Onnellisuuspolitiikka

Sunnuntai 29.1.2012 - Juhani Eilola


WWF:n mukaan ihmiset käyttävät luonnonvaroja tällä hetkellä reilusti yli maapallon kestokyvyn. Keskustelemme vakavasti kuntien talousongelmista ja palveluiden järjestämisestä. Ne ovat vakavia kysymyksiä, mutta niitä paljon vakavampi on ympäristömme tulevaisuus. Pekingiläiset ja japanilaiset sen tietävät. Tulevaisuudessa ympäristöarvot on otettava huomioon kaikenlaisessa päätöksenteossa että myös lapsemme voivat asuttaa tätä planeettaa ja pohjalaista maaseutua.

Alla melko pitkä, mutta puhutteleva ja surullinenkin kuvaus siitä miten kotiseudullemme lopulta voi käydä. Vaikka video Fukushimasta kestää toistakymmentä minuuttia, niin kannattaa katsoa. Tämä tuli minulle tutuksi jo kuukausia sitten. Olen unohtanut välittää sen lukijoille aikaisemmin.

Kuntauudistuksen ympäristöarvot

Tunnustan olevani vihreiden arvojen kannattaja ja siksi ajattelevani monista asioista eri tavalla kuin kyllästyneet ja uudistajat. Esimerkiksi nykyisessä kuntauudistuksessa näen erityisen suurena ongelmana kasvavan liikenteen ongelman. Keskittäminen on jo nyt lisännyt satoja prosentteja liikenteen osuutta arkipäivän elämässä. Joissakin tutkimuksissa on arvioitu että aikaisempi liikenteen määrä oli vain noin 30% nykyisestä.

Lähikaupat ovat kuolleet, kyläkouluista viimeiset ovat kuolemassa. Yhteiskunnan palvelut ovat karkaamassa maakuntakeskuksiin. Kun ennen kotoa lähdettiin kauppaan pyörällä, potkukelkalla tai kävellen, niin nyt ilman autoa se on lähes mahdotonta. Maaseutukodeissa on käytössä pääsääntöisesti kaksi tai useampi auto.

Se että edustan vihreää ajattelua, ei tarkoita sitä että edustaisin Vihreän liiton ajattelua, joka maaseudun kannalta on valtavan ristiriitaista. Ollaan lisäämässä kuljettavia matkoja ja laskuttamassa niitä niiltä jotka pakotetaan näitä matkoja tekemään. Paljon loogisempaa on vähentää tarvetta omalla autolla liikkumiseen.

Kuntien ja valtion virastojen työtä ollaan keskittämässä yhä harvempiin pisteisiin. Se kasvattaa sekä virkamiesten että asiakkaiden tarvetta liikkua tien päällä. Sen takia jokaisessa kuntakeskuksessa pitäisi säilyttää vahvoja yhteispalvelupisteitä. Kaiken huippu on työvoimatoimistojen katoaminen kuntakeskuksista. Ne joilla ei edes ole varaa liikkua, pakotetaan siihen sosiaalisen huolenpidon loppumisen uhalla.

Huomattavasti järkevämpää kuin keskittämiskeskustelut, olisi ryhtyä keskustelemaan etätyömahdollisuuksista. Niillä henkilöillä joilla asiakaspalvelu on keskistetty tietyille päiville tai joilla asiakaspalvelua ei ole, voidaan nykypäivänä luoda mahdollisimman vähän luontoa kuluttava työskentelymalli joka tuo myös säästöä huomattavasti enemmän kuin mikään kuntauudistus. On aivan varmaa että tällainen keskittämismalli on vain välivaihe etätyölle. Jossain vaiheessa tämä mielettömyys paljastuu tyhmimmällekin päättäjälle.

Onnellisuuspoliittinen manifesti

WWF on julkaissut onnellispoliittisen manifestin. Sen sisällössä on paljon varteenotettavaa jota tässä on mahdotonta käsitellä. Kaikkien Kurikan valtuustossakin työskentelevien kannattaa se kuitenkin lukea. Monia siinä suositeltuja asioita omassa kaupungissamme pyritään jopa rajoittamaan. Esim. yhteisten tilojen käyttöä, joka vähentää uudistilojen rakentamisen tarvetta. Tila jonka käyttöä rajoitetaan, tuhlaa tyhjänä illasta toiseen energiaa.

Green Office

Kannattaa käydä tutustumassa myös Green Office -sivuihin. Emme voi ikuisesti jatkaa tietotekniikan keskellä uudistusten lykkäämistä. Joskus tietotekniikkaa on lähdettävä hyödyntämäänkin. Joskus on arvioitu että pahimmillaan työpaikalla käytetystä ajasta 35% menee tietotekniikkaongelmien ratkaisemiseen kun tilanne voisi olla toisinkin päin. Tietotekniikka voisi nopeuttaa työskentelyä nykyisestään vielä ainakin 35% ja erityisesti vähentää muuta kulutusta useita kymmeniä prosentteja.


Tykkään Johanna Kurkelan musiikista, mutta en ole saanut sitä koskaan sovitettua näihin blogiteksteihin. Nyt sovitan tähän Hiljaisen kaupungin koska sen kuvaus nostaa eilisen blogitekstin tapaan muistoja mieleen. Ja tietysti toivon että voimme jakaa matkamme myös toistemme kanssa.

Avainsanat: Politiikka


Kommentit

29.1.2012 19.27  Juhani (Fukushima-alueen eläimet yritetään pelastaa)

Kuin pyydettynä Fukushimasta on ilmestynyt eläimiä koskeva video myös Iltalehden sivulle. Linkki Videoon on nimilinkissäni.

29.1.2012 19.36  Nina

Kyllä sopii Fukisimaankin tuo valitsemasi kappale.

29.1.2012 19.38  Juhani

No en oikein tiedä sopiiko. Se sopii tietysti sillä tavalla että meillä on täällä uni tyyni murheeton. Fukushimassa ei ole edes asukkaita jotka nukkuisivat. Mutta tuota varmaan tarkoititkin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini