Pehmeä sävy

Perjantai 3.12.2010 klo 7.13 - Juhani Eilola

Miedon eduskunta-avustaja vaihtui

Pohjalainen uutisoi tänä aamuna Juha Miedon eduskunta-avustajan vaihtumista ja yritti ehkä löytää siitä hiukan kriisinkin aineksia.

Keskiviikkona 1.12. kun edellinen avustaja Matti Ollila sai pidettyä pitkään jatkuneet vuosilomansa, astuin hänen paikalleen. Olen nyt kaksi päivää virallisesti tutustunut tehtäviin ja eilen oli jopa paikka paikoin melkoinen kiire.

Pohjalaisen uutisointi vaatii nyt hiukan selvennystä.


Pehmeä soundiuntitled.bmp

Toimittaja huomasi aivan oikein äänessäni pehmeän ja ystävällisen soundin, mutta kyse ei ollut siitä että toimittaja olisi kysynyt vaikeita, vaan hän kysyi muille asianosaisille kuuluvia kysymyksiä heidän motiiveistaan. 

Sen minkä voin kertoa ihmisten motiiveista, voin kertoa tietysti vain omistani. 


Avustajan vaihtumisessa ei todellakaan ole takana minkäänlaista dramatiikkaa. Lehden uutisen luonne olisi muuttunut aika tavalla jos tekstissä olisi mainittu toimittajallekin uutena tietona tullut mainintani siitä ettei kansanedustajan avustaja saa osallistua edustajansa vaalityöhön.

Nyt Matti Ollila on vapaa sitä tekemään lopetettuaan avustajan työt eduskuntatalossa. Kirjoittamattomien moraalisten sääntöjen mukaan myös samassa vaalipiirissä toisen kilpailevan ehdokkaan vaalityössä toimiminen on aavistuksen verran moraalitonta.

Vireillä kauan ja toteutettu harkitusti

Kävin eduskunnassa ensimmäisen kerran valmistautumassa tehtäviin jo lokakuun alkupäivinä ja asia on ollut vireillä jo alkuvuodesta saakka, joten kyse ei ole ollut mistään pikapäätöksestä, vaan harkitusta muutoksesta.

Jokainen Juha Miedon ja Matti Ollilan suhteita seurannut tietää varmasti miten lämpimät välit heillä keskenään on. Tässä tapauksessa voidaan hyvin puhua kolmen koplasta, josta yksi on siirtymässä aktiivisemmin itse politiikan pariin tekemään vaalityötä parhaiksi katsomiensa edustajien puolesta.

Lue myös aikaisemmat blogitekstit:

Eduskunnassa mansikoita poimimassa

Elämäsi parasta aikaa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskunta

Eduskunnassa mansikoita poimimassa

Maanantai 11.10.2010 klo 20.34 - Juhani Eilola

Kansanedustajien palkkakehitys muihin kansalaisiin nähden on jäänyt viime vuosina sen verran jälkeen, että nyt sitä ollaan kerralla nostamassa selkeästi enemmän kuin muilla. Nykyiset edustajat eivät korotuksesta ehdi paljonkaan nauttia, mutta kävin katsomassa onko työ sen arvoista, tekeekö kansanedustaja mitään palkkansa eteen?

 

img_2599.jpg

Makeaa taidetta eduskunnan edessä. Tästä on ilo aloittaa kierros eduskunnassa. Kun asioista käydään vain nauttimassa, niin sanonnan mukaan "pullasta noukitaan vain rusinat tai maalta poimitaan vain kypsät mansikat".

 

img_2600.jpg

Eduskuntatalo jonka käytävillä ja tunneleissa on suunnistajankin vaikea löytää perille ilman karttaa ja kompassia. Tarinan mukaan matka kellarikerroksesta ihmisten ilmoille on parhaimmillaan kestänyt jopa kolme tuntia. Yhtä kauan siis kuin pisimmät osuudet Jukolan viestissä.


img_2603.jpg 

Taidetta ja mahtavia rakennuksia tärkeämpiä ovat ihmiset. Kurikkalaisten ja kaikkien suomalaisten ylpeys Juha Mieto lähdössä klo 9.00 alkavaan Tulevaisuuvaliokunnan kokoukseen. Sieltä kesken kokouksen klo 9.30 Puolustusvaliokuntaan. Lukuisten kokousten, edustusten, istuntojen ja puheenvuorojen jälkeen kello on 22.00 illalla ennenkuin matka asunnolle voi alkaa. Ainakin tämä mallipäivä on todella pitkä ja työn täyteinen, yhteensä 14 tuntia.

 

 img_26042.jpg

Juha Miedon eduskunta-avustaja Matti Ollila työssään. Paikan päällä oli helppo todeta, että kansanedustajalle asiantunteva avustaja on todella tarpeen. Läpi käytävää materiaalia ilmestyy jatkuvasti sähköpostiin ja pöydälle ja yhteydenottojen määrä on yhdelle ihmiselle aivan liian suuri hallittavaksi. En tiedä onko Mieto poikkeus tunnettavuutensa takia.

Avustajan palkkauskin on pienempi kuin yleisesti uskotaan, eli tavallisen ihmisen palkka 2205 € kuukaudessa. Se on pahasti alakanttiin maakunnasta tulevien avustajien kohdalla, sillä kustannukset väliaikaisesta asumisesta ja matkustamisesta nousevat pienimmilläänkin 700 euroon kuukaudessa eivätkä ne kuuluu luontaisetuihin. Verojen ja kulujen jälkeen kotiin jää vietäväksi vähimmillään jopa alle 1000 euroa.

8 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Eduskunta, Juha Mieto