Suupohjan piirikunta

Perjantai 13.5.2011 klo 20.10 - Juhani Eilola


Putkinäkö ja jumiutuneet asenteet

Kun minua vähän panetellaan putkinäöstä ja kaikenlaisista muista olemattomista ominaisuuksista, niin on kiva esitellä erilaisia maailmalla käytössä olemassa olevia hiukan poikkeuksellisia mutta varteenotettavia vaihtoehtoja kunnallisten palvelujen järjestämisestä.


Demokratia lähellä kansaa

Useimpien mielestä demokratia on pidettävä lähellä kansaa ja politiikka sillä tavalla kiinnostavana asiana, että tulevaisuudessakin löytyy vastuunottajia ja päättäjiä. Näin käsitän mm. Keskustan tavoiteohjelman 2010 -luvulle sekä painotuoreen Perussuomalaisten maaseutuohjelman. Ikävä kyllä molemmat puolueet tällä kertaa oppositiopuolueita.

Superkunnat joita voisi olla Suomessa 20 tai työssäkäyntialueisiin liittyvä jako jolloin kuntia muodostuisi 60, olisi paikallisdemokratian tuho. Paikalliset asukkaat eivät pääsisi vaikuttamaan alueensa asioihin tai sitten yhden "kovan ja taitavan poliitikon" vaikutus yhdelle alueelle voisi olla suhteeton.

Jos taas kuntien sisälle perustettaisiin jonkinlaisia teennäisiä hallintoalueita demokratian takia, se olisi teennäistä.

Suupohjan piirikunta

Muualla maailmassa on olemassa myös piirikuntia. Kuvassa yksi mielikuvitusesimerkki piirikuntajaoksi. Tämä tarkoittaisi sitä että kaikenlaiset alueen liikelaitokset terveydenhoidon ja sosiaalitoimen  alalla purettaisiin ja vastuu annettaisiin demokraattiselle piirikunnalle.

Kuntaliiton mukaan tällainen piirikunta sopii ratkaisuksi erityisesti harvaanasutulle maaseudulle ja pitää hengissä paikallisen demokratian kunnan kehittämisen, koulutuksen, asukasviihtyvyyden ja kaikenlaisen infrastruktuurin alalla.

Piirikunnan päätöksenteosta vastaisi joko vaaleissa tai kuntien valtuustoissa valittu valtuusto normaalin demokratian keinoin. Samalla se osallistuisi kuntien sijaan tai lisäksi sairaanhoitopiirin päätöksentekoon.

Piirikunta keräisi varansa tiettynä veroprosenttina kuntien menoista, jolloin menokehys olisi hyvin läpinäkyvä ja aina asukkaiden todennettavissa. Kuvassa esitetty Suupohjan piirikunta on käytännössä historiallinen Suupohja.

piirikunta.jpg


Ja vielä lopuksi. Tämä on vain mielenkiintoinen visio, joka jossain toimii. Suupohjassahan aika luonnollinen valtuuston kokouspaikka ja hallintokeskus olisi Kauhajoki.

Avainsanat: Kurikka


Kommentit

14.5.2011 9.34  Juhani

Sain palautetta Kurikan ulkopuolelta tuosta Lapuan piirikunnasta. Sen nimi ei varmaan tyydytä muita. Olisiko parempi vaikkapa Puukkojunkkarien piirikunta tai Häjyjen piirikunta.

14.5.2011 9.43  Juhani

Saksassa muuten piirikuntia on 438.

14.5.2011 16.05  aatu

Saksan väkiluku n. 81,6miljoonaa eli Suomes olis n.27 piirikuntaa

14.5.2011 16.22  Juhani

Totta. Onkohan kukaan huomannut että Kreikassa on 10 mijoonan väkiluku ja 1033 kuntaa ;-)

14.5.2011 16.23  Juhani

Niin. Ei tuossa piirikunta-ajattelussa tärkeää ole määrä vaan toimivuus ja demokratia. Tuohon voisi hyvin lisätä Karvia, Kaskisen ja Kristiinankaupungin.

15.5.2011 8.08  0000

Ehdotuksessasi piirikunnista on järkeä. Se turvaisi piirien kunnille riittävästi itsemääräämisoikeutta. Seinäjoen koko on jo nyt riittävä. Ainoa ongelma on mustasukkaiset poliittiset päättäjät. Heistä löytyy aina joku vahva, joka olettaa juuri hänen puolueensa häviävän uudessa tilanteessa.

15.5.2011 9.32  Juhani

Jossakin piirikunnat toimivat niin, että ne sijaitsevat aluekeskuksen (maakuntakeskuksen) ympärillä. Itse keskus ei kuulu piirikuntaan, mutta siellä järjestetään piirikunnan päätöksellä yhteiset palvelut. Itse keskus on mahdollisimman pieni omaa etuaan tavoittelematon alue. Näin vältetään alueen ristiriidat sijaintikunnista.

15.5.2011 11.10  0000

Alkuun pääsemiseksi tarvitaan laajaa kunnioitusta ja luottamusta nauttiva henkilö. Hänen on melkein pakko olla ulkopuolinen.

15.5.2011 18.38  Juhani

Niinpä. Kuka mahtaisi olla sopiva?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini