Jurvassa, hyvässä turvassa

Lauantai 19.9.2009 - Juhani Eilola


Juuri tätä kirjoittaessani tuli Porista uutinen:
Onnettomuudessa menehtyi kyydissä olleet 15- ja 17-vuotiaat porilaismiehet ja 20-vuotias niinisalolaismies. Heidät todettiin kuolleiksi onnettomuuspaikalla.


Loukkaantuminen tieliikenteessä

Vuoden 2008 tieliikennetilaston mukaan EP:n 26 kunnan alueella suhteellisesti eniten henkilövahinkoja sattui Ylistarossa, Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa. Vähiten taas Ylihärmässä, Karijoella, Soinissa ja Jurvassa. Kurikka oli siis suhteellisen tilaston neljäs ja Jurva neljänneksi viimeinen. Siihen väliin mahtui 18 kuntaa.

Jurvassa, hyvässä turvassa

Tilastossa pistää hiukan silmään Ylistaron kärkisija, sillä sen keskustaajamassa on aivan erityisesti kiertoliittymän ja katukivihidasteiden avulla pyritty lisäämään liikenneturvallisuutta. Toisaalta tilastossa ovat mukana myös muualla kunnan alueella tapahtuneet onnettomuudet. Monta onnettomuutta on nähty kuitenkin "turvallisillakin" kaduilla. 

Tilastoon vaikuttavat rakentamisen lisäksi liikennemäärät, liikennekulttuuri, alkoholismi ja kaikenlainen puuhastelu ajon aikana. On myös arveltu että erilaiset mediapalvelut ja pelit voivat vääristää erityisesti nuorten liikennekäyttäytymisessä fiktion ja todellisuuden rajaa.

Oli syynä mikä tahansa, niin kokonaisuutena näyttää siltä että Jurvassa tiellä liikkuminen on turvallisempaa kuin Kurikassa. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä että turvallisuuden taso kaipaa korjausta eniten itäisen Kurikan alueella. Nyt pitäisi kaivaa esille onnettomuuskohteiden tilasto - ei vain maantieteellinen vaan myös kohderyhmä koskeva - ja miettiä ne turvallisuustekijät jotka pienentävät tilastoja eniten. Onko se liikenneväline, liikennöitävä väylä, asennevamma vai fiktiossa eläminen.

Tilastot

Tilastot ovat joidenkin mukaan emävalheita. Toisaalta siinä tapauksessa valtio satsaisi aika paljon emävalheisiin. Joko valtion on syytä leikata tilastoinnin osalta kuluja tai sitten tilastoja kannattaa edes tutkia ja ottaa niistä oppia.

Lähes 100 vuosittaista henkilövahinkoa aiheuttaa useille ihmisille elinikäisiä vammoja ja jopa jatkuvaa hoidon tarvetta. Liikenneturvallisuuden parantaminen on siis asia joka kannattaa ottaa niin vakavasti että se mainitaan myös kaupungin strategiassa.


Vai kaipaammeko näitä uutisia myös Kurikasta?

Iltalehden uutiset

 


Avainsanat: Kurikka


Kommentit

17.11.2009 9.46  kommentti

No nytpä Kurikka komeilee koko maan vammautumisriskitilaston kärjessä yli sadalla vammautuneella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini