Eduskunnassa mansikoita poimimassa

Maanantai 11.10.2010 klo 20.34 - Juhani Eilola


Kansanedustajien palkkakehitys muihin kansalaisiin nähden on jäänyt viime vuosina sen verran jälkeen, että nyt sitä ollaan kerralla nostamassa selkeästi enemmän kuin muilla. Nykyiset edustajat eivät korotuksesta ehdi paljonkaan nauttia, mutta kävin katsomassa onko työ sen arvoista, tekeekö kansanedustaja mitään palkkansa eteen?

 

img_2599.jpg

Makeaa taidetta eduskunnan edessä. Tästä on ilo aloittaa kierros eduskunnassa. Kun asioista käydään vain nauttimassa, niin sanonnan mukaan "pullasta noukitaan vain rusinat tai maalta poimitaan vain kypsät mansikat".

 

img_2600.jpg

Eduskuntatalo jonka käytävillä ja tunneleissa on suunnistajankin vaikea löytää perille ilman karttaa ja kompassia. Tarinan mukaan matka kellarikerroksesta ihmisten ilmoille on parhaimmillaan kestänyt jopa kolme tuntia. Yhtä kauan siis kuin pisimmät osuudet Jukolan viestissä.


img_2603.jpg 

Taidetta ja mahtavia rakennuksia tärkeämpiä ovat ihmiset. Kurikkalaisten ja kaikkien suomalaisten ylpeys Juha Mieto lähdössä klo 9.00 alkavaan Tulevaisuuvaliokunnan kokoukseen. Sieltä kesken kokouksen klo 9.30 Puolustusvaliokuntaan. Lukuisten kokousten, edustusten, istuntojen ja puheenvuorojen jälkeen kello on 22.00 illalla ennenkuin matka asunnolle voi alkaa. Ainakin tämä mallipäivä on todella pitkä ja työn täyteinen, yhteensä 14 tuntia.

 

 img_26042.jpg

Juha Miedon eduskunta-avustaja Matti Ollila työssään. Paikan päällä oli helppo todeta, että kansanedustajalle asiantunteva avustaja on todella tarpeen. Läpi käytävää materiaalia ilmestyy jatkuvasti sähköpostiin ja pöydälle ja yhteydenottojen määrä on yhdelle ihmiselle aivan liian suuri hallittavaksi. En tiedä onko Mieto poikkeus tunnettavuutensa takia.

Avustajan palkkauskin on pienempi kuin yleisesti uskotaan, eli tavallisen ihmisen palkka 2205 € kuukaudessa. Se on pahasti alakanttiin maakunnasta tulevien avustajien kohdalla, sillä kustannukset väliaikaisesta asumisesta ja matkustamisesta nousevat pienimmilläänkin 700 euroon kuukaudessa eivätkä ne kuuluu luontaisetuihin. Verojen ja kulujen jälkeen kotiin jää vietäväksi vähimmillään jopa alle 1000 euroa.

Avainsanat: Politiikka, Eduskunta, Juha Mieto


Kommentit

12.10.2010 0.26  aatu

Hommansa ovat valineet kansanedustajat ja avustajat, ei näytä olevan kansan asialla vaan pahasti haiskahtaa kun ei ehditä tekemään valiokunta töitäkään kuin puoliksi. Hypitään paikasta toiseen tärkiänä ja korvaamattomana.

12.10.2010 7.20  Juhani

Onneksi kristilliseen elämänkatsomukseen kuuluu kaikkien ihmisten kunnioittaminen ja jonkinlainen usko siihen että myös lähimmäiset pyrkivät pääsääntöisesti tekemään parhaansa.

Oman osansa ja hommansa valitsemisesta voi syyttää ketä tahansa, joka on esim. tyytymätön työhönsä, palkkaansa tai kiireeseensä ja minun mielestäni se on epäreilua. Kukaan ei tekisi mitään jos ihmiset eivät valitsisi osaansa. Ei voida kuvitella että lakeja laatisivat vain virkamiehet eikä kansalla olisi niihin minkäänlaista vaikutusmahdollisuutta. Meitä kansaahan varten edustajat siellä ovat ja kun asiaa mietitään vähänkään syvemmälle, niin saadut äänet ovat luottamuksen osoitus heidän työtään kohtaan. Eli paitsi he, myös kansa on valinnut heidän osansa edustamaan meitä.

Tuo kyseinen aamupäivä oli tosiaan sellainen että kahden valiokunnan kokoukset osuivat päällekkäin. Silloin on valittava se tärkeämpi, joka näinä aikoina on noista kahdesta puolustusvaliokunta.

En tiedä mitä tässä kirjoittaisin Mietaan työstä, mutta näen hänen kohdallaan itse kaksi melko suurta plussaa muihin verrattuna. Minusta hänen imagonsa reilusta pohjalaisesta ei ole nimittäin tuulesta temmattu. Youtubessa pyörii video hänen yhdestä puheestaan ja siinä särähtää korvaan Jutta Urpilaisen arvostelu. Ei niin etteikö siihen olisi joskus syytä, mutta se ei meinaa sopia hänen imagoonsa eikä ole sitä häntä itseään jonka olemme oppineet tuntemaan. Hän keskittyy poikkeuksellisen paljon itse asiaan ja on yleensä reilu kaikkia kohtaan.

Toinen asia mistä minä olen iloinen, en tiedä ovat muut, mutta olisi syytä, on se että hän haluaa vaikuttaa kaikessa ennaltaehkäisevästi tuleviin ongelmiin. Terveydenhoidon ongelmia esim. voidaan järjestellä erilaisilla älyykkyystasoilla paremmaksi ja paremmaksi ja rakentaa isoja Paras-hankkeita. Mutta ainakin minusta tuntuu että vain harva oikeasti huomaa sen että terveydenhuollon masiiivisuuteen voi vaikuttaa myös ennaltaehkäisyllä. Ja se näyttää olevan tärkeä asia Mietaalle ja olisi minullekin jos olisin eduskunnassa.

Turha sitä on tietysti näin vähällä kokemuksella huudella kenenkään edustajan työn erinomaisuudesta tai myöskään turhuudesta, mutta on se niin että valtaosa heistä varmasti pyrkii tekemään parhaansa paitsi ideologiansa ja elämäntyönsä arvokkuuden takia, myös siksi että osoittautuisivat omien ä'änestäjiensä edustajiksi - kansan edustajiksi siellä. Me olemme heidän osansa valinneet.

12.10.2010 21.20  Viitekate

Erittäin kauniisti kirjoitettu Juhani. Saadaan olla ylpeitä sinusta. Osaat mm. perustella ja selkeyttää ''tavallisille tallaajille'' kiihkoa ja kateutta aiheuttavia asioita, kuten juuri äskeisessä kirjoituksessakin näimme. Onneksi olet Kurikassa. Olisi sinusta koko Suomen tietoisuuteenkin. Kaikkea hyvää elämääsi!

13.10.2010 13.56  Kurikan markkinavideo ?????

Muistanko oikein, että Juhani lupasi joskus taannoin videon Kurikan markkinoilta, onkohan multa mennyt ohi koko video, en ole tosiaankaan huomannut ?

13.10.2010 16.57  Juhani

Juhanilla on tosiaan materiaalia markkinoilta. Osa epäonnistui. Itse asiassa paras kohta eli markkinajuoksu, jota kirjoittaja mahdollisesti odottaa, mutta koostan videon loppuun kun ehdin.

3.12.2010 20.30  0000

En nyt ymmärrä. Miedon uusi avustaja kirjoittaa (ja moittii) Pohjalaisen uutisesta. Olen lukenut tänään vain Ilkkaa, ja siinä on juttu tästä aiheeesta (?). Onko Pohjalaisessa ollut jotain muuta?

3.12.2010 20.50  Juhani

Varsinainen juttuhan oli sama mutta pohjalaisessa oli lisäjuttu. Enkä minä toimittajaa moiti. Hänellä oli ihan kiva ja ystävällinen ääni ja hänkin piti minun äänestäni.

3.12.2010 22.42  0000

Ahaa. Kiitos vastauksesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini