Päättämättömyys

Keskiviikko 7.7.2010 klo 22.20 - Juhani Eilola


Demokratia ja päättämättömyys

Kurikassa puhutaan paljon poliittisesta päättämättömyydestä ja ihmetellään esimerkiksi äänestyspäätöksiä.

Todellisuudessa äänestys ei ole päättämättömyyttä vaan demokratiaa. Äänestystulos on päätös, jonka takana ovat kaikki, myös häviäjät. Toisaalta edes eriävä mielipide ei ole päättämättömyyttä, vaan sanoutumista irti tehdystä päätöksestä.

Eräässä valtuuston kokouksessa Saarakkala kertoi esittävänsä eriävän mielipiteen silloin kun aikoo tulevissa käsittelyissä jatkaa asian vastustamista. Ainakin näin ymmärsin hänen puheenvuoronsa.

Tuo on rehellinen ilmoitus siitä miten tulee toimimaan jatkossa, mutta olen oppinut ymmärtämään demokratian niin että tappiotilanteessa tappio hyväksytään. Enemmistö otti toisen kannan ja päätös on äänestystappiosta huolimatta yhteinen ja demokraattinen. Demokratian sääntöjen ja tappion hyväksyminen on osa yksimielisyyteen kasvamista. Tätä prosessia, ikävä kyllä, haittaa puoluepoliittisen näkyvyyden ja henkilökohtaisen uudelleen valituksi tulemisen haaste.

Sen sijaan eriävällä mielipiteellä voi suojata omaa asemaa laittomia tai uhkatilanteita aiheuttavia päätöksiä vastaan ja siitä syystä päätöksestä sanoudutaan irti. Samasta syystä tulevissa kokouksissa toimitaan johdonmukaisesti laillisuuden ja turvallisuuden puolesta.

Päättämätön Kurikka

Puheet jatkuvasta päättämättömyyden tilasta ovat minusta selvästi liioiteltuja. Pöydällepanot ja oikaisuvaatimukset ovat hidastaneet päätöksentekoa. Niihin on silti oikeus. Paljon pahempaa on asioiden tuominen joka kerta julkisen kinastelun kohteeksi. Se antaa kuvan sellaisesta Kurikasta jossa kinastellaan ja maristaan koko ajan jostakin. Se ei luo turvallista kuvaa yhteisöstä ulospäin.

On puhuttu paljon myös yksittäisten päättäjien antamista lupauksista. En tarkoita ainoastaan viimeisintä episodia. En oikein ymmärrä miksi joku lupaus kiihdyttää mieliä, koska annettu lupaus on päätöksentekokoneistossa aina realisoitava ja se saattaa jäädä hyvinkin lupaajan häpeäksi.


img_0805.jpgMetsä on täynnä yksimielisesti hoidettuja yhteisöjä. Luonto, DNA ja yhteinen ahkera työ sekä oikeat roolit ohjaavat yhteisöä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. 


Kurikasta Suomen parhaiten johdettu kunta

Kurikan johdolla on varmaan paljon opittavaa ja muutettavaa että saavutettaisiin tavoitteena oleva Suomen parhaiten johdetun kunnan asema. Mutta sitä oppimista on myös kansalaisilla ja medialla. Mikä hyöty näillä kahdella viimeksimainitulla on toimia hyvää johtamista vastaan, joka puolestaan johtaa Kurikkaa kohti Suomen parasta kekoa. Sen jurvalaisetkin kokevat omakseen...

Avainsanat: Politiikka, Kurikka


Kommentit

8.7.2010 7.33  Juhani

Sain juuri puhelun jossa arveltiin minun yllyttävän nykyiseen päättämättömään kokouskäytäntöön.

Sen takia täsmennän nyt sen verran että yllytän tyytymään ja sitoutumaan yhdessä demokraattisesti tehtyihin päätöksiin. Sitä ei kukaan voi vaatia että kaikki ovat aina kokouksissa samaa mieltä tai etteikö niissä joskus äänestämällä punnittaisi eri vaihtoehtojen välistä painoarvoa. Kurikassahan äänestyksessä on vastakkain aina KAKSI HYVÄÄ VAIHTOEHTOA.

Ja senkin tietysti voisi lisätä että eri elimissä olevien oman puolueen edustajiin olisi syytä opetella luottamaan nykyistä paremmin eikä ottaa uudelleen käsittelyyn jokaista asiaa jossa oma edustaja on osallistunut jo demokratian sääntöjen mukaiseen päätöksentekoon.

8.7.2010 18.41  Juhani

Jalonen kävi tänään luonani. Selkeytän vieläkin sitä mitä kirjoitin koska tekstistäni on näköjään poimittavissa ajatuksia jotka eivät ole minun.

En tietenkään halua kieltää julkista keskustelua Kurikan asioista. Olen samaa mieltä kuin Saarakkala Kurikka-lehdessä kirjoittaessaan Keskustan kehittämissuunnitelmasta. Sekin pitäisi olla julkisen keskustelun kohteena.

Kannatan edelleenkin valtuuston kokouksen videointia suorana lähetyksenä ja olen perustanut erilaisia keskustelupalstoja. Keskustelen itse paljon.

Mutta toivon, on se että pystyttäisiin kasvamaan enemmän yksituumaisuutta kohti.

Vaihdoin Saarakkalan kanssa asiasta mielipiteitä ja ymmärrän että tekstissäni on muutama hatarallakin pohjalla oleva yksityiskohta. Onhan se niinkin että erimielisyydessä on kaksi mieltä.

Ja sekin on totta että ilman valtaa vaikuttaminen on tällä tavalla ilmaan hosumista kuin minulla. Äänestäjien pitää saada tietää miten edustaja on käyttäytynyt että tämä voisi pitää yllä vaikutusvaltansa.

Useimmat meistä tietävät miten Koivisto, Ollila ja Saarakkala käyttäytyvät koska he itse julkaisevat blogeja. Mutta on paljon muita joiden vaikutusmahdollisuuksista ja tavoista meillä ei ole käsitystä.

8.7.2010 18.47  Juhani

Jalosen vierailuun liittyen. Me molemmat käytämme keskustelussa omaa nimeämme. Tiedämme kenen kanssa olemme tekemisissä ja nimellään ihminen on hillitympi ja asiallisempi kuin nimimerkillä.

9.7.2010 19.49  Juhani

Tässä on pieni tauko joten vielä yksi kommentti. Keskustelin blogistani myös Hannu Koiviston kanssa. Hän näki tekstin asialliseksi ja oikean suunntaiseksi. Hän painotti erityisesti sitä että päätöstä tehdessä sitä ei saisi suoraan projisoida kannatukseen. Tärkeää on tehdä hyvä päätös vaikka se ei kannatusta nostaisikaan.

Ei tämä siis mihinkään suuntaan niin huonolta näytä. Pienistä nyanssieroista huolimatta päätöksenteon osalta voidaan aivan hyvin päästä Suomen parhaiten johdetun kunnan asemaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini