Kurikan puolesta

Lauantai 5.3.2011 klo 9.19 - Juhani Eilola


Oikeat kysymykset

Me kaikki jotka asumme uuden Kurikan rajojen sisällä Sarvijoelta Varpahaiskylään ja myös eri puolilla Suomea ja maailmaa:

Ei kysytä vain sitä mitä Kurikka voi tehdä meidän hyväksemme. Kysytään myös sitä mitä me voimme tehdä Kurikan hyväksi !

Viime päivinä kurikkalaisia on puhuttanut Jurvan kotikoulunmäen osalta huonoon ajankohtaan osunut homeuutinen.

En ota enempää kantaa tähän nimenomaiseen uutiseen enkä syyllisten etsimiseen, mutta otan kantaa tähän:

Kurikkalaiset yhteen rintamaan Kurikan puolesta

Olen vuosikaupalla yrittänyt levittää sanaa siitä, että me itse olemme avainasemassa oman alueemme vetovoimaisuudesta puhuttaessa. Parhainkaan kampanja Kurikan puolesta ei toimi jos itse toimimme parjaten sitä ja kaikkia palvelujamme.

Meillä on kampanjoissamme parannettavaa, mutta ei niin että nostamme julkisuudessa sodan omiamme vastaan ja teemme kaikkemme että niiden järjestäjät tulisivat naurunalaisiksi ja tyhmiksi. Epäonnistuneestakin kampanjasta kannattaa ottaa kaikki irti vaikka ne mahdollisuudet olisivatkin vähäisiä!

015.jpg

Ei olla puupäitä!

Vähäinen hyöty on paljon parempi vaihtoehto kuin suuri haitta.

Kallista tai epäonnistunutta infrastruktuuriakaan ei kannata parjata, vaan ottaa siitä kaikki hyöty irti joka siitä on otettavissa. Tulevaisuudessa päätöksentekokoneiston on vain tehtävä parempia päätöksiä. Nyt on kalliista urheilukeskuksesta otettava irti se hyöty mikä siitä on otettavissa. Se oli kallis, mutta se on nyt kehumisen ja hyödyntämisen arvoinen muutakin kuin urheilua ajatellen. Kun kehumme sitä, niin muutkin sitä haluavat käyttää.

043.jpg

Kuvassa ihmisiä jotka hakevat valtakirjaa eduskuntaan ja ovat kukin valmiita toimimaan Pohjanmaan ja kotiseutunsa puolesta. Tässä joukossa ovat myös molemmat näiden vaalien suosikkini.

Tuloskortit

Kaupunginjohtaja Tyrväisen johdolla on otettu käyttöön tuloskortti -järjestelmä. Korttien käyttöä ja sisältöä tulisi laajentaa itsestäänselvyyksistä todellisempaan tarpeeseen. Jokainen projekti, jokainen rakennettu kiinteistö ja kaikki epävarmimmat hankkeet pitäisi ottaa mukaan aivan alusta saakka. Korteilla pitäisi näkyä selkeästi summina hankkeen käsittely, vastuut, menot, investoinnit, käytetyt resurssit ja useita vuosia (kesto vähintään seuraavan uuden valtuustokauden loppuun) eteenpäin hankkeen johdosta syntyneet kulut, pysyvästi lisääntyneet resurssitarpeet ja myös saadut tulot ja hyödyt.

Tällaisella seurannalla luodaan vastuullista päätöksentekoa ja opitaan tekemään hyviä päätöksiä meidän omiin oloihimme. Haittoja ja epäonnistumisia pitäisi seurata rehellisesti päätöksentekokoneistossa eikä kaupunkia vahingoittaen vain julkisuudessa.

Kuka meistä?

Ymmärrän julkisen sanan vapauden käsitellä ongelmia. Mutta me kurikkalaiset voimme toimia täysin voimin sen puolesta että julkinen sana käsittelee Kurikan kannalta hyödyllistä informaatiota. Vaalikampanjassa julkisuuden arvo ja kampanjan kulut ymmärretään mutta ei enää kun kyse on kotiseudusta ja sille hankittavasta  kannatuksesta.

001.jpg

Ylpeys ja ennakkoluulo elokuvassa perhe oli näkevinään minut sohvalla vetelehtimässä. Kieltämättä tuttu asento. Hyvä sitä on edes joskus rentoutua. Mutta kun on kyse Kurikasta, vetelehtijät ovat huonompi juttu.

Toimittajalla on erilainen asema hänen edustaessaan myös omaa tiedotusvälinettään. Mutta yhtä hyvin monella muulla on erilainen asema esim. heidän edustaessaan vaikkapa nyt Kurikan kaupungin työntekijöitä. Ei ole mitään järkeä tuoda julkisuuteen jokaista työpaikkaa koskevaa ongelmaa vaikka kyseessä onkin kaupunki. Asioita pitää osata hoitaa myös sisäisesti. Julkisuus on tarpeen vasta kun tiedetään ettei asiaa korjata.

Minä katson että Kurikan edun on kuuluttava kaikille kurikkalaisille ammattiin katsomatta. Mitään toisenlaista ideologiaa en ymmärrä niiden osalta jotka vähänkin rakastavat kotiseutuaan.

Avainsanat: Kurikka


Kommentit

5.3.2011 12.20  Olisiko tapojen parantaminen mahdollista Kurikassa

Kurikkaa hajotetaan ja vahingoitetaan ulko- ja sisältäpäin. Nykyinen tiedonvälitys suosii nopeita kannanottoja ja silloin harkinta on vähäistä. Tärkeätä on sanoa heti ja nyt miltä tuntuu, ei ole aikaa ottaa asioista selvää, tutkia taustoja ja analysoida asioita. Kurikassa on vallalla kilpailu siitä, kuka osaa ja ehtii iskeä rajuimmin ja usein iskut ovat nimimerkillä. Rauhaarakastavia pidetään nössöinä, tavallisia puurtajia harmaana massana. Kurikka on tietynlainen areena, jossa kaikki on sallittua ja hyväksyttyä. Tarvittaisiin ehdottomasti auktoriteetti , joka puhaltaisi pelin poikki asettuisi muiden yläpuolelle, saisi joukot mukaansa. Sama kirjoittaja voi vaihdella nimerkkejään ja suoltaa kirjoituksia solkenaan julkisuuteen. Minulla on sellainen käsitys, että näitä "pahimpia" kirjoittajia on vain vähän, käyttävät kaikki areenat, vaihtavah nimimerkkiä ja suoltavcat juttuja luikuhihnalla julkisuuteen. Ilmeisesti purkavat pahaaoloaan ja tuskaansa tällä tavalla. Samalla tekevät todella pahaa jälkeä Kurikalle.

5.3.2011 12.29  Juhani

Koska vastaukset näkyvät menevän ihan toiseen blogiin, niin laitettakoon nyt tänne selvennykseksi vielä että nämä neljä kuukautta eduskunnassa ovat paitsi luoneet ihan uuden kuvan valtakunnan päätöksentekojärjestelmästä, myös osoittaneet että Kurikalla on tällä hetkellä eduskunnassa edustaja jonka takana on todella helppo seisoa loppuun saakka ja jonka avustajana haluaisin olla seuraavankin nelivuotiskauden jos se olisi mahdollista. Kiitän kuitenkin jo tästä mahdollisuudesta sydämestäni Juhaa ja myös Matti Ollilaa joka on tehnyt paljon töitä minun perehdyttämisekseni. En unohda sitä arvokasta apua mitä olen saanut että tämä mahdollisuus avautui.

En tule olemaan millään tavalla kenenkään toisen vaalityössä mukana, mutta ei se estä muita ehdokkaita ja heidän ohjelmiaan arvostamasta.

Vaalit ovat omituinen asia. Ihmiset alkavat hyökkäillä kummallisesti toisiaan vastaan ja jos joku sattuu arvostamaan väärää ihmistä, niin siitä nousee ihmeellinen häly ja valtavia spekulaatioita. Siksi onkin hienoa olla sellaisen edustajan takana joka itsekin antaa toisille arvoa. Eikä sitä arvonantoa minunkaan ole syytä keneltäkään kieltää.
Nämä kaikki ehdokkaat ovat eduskuntaan sopivia.

Mitä vaatimuksiin tulee, niin minullahan ei ole mitään valtaa vaatia ketään toimimaan Kurikan puolesta eikä olemaan toisille ihmisille ystävällinen. En myöskään vaadi oman kotiseudun rakastamista. Ei sitä voi vaatia, se joko on tai ei ole. Voin vain toivoa että ihmiset iloitsevat omasta kotiseudustaan ja haluavat sen parasta.

Kurikkalaiset ovat oppineet olemaan tarkkoina. Yhdestä pienestä lauseesta tai jopa sanasta vedetään hirveitä johtopäätöksiä, jotka sitten kuitenkaan eivät millään lailla liity todellisuuteen.

Eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevilla on aina jonkinlaisia teemoja ja linjauksia. Olen lukenut ja käynyt kuulemassa ehdokkaita ja joku toinen ehdokas nyt vain nousee toisen ylöpuolelle omassa arvomaailmassa ja käsityksessä maan ja maaseudun asioista. Ei sen sanomista voida tulkita heti kahdella hevosella ratsastamiseksi, varsinkaan kun en edes ole tuonut esiin kyseisen ehdokkaan nimeä.

5.3.2011 12.45  Juhani

12:20 On se hienoa että vielä kuitenkin löytyy niitä jotka ymmärtävät millä tavalla kielteiset asenteet vaikuttavat Kurikkaan.

Itselläni on niin paljon henkilökohtaisia ja kiivaita kontakteja kuntalaisiin että en välttämättä pidä kirjoittajien määrää enää kovin pienenä. En tiedä syövätkö ihmiset liian epäterveellisesti ja nukkuvatko he liian vähän, mutta joskus kiihtymys on kyllä käsittämättömän voimakasta pienistä asioista. Jonkinlaisella itsehillintäkurssilla olisi varmaan tilausta.

Muistan nuorena kun kuuntelin kiivaita kommunistien ja "kapitalistien" keskusteluja. olivat nekin kiivaita, mutta ne perustuivat paljon enemmän todellisuuteen. Kokemuksiin siitä miten vaikeaa oli hankkia elanto perheelle jne. Nyt kun tilanne on parempi, niin ihmiset saattavat löytää aiheen vaikka kuulakärkikynästä jossa mainostetaan väärää firmaa tai ehdokasta.

Koko elämisen hallinta on luisumassa alaspäin. Väkivalta ja kiivailu on lisääntynyt vaikka lainsäädännöllä koko ajan yritetään saada tätä yhteiskuntaa turvallisemmaksi.

En tiedä lähteekö se jo siitä, että vanhempien ihmisten kunnioitus on maasta kadonnut vai mistä...

5.3.2011 21.29  Kauno Kyvykäs

Pohjois-Koreassa on hyvät tavat ja kiitolliset kansalaiset, kannattaa muuttaa sinne, jos arvostelut tuntuvat vääriltä, siellä ei omia arvostella.

6.3.2011 1.16  Juhani (Maria Guzenina-Richardsonin lokasivusto)

Tiedät yhtä hyvin kuin minäkin ettei tässä mistään tuollaisesta ole kyse. Vapaus ei tarkoita väkivallan vapautta eikä vapautta sabotoida hyvinvointia.

Kuten sanoin, Suomessa käydään vapaata vaalikampanjaa jollaisesta Pohjois-Koreassa ei edes uneksita. Jokainen edustaja voi vankilaan joutumatta kertoa tavoitteistaan ja nyky-yhteiskunnan ongelmista.

Suomalainen vapaus on vain kääntymässä siihen ettei vapaus olekaan omien näkemysten esille tuomista, vaan kampanjointia toista vastaan. Hyvä esimerkki on Maria Guzenina-Richardsonia koskeva lokasivusto, johon pääsee tuosta nimilinkistäni. Asianomainen ei näytä voivan tälle länsimaiselle vapaudelle mitään, vaan tuo sivusto saa jatkaa olemassaoloaan. Ei oikea vapaan yhteiskunnan kunnioittaminen ole tätä.

Jos me loisimme samanlaisen lokasivuston vaikkapa Seinäjoen kaupungista, niin sekö olisi hieno saavutus?

Pohjois-Koreassa mieli on kahdehdittu palvelemaan yhteiskuntaa. Me olemme vapaita rakastamaan ja vihaamaan. Miksi yhä enemmän alkukantaisemmat käyttäytymismallit valtaavat maatamme? Siksi ettemme anna tuleville sukupolville mahdollisuutta ja mallia kunnioittaa ketään tai mitään.

6.3.2011 1.37  Juhani

Oikeasti yksi turmeluksen merkki on se ettei vanhuksia kunnioiteta. Vielä suurempi turmeluksen merkki on se että siitä puhuminen nostaa kiivaita tunteita pintaan.

Tällaiset ilmiöt ovat henkisen sairauden merkkejä. Samalla lailla kun huonot elintavat tekevät ihmisen sairaaksi, myös henkisesti huonot elintavat takaavat sen että me itse ja yhteiskunta sairastuu krooniseen vihamielisyyteen.

En tarkoita tällä sinua Kauno Kyvykäs, vaan niitä joilla elämässään ei ole antaa kenellekään vastauksia minkään muun kuin ärsyyntyneen mielentilan kautta. Sinulla tausta on kokemuksissa, henkisesti sairailla se on kroonisessa kiihtymyksen tilassa, josta ihminen ei pääse vapauteen.

Kokeillaan antaa ihmisille tunnustakin. Kerrotaan joka päivä jollekin että arvostamme häntä. Tehdään elämässä hyvää ja annetaan ihmisten tuntea että heitä arvostetaan.

8.3.2011 8.48  Yhteiskunnan toimivuus mitataan

Ihmiset ovat kiinnostuneita arjen asioista, jokapäiväisestä selviytymisestä. Tiedän, että ihmiset ovat kyllästyneitä kiiltokuvamaisiin kliseitä sisältäviin puheisiin, ei se tyyli tavoita tavallista kansalaista. Monilla ihmisillä on todellinen huoli huomisesta, joko sairauden, vanhuuden tai tulotason takia. Yhteiskunnallisten vaikuttajien soisi tämän muistavan vielä vaalien jälkeenkin, yhteiskunnan toimivuus mitataan tasa-arvon toteutumisella, kaikkien huomioimisella, myös vähäosaisten asioista huolehtimisella. Ja varsinkin heidän.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini