SM -yösuunnistus Mynämäellä

Perjantai 1.10.2010 klo 23.26 - Juhani Eilola

img_4551.jpg

Yön taikaa. Muistan pikkupoikana kun pelkäsin vielä pimeää ja olin lähdössä ensimmäiseen yösuunnistukseen. Vähän oli vatsa sekaisin. Mutta mörköjä ei löytynytkään! Toivottavasti niitä ei löydy Mynämäeltäkään ensi yönä.


Kallio-Könnö finaaliin

Mynämäen SM -yösuunnistusten miesten pääsarjan karsintakilpailu päättyi juuri. Neljästä karsintaerästä ensi yön finaaliin selviytyi vain kaksi EP:n suunnistajaa. Ylistaron Tuomo Istolahti ja Rasti-Kurikan Jarno Kallio-Könnö.

Jännitystä peliin

Kallio-Könnö piti jännitystä yllä loppuun saakka, koska väliaikojen perusteella pääteltynä jo ykkösrastilla tuli yli kuuden minuutin pummi ja finaalipaikka meni heti 4 min 18 sekunnin päässä. Hitaasti ero finaalipaikkaan kuitenkin pieneni 2. 3.49 3. 4.05 4. 3.55 5. 3.51 6. 3.48 7. 4.09 8. 3.33 9. 3.51 10. 1.26 11. 1.52 12. 1.53 13. 0.54 14. 1.02 15. -0.16 16. -0.13 Finaaliin -0.13

Suomennettuna tuo tarkoitti sitä, että finaaliin mentiin lopulta 13 sekunnin turvin. Ilman ensimmäisen rastin pummia hän olisi sijoittunut oman eränsä kärkipaikoille.

Finaalit ensi yönä

Finaalit käydään siis ensi yönä ja niissä Rasti-Kurikan suunnistajilla on useitakin mitalimahdollisuuksia. Kultaan on mahdollisuuksia ainakin Outi Ala-Kasarilla, Teresa Kollasella sekä viime vuoden yömestarilla Matti Vainionpäällä.

SM -yösuunnistuksen ONLINE -tulospalvelu

SM -yösuunnistuksen kotisivu

Mukana ensi yönä seuraavat Rasti-Kurikan
suunnistajat (sarja ja lähtöaika):

H18  20.10   Markkila Eero (yllättääkö?)
H21  20.39   Kallio-Könnö Jarno (pummaako 1:llä?)
D35  21.05   Ojala Leena (kärkikymmenikkö?)
D40  21.08   Taipalus Maarika (kärkikymmenikkö?)
D45  21.12   Ala-Kasari Outi (kultaako?)
H50  21.13   Eilola Juhani (eksyykö? viimeinenkö?)
D40  21.34   Kollanen Teresa (kultaako?)
H40  22.03   Vainionpää Matti (kultaako?)
H45  22.09   Kuoppala Esa (mitaliko?)
H40  23.03   Kurki Esa (mitaliko?)

2 kommenttia . Avainsanat: Suunnistus, Rasti-Kurikka

Kurikka kansainväliseksi

Tiistai 21.9.2010 klo 15.29 - Juhani Eilola

sieppaa.jpg


Seinäjoen seudun Nuorkauppakamari järjestää Kotikuntasi kansainväliseksi -kilpailun. Kurikka on siinä tietenkin mukana ja ideoinnissa kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset voimat. Onhan Kurikka maailman älykkäin kaupunki.

Kilpailu on ollut käynnissä jo pari viikkoa, mutta vielä ehtii kymmenen päivän ajan osallistua.

Kilpailun tarkoituksena on hakea hyviä ideoita siitä, miten EP:n kunnat voisivat saada kansainvälistä tunnettavuutta (kts. kilpailun esite). Parhaat ideat palkitaan!

Linkit kilpailuesitteisiin ja lomakkeisiin alla:


dscf00482.jpgKilpailukutsu (pdf)

Kilpailun esite (pdf)

Hakemuslomake (pdf)

Hakemuslomake (doc)

Linkki järjestäjän sivulle


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurikka

Kultatytöt

Sunnuntai 19.9.2010 klo 17.14 - Juhani Eilola

Rasti-Kurikka otti tänäänkin kultaa SM -suunnistuksissa, jotka jatkuivat Karijoella Kauhajoen Karhun isännöiminä. Tänään kulta tuli naisten sarjassa.

img_4662.jpg

D40 viestisuunnistuksen tämänpäiväinen kultajoukkue
Outi Ala-Kasari, Tuula Nieminen, Teresa Kollanen.

Katso myös Ilkan verkkosivut!

Myös eilisestä Matti Vainionpään mestaruudesta on Ilkassa juttu:
Vainionpää suunnisti mestariksi Parrassa

Rasti-Kurikan menestys on viime aikoina alkanut sykähdyttää ja erityisesti nyt viikonloppuna kun itsekin suunnisti ja näki millaisessa maastossa mitalit tulivat.

img_4657.jpg

Suunnistus taitaa myös nuorentaa. Kuka uskoisi että yksikään näistä naisista suunnistaa R2 -sarjoissa (yli 35-vuortiaat). Toisaalta omat hiukset ovat harmaantuneet suunnistuksesta huolimatta ;-)


img_4652.jpg

Kun Rasti-Kurikan H45-sarjan Jouni Pikkumäki leimaa maalileimaustaan, taustalla näkyy vaihtoalue, jossa tummapukuinen pitkä mies Tapani Vähämaa odottaa oman H50 joukkueeni toista viestinviejää vaihtoon.


Oman joukkueen tarinaa:

Olisin ottanut enemmän viestin kulusta kuvia, mutta olin itsekin metsässä. Olisi ollut hienoa ottaa sinnekin kamera mukaan, mutta rajansa kaikella. Maastossa olisin saanut kuvia mm. isoon kallionreikään pudonneesta suunnistajasta (ei onneksi loukkaantunut), Matti Vainionpää olisi tullut kuvaan ja pari kyselijää joilla ei ollut aavistustakaan omasta sijainnistaan. Yksi valtavasti huohottava nainen ja jos jotenkin olisin onnistunut ottamaan itsestäni kuvan, ihan likomärkä ja kuulemma valkoisena vaihtoon tullut suunnistaja!

Juoksin siis H50 ensimmäisen osuuden. Maaston hitaus oli melkoinen yllätys. 1. rastin jälkeen oli melkein sama kiipeilikö kävellen vai juosten. Tärkeintä oli ottaa rastit tarkasti. Ensimmäinen 3 km:n kierros meni kohtuullisesti, mutta toisella 1.7 km kierroksella tuli supersuurien lohkareiden keskellä superpummi, jossa Suunta-Jurva ja Rasti-Jussit pääsivät ohi. Onneksi sentään neljä joukkuetta jäi taaksekin. Ilman pummeja olisin noussut selkeästi kymmenen joukkoon, mutta kysymys kuuluu: Kuka tuolla ei olisi pummannut? Varmaan melkein kaikki jollakin rastilla ja pummit lasketaan aina mukaan aikaan.

2. osuudella Heikki Kilpiä lähti edellä menevien takaa-ajoon, mutta väärä rastileimaus nelosrastilla koitui joukkueen kohtaloksi. Niinpä ankkuri Tapani Vähämaalle jäikin pelkkä suunnistamisen nautinto, jota hän ei tosin ehtinyt kuulla. Kun muut olivat menneet niin Tapani kertoi että "siellä olin vain minä ja puuta hakkaava tikka".

Mutta ainakin minulla oli hauskaa! Tuli varmasti uutta lenkki-intoa. Kunnolla on suunnistuksessa melko ratkaiseva merkitys ja sitähän Rasti-Kurikan naisilla on, mutta mistä saataisiin minullekin.

6 kommenttia . Avainsanat: Urheilu, Suunnistus, Rasti-Kurikka

Kultaa ja pronssia

Lauantai 18.9.2010 klo 19.52 - Juhani Eilola

img_4619.jpg

Matti Vainionpään hymyä maalissa. H40-sarjan SM-kulta on varmistunut 25 sekunnin erolla seuraavaan. Neljännellä rastilla kisaa johti Rasti-Kurikan Esko Ylikangas. Vainionpää nousi kärkeen kisan seitsemännellä rastilla ja piti johtonsa loppuun saakka.

img_4635.jpg

Vainionpää korkeimmalla pallilla.

img_4626.jpg

Outi Ala-Kasarin kaulaan pujotetaan D45 sarjan pronssimitalia. Ala-Kasari aloitti kilpailun rauhallisesti, olemalla toisella rastilla 27. mutta nosti sijoitustaan neljännellä pitkällä rastivälillä jo viidenneksi. Kolmanneksiviimeisellä rastilla hän oli jo toisena, mutta jäi lopulta pronssille 5 sekunnin erolla hopeatyttöön.


img_4628.jpg

img_4630.jpg

Kurikan kolmanneksi kovimmasta suorituksesta vastasi MM-pronssinainen Teresa Kollanen. Parhaimmillaan D40-sarjassa suunnistava Teresa oli kilpailussa toisena seitsemännellä rastilla. Loppusijoitus kuudes.

img_4610.jpg

Rasti-Kurikan huonoista suorituksista vastasin mm. minä putoamalla ensin A-finaalista ja kiikkumalla koko matkan B-finaalin sijoilla 22-26. 

Pari miestä kävi ostamassa uudet pitkävartiset kengät, jospa se onkin kiinni vain kengistä. Mutta kyllä se ainakin minulla riippui kaikkein eniten juoksukunnosta. Sekä karsinnassa että B-finaalissa oli suon ylitys ja sen jälkeen nousevaa maastoa. Se kysyi miestä! Toki kunnon pummi viitosrastilla oli osasyyllinen mutta vain sen neljän sijan verran.

img_4632.jpg

Ja tässä, arvatkaapa ketä? Yli 85-vuotisten kulta- ja pronssipojat! Ja kyse oli juoksusta. Eläviä esimerkkejä siitä mikä ero on liikunnan harrastamisella ja sohvalla nuokkumisella aiemman elämänkaaren aikana. Luultavasti suunnistus pitää tehokkaasti myös dementiaa poissa. Se ei sovi oikein pitkille rastiväleille.

img_4611.jpg

Ja vielä lopuksi. Suurkiitokset upeasti järjestetylle tapahtumalle Teuvan Parrassa. Teuvan Rivakka on kasvattajaseurani ja olen myös Teuvalla syntynyt.

Huomenna jatketaan Karijoella Kauhajoen Karhun isännöimissä viesteissä.

2 kommenttia . Avainsanat: Urheilu, Suunnistus, Rasti-Kurikka

Asu ja Elä lauantaina 11.9.

Lauantai 11.9.2010 klo 6.34 - Juhani Eilola


Käyn päivän aikana laittamassa kuvia ja tekstiä tähän tapahtuman etenemisestä. Kommenteissa voit ottaa kantaa Asu ja Elä -tapahtumaan, onnistumisiin ja epäonnistumisiin niin että seuraavasta tapahtumasta tulee entistä parempi ja houkuttelevampi.

 


Klo 6.28 Muistuu mieleen, että myös Kurikan ja Jurvan opaskartta on myynnissä sekä Sellan että kaupungintalon INFO-pisteissä. Hinta on 5 euroa.

Klo 9.30 Näytteilleasettajat alkavat olla kohta valmiina. Lastentapahtuman torialue on aidattu ja torimyyjä on jo myymässä vihanneksia. Jätevesimessujen rekat ovat purkaneet lastinsa ja Asematie on suljettu. Taidenäyttelyssä on täysi valaistus päällä. Talonmies Jouni Ketola on ollut tänä aamuna täystyöllistetty.

Vierailijoiden autoja mahtuu paitsi kauppojen pihaan, myös torille, mutta vain Panttilan suunnasta pääsee sisään. Lastentapahtumien takia autoilijoiden kannattaa olla tänään erityisen varovaisia.

img_25572.jpg

Anne Koskela ja Seppo Erling kaupungin esittelypöydän takana. Päivän aikana ei juurikaan tullut taukoja asiakkaiden suhteen. Välillä pöydän toisella puolella oli jopa tungosta. Myös Pohjanmaan Kiinteistöpörssillä kaupunkia vastapäätä näytti olevan useitakin kiinnostuneen näköisiä asiakkaita.

Klo 10.45 Ensimmäinen tontinvaraus Kurikassa. Sellan pisteestä ei ole tietoja. Kävin tutustumassa itse Närpiöläiseen harmaavesisuodattamoon ja sain hyvää tietoa. Valtuutetuista paikalla ovat olleet ainakin Parkkonen ja Jalonen. Myös kaupunginjohtaja Tyrväinen on tällä hetkellä paikalla.

img_2556.jpg

Kari Jalonen oli yksi kolmesta paikalla käyneestä valtuutetusta.

Klo 11.50 Ainakin kaupungintalon INFO-pisteellä on ollut liikettä koko aamupäivän. Joskus melkein jopa ruuhkaa. Juuri tällä hetkellä näyttää rauhallisemmalta eli nyt on oikea aika lähteä rauhassa tekemään tonttivarausta. Muista että tontinostajalle on luvassa yli 3000 euron arvoinen bonus tänään vielä muutaman tunnin ajan.

Zumbasää on aika huono ja kun kävin laskemassa Zumbaajia niin hetki ennen Zumbaa paikalla oli tusinan verran väkeä. Iltapäivän lastenkonsertti on niin hyvään aikaan että sinne on odotettavissa kyllä melkoinen väkimäärä. Sähköankeriaalla on nettitietojen mukaan mukana yleensä joku iso saippuakuplakone. Jalonen melkein lupautui seuraksi lastenkonserttiin, mutta todettiin ettei olla enää lapsia.

Klo 13.30 Sähköankerias virittää soittimiaan. Muistakaa tulla parkkipaikalle Panttilan suunnasta niin saatte auton torille. Tontti-Infoa on hakenut silmiinpistävän paljon nuoria pareja. Useat heistä ovat tulevaisuuden rakentajia. Toivottavasti Kurikkaan.

img_2562.jpg

Sähköankerias antoi positiivista virettä tuleville rakentajille. Kuvassa sähköankeriaan keksintö ja lemmikki, karvaton pölyimuri puhaltamassa saippuakuplia.

img_25702.jpg

Lapset saivat soittaa Sähköankeriaan kanssa orkesteria keittiövälineillä. Lapset löysivät yhteisen rytmin vaikka matkaan lähdettiinkin epärytmissä. Näinhän toivoisi käyvän meille aikuisillekin.

Konsertti oli MLL:n ja Rautian käsialaa.


Klo 16.20 Saavuin kotiin, päivän tapahtuma on ohi. Kolmaskin valtuutettu kävi paikalla tapahtuman aikana, Mari Oja-Lipasti. Eli sunnuntaina valtuutetuille jää kuromista jos haluavat olla tukemassa myönteisellä esiintymisellä kurikkalaista asumista. Mutta ehkäpä muut valtuutetut olivat kentällä hakemassa meille nuoria pareja asiakkaiksi, koska heitä oli tosiaan paljon. Tulevaisuuden tontinostajia.

Sähköankeriaan konsertissa oli jo kohtuullinen määrä lapsia. Ja he osasivat esiintyä lapsille.

Kaksi erityistä puutetta pitää korjata seuraavaan kertaan, mutta nyt luulen että tapahtuma loi ainoastaan positiivisia mielikuvia. Ainakaan paikan päällä kenelläkään ei ollut pahaa sanottavaa. Toivon että myös kohteissa kaikki sujui hyvin, vaikka osa kohteista onkin auki vasta huomenna.

HUOMENNA ON UUSI PÄIVÄ! Te jotka ette tutustuneet tarjontaan tänään, tehkää se huomenna.

24 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Hyviä ideoita

Perjantai 27.8.2010 klo 18.35 - Juhani Eilola

Lippu korkealle

Meiltä odotetaan joskus uusia huippujen valtauksia. Elämänviisauksia parhaiden blogistien tyyliin.

Silloin on helppo kokea itsensä mitättömyydeksi. Vaatii rohkeutta ottaa vastaan haaste jonka vaihtoehdot joka nostavat sinut parhaiden tasolle tai pudottavat sinut pellen kaltaiseksi.

Jokaisen on aloitettava olemalla nöyränä alhaalla. Kiila kerrallaan ja sana kerrallaan lähestytään huippua. Lopulta huipulla seisoo valloittajan lippu. On saavutettu tavoite. Voit nauttia saavutuksesta ja lähteä valloittamaan uutta tuntematonta huippua.

Hyviä ajatuksia oman lipun alla

Viikolla oli kaupungin remonttiryhmän kokous. Olen yllättynyt ja ihailen niitä hyviä ja hyväntahtoisia ajatuksia joita ryhmässä syntyy. Jokaisella tuntuu olevan sydämellään paljon hyvää sanottavaa ja toinen toistaan parempia kehittämisajatuksia. Omat ajatukset siinä rinnalla tuntuvatkin yhtäkkiä mitättömiltä.

Kaupunki on järjestänyt myös useasti työnjohdolle tarkoitettua koulutusta. Koulutushetki avaa koko ajan uudenlaisia ajatuksia hyvästä johtamisesta ja alaisten motivaation kasvattamisesta.

MUTTA: Missä on se viisasten kivi, jolla hyvät ajatukset voidaan toteuttaa. Koulutus ja neuvottelut ovat järkeviä juuri sillä hetkellä. Mutta seuraavien kuukausien aikana yksikään opittu asia ei realisoidu työelämässä. Koska järjestetään koulutus teorioista käytäntöön?

Nyt kaupungista kehitetään Suomen parhaiten johdettua kuntaa. Ajatustasolla se syntyykin, mutta mikä on tie käytännön toteutukseen. Sen kun keksisi niin unelmat toteutuisivat ja lippu nousisi Suomen korkeimmalle huipulle.

img_4360.jpg

He ovat palvelleet uskollisesti isäntiään ja toteuttaneet heidän unelmiaan pyytettömästi. Ei ole tarvinnut kysellä käytännön toteuttamisen perään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurikka

Mistä Kurikkaan löytyisi virtaa?

Torstai 5.8.2010 klo 20.05 - Juhani Eilola

Ostin aikoinaan erään tietokoneohjelman ja kun en maksanut sitä heti, niin sain seuraavan huomautuksen: "Me olemme lähettäneet teille tietokoneohjelman, mutta te ette ole lähettäneet meille rahaa!"

Kurikassa on juuri nyt menossa poikkeuksellisen paljon kehittämisohjelmia. Osa niistä on sellaisia joiden toteuttamiseen ryhdytään yhteiskunnan varoin, osa sellaisia joissa kehittämisohjelman on määrä parantaa yrittämisen edellytyksiä ja lisäksi tuetaan muihin kuntiin verrattuna erityisen paljon erilaisia kansalaisten aktiviteetteja. Näiden satsausten pitäisi joskus tuottaa meille myös rahaa.

Naapuriblogissa kysytty kysymys: "Mistä Kurikkaan löytyisi virtaa?" on kyllä aiheellinen. Virtaa kyllä löytyy sähköautoon, poliittiseen väittelyyn ja epäsovun lietsomiseen. Joillakin riitelyyn kuluu lähes koko elämän virta. En malta millään olla laittamatta tähän linkkiä Mamin blogiin.

Mutta mistä löytyisi se myönteinen virta joka synnyttää uutta tai laajempaa yritystoimintaa ja uusia aktiviteetteja joihin tullaan kaukaa tuomaan meille niitä kehittämisohjelmissa sovittuja euroja.

Parhaat keksinnöt on jo keksitty

En tiedä pitääkö tuo sanonta paikkansa, mutta tosiasia on että ainakin tosi paljon hyvää on keksitty valmiiksi.

Seinäjoella aikoinaan laitettiin käyntiin hanke jossa lueteltiin muilla paikkakunnilla järjestettäviä tapahtumia ja pyrittiin saamaan niitä omalle paikkakunnalle. Me kurikkalaiset tiedämme hyvin että se kantoi hedelmää.

Olisiko tässä yksi kopioitava hanke: Seurata ja olla ajan hermolla silloin kun Suomessa tapahtuu sellaista joka voi tapahtua myös Kurikassa ?

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Kansanlähetyspäivät, joka on noin 15.000 ihmisen massatapahtuma joka pystyttäisiin järjestämään täällä samalla tavalla kuin aikoinaan Kirkon nuorisopäivät ammattikoulun alueella. "Taivaan Isä" vain tässä yhtenä esimerkkinä siitä kuka niitä euroja voi Kurikkaan lähettää jos se muille on mahdotonta.

Aktiivinen seuranta siitä mikä toimisi meilläkin

Netin kautta löytyy paljon erilaisia mielenkiintoisia hankkeita ympäri maailmaa. Löytyy karttoja, ilmakuvia, hankeohjelmia ja paljon valmista ja paljon kokeiltua.

Että pysyisimme ajan hermolla, niin lähettäkää kommenttiosiossa tällaisia linkkiehdotuksia. Laita linkki kotisivua varten tarkoitettuun tilaan jolloin se avautuu nimimerkkiä klikkaamalla. Selitä miten mallia voisi mahdollisesti soveltaa Kurikassa.

Oma linkkini on Poison City -Festival Myrkystä vuodelta 2006, jossa on tapahtumarunko jollaista Kurikassakin voitaisiin kokeilla.

Haku Päällä tapahtumakokonaisuuden nimeksi

Koska huono sää on pilannut Haku Päällä -tapahtuman ilmeisesti useampaankin otteeseen, niin olisiko syytä siirtää festivaalinimi yleisnimeksi tapahtumakokonaisuudelle, joka päättyy iltaisin esim. jäähallilla tai monnarilla järjestettävään yhteiseen konsertti- ja iltatapahtumaan. Sitä voisi hallinnoida edelleenkin nykyinen Haku Päällä -organisaatio.

Tässä tuulesta tempauksia osatapahtumiksi:

Haku Päällä -rastipäivät. Kaksi osakilpailua, kaksi iltatapahtumaa.
Haku Päällä -rakkausfestivaali. Osa nykyisistä tapahtumista, esim. Pitkässä Jussissa, osa yhteiskonsertteina muiden kanssa.
Haku Päällä suku- tai historiapäivät. Kotiseututalo, iltapahtumat
Haku Päällä -toripäivät. Iltatapahtumat.
Taivashaku Päällä seurakunnissa, Exitin konsertti illalla
Haku Päällä -työpaikkahaastattelut, iltatapahtumat
Haku Päällä -keräilymessut ja iltatapahtuma.

Eiköhän alkaisi iltakonserteissa olla väkeä ja jäädä euroja myös paikalliselle elinkeinoelämällekin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kurikka

Matti Ollilan vieraana

Maanantai 2.8.2010 klo 18.52 - Juhani Eilola

Matti Ollila ja hänen vaimonsa Liisa saivat perjantaina huvilalleen vieraaksi kaksi kansalaisaktivistia, allekirjoittaneen ja aina arvoituksellisen Kauno Kyvykkään. Sekä Matin että Kaunon teksteistä pääset osalliseksi vierailemalla Ollilan blogissa. Saimme Kaunon kanssa ystävällisen ja vieraanvaraisen kohtelun. Saunoimme, uimme, söimme ja paransimme Kurikkaa ja välillä vähän koko maatakin.

Kun ihmisiin tutustuu paremmin, niin sitä huomaa että kaikilla on heidän julkisesta toiminnastaan huolimatta oma elämä. Usein sen elämän takana on eri tavalla lämpimämpi ihminen ja muutenkin syvempää inhimillisyyttä kuin julkisessa tehtävässä käy ilmi. Tämä näyttää soveltuvan myös Kaunoon ja Mattiin.

Matkakeskusteluissa huomasin että Kaunolla ja itselläni on paljon enemmän yhteisiä ajatuksia ja muitakin elämän ulottuvuuksia kuin blogikeskustelussa näkyy.

ollila1.jpg

Illan isäntä laiturillaan kuvassa oikealla. Vasemmalla Kauno Kyvykäs.

ollila2.jpg

Tutustuimme Matin (oikealla) valokuvausharrastukseen katsomalla pintapuolisesti läpi kiintolevyn valokuva-arkistoa. Kuvassa vasemmalla Kauno Kyvykäs.

ollila3.jpg

Kun Matin hirsihuvilan yleiskuvia on katsonut netissä, niin oli yllättävää miten massiivisia hirret todella olivat.

ollila4.jpg

Näkymä terassilta laiturin suuntaan. Auringonlasku näkyi väreissä, mutta en saanut vangittua sitä automaattitarkennuksen takia kunnolla filmille. Matin puutarhassa kasvoi myös sieniä joita Kauno tarjosi tapansa mukaan minulle.

ollila5.jpg

Kävimme tutustumassa myös ympäristöön ja käännähdimme myös vanhemmalla huvilalla. Nuorimpana ja pienimpänä minä istuin penkkien takana. Oikealla Kauno.


Kiitokset meidän molempien puolesta isäntäväelle.

11 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Päättämättömyys

Keskiviikko 7.7.2010 klo 22.20 - Juhani Eilola

Demokratia ja päättämättömyys

Kurikassa puhutaan paljon poliittisesta päättämättömyydestä ja ihmetellään esimerkiksi äänestyspäätöksiä.

Todellisuudessa äänestys ei ole päättämättömyyttä vaan demokratiaa. Äänestystulos on päätös, jonka takana ovat kaikki, myös häviäjät. Toisaalta edes eriävä mielipide ei ole päättämättömyyttä, vaan sanoutumista irti tehdystä päätöksestä.

Eräässä valtuuston kokouksessa Saarakkala kertoi esittävänsä eriävän mielipiteen silloin kun aikoo tulevissa käsittelyissä jatkaa asian vastustamista. Ainakin näin ymmärsin hänen puheenvuoronsa.

Tuo on rehellinen ilmoitus siitä miten tulee toimimaan jatkossa, mutta olen oppinut ymmärtämään demokratian niin että tappiotilanteessa tappio hyväksytään. Enemmistö otti toisen kannan ja päätös on äänestystappiosta huolimatta yhteinen ja demokraattinen. Demokratian sääntöjen ja tappion hyväksyminen on osa yksimielisyyteen kasvamista. Tätä prosessia, ikävä kyllä, haittaa puoluepoliittisen näkyvyyden ja henkilökohtaisen uudelleen valituksi tulemisen haaste.

Sen sijaan eriävällä mielipiteellä voi suojata omaa asemaa laittomia tai uhkatilanteita aiheuttavia päätöksiä vastaan ja siitä syystä päätöksestä sanoudutaan irti. Samasta syystä tulevissa kokouksissa toimitaan johdonmukaisesti laillisuuden ja turvallisuuden puolesta.

Päättämätön Kurikka

Puheet jatkuvasta päättämättömyyden tilasta ovat minusta selvästi liioiteltuja. Pöydällepanot ja oikaisuvaatimukset ovat hidastaneet päätöksentekoa. Niihin on silti oikeus. Paljon pahempaa on asioiden tuominen joka kerta julkisen kinastelun kohteeksi. Se antaa kuvan sellaisesta Kurikasta jossa kinastellaan ja maristaan koko ajan jostakin. Se ei luo turvallista kuvaa yhteisöstä ulospäin.

On puhuttu paljon myös yksittäisten päättäjien antamista lupauksista. En tarkoita ainoastaan viimeisintä episodia. En oikein ymmärrä miksi joku lupaus kiihdyttää mieliä, koska annettu lupaus on päätöksentekokoneistossa aina realisoitava ja se saattaa jäädä hyvinkin lupaajan häpeäksi.


img_0805.jpgMetsä on täynnä yksimielisesti hoidettuja yhteisöjä. Luonto, DNA ja yhteinen ahkera työ sekä oikeat roolit ohjaavat yhteisöä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. 


Kurikasta Suomen parhaiten johdettu kunta

Kurikan johdolla on varmaan paljon opittavaa ja muutettavaa että saavutettaisiin tavoitteena oleva Suomen parhaiten johdetun kunnan asema. Mutta sitä oppimista on myös kansalaisilla ja medialla. Mikä hyöty näillä kahdella viimeksimainitulla on toimia hyvää johtamista vastaan, joka puolestaan johtaa Kurikkaa kohti Suomen parasta kekoa. Sen jurvalaisetkin kokevat omakseen...

4 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Kurikka

Kuntien Kuningas!

Perjantai 30.4.2010 klo 20.33 - Juhani Eilola

Vanha satu kertoo ketusta joka pilkkasi vuodesta toiseen leijonaa. Kettu sai aina ison pesueen, mutta leijona vain yhden pennun. Kun kettu taas tapansa mukaan tuli pilkkaamaan vastasynnyttänyttä leijonaa, niin leijona-äiti vastasi: "Mutta se on leijona!"


Kuntien Kuningas

Vaikka Espoo, Helsinki ja maan kasvukeskukset kasvattavat asukaslukujaan, niin me olemme sentään kurikkalaisia ja jurvalaisia. Emme ole mitään tusinatavaraa vaan laatukansalaisia. Maailman älykkäintä kansaa ja koristeveiston huippuosaajia! Yksi kurikkalainen vastaa kymmentä helsinkiläistä.

Olemme asuttaneet kappaleen Pohjanmaata ja tehneet siitä kenen tahansa mittakaavassa kelvollisen ja turvallisen asuinympäristön sekä yrittämisen kehdon, joka näkyy valtakunnallisestikin suhteellisen suurena yritysten määränä.

Suomen parhaiten johdettu kunta

Kurikan hallinnon uudistamista koskevassa hankkeessa on tavoitteeksi asetettu se että Kurikka olisi tulevaisuudessa Suomen parhaiten johdettu kunta.

Sille voi olla helppo nauraa nyt kun tuntee kurikkalaista poliittista kulttuuria, mutta Kurikassa on onnistuttu ennenkin. Monilla myönteisillä mittareilla mitattuna olemme nytkin valtakunnan huippua. Niitä ovat mm. alhainen veroäyri ja poikkeuksellisen onnistunut sijoitustoiminta.

Kirves oikeaan käyttöön

Kurikkalainen on taitava taistelija. Kun he kohtaavat poliittisessa kentässä, jokainen tietää että ratkaisematon on lähellä. Taistelussa käytettävät tomahawkit ovat armottomia, verisiä ja rikkovat paikkoja. Valtakunnan parhaat taistelijat ovat kentällä...

Mutta kun tulee päivä että rauhanpiiput sytytetään, niin muu maa jää toiseksi. Vaikka emme täytäkään maata määrällä, olemmehan kuitenkin kurikkalaisia ja osaamme käyttää kirvestä myös uuden rakentamiseen.

 

2 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Liittymäjärjestelyt kuntoon

Lauantai 3.4.2010 klo 13.05 - Juhani Eilola, Kuvat: Juhani Eilola

Vanhat sadut alkavat yleensä pahan hallinnasta ja päättyvät siihen että paha saa palkkansa:
"Ja niin he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka."

Pääsiäisen sanoma poikkeaa sadusta siinä että se on totisinta totta tässä ja tulevassa hetkessä:
"Ja niin he elävät..."


Arkipäiväistä pahaa

Jokainen ihminen on jollain lailla osallinen pahaan. Ihmiset ovat itsekeskeisiä. Hyvää ei haluta jakaa tasan vaan "minä" on useinmiten ensimmäisenä. Minun valtani, minun palkkani, minun pätevyyteni, minun hauskuuteni, minun saarnani, minun ihan kaikki. On vaikea löytää vilpittömiä ja oikeudenmukaisia ihmisiä.

Politiikassa paha näkyy pyrkyryytenä, lahjusten vastaanottamisena, toisten saavutusten aliarvostuksena ja omien äänestäjien epäterveenä kosintana. Kaikkea pahaa ei enää edes mielletä pahaksi vaan tämän päivän hyväksytyksi ja itsestäänselväksi tendenssiksi. Tässä suhteessa kyse on myös moraalin löystymisestä.

img_14022.jpgNämä blogitkin ovat joskus raakoja. Teksti voi sisältää totuudenpoikasia tai jopa koko totuuden, mutta totuus ilman henkeä on kuollut! Jos totuuden tarkoitus on saada aikaan pahaa, jos sillä on tarkoitus katteettomasti hyötyä toisen ahdingosta tai jos sillä on muuten epäpuhtaat tarkoitusperät, niin sekin voi väärällä tavalla esitettynä olla pahuutta.

Liittymäjärjestelyt kuntoon

Kurikassa on puhuttu paljon kolmostien liittymäjärjestelyistä. Ne ovat vasta kolmannella sijalla kun liittymistä puhutaan. Pääsiäinen on hyvää aikaa miettiä itse kunkin omia liittymäjärjestelyjään.

Äsken tuli televisiosta vanha elokuva "Uskonpuute". Elokuva päättyi gospelkappaleeseen "Highway to Heaven". On olemassa yksi liittymä josta kaikki aikanaan kulkevat. Oltiin uskosta tai sen puutteesta mitä mieltä tahansa, niin se täytyy todeta että jokaisella tiellä "Kultainen keskitie" on se kaikkein vaarallisin ajattelumalli. Keskiviivalla ei kauan ajella kun rysähtää. Siksi on syytä pohtia kumpaa kaistaa ajaa ja mihin suuntaan. Keskitietä ajaminen on vain osoitus oman egon epäpyhästä suuruudesta.

img_3048.jpg

Liittymä paratiisiin.


Toinen kolmostietä tärkeämpi liittymä on liittymä toinen toisiimme. Avaammeko ja annammeko kaikille tietä, menemmekö aina itse edellä, rikommeko liikennesääntöjä kun oma etu on kyseessä? Entä kun jonkun ajoneuvo piiputtaa tai peräti jättää välille. Onko liittymä hyvään tahtoon?

Kaupungin hallintoa tutkiva konsultti sanoi että jossain vaiheessa elämäämme me valitsemme suunnan. Meistä tulee joko kiukkuisia vanhoja ukkoja ja akkoja tai hyväntuulisia ihmisiä jotka osaavat paremmin ottaa muutkin huomioon. Minkähän suunnan minä olen valinnut?

kopio_img_1329.jpg

Lämpöputki, jossa liittymät ovat kunnossa.

2 kommenttia . Avainsanat: Kurikka, Uskonto

Mihin menet Kurikka ?

Lauantai 12.12.2009 klo 22.54 - Juhani Eilola, Kuvat: Juhani Eilola

"Tämän teoksen omistaa tekijä kaikille niille, jotka yhtä pelottomasti ja menestyksellisesti ja yhtä voimakkain teoin ja toimin tahtovat ryhtyä rakentamaan uutta ja parempaa Suomea kuin he ovat puolustaneet entistä ja nykyistä, monien virheiden ja heikkouksien rasittamaa."

M.Lausa: Mihin menet Suomen kansa? (1942) 


Vieraan viljan kaiho?

Hyllyssäni on tuo em. kirja. Ex Libris kertoo että sen on omistanut varatuomari ja kanslianeuvos P.P.Piispanen. On mielenkiintoista katsella hänen tekemiään alleviivauksia ja yrittää ymmärtää mikä 1942 oli tärkeintä.

Sivulla 15 on alleviivattu: "Eino Leinoa lainatakseni on vieraan viljan kaiho meillä aina ollut erittäin silmiinpistävä ja suuri. Vieraat esikuvat, täysin vieraat laitokset on sellaisinaan siirretty meille."

img_3465.jpg

Ei ole hyvä hakea aina kaikkea sellaisenaan ulkopuolelta, vaan oppia ja kasvaa siirtämällä luomiskykyä meille itsellemme. Se antaa kurikkalaisille luomisen iloa, elinvoimaa ja itseluottamusta jotka konkretisoituvat uutena yrittämisenä.


Kolme kulmakiveä

Puolet kirjasta esittelee virheitä ja toinen puoli uuden rakentelua esitettyjen virheiden pohjalta. Sitä varten perustaksi asetetaan kolme kulmakiveä: Henki, rakennusaine ja toimintatapa.

img_3430.jpg

Kolme leijonaa osoittaa Suomen armeijan hierarkiassa korkeinta yksityistä arvovaltaa. Kolme pientä possua osoittavat yhteisöllistä voimaa joka uhmaa jopa isoa pahaa sutta ja sen pyrkimyksiä.


 

1. Henki joka johtaa

Tässä on kyse Kurikan kohdalla kunnallisesta ajattelutavasta. Mielen tahdosta tehdä asioita Kurikan eduksi. Jos meillä on todellinen tahto toimia Kurikan eduksi, niin se johtaa Kurikasta ostamiseen, hyvän puhumiseen Kurikasta - kaikkeen sellaiseen joka edesauttaa kurikkalaisten ihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä.

2. Rakennusaine josta ja jonka suojaksi rakennamme

Kurikkalaisilla on paitsi oma henkilökohtainen omaisuus, myös ns. kansallisomaisuus. Kurikan talous on niistä vain yksi. Sitä ovat myös täällä olevat ihmiset, viisaus, yhteisöllisyys ja yhdessä rakentamamme palvelut.

img_3426.jpg

Kuvassa on metsäkonesimulaattori jolla voi kokeilla kansalaisomaisuutemme parturointia. Metsä on perusomaisuutta jonka ympärille on kasvanut toisenlaista omaisuutta. Tietoa, taitoa, matkailua, teollisuutta. Olisiko vähän siistiä jos vaalien aikana olisi käytettävissä myös valtuustosimulaattori ?

Minkä suojaksi me rakennamme? Matkailijoiden suojaksi, ohikulkijoiden suojaksi tai vaasalaisten suojaksi? Eikö meidän tulisi rakentaa kurikkalaisten suojaksi? Ohikulkijoille rakennetaan jos se on kurikkalaisten etu tai moraalinen vaade. Useinmiten muillekin rakentaminen johtaa kyllä kuntalaisten etuun, mutta on kuitenkin punnitava tarkoin mihin käytämme kansalaisomaisuutemme.

img_3421.jpg

Rakennammeko omiemme suojaksi? Vai rakennammeko jotain mitä omamme eivät tarvitse? Tyhjää tai tyhjänpäiväistä? Rakennammeko omin voimin, omalla kansalaisomaisuudellamme, asukkaidemme työpaikkojen takaamiseksi?

3. Tapa jota käyttäen rakennamme

Suurin osa kunnallisesta työstä on sosiaalista työtä ja se pitää ottaa huomioon kaikessa muussakin työssä. Kaikkien kurikkalaisten on saatava leipänsä. Mieluiten niin että täältä löytyy työ jokaiselle.

Mitään muuta rakentamista ei tarvita kuin sellaista joka johtaa siihen, että meillä kaikilla on täällä hyvä asua henkisesti ja fyysisesti. Siihen pitää keskittyä, ei siihen että meillä olisi sosiaalisuuden kustannuksella mitä tahansa meille tarpeetonta.

img_3440.jpg

Näistä pikkupossuista pidetään hyvää huolta. Mitä muuta possu kaipaa? Onko jotain todella suurta joka saa sen vielä onnellisemmaksi?

1 kommentti . Avainsanat: Kurikka

Kaupunginvaltuusto 14.12.2009

Keskiviikko 9.12.2009 klo 22.05 - Juhani Eilola

Selitin joskus Matti Ollilan blogissa valtuuston kokousta suorana lähetyksenä. Jos olen terve, saan valtuustosalista itselleni paikan ja kannettavan koneen toimimaan netissä niin kokeillaan uudelleen tässä blogissa maanantaina 14.12. klo 18.00 alkaen.

Yritän selittää tapahtumia, voitte esittää väliin kommentteja tai kysymyksiä ja yritän pysyä jollain lailla vaudissa mukana. Testataan miten se tällä kertaa sujuu.

Tervetuloa mukaan mahdolliseen kokouksen seurantaan.

09122009021.jpg

Valtuustosali huusi tyhjyyttä tänään noin klo 16.00. Ei ainuttakaan valtuutettua paikalla. Eikä siinä ole mitään väärää, sillä kokous on vasta maanantaina.

6 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kehittyvä Kurikka - eheä kaupunki

Tiistai 8.12.2009 klo 21.39 - Juhani Eilola

Kun intoa kerran vielä riittää niin pysytään vieläkin hetkisen kehittyvässä Kurikassa. Ainakin tämän kolmannen blogitekstin verran. Vaikka mielessä pyörii kyllä jo neljäskin.


Eheä kokonaisuus

Piirsin pienen kaaviokuvan kuvaamaan Coveyn mallin mukaista Kurikkaa. Vaikka tästä tekstistä ei sisäistäisi sanaakaan, niin kannattaa edes katsella tuota kuvaa ja mietiskellä.

eheys.gif

Puuttuuko hallinnon ja henkilökunnan tai kaupungin ja asukkaiden välistä joku noista neljästä tasapainotekijästä? Onko käytössä ohjausta ilman viisautta tai onko voimankäyttöä ilman turvallisuutta.
Yhdistelmiä on paljon mietittäväksi.

Jos itse kukin mietimme noiden neljän tekijän tasapainoa, niin hakemattakin tulee mieleen paljon erilaisia hankkeita ja palveluja joissa tasapainon löytäminen olisi tärkeää.

2 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kehittyvä Kurikka - proaktiivisuus

Maanantai 7.12.2009 klo 20.02 - Juhani Eilola

Eiliseen kirjoitukseeni innoituksen antoivat asuntoministeri Jan Vapaavuori ja Stephen Covey. Jatkan hiukan näistä jälkimmäisen jalanjäljissä.


Ärsyke ja reaktio

Kuten olemme julkisesta keskustelusta huomanneet, niin kurikkalainen reagoi pieneenkin ärsykkeeseen erittäin voimakkaasti. Jos toimittaja tai blogisti kirjoittaa yhdenkin poikkipuolisen sanan, sohaisee ns. ampiaispesään, niin vastaus tulee nopeammin kuin vastaaja ehtii edes miettiä sanojaan ja niiden seurauksia. Räjähdysherkkyys ja periksiantamattomuus kuuluvat pohjalaiseen mentaliteettiin.

Olen ehkä poikkeus räjähdysherkkyyden suhteen, mutta reagointinopeudessa olen ihan yhtä raadollinen kuin kuka tahansa muukin. Ärsykkeen ja reaktion väliin ei kerta kaikkiaan mahdu edes sanomalehteä eikä siinä ehdi kissaa sanoa. Ne ovat lähes elimellisesti kiinni toisissaan.

p7182051.jpg

Pelkkä kuva Kurikan urheilukentästä saattaa joillain ihmisillä edustaa välitöntä ärsyke - reaktio yhdistelmää.


Valinnan vapaus

Ihmisellä on oikeasti vapaus valita reagoiko hän ärsykkeeseen vai ei ja millä tavalla hän sen tekee. Se vain unohtuu oikeassaolemisen ja negatiivisuuden huumassa.

Kun ärsyke ja reaktio irrotetaan toisistaan vaikkapa laskemalla ensin ärsykkeen jälkeen kymmeneen, niin väliin tulee vapauden tila. Olemme vapaita valitsemaan ulosantimme niin kauan kun emme reagoi.

Proaktiivisuudella parannetaan Kurikan imagoa

Proaktiiviset ihmiset pystyvät valitsemaan reaktionsa laadun. He tuntevat vastuuta siitä miten reagoivat ja pystyvät punnitsemaan tärkeimpiä arvojaan yllykkeen ja reaktion välissä.

Jos kurikkalaisessa keskustelussa haluataan olla proaktiivisia, niin yksi arvo voisi olla se mitä keskustelumme taso tekee kaupunkimme imagolle. Reagoimalla oikein pahimpiinkin ärsykkeihin voisimme saada aikaan imagon kannalta paremmankin lopputuloksen.

Liike-elämän psykologiaan perehtynyt Stephen Covey on kirjoittanut havainnekuvaan ärsykkeen  ja reaktion väliselle alueelle neljä sanaa: minätietoisuus, vapaa tahto, omatunto ja mielikuvitus.

Mielikuvitusta arvojen rakentajana en oikein sisäistä, mutta ainakin näiden muiden avulla voimme ohjata ajatteluamme ennen reaktiota niin että lopputuloksena on hyvää imagoa rakentava esiintyminen.

Meillä on valinnan mahdollisuus markkinoida Kurikkaa oikeinkin kun hillitsemme ja harkitsemme sanojamme hetken aikaa.

1 kommentti . Avainsanat: Kurikka

Kehittyvä Kurikka - roolitus

Sunnuntai 6.12.2009 klo 20.35 - Juhani Eilola

Huoli tulevaisuudesta

Sekä Kurikan kaupungilla, lehdistössä että näissä blogeissa kannetaan huolta Kurikan taloudesta, tulevaisuuden palveluista ja kaupungin kehittämisestä.

Miksi paljosta puhumisesta ja useista hankkeista huolimatta tuntuu siltä että kaikki asiat aina kärjistyvät riitelyn ja epäluottamuksen tasolle? Se ajaa aina enemmän epäonnistumisen kuin onnistumisen asiaa.

Suunnittelu -> roolitus -> toteutus

Paikkakunnallamme on menossa suuria uudistuksia. Kaupunkia kehitetään ja uudistetaan sen asukkaita varten. Mitä useampi asukas kokee uudistamisen tarpeelliseksi, sitä suuremmat ovat onnistumisen mahdollisuudet.

Tämän kappaleen otsikko tarkoittaa sitä, että ensin tehdään suunnitelma, jossa nykykäytäntöön verrattuna erona on se, että mahdollisimman suurelle osalle kuntalaisista hankkeessa määritellään rooli tai ainakin tavoiterooli. Suomennettuna kyse on laajapohjaisesta yhteistyöstä.

dscf0048.jpg

Syksyinen Kurikka on kaunis. Tällaista kotikaupunkia on ilo kehittää jos siihen kehittämiseen tarjotaan asukkaillekin jotakin realistista roolia.


Esimerkki roolituksen merkityksestä

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on sitä mieltä uusimmassa Kunta-lehdessä, että kunta-kylä -yhteistyö on välttämätöntä.

Ympäristöministeriö on ollut mukana kyläkaavoituksen kehittämishankkeessa, jonka tuloksista kuntalehti kirjoittaa seuraavaa:

"Tulokset osoittavat, että kylien suunnittelu on syytä kytkeä koko kunnan kehitykseen ja strategisiin tavoitteisiin. Kaavoituksessa kannattaa alusta alkaen ottaa huomioon kyläsuunnitelmat ja asukkaiden tahto kehittää omaa kylää. Kyläläisten aktiivisuus on korvaamaton voimavara myös vuorovaikutuksen lisäämiselle ja perustietojen keruulle."

Tässä esimerkissä kyläläisille annetaan tärkeä rooli kunnan kehittämisessä. On helppo arvata että uudistukset ja kehitys kulkevat sen jälkeen eteenpäin paljon suuremman yksituumaisuuden vallitessa.

Kurikkalaisten on koettava se että he ovat tärkeässä asemassa Kurikan tulevaisuutta rakennettaessa.  

dscf0050.jpg

Kaikkea kaunista ja toimivaa ei tarvitsekaan uudistaa.


Mitä Kurikassa voitaisiin roolittaa?

Kurikan kaupungin strategiassa kyliä tai kyläsuunnitelmia ei mainita sanallakaan. Siinä on yksi roolituksen kohde. Toivon että valtuusto lisää kaupungin strategiaan Kurikkaan soveltuvan muunnoksen tuosta edellä olevasta lainauksesta. Kylille voidaan kyläsuunnitelmien kautta antaa rooli osallistua kylänsä suunnitteluun ja uudistamisen toteuttamiseen.

Mutta roolitusta voidaan tehdä kaikissa hankkeissa. Oletetaan että Kurikka järjestää "Suosi kurikkalaista" -hankkeen. Kurikan kaupunki voisi toimia moottorina hankkeen roolituksessa.

Henkilöstökokouksessa kaupungin henkilöstölle voitaisiin antaa rooli tuoda esiin hankeen tavoitteita osastojen työn kautta.

Kylille voitaisiin antaa rooli tarjota ja mainostaa hankkeen aikana omia palvelujaan kylien yhteisjulkaisulla.

Keskustaajamien yritysten rooli voisi olla taajamien yhteisen palvelukartan julkaisu.

Puolueiden ja luottamusmiesten rooli olisi esim. toimia kurikkalaisen suosimisen esikuvana.

Lehdistön rooli voisi olla helpotusten ja alennusten antaminen mainonnalle hankkeen aikana.

Koulujen rooli voisi olla yhden tunnin käyttäminen oppilaiden informoimiseen paikkakunnan kehittämishankkeiden merkityksestä.

Blogistien rooli voisi olla myönteisten mielikuvien luominen.

Roolitus ei ole jäykkää suunnitelmaosion toteuttamista vaan luottamuksen osoittamista eri tahoille niin että annettuja rooleja toteutetaan syntyneen tahtotilan pohjalta. Roolitus ei ole määräämistä vaan luottamusta ja yhteistyötä.

dscf0014.jpg

Kuva on täynnä kurikkalaista osaamista.

3 kommenttia . Avainsanat: Kurikka

Kurikan palvelumuistio 2010

Perjantai 27.11.2009 klo 20.52 - Juhani Eilola

Kurikasta on ilmestynyt palvelumuistio

Pöydälläni on julistemuodossa oleva palvelumuistio. Nimensä mukaisesti sen ajattelisi palvelevan kurikkalaisia palvelujen tarvitsijoita ja niiden tarjoajia.

Keskellä muistiota on koko vuoden kalenteri ja melko iso mainos Kurikan kaupungista.

Mainonnan jakautuminen

Sivulla on 35 mainosta erilaisista palveluista. Kyseiset mainokset jakautuvat palvelutarjonnan mukaan seuraaville paikkakunnille:

27112009019.jpg16 Kurikka (Jurva)
  8 Ilmajoki
  4 Kauhajoki
  4 Seinäjoki
  1 Alavus
  1 Isojoki
  1 Joensuu

Palvelumuistion alalaidassa on palvelun julkaisijan tiedot. Tietojen perusteella kyseessä on Palvelujulkaisut Oy Joensuusta.

Suosi kurikkalaista

En tiedä miten paljon kurikkalaiset yritykset ovat mainoksistaan maksaneet Joensuuhun. En tiedä paljonko Kurikan kaupunki ja koulutuskeskus Sedu ovat Joensuuhun maksaneet, mutta kurikkalaisin silmin katsottuna kyseessä ei ole kovinkaan järkevä palvelumuistio. Yli puolet muistion mainoksista ohjaa ostamaan palveluja muualta kuin Kurikasta. Ja kuitenkin kyseiset palvelut ovat saatavissa myös täältä.

Olisiko syytä ensi vuonna operoida tällainen palvelumuistio kurikkalaisin voimin. Kurikassa on palvelutarjontaa sekä taittamiseen että painamiseen. Jätetään omat varamme ensi kerralla Kurikkaan, ehkäpä sillä tavalla saamme myös palvelutarjonnan 100%:sti Kurikasta. Ei se voi olla tavoite että haemme palvelumme kunnan ulkopuolelta ja muistuttelemme siitä koko vuoden ajan seinällä olevalla muistiolla ?

En kritisoi muistion tuottajaa enkä muista kunnista tulleita mainostajia. He ovat toimineet oman yrityksensä eduksi järkevästi, mutta kurikkalaisena yhteisönä meidän tulisi varmaankin olla tarkempia, sillä säästöt syntyvät pienistä puroista ja tässä kustannuksiin osallitumisen lisäksi voi tukahtua useita muitakin pieniä Kurikan kaupungin kassaan johtavia puroja.

Vaikka kyseessä on pieni asia, niin se ei ole pieni periaatteeltaan eikä sanomaltaan.

1 kommentti . Avainsanat: Kurikka

Jurvassa, hyvässä turvassa

Lauantai 19.9.2009 - Juhani Eilola

Juuri tätä kirjoittaessani tuli Porista uutinen:
Onnettomuudessa menehtyi kyydissä olleet 15- ja 17-vuotiaat porilaismiehet ja 20-vuotias niinisalolaismies. Heidät todettiin kuolleiksi onnettomuuspaikalla.


Loukkaantuminen tieliikenteessä

Vuoden 2008 tieliikennetilaston mukaan EP:n 26 kunnan alueella suhteellisesti eniten henkilövahinkoja sattui Ylistarossa, Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa. Vähiten taas Ylihärmässä, Karijoella, Soinissa ja Jurvassa. Kurikka oli siis suhteellisen tilaston neljäs ja Jurva neljänneksi viimeinen. Siihen väliin mahtui 18 kuntaa.

Jurvassa, hyvässä turvassa

Tilastossa pistää hiukan silmään Ylistaron kärkisija, sillä sen keskustaajamassa on aivan erityisesti kiertoliittymän ja katukivihidasteiden avulla pyritty lisäämään liikenneturvallisuutta. Toisaalta tilastossa ovat mukana myös muualla kunnan alueella tapahtuneet onnettomuudet. Monta onnettomuutta on nähty kuitenkin "turvallisillakin" kaduilla. 

Tilastoon vaikuttavat rakentamisen lisäksi liikennemäärät, liikennekulttuuri, alkoholismi ja kaikenlainen puuhastelu ajon aikana. On myös arveltu että erilaiset mediapalvelut ja pelit voivat vääristää erityisesti nuorten liikennekäyttäytymisessä fiktion ja todellisuuden rajaa.

Oli syynä mikä tahansa, niin kokonaisuutena näyttää siltä että Jurvassa tiellä liikkuminen on turvallisempaa kuin Kurikassa. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä että turvallisuuden taso kaipaa korjausta eniten itäisen Kurikan alueella. Nyt pitäisi kaivaa esille onnettomuuskohteiden tilasto - ei vain maantieteellinen vaan myös kohderyhmä koskeva - ja miettiä ne turvallisuustekijät jotka pienentävät tilastoja eniten. Onko se liikenneväline, liikennöitävä väylä, asennevamma vai fiktiossa eläminen.

Tilastot

Tilastot ovat joidenkin mukaan emävalheita. Toisaalta siinä tapauksessa valtio satsaisi aika paljon emävalheisiin. Joko valtion on syytä leikata tilastoinnin osalta kuluja tai sitten tilastoja kannattaa edes tutkia ja ottaa niistä oppia.

Lähes 100 vuosittaista henkilövahinkoa aiheuttaa useille ihmisille elinikäisiä vammoja ja jopa jatkuvaa hoidon tarvetta. Liikenneturvallisuuden parantaminen on siis asia joka kannattaa ottaa niin vakavasti että se mainitaan myös kaupungin strategiassa.


Vai kaipaammeko näitä uutisia myös Kurikasta?

Iltalehden uutiset

 


1 kommentti . Avainsanat: Kurikka

Merenkurkun Rastipäivät

Perjantai 31.7.2009 klo 23.56 - Juhani Eilola

Merenkurkun Rastipäivien toinen päivä suunnistettiin Laihialla. Nyt sentään edes tiesin koko ajan sijaintini, mutta juoksuvauhti oli juuri siitä syystä paljon hitaampi kuin eilen.

Nolot reittivalinnat olivat 5-6 ja 7-8 väleillä.

meren2009_2.jpg

H50 : 4,4 km

 (Lähti: 15, Keskeytti: 0, Hylätty: 0)

 1. Timo Partanen, RasHy, 30.24             
 2. Pekka Valkonen, Kalske, 32.27 
 3. Jari Mahlamäki, TeuRi, 37.50
 4. Timo Halla-Aho, Iisu, 38.10 
 5. Veikko Hilli, RaJu, 38.14 
 6. Hannu Matikainen, RasKe, 39.07
 7. Juha Ala-Hukkala, RaJu, 39.23
8. Jan Enegren, Solf, 40.01
9. Juhani Eilola, RasKu, 41.37 10. Stefan Strandberg, Femman, 42.05 11. Jouko Paaso, VaaSu, 46.09 12. Kari Nuuttila, KauKa, 48.58 13. Martti Alanen, RasKu, 49.40 14. Pauli Annala, KauWi, 56.07 15. Juhani Arkkola, PoRa, 1.05.38

3 kommenttia . Avainsanat: Suunnistus, Rasti-Kurikka

Kurikka ennen ja nyt

Lauantai 17.1.2009 klo 17.15 - Juhani Eilola, Kuvat: Kurikan kaupunki, Arto Halttunen

Keskusteluinto kurikkalaisissa blogeissa oli vahvimmillaan uuden Kurikan syntyessä ja tärkeimpiä luottamustoimia jaettaessa. Puheenjohtajien paikkoja arvailtiin kauan etukäteen.

Vielä on edessä lautakuntapaikkojen jako, mutta se on puolueiden sisäinen asia kun paikkojen määrät on sovittu. Jännityksellä tietysti odotamme lopullisia listoja. Kun listat on saatu valmiiksi ja tasa-arvopykälätkin täsmäämään, niin siirrytään kaikilla rintamilla normaaliin arkipäivään ja päätöksentekoon.Alla on kuvaa vanhasta Kurikasta. Jos joku löytää vanhaa kuvasatoa Jurvasta, niin otan mielelläni vastaan. Joskus meistä 50-vuotiaista nuorista tuntuu että oli se varmaan hyvää ja onnellista aikaa. Kaikki hoitivat arkiset askareensa ja oltiin paljon yhdessä. Oltiin onnellisia.

Ja on se varmasti osittain tottakin. Mutta kyllä sekin unohtuu että Suomi on ollut sodassa. On ollut pulaa kaikesta, on paettu, on piilouduttu, on pelätty, on kohdattu surua ja nälkää. Lapsia on viety Ruotsiin ja Tanskaan. Perheen isiä ja poikia on kaatunut rintamilla tai kadonnut kokonaan. Elämän vaikeudet ovat olleet todellista tuskaa.

 

liite1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt meillä Kurikassa menee monien mielestä todella huonosti. Kaupunki on menossa konkurssiin, mistään ei enää tule mitään.

Ja totta se onkin. Ihmisiä lomautetaan, sanotaan irti ja köyhyys lisääntyy. Mutta vaikka kenenkään tuskaa ei saa aliarvioida, niin elämme silti onnellista aikaa. Monet ongelmat ovat itse aiheutettuja ja joskus jopa vain tekstin tasolla olevia ongelmia.


Sotien jälkeen suomalaiset ovat olleet yksituumaisia. Ollaan maksettu sotakorvaukset ja kehitetty tästä maasta yksi maailman parhaista hyvinvointivaltioista.

Nyt Kurikastakin pitäisi löytyä yksituumaisuutta. Jos joku on sitä mieltä että talousarvion toteuttamisen kanssa on oltava varovainen, niin yksituumaisuus tarkoittaa sitä, että sen toteuttamisen kanssa ollaan varovaisia. Kenelle siitä on haittaa, sillä yksituumaisuus on myös sitä että rakennetaan investoinnit jotka ovat tärkeitä ja joiden toteuttamiseen yhteisesti nähdään mahdollisuus. Ilman mitään investointeja olisimme edelleen ensimmäisen kuvan tilanteessa. Uudesta kuvasta näkee että Jumala on siunannut Kurikkaa. 
 _mg_4044.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylimääräinen varovaisuus ei koskaan ole haitaksi, haitaksi voi olla sen sijaan ylenmääräinen tuhlailu jopa järkeviinkin kohteisiin silloin kun siihen ei ole varaa.

Hyvä paikka Kurikka on asua silloin kun kaikilla on hyvä olla, ketään ei itketetä, huolehditaan heikoimmista ja kuunnellaan vahvimpia.

Sekä heikon että vahvan on kuitenkin ymmärrettävä että yhteisistä varoista päättäminen on yhteinen asia. Emme voi tuhlata mutta emme voi olla investoimattakaan. Olen varma että viisautta löytyy nytkin koska kurikkalaisilla on niiden ihmisten geeniperintö jotka ovat eläneet noiden kahden kuvan välissä. Ja kun sisään on tullut geenejä mm. Norinkylästä ja valiogeeniannos nyt Jurvasta, niin viisaus on sanoin kuvaamatonta.

Yksituumaisuus, muiden kuunteleminen ja kateuden kitkeminen pois tästä lähiyhteiskunnasta, siinä on hyvä alku tuleville vuosille.

2 kommenttia . Avainsanat: Kurikka, Historia

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »