Onnenpotkujen Kurikka

Maanantai 8.11.2010 klo 21.32 - Juhani Eilola


Monet ajattelevat että kirjoitelmani perustuvat useinmiten  mielikuvitukselle. Tässä yksi esimerkki siitä miten teksti voi syntyä. Kyse on sekä faktasta että sen fiktiivisestä soveltamisesta toiseen tarkoitukseen.

Tosiasiassa tekstien taustalla on enemmän tai vähemmän virallisia ja epävirallisia tutkimuksia tai ammattilaisten analyysejä. Yleensä tekstin kirjoittamisessa hyppään suoraan toiseen vaiheeseen.

Tänään kädessäni on on psykologian tohtori Richard Wisemanin kirja onnen tutkimuksesta ja mahdollisuuksista.

Onnen tekijät

Wiseman on löytänyt tutkimuksissaan neljä periaatetta, joita hyväonniset ihmiset tietämättään käyttävät hyödykseen. Kyse hyvän onnen kohdalla ei ole läheskään aina siitä että onni potkii sattumanvaraisesti vain yhtä ihmistä. Oikeasti he ovat siis huomaamattaan hakeutuneet tilanteeseen jossa onni pystyy potkimaan heitä muita helpommin.

Yksilön neljä periaatetta onneen:

1. Maksimoi  mahdollisuutesi onnenpotkuihin

Hyväonniset ihmiset ovat reilusti huono-onnisia enemmän suuntautuneet ulospäin ja pitävät yllä ns. vahvoja onnenverkostoja (mm. ystävyyssuhteita). Hyväonniset ovat tutkimuksen mukaan enemmän kuin puolta rennompia ja kokeilunhaluisempia kuin huono-onniset, jotka rentouden sijaan kokevat ahdistuneisuutta.

2. Onnistu vaistosi avulla

Hyväonniset ihmiset luottavat huomattavasti enemmän vaistoon ja intuitioon tehdessään päätöksiä ainakin raha-asioissa, uravalinnassa, liiketoimissa ja ihmissuhteissa. Hyväonniset ihmiset myös tietämättään keskittyvät intuition kehittämiseen mm. meditoimalla, oleskelemalla rauhallisessa paikassa ja keventämällä omaa mieltään muilla keinoin.

3. Odota tulevaisuudelta hyvää

Hyväonniset ihmiset odottavat tulevaisuudelta hyvää. He odottavat myös että pääosa ihmisistä on miellyttäviä, avuliaita ja ystävällisiä.  Vaikka onnistumisen mahdollisuudet hyvän saavuttamiseen näyttäisivät heikoilta, he kuitenkin pyrkivät aktiivisesti kohti päämäärää.

4. Käännä huono tuurisi voitoksi

Hyväonniset ihmiset eivät murehdi vastoinkäymisiään ja ajattelevat että nekin ovat heidän parhaakseen.

Kaikkein erikoisin piirre joka minun silmiini pisti, on se että ne jotka uskovat mustan kissan tai peilin rikkomisen tuomaan huonoon onneen, numero 13 olevan epäonnenluku ja yleensäkin ovat taikauskoisia, ovat todella huono-onnisia.

Fiktiivinen sovellus

Kurikan kaupunki on aina ollut aktiivinen ulkopuolisten yhteyksien ja onnenverkostojen luoja. Luoduista yhteistyösuhteista on syntynyt myös Kurikan kaupungin valtaisa osakekanta. Fortumin ja Nesteen osaketuotot muodostavat suuren osan kaupungin tuloista. Ne ovat suoneet Kurikalle melkoisen taloudellisen turvan suhteessa alueen muihin kuntiin nähden.

Vaikka nykyisistä suurista kehittämisajatuksista oltaisiin mitä mieltä tahansa, niin Kurikan Kehityksen halu visioida ja kokeilla uutta on niin suurta ja innovatiivista että se luo uusia mahdollisia verkkostoja, jotka Fortumin tapaan voivat tuoda Kurikalle uusiakin onnenpotkuja.

On kuitenkin selvää ettei arpajaisissakaan voittoja suurempaa rahamäärää kannata käyttää arpojen ostamiseen. Siksi kehityshankkeiden äärelle kannattaa hetkeksi rauhoittua miettimään yhdessä kannattaako luottaa kaikkein kalleimpiin intuitioihin.

Kurikan kaupungin tulevaisuus vaatii positiivista mutta realistista asennetta. Uskoa tulevaisuuteen, uskoa paikkakunnan ihmisiin ja kovaa tahtoa saavuttaa se hyvä mikä kulloinkin on näköpiirissä.

Vastoinkäymisiä ei pidä jäädä murehtimaan eikä luottamusmiestenkään pitäisi jäädä poliittisiin poteroihin vatvomaan vanhoja asioita. Tappio valtuustossa, vaikkapa kallis urheilukenttä on käännettävä voitoksi ja hyödynnettävä kaikki se joka on Kurikan hyvinvoinnin vuoksi kalliilla rakennettu. Jos huonoja päätöksiä joskus on tehty, niin niistä on otettava oppia.

Avainsanat: Kurikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini