Kuntarakenneselvitys Teuva - Kurikka

Perjantai 6.1.2012 - Juhani Eilola


Kuntarakenneselvitys

Kurikan valtuustosalissa oli eilen illalla keskustelu- ja informaatiotilaisuus kuntalaisille Teuvan ja Kurikan kuntarakenneselvityksestä.

Tämän blogin lukijana voit tutustua materiaaliin Teuvan kunnan sivuilla tai suoraan tästä linkistä.

Tilaisuuden kulku toi aika ajoin mieleen ihan muita asioita kuin varsinaisen kuntarakenneselvityksen. Ennen asennevammoja kuullaan teuvalaista musiikkia. Kappale kertoo köyhän ja rikkaan rakkaudesta:

Asennevammoja

Mielestäni kurikkalaisessa sielunmaisemassa on ihan vakavasti puhuen jotain todella pahasti pielessä. Useimpien valtuutettujen käytös tässä kuntalaisille suunnatussa tilaisuudessa oli sitä luokkaa että ei paljon kehtaa sanoa olevansa kurikkalainen. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä mieltä ollaan liitoksesta Teuvan, Seinäjoen tai vaikka Timbuktun kanssa. Kyse on asiallisesta käytöksestä ja todellisesta keskittymisestä ja perehtymisestä itse asiaan.

Valtuutetut luotsaavat tätä kuntaa päätöksineen eteenpäin. Täytyy olla muitakin avuja hoitaa yhteisiä asioita kuin ylikuumentuneet tunteet ja keskittymiskyvyttömyys. Suomalaisiin kristillisiin arvoihin perustuvan yhteiskunnan ja ainakin niitä arvoja tunnustavien pitäisi toimia ja käyttäytyä sen arvon mukaisesti. Ikäviä asioita voi tuoda esiin asiallisestikin esitettynä niinkuin esim. Vesa-Matti Saarakkala ja Lasse Mukkala toivat. Tai hyviä asioita, niinkuin illan ehdoton ykkönen, hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Pentti Ylinen, joka puhui ylpeänä kurikkalaisuudestaan ja oli valmis tarjoamaan sitä muillekin.

Ja lopuksi sekä asiaa että ironiaa:

Avainsanat: Kurikka


Kommentit

6.1.2012 0.36  Juhani

Mainittakoon nyt vielä tässä erikseen valtuuston puheenjohtajan avaus ja loppusanat. Moitteeni ei kohdistu niihin millään tavalla.

6.1.2012 8.31  Mukana ollut ja nähnyt

Tuohon voi yhtyä. toivottavasti tämä ei ollut Kurikan koko kuva jota voimme naapureille tarjota. Kun me naisetkaan emme näytä käyttäytyvän hyvin. hävettää melkein sekin.

6.1.2012 9.53  Jarkko Kankaanpää

Anteeksi Juhani jos joudut minun vuokseni häpeämään.En voi kyllä kertoa olevani ylpeä kaikista sinunkaan kommenteistasi.Suvaitsethan kuitenkin erilaiset ajatukset.

6.1.2012 11.20  Juhani

Jarkko:

Ensin vähän pohjaa. Tämä on Sinulle varmaan kohtuullisen tuttua asiaa, mutta haluan kertoa sen näillä seuraavilla sanoilla niin se tulee ehkä ymmärrettävämmäksi.

Aloin tutkia ns. kristillisiä asioita aktiivisesti kun menin Jyväskylään opiskelemaan. Halusin saada todellista faktoihin perustuvaa selvyyttä uskonnollisiin väitteisiin joita ovat mm. historian paikkansapitävyys, arkeologia, psykologia ja vanhat tekstit sekä niiden alkuperä. Luin käytännössä kaiken siihen aikaan saatavissa olleen kirjallisuuden Jyväskylän kaupunginkirjastosta em. asioista. Huomasin kuinka paljon uskonnollisessa maailmassa - kristinusko mukaan luettuna, on huijausta, valhetta, järjetöntä vallan ja johtamisen tarvetta, jumalaksi asettautumista ja kaikkia mahdollisia väärinkäytöksiä. Pedofilia esim. oli jo silloin tunnettu asia kristillisissä piireissä ja nyttemmin tilanne on ryöstäytynyt käsistä jo Suomessakin.

Minulle tärkeää on vain totuus, suhde lähimmäisiin ja oma sielunrauha.

Nyt palataan politiikkaan:

Ehkä tätä taustaa vastaan itselleni on syntynyt tapa ja halu selvittää asiat mieluiten faktoihin saakka ja irrottaa todellisuudesta kaikki siihen kuulumaton aines.

Ymmärrät varmaan tosi hyvin vertauksen uskonnollisuuteen. Tämä uskonnollisia yhteisöjä koskeva listaus koskee myös kunnallisia asioita ja poliittisia toimijoita. Kunnallispolitiikka on täynnä järjetöntä vallan- ja pätemisentarvetta, huijauksia, valhetta, väärää tunnetta ja poliittista pedofiliaa.

Mutta mukana on myös päättäjiä jotka ymmärtävät toimia aidosti kuntalaisten eduksi. He miettivät toimivuuteen ja onnellisuuteen liittyviä asioita listaamatta pois porukasta muita puolueita, maanviljelijöitä, työläisiä, yrittäjiä tai yhteiskunnan virkamiehiä. Aidon tavoitteen tunnistaa.

Olemme onneksi kuitenkin päätyneet siihen tilanteeseen jossa nyt olemme - demokratian keinoin. Sen takia se tilanne joka meillä nyt on, tulisi kaikkien hyväksyä. Vastustin pienten koulujen lakkauttamista koska olin vakuuttunut ja edelleenkin olen vakuuttunut että se on yhteiskunnallisesti kannattavampi keino kasvattaa ja kouluttaa pieniä lapsia.

Mutta se perustuu omiin laskelmiini, se perustuu omaan käsitykseeni siitä millä tavalla jokainen kylä saadaan aktiiviseksi ja millä tavalla voidaan olla ylpeitä ja kerätä näkyvyyttä omalle kylälle ja omalle kunnalle. En puolusta sitä tunnesyillä ja sen aika on nyt mennyt muutenkin ohi. Siihen on tyytyminen.

Em. viitaten toivoisin että asioista tehtäisiin todellista seurantaa, todellisia laskelmia ja todellisia tutkimuksia ja suunnitelmia ennen päätöksiä ja myös tulevaisuutta varten. Jos tehdään jotakin tuloskortteja, niin niistä pitää olla luettavissa tapahtuman järkevyys ja kustannukset.

Tässä Kurikan puolesta toimimisella ei pitäisi olla mitään tekemistä kolmella asialla:

- tunnepitoisella päätöksenteolla
- päättäjän omilla valtapyrkimyksillä
- oman puolueen menestymisellä

Otan edellämainitusta luettelosta kuitenkin askeleen taakse siinä mielessä että hyvillä päätöksillä, asiallisella käsittelyllä sekä perehtymisellä ja asiantuntemuksella kaksi viimeistä kohtaa toteutuu parhaiten.

Otan takaisin myös ensimmäisestä kohdasta siihen saakka että Kurikan kehittämisen perimmäinen tavoite on tehdä kurikkalaisista palveluihinsa, lähimmäisiin ja itseensä tyytyväisiä kansalaisia. Tehdä onnellinen Kurikka jossa on hyvä asua. Se on myös tunneasia, mutta päätöksenteon pitää perustua silloinkin faktatietoon tai niin lähelle sitä kuin se on mahdollista.

Sen takia, toivottavasti ymmärrät tämän nyt paremmin. Minua ei hävetä Sinun henkilökohtainen esiintymisesi, minua ei hävetä kenenkään toisen puolesta. Mutta tunistan liian helposti tunnepitoisuuden ja kiinnostuksen puutteen ottaa faktat vakavaan käsittelyyn. Nyt oli kyse molemmista.

Joku sanoikin tilaisuuden jälkeen, että "no kurikkalaiset ovat kurikkalaisia".

Jonkinlainen tason nostaminen tässä pitää tehdä, tuli Kurikasta osa mitä kuntaa tahansa.

Ja sitten Sinun puheenvuoroihisi. Niitä oli kaksi kappaletta. Ensimmäinen koski epäilyksiä Teuvan motiivien suhteen ja toisessa kyselit sen perään tuleeko Kurikasta näin varteenotettava kilpailija Seinäjoelle ja palautuvatko mahdolliseti valtion palvelut Kurikkaan.

Arvaa olivatko nämä kaksi puheenvuoroa sellaisia joita häpesin? Eivät olleet vaikka ne selvästi sisälsivätkin vähättelevää viestiä Teuvaa ja selvitystä kohtaan.

En joutunut vuoksesi siis häpeämään!

6.1.2012 13.30  Kartat nähnyt

Ei se Teuva Kurikkaan kuulu.Sen tietää juhani ja muut Kuntalaiset.
Teuva,Kauhajoki,isojoki,karijoki,kristiina,kaskinen se on siinä.
Jurva Vaasaan.
Kurikka ,Ilmajoki,Jalasjärvi Seinäjokeen.
Kartat on piiretty Valtion kansliassa.
Pressan vaalit vain käydään ensiksi, niin tieto julkistetaan.

6.1.2012 15.22  Jarkko Kankaanpää

Kiitos Juhani seikkaperäisestä vastauksestasi.En ole ehkä paras mahdollinen puheenpitäjä,mutta tapanani ei ole kaunistella sanomisiani.Siitä ehkä saa sen käsityksen,että pelaan vain tunteilla.Ensisijaisesti olen yrittänyt järjelläni,siis sillä vähäiselläni,ajatella tätä Teuva kuviota.Tulkitsen minulla olevan tiedon myötä tämän vedätykseksi ja kiusanteoksi Kauhajoen kaupungille.Saatan toki perua puheeni,kunhan tiedotus meille luottamushenkilöille saadaan ajantasalle.Näin märännyttä tiedottamista EI voi olla kun Kurikan kaupungissa.

6.1.2012 16.39  Juhani

13:30 Kiitos tiedosta. Näistä kartoista liikkuu kaikenlaista huhua. Tässäkin fakta lienee vasta faktaa kun kartat julkistetaan.

15:22 Olen itse puhunut paitsi koululaisille tarkoitetuista linja-autokatoksista, myös tiedotuksesta niin kauan kuin muistan. Se ei ole sellaisella tasolla kuin pitäisi. Tiedän että kaupungille on tulossa Intranet jolloin tiedotus varmaankin paranee.

Ihmisiä ärsyttää se jos sanon jossain asioiden olevan hyvin, mutta tykästyin tuolla eduskunnassa SELONTEKO -ideaan niin paljon että sellaista pitäisi käyttää kunnissakin. Sellaisen käytännön itse asiassa voisi ottaa käyttöön vaikka vain joku puoluekin tai puolueet.

Esim. Kokoomus voisi tehdä nyt selvitettyjen lukujen pohjalta kirjallisen selonteon Teuva - Kurikka kuntarakenneuudistuksesta. Siinä voisi käyttää nyt saatuja tilastotietoja ja vetää niistä johtopäätökset liittymiskriteereistä vaikka prosentteina. Eli jos jossakin asiassa ylitetään kannattavuuskynnys, niin siihen lukema esim. 124 % ja jos jäädään kynnyksen alle, siihen prosentti esim. 67%. Siis pelkkää perustellusti esitettyä ja laskettua/arvioitua matematiikkaa.

Toki kunnioitan kaikkien muidenkin tekemää selvitystyötä, mutta parempi useampi selonteko kuin yksi vedätys. Se on kuitenkin selvä asia että liitos on joko kannattava tai haitallinen, mutta kuka osoittaa sen tieteellisinä lukuina.

6.1.2012 16.41  Juhani

Jarkko, sitäpaitsi mitä tulee puhetaitoon, niin siinä kuka tahansa on minua parempi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini