Juhlat Norinkylässä

Sunnuntai 18.1.2009 klo 18.43 - Juhani Eilola


Norinkylään oli kutsuttu tänään Jaana Kivistön ja Reino Kriikkulan mitallikahveille nykyiset ja entiset norinkyläläiset. Otin kutsun vastaan entiseen kotikylääni ja lupasin itselleni että teen blogitekstin tilaisuudesta. Norinkylä varmaan korjaa jos tekstiin jää virheitä. Kuuleeko Nori?


Tilaisuus alkoi isänmaallisesti Suomen ja Nuorisoseuran lippujen saapumisella ja "Siniristilippumme" -laululla. Lipunkantajina olivat Liisa Kaari ja Pentti Tuomisto. Tilaisuuden juonsi Matti Nurmes, esilaulajana toimi Jaana Korkeamäki o.s. Saarela ja säestäjänä Jouko Siljamäki. Jouko Siljamäki oli minunkin kansakouluaikanani Norin koulun opettajana. Urheilu- ja varsinkin suunnistusmatkoilla hän on ollut se jonka mukana pääasiassa kilpailumatkoilla kuljin.

img_24932.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jaana Korkeamäki esitti Jouko Siljamäen säestyksellä myös kaksi henkilökohtaista laulua. Täytyy sanoa että tuskinpa monestakaan kylästä löytyy näin hyviä laulajia. Molemmat laulut olisi voinut esittää aivan hyvin valtakunnallisessa radio- ja televisioverkossa. Ainakin allekirjoittaneen korvia laulut hellivät. Ja sitä täydensi loistavasti Joukon kanssa duona laulettu kertosäe.

img_2495.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Juhlapuheen piti kauppatieteiden tohtori Elina Varamäki o.s. Murto-Koivisto. On kuulemma ollut samassa ala-asteluokassa kuin pikkuveljeni, jonka väitöskirja on vielä tekemättä.

Elinan puhe keskittyi kahteen minulle tärkeään aiheeseen: Liikuntaan ja kylätoimintaan. Lisää mielenkiintoa puheeseen toi hänen löytämänsä 8. luokan aine Norinkylästä. Hän oli kirjoittanut sen vuonna 1985. Jokainen pystyi vertaamaan nykypäivän kylää sen ajan kylään. Ja koska kyseessä oli kyläjuhlan lisäksi erityinen urheilujuhla, hän luki vielä pieniä otteita löytämästään harjoituspäiväkirjasta. Elinalla on nimissään vieläkin mm. kaksi henkilökohtaista ja kolme viestien Teuvan ennätystä (200m-1500m).

img_2496.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaikille niille perheille joissa oli yli 70-vuotias henkilö, jaettiin palvelukansiot, joihin oli kerätty kaikki tärkeimmät yhteystiedot. Kansion esitteli Liisa Kaari. Hyvä idea myös muille kylille.

img_2499.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Puheiden väliin mahtui kylän omien, televisiostakin tuttujen Pienenpienten Joutsenten Can-Can -esitys. Huvittavan näköistä kun isot miehet esiintyvät hameet päällä niinkuin naiset ;-) Voit ryhmän nimestä klikkaamalla tutustua joutseniin paremmin ja vaikka tilata juhliisi.

img_2506.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Myös aiemmin puhuneen Elina Varamäen isoäiti Kerttu Murto-Koivisto tarinoi kylän menneisyydestä niin hauskasti, että useaan kertaan nauroin vedet silmissä. Hän mm. kertoi miten nuoruudessaan ylitti pituushypyssä neljän metrin rajan. Kun hän lopuksi käveli paikalleen, hän sanoi puoliksi itsekseen ettei nyt mene edes neljää senttiä kerrallaan. Norinkylä on nuorista vanhuksiin saakka näköjään hauskojen ihmisten kylä.

img_2514.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tässä vaiheessa muutan hiukan järjestystä. Ennenkuin mennään  juhlittuihin urheilijoihin, niin mainitaan Antti Rajamäki, joka myös piti puheen. Hänhän on kaikille suomalaisille tuttu pikajuoksija ja vaikuttanut Karijoella liikuntasihteerinä aktiiviuransa jälkeen. Myös tytär Susanna on jatkanut suvun urheiluharrastusta. 4x100 metrin viestin Suomen ennätys on edelleen Antti Rajamäen nimissä. Myös Antti kertoi kokemuksiaan Norinkylästä nuoruutensa ajoiltaan ja antoi tunnustusta niille jotka ovat häntä kannustaneet.

Rajamäkihän voitti kahdeksan henkilökohtaista Suomen mestaruutta pikamatkoilla ja oli 70-luvun nopein suomalainen. Hän selvitti tiensä myös EM-kisojen finaaliin.

En tiedä muistaako Antti itse, mutta kun kerran luistelimme Norinkylän jäällä kilpaa, niin minulla oli miesten kaunoluistimet. Antti lainasi niitä ja oli aivan ylivoimainen. Niillä oli nimittäin helppo juosta kun kärjellä pystyi ponnistamaan. Joka askeleella tuli jäähän syvä lovi ;-)

img_2528.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ja sitten se juhlahetki. Alla olevassa kuvassa he ovat. Euroopan mestari 2008 Jaana Kivistö kiekossa ja Suomen mestari 2008 Reino Kriikkula trapissa.

urheilijat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Seuraava Jaanan Euroopan mestaruudesta seuraava taulu ja mitalit kertovat kaiken. Se oli hänelle neljäs kultamitali EM-tasolla. Hänen nimissään ovat myös N35, N40 ja N45 suomen ennätykset. Aikaisemmin hänellä on myös kaksi MM-mitalia. Vuoden 2007 MM-kullan lisäksi hänellä on hallista MM-hopeaa.

jaanaem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_2546.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reino Kriikkulasta kertova taulu heilahti niin pahoin ettei siitä kuvasta saa mitään selvää. Joka tapauksessa hänellä on tilillään yhteensä 20 Suomen mestaruutta ja uskomaton määrä muita SM- ja piirinmestaruusmitaleja. Hänen mitalisaldoaan alla olevassa kuvassa. Kuva vain loppuu kesken sillä mitalit jatkuvat melkein lattiaan saakka. Kuvassa kuitenkin SM-mitalit.

img_2548.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ilta päättyi kakkukahveihin ja pimenevään iltaan yli 90-vuotiaan Norin Nuorisoseuran pihamaalla. Monenlaisia muistoja nousee vielä mieleen. Tuomo Keskilammi opetti meitä painimaan Nuorisoseuran takana olevassa painikämpässä. Kämppä on edelleen käytössä.

Jaanankin muistan hyvin. Varmaan hänelläkin on kansiossaan kuva jossa keinumme heidän puutarhakeinussaan. Olimme joko Joukon tai Jaanan syntymäpäivillä. Ja paljon muuta... ehkä niistä sitten joskus omaa elämäkertaa kirjoittaessa...

img_2557.jpg

 

Avainsanat: Norinkylä, Kylät, Juhlat


Kommentit

18.1.2009 20.09  pikkuveli

väitelty on, mutta ei ole vielä kirjaa!

18.1.2009 22.27  Norin kylätoimikunnan puolesta Meija

Kiitos Juhani kun tulit kotikylän juhlaan ja vieläpä tallensit näkemääsi ja kuulemaasi kaikelle kansalle.

Enemmänkin olisi vielä taloolle sopinut, mutta kyllä yli 100 hengen yleisö määrä ilahdutti kovasti meitä järjestäjiä.

18.1.2009 22.42  Juhani

Kiitos itsellenne hienosta juhlasta. Toivottavasti tuossa tekstissä on vain kaikki oikein kirjattuna.

Norinkylän historiasta on aika lailla hukassa vuodet 1965-75. Siinä on "kadonnut vuosikymmen" ja siihenkin väliin mahtuu mm. Suomen mestaruuksia.

Jos joskus ehdin niin etsin tuolle vuosikymmenellekin jotakin materiaalia, vaikka silloin ei Norinkylässä oikein kukaan harrastanut kuvausta. Moottoripyörät olivat silloin enemmän muotia kuin kamerat.

21.1.2009 20.59  Liisa K.

Kiitos Juhani jutustasi ja kommenteistasi juhlasta.
Vinkin sivuistasi sain naapurin Leilalta.

22.1.2009  Juhani

Kirjoitan varmasti muulloinkin Norinkylästä. Jos jollakin on hyviä vinkkejä niin ehdotuksia ja vaikka materiaaliakin.

24.1.2009 18.08  Matti M-K

Kiitos Juhani hienosta jutustasi. Saimme isältäsi tiedon sivuistasi ja olemme koko perheen voimin niitä lukeneet, myös Elina ja Kerttu. Heiltä myös terveisiä sinulle! Juhlassa oli todella mukava ja kotoisa tunnelma ja hienoa oli, että niin moni entinen norinkyläläinenkin oli tullut paikalle.

26.2.2009 22.26  Jouko

Hei,Juhani! Suurkiitokset vielä viikkojen kuluttua (käytän läppäriä etupäässä
normaaliin sähköpostiin ja laskujen maksam. ; onneksi sain vinkin etsiytyä blogiisi) tyylikkäällä otteella toteutetusta kyläjuhlan jutustasi. Mukava kuulla, että pidit musisoinnistamme, Jaana on todella lahjakas laulaja. - Nostalgisia muistoja suunnistusreissuilta nousee mieleen: Liedon Jukolassa odottelimme kynttilänvalossa teltassa vuoroamme. - Kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi! Jatka ihmeessä tällaista tarinointia!

27.2.2009 1.23  Juhani

On mukava että sitä on luettu. Se on suosituimpien listalla toisena. On kiva kirjoittaa kun näkee että tekstiä luetaankin. Varsinkin kun sitäö lukee myös entiset omat esikuvat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini