mieleen tulevat ensimmäisenä ne asiat jotka näkyvät julkisuuteenkin. Paikallislehti on paikallisen sisältönsä takia miellyttävä lehti. Sen toimittajat ovat ystävällisiä ja ammattitaitoisia. Toisaalta taas rajattomat mahdollisuudet vapaaseen nimettömään kirjoittamiseen ja tekstiviesteihin antavat mahdollisuuden tuoda kaikki negaatiot julkisuuteen. Tarttuisiko se ihmisestä toiseen? Olisiko se jollain lailla tutkittavissa?

Kurikkalaiset eivät ihaile sellaisia ihmisiä, jotka ovat reiluja ja esim. politiikassa pysyvät asialinjalla. Useimpien mielestä poliitikon on pystyttävä sanomaan asioita jyrkästi ja arvostelemaan kaupungin ja päätöksentekokoneiston toimintaa.

Kurikkalaisten ihmisten sietokynnys tuntuu kaikkialla olevan melko alhaalla. Se näkyy myös blogikeskusteluissa, joissa vaaditaan jotakin ja sitten kun sitä saadaan, niin tehdään kaikkensa että se saataisiin loppumaan. Jopa tämä blogikirjoitus piti sulkea hetkeksi ja korjata ettei se aiheuta pahennusta.

Yleistäminen

Henkilökohtaisissa kontakteissa ihmiset ovat lähes enkeleitä toisilleen, joten kyse ei ole mielestäni henkilökohtaisesta vihanpidosta vaan yleisestä mielialasta. Pitäisikö se ikiaikainen kurikkalainen väite sittenkin paikansa, että kyseessä on kateus? Piti paikkansa tai ei, tehdään sille jotakin vuonna 2011!

4 kommenttia . Avainsanat: Kurikka, Hyvinvointi

Onnenpotkujen Kurikka

Maanantai 8.11.2010 klo 21.32 - Juhani Eilola

Monet ajattelevat että kirjoitelmani perustuvat useinmiten  mielikuvitukselle. Tässä yksi esimerkki siitä miten teksti voi syntyä. Kyse on sekä faktasta että sen fiktiivisestä soveltamisesta toiseen tarkoitukseen.

Tosiasiassa tekstien taustalla on enemmän tai vähemmän virallisia ja epävirallisia tutkimuksia tai ammattilaisten analyysejä. Yleensä tekstin kirjoittamisessa hyppään suoraan toiseen vaiheeseen.

Tänään kädessäni on on psykologian tohtori Richard Wisemanin kirja onnen tutkimuksesta ja mahdollisuuksista.

Onnen tekijät

Wiseman on löytänyt tutkimuksissaan neljä periaatetta, joita hyväonniset ihmiset tietämättään käyttävät hyödykseen. Kyse hyvän onnen kohdalla ei ole läheskään aina siitä että onni potkii sattumanvaraisesti vain yhtä ihmistä. Oikeasti he ovat siis huomaamattaan hakeutuneet tilanteeseen jossa onni pystyy potkimaan heitä muita helpommin.

Yksilön neljä periaatetta onneen:

1. Maksimoi  mahdollisuutesi onnenpotkuihin

Hyväonniset ihmiset ovat reilusti huono-onnisia enemmän suuntautuneet ulospäin ja pitävät yllä ns. vahvoja onnenverkostoja (mm. ystävyyssuhteita). Hyväonniset ovat tutkimuksen mukaan enemmän kuin puolta rennompia ja kokeilunhaluisempia kuin huono-onniset, jotka rentouden sijaan kokevat ahdistuneisuutta.

2. Onnistu vaistosi avulla

Hyväonniset ihmiset luottavat huomattavasti enemmän vaistoon ja intuitioon tehdessään päätöksiä ainakin raha-asioissa, uravalinnassa, liiketoimissa ja ihmissuhteissa. Hyväonniset ihmiset myös tietämättään keskittyvät intuition kehittämiseen mm. meditoimalla, oleskelemalla rauhallisessa paikassa ja keventämällä omaa mieltään muilla keinoin.

3. Odota tulevaisuudelta hyvää

Hyväonniset ihmiset odottavat tulevaisuudelta hyvää. He odottavat myös että pääosa ihmisistä on miellyttäviä, avuliaita ja ystävällisiä.  Vaikka onnistumisen mahdollisuudet hyvän saavuttamiseen näyttäisivät heikoilta, he kuitenkin pyrkivät aktiivisesti kohti päämäärää.

4. Käännä huono tuurisi voitoksi

Hyväonniset ihmiset eivät murehdi vastoinkäymisiään ja ajattelevat että nekin ovat heidän parhaakseen.

Kaikkein erikoisin piirre joka minun silmiini pisti, on se että ne jotka uskovat mustan kissan tai peilin rikkomisen tuomaan huonoon onneen, numero 13 olevan epäonnenluku ja yleensäkin ovat taikauskoisia, ovat todella huono-onnisia.

Fiktiivinen sovellus

Kurikan kaupunki on aina ollut aktiivinen ulkopuolisten yhteyksien ja onnenverkostojen luoja. Luoduista yhteistyösuhteista on syntynyt myös Kurikan kaupungin valtaisa osakekanta. Fortumin ja Nesteen osaketuotot muodostavat suuren osan kaupungin tuloista. Ne ovat suoneet Kurikalle melkoisen taloudellisen turvan suhteessa alueen muihin kuntiin nähden.

Vaikka nykyisistä suurista kehittämisajatuksista oltaisiin mitä mieltä tahansa, niin Kurikan Kehityksen halu visioida ja kokeilla uutta on niin suurta ja innovatiivista että se luo uusia mahdollisia verkkostoja, jotka Fortumin tapaan voivat tuoda Kurikalle uusiakin onnenpotkuja.

On kuitenkin selvää ettei arpajaisissakaan voittoja suurempaa rahamäärää kannata käyttää arpojen ostamiseen. Siksi kehityshankkeiden äärelle kannattaa hetkeksi rauhoittua miettimään yhdessä kannattaako luottaa kaikkein kalleimpiin intuitioihin.

Kurikan kaupungin tulevaisuus vaatii positiivista mutta realistista asennetta. Uskoa tulevaisuuteen, uskoa paikkakunnan ihmisiin ja kovaa tahtoa saavuttaa se hyvä mikä kulloinkin on näköpiirissä.

Vastoinkäymisiä ei pidä jäädä murehtimaan eikä luottamusmiestenkään pitäisi jäädä poliittisiin poteroihin vatvomaan vanhoja asioita. Tappio valtuustossa, vaikkapa kallis urheilukenttä on käännettävä voitoksi ja hyödynnettävä kaikki se joka on Kurikan hyvinvoinnin vuoksi kalliilla rakennettu. Jos huonoja päätöksiä joskus on tehty, niin niistä on otettava oppia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurikka

Vanhemmat kirjoitukset »