Norinkylä 1958-75, osa 1

Lauantai 24.1.2009 klo 8.51 - Juhani Eilola

Valokuva ehkä vuodelta 1967 tai -68, joka on otettu Mäenpään pihassa Jaanan syntymäpäivänä. Jaana itse nuken kanssa edessä. Toinen tyttö edessä on Anne Saarela, minä olen vihreäpaitainen poika oikealla ja vieressä istuu Jaanan isoveli Jouko.

Vasemmanpuolimmainen poika lienee Juhani Nori, seuraava Ari Saarela, Annen isoveli ja olisikohan tuo keskellä oleva pieni tyttö Norin Juhanin pikkusisko. Joku varmaan kertoo sen kommenteissa.
 

nori1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olin jonkin aikaa mukana Nuorisoseuralla tanhupiirissä. Toinen poika kanssani taisi olla Matti Rantala joka oli paras kaverini tuohon aikaan.

Norinkylä sai vieraaksi jossain vaiheessa saksalaisen ryhmän joka esiintyi kyläläisille keskellä risteysaluetta kaupan ja postin välissä. Vuosi oli luultavasti 1973 tai -74.

nori2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Seuraavasta kuvasta on kyllä vuosiluku todella hukassa. Isovanhempani Maria ja Martti Viljaviita ovat hommanneet juuri uuden auton, Moskovits Eliten. Jos vuosi pitäisi arvata niin se olisi 1969, jolloin menin itse keskikouluun. Muistan hämärästi että minut olisi keskikoulussa haettu tuolla autolla kotiin. Ajoimme paluumatkalla oksaan ja rengas puhkesi legendaarisella Kotkan oikoosella.

Koulumatka linja-autolla tuli muuten niin tutuksi että kun testasimme muistia laittamalla itselleni siteen silmille, niin muistin koko matkan ajan mihin suuntaan seuraava mutka kääntyy tai tie nousee/laskee.

nori4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja sitten se kaikille vanhemmille norilaisille tuttu, edesmennyt Viiatin alkuperäinen Aittakallion torni. Kuvassa oleva paikka on koko Teuvan korkein paikka. Eräänä talvena hiihtelimme tornille Nurmeksen lasten kanssa (en kyllä muista yhtään enää heidän nimiään). Mukana oli muistaakseni kaksi poikaa ja pieni tyttö. Olin sydän kurkussa alhaalla kun kaikki muut kiipesivät hataraan torniin ja minä jäin korkeanpaikan kammoni kanssa alas ja pidin varmuuden vuoksi sukset jalassa ettei tule edes kiusausta kiivetä ylös. Pojat kiipesivät tasanteelle mutta pikkutyttä silppusi ihan huipulle saakka. En uskaltanut edes katsoa ylös.

nori3.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Norinkylä, Kylät

Juhlat Norinkylässä

Sunnuntai 18.1.2009 klo 18.43 - Juhani Eilola

Norinkylään oli kutsuttu tänään Jaana Kivistön ja Reino Kriikkulan mitallikahveille nykyiset ja entiset norinkyläläiset. Otin kutsun vastaan entiseen kotikylääni ja lupasin itselleni että teen blogitekstin tilaisuudesta. Norinkylä varmaan korjaa jos tekstiin jää virheitä. Kuuleeko Nori?


Tilaisuus alkoi isänmaallisesti Suomen ja Nuorisoseuran lippujen saapumisella ja "Siniristilippumme" -laululla. Lipunkantajina olivat Liisa Kaari ja Pentti Tuomisto. Tilaisuuden juonsi Matti Nurmes, esilaulajana toimi Jaana Korkeamäki o.s. Saarela ja säestäjänä Jouko Siljamäki. Jouko Siljamäki oli minunkin kansakouluaikanani Norin koulun opettajana. Urheilu- ja varsinkin suunnistusmatkoilla hän on ollut se jonka mukana pääasiassa kilpailumatkoilla kuljin.

img_24932.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jaana Korkeamäki esitti Jouko Siljamäen säestyksellä myös kaksi henkilökohtaista laulua. Täytyy sanoa että tuskinpa monestakaan kylästä löytyy näin hyviä laulajia. Molemmat laulut olisi voinut esittää aivan hyvin valtakunnallisessa radio- ja televisioverkossa. Ainakin allekirjoittaneen korvia laulut hellivät. Ja sitä täydensi loistavasti Joukon kanssa duona laulettu kertosäe.

img_2495.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Juhlapuheen piti kauppatieteiden tohtori Elina Varamäki o.s. Murto-Koivisto. On kuulemma ollut samassa ala-asteluokassa kuin pikkuveljeni, jonka väitöskirja on vielä tekemättä.

Elinan puhe keskittyi kahteen minulle tärkeään aiheeseen: Liikuntaan ja kylätoimintaan. Lisää mielenkiintoa puheeseen toi hänen löytämänsä 8. luokan aine Norinkylästä. Hän oli kirjoittanut sen vuonna 1985. Jokainen pystyi vertaamaan nykypäivän kylää sen ajan kylään. Ja koska kyseessä oli kyläjuhlan lisäksi erityinen urheilujuhla, hän luki vielä pieniä otteita löytämästään harjoituspäiväkirjasta. Elinalla on nimissään vieläkin mm. kaksi henkilökohtaista ja kolme viestien Teuvan ennätystä (200m-1500m).

img_2496.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaikille niille perheille joissa oli yli 70-vuotias henkilö, jaettiin palvelukansiot, joihin oli kerätty kaikki tärkeimmät yhteystiedot. Kansion esitteli Liisa Kaari. Hyvä idea myös muille kylille.

img_2499.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Puheiden väliin mahtui kylän omien, televisiostakin tuttujen Pienenpienten Joutsenten Can-Can -esitys. Huvittavan näköistä kun isot miehet esiintyvät hameet päällä niinkuin naiset ;-) Voit ryhmän nimestä klikkaamalla tutustua joutseniin paremmin ja vaikka tilata juhliisi.

img_2506.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Myös aiemmin puhuneen Elina Varamäen isoäiti Kerttu Murto-Koivisto tarinoi kylän menneisyydestä niin hauskasti, että useaan kertaan nauroin vedet silmissä. Hän mm. kertoi miten nuoruudessaan ylitti pituushypyssä neljän metrin rajan. Kun hän lopuksi käveli paikalleen, hän sanoi puoliksi itsekseen ettei nyt mene edes neljää senttiä kerrallaan. Norinkylä on nuorista vanhuksiin saakka näköjään hauskojen ihmisten kylä.

img_2514.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tässä vaiheessa muutan hiukan järjestystä. Ennenkuin mennään  juhlittuihin urheilijoihin, niin mainitaan Antti Rajamäki, joka myös piti puheen. Hänhän on kaikille suomalaisille tuttu pikajuoksija ja vaikuttanut Karijoella liikuntasihteerinä aktiiviuransa jälkeen. Myös tytär Susanna on jatkanut suvun urheiluharrastusta. 4x100 metrin viestin Suomen ennätys on edelleen Antti Rajamäen nimissä. Myös Antti kertoi kokemuksiaan Norinkylästä nuoruutensa ajoiltaan ja antoi tunnustusta niille jotka ovat häntä kannustaneet.

Rajamäkihän voitti kahdeksan henkilökohtaista Suomen mestaruutta pikamatkoilla ja oli 70-luvun nopein suomalainen. Hän selvitti tiensä myös EM-kisojen finaaliin.

En tiedä muistaako Antti itse, mutta kun kerran luistelimme Norinkylän jäällä kilpaa, niin minulla oli miesten kaunoluistimet. Antti lainasi niitä ja oli aivan ylivoimainen. Niillä oli nimittäin helppo juosta kun kärjellä pystyi ponnistamaan. Joka askeleella tuli jäähän syvä lovi ;-)

img_2528.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ja sitten se juhlahetki. Alla olevassa kuvassa he ovat. Euroopan mestari 2008 Jaana Kivistö kiekossa ja Suomen mestari 2008 Reino Kriikkula trapissa.

urheilijat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Seuraava Jaanan Euroopan mestaruudesta seuraava taulu ja mitalit kertovat kaiken. Se oli hänelle neljäs kultamitali EM-tasolla. Hänen nimissään ovat myös N35, N40 ja N45 suomen ennätykset. Aikaisemmin hänellä on myös kaksi MM-mitalia. Vuoden 2007 MM-kullan lisäksi hänellä on hallista MM-hopeaa.

jaanaem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_2546.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reino Kriikkulasta kertova taulu heilahti niin pahoin ettei siitä kuvasta saa mitään selvää. Joka tapauksessa hänellä on tilillään yhteensä 20 Suomen mestaruutta ja uskomaton määrä muita SM- ja piirinmestaruusmitaleja. Hänen mitalisaldoaan alla olevassa kuvassa. Kuva vain loppuu kesken sillä mitalit jatkuvat melkein lattiaan saakka. Kuvassa kuitenkin SM-mitalit.

img_2548.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ilta päättyi kakkukahveihin ja pimenevään iltaan yli 90-vuotiaan Norin Nuorisoseuran pihamaalla. Monenlaisia muistoja nousee vielä mieleen. Tuomo Keskilammi opetti meitä painimaan Nuorisoseuran takana olevassa painikämpässä. Kämppä on edelleen käytössä.

Jaanankin muistan hyvin. Varmaan hänelläkin on kansiossaan kuva jossa keinumme heidän puutarhakeinussaan. Olimme joko Joukon tai Jaanan syntymäpäivillä. Ja paljon muuta... ehkä niistä sitten joskus omaa elämäkertaa kirjoittaessa...

img_2557.jpg

 

8 kommenttia . Avainsanat: Norinkylä, Kylät, Juhlat