Kauniita myrkkysieniä

Sunnuntai 5.9.2010 klo 11.22 - Juhani Eilola

img_4506.jpg

Ilta oli pimentynyt luontopolulla. Kuljin kameran kanssa ja laitoin lisävalon päälle. Sain yhden parhaista koskaan ottamistani kuvista. Lähes täydellinen kuva myrkkysienestä joka oli kaivanut hiekatkin edestään noustessaan maan uumenista. Olen yleensä yrittänyt löytää näistä vertauskuvallisuutta, mutta nyt sen voi antaa lukija.

2 kommenttia . Avainsanat: Luonto

Lintuneva

Sunnuntai 22.8.2010 klo 22.23 - Juhani Eilola

Tein videon Lintunevasta. Tätä kirjoittaessani se pyörii Kurikanseutu TV:ssä. Osoite www.kurikanseutu.fi

Juuri tällä hetkellä käydään keskustelua siitä, että osa nevasta otettaisiin turvetuotantoalueeksi. Kysymys kuuluu: Säilyykö kuvaamani alue tällaisena:

img_4498.jpg

img_4497.jpg

img_4496.jpg

img_4495.jpg

img_4494.jpg

img_4493.jpg

img_4492.jpg

img_4491.jpg

img_4490.jpg

img_4489.jpg

img_4488.jpg

img_4487.jpg

img_4486.jpg

img_4485.jpg

img_4484.jpg

img_4483.jpg

Muista katsoa video www.kurikanseutu.fi

6 kommenttia . Avainsanat: Luonto

Pallosalama

Perjantai 13.8.2010 - Juhani Eilola

Iltalehdessä julkaistiin videokuvaa pallosalamasta. On todella harvinaista saada pallosalama filmille ja nekin ovat harvassa jotka ovat pallosalaman itse nähneet.

Tuntuu että 40 vuotta sitten pallosalama olisi ollut yleisempi. Tässä oma tarinani:

Istuimme kavereiden kanssa yläkerran ikkunalla ja katselimme ulos salamointia. Ikkunan pielessä oli sähkötolppa josta tuli johto taloon ja muutamien kymmenien metrien päässä olevaan höyläämöön.

Näimme kuinka lankaa pitkin pyöri tulinen pallo kohti taloa. Tolpan kohdassa pallo kuitenkin kääntyi, lähestyi höyläämöä ja juuri ennen seinää hyppäsi pois langalta ja teki seinää pyöreän reiän.

Seuraavaksi höyläämöä alettiin sammuttaa.

Pallosalama meni myös isovanhempieni luona alhaalta oven pielestä seinän läpi navetan "köökkiin". Jälkeensä sekin jätti pyöreän reiän.

Oletko sinä nähnyt pallosalamaa? Kerro millaisessa tilanteessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luonto

Levaneva / Kivi-Levalampi (osa 4)

Torstai 29.7.2010 klo 22.25 - Juhani Eilola

Jatketaan matkaa Levanevalta Jurvan suuntaan eli alueen suurimmalle vesistölle Kivi- ja Levalammelle.img_4250.jpg

Yleisnäkymää järven suuntaan kukkasen kera ;-) 

img_4227.jpg

Alueella on myös jonkun verran loma-asutusta, joka sijoittuu mm. täyttökanavan varrelle. Alueen hyvä hoito varmasti lisäisi tarvetta loma-asutukselle.

 

img_4230.jpg

Veneenlaskupaikalle rakennettu grillikatos ja muutkin rakennetut kohteet oli aika lahjakkaasti roskattu. Pahimmin roskattu paikka oli ilmeisesti vanha uimaranta. Ilman siivousta nämä kohteet eivät ole oikein houkuttelevia. En tiedä kenen näihin asioihin kannattaisi satsata.

img_4220.jpg

Veneenlaskupaikalle ja grillikatokselle oli selkeä opastus.
 

img_4210.jpg

Olikos tämän nimi nyt koiranraatolato. Nurkalla oli kuitenkin iso pino mädäntyneitä kaloja. Kuten sanottu, rakennettu ympäristö kaipaisi alueella kohennusta.

Luonto on kuitenkin kaunista. Katso lisää kuvia Kurikanseutu.fi -galleriasta.

1 kommentti . Avainsanat: Luontopolut

Levaneva / Pässilä (osa 3)

Torstai 29.7.2010 klo 18.44 - Juhani Eilola

Kurjen kierros jatkuu kierroksella Pässilässä. Kiipeilimme ensin varsinaisella Pässilänvuorella joka sekin on näkemisen arvoinen paikka, mutta varsinaisen tutustumismatkan teimme alla esitellylle luonnonsuojelualueelle.


 

img_4383.jpg

Pässilänvuoren-Äijänpellon lehto Kurikan ja Ilmajoen rajalla on alunperin vuonna 1935 kahden talonpojan Sulo ja Uuno Tarkkasen yksityinen luonnonsuojelualue. Alueeseen voi tutustua tekemällä muutaman kilometrin mittaisen kierroksen.
 

img_4382.jpg

Luonnonpuistosta varsinaiselle Levanevalle on matkaa 4.5 km ja Ilmajoen Kalajaisjärvelle 5.5 km. Pässilänvuoren laelle matkaa on 2.2 km ja Kurikan kaupungin omistamalle Pässilän majalle 4 km. 
 

img_4381.jpg

Luonnonsuojelualueella vastaan ei tullut varsinaista avosuota, mutta pitkospuita vaativia lehtomaisia kosteikkoja kylläkin
 

img_4385.jpg

Reitillä kulkiessa kannattaa olla varovainen lasten kanssa. Reitin varrella kasvaa mm. erityisen myrkyllistä Näsiää.

Linkki: Tutustu Näsiään, jonka hajukin saattaa aiheuttaa pahoinvointia

 

img_4390.jpg

Paluumatkalla vastaan tuli kaksi kivipeltoa, joista tässä äijänpelto...
 

img_4397.jpg

...ja tässä ämmänpelto.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luontopolut

Levaneva (osa 2)

Torstai 29.7.2010 klo 10.01 - Juhani Eilola

Levanevan aluetta ja Kurjen kierrosta esittelevän blogin toisessa osassa olemme Maalarinmaalla Laihian ja Kurikan rajamailla. Maalarinmaan pysäköintipaikalta on vain 0.6 km:n matka Maalarinmaan taukopaikalle, jossa on myös lintutorni ja kunnollinen laavu polttopuineen.


 

img_4320.jpg

Ensimmäisessä osassa olimme Särkisessä, johon Maalarinmaalla oleva opaste kertoo olevan matkaa 7 km. Laihian Rajavuorelle matka on 12.5 km. Vierailin myös Rajavuoressa, mutta Rajavuori on oma lukunsa, josta mahdollisesti myöhemmin lisää vaikka se sijaitseekin selkeästi Laihialla.
 

img_4302.jpg

Kurjenkierroksen luontoa on dokumentoitu aika paljon hyvin säilyneiden opastaulujen avulla. 
 

img_4312.jpg

Parhaimmillaan Levanevan avointa näkymää voi verrata perinteisiin lakeuden näkymiin.

img_4318.jpg

Pitkospuiden varrella ei ollut mainittavasti valokkeja, mutta karpalosato oli huomattavasti parempi.


Katso lisää Kuvia Kurikanseudun kuvagalleriasta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luontopolut

Levaneva (osa 1)

Perjantai 23.7.2010 klo 22.37 - Juhani Eilola

Kävimme tutustumassa noin kuukausi sitten Levanevan luonnonsuojelualueeseen, joka on osittain Kurikan alueella.

Jos sinulla on lomalla tekemisen puutetta, niin Kurjenkierroksella on valittavissa sopiva, noin neljän kilometrin lenkki, jonka puolivälissä on vanha torppa ja nuotiopaikka. Matkasta suurin osa on pitkospuita, joten matka etenee miellyttävästi ja nopeasti vaikka mukana olisi lapsiakin.

Lenkille voit lähteä Peräkylän paikoitusalueelta Tainuskylä-Jokiperä -tien varrelta. Klikkaamalla tästä näet GoogleMapsin kuvaa paikoitusalueelta. Hiirellä voit kääntää näkymää ja katsella eri suuntiin.

 

img_4070.jpg

Reitit on merkitty osittain viitoin, mutta silti yksi viitta oli aika hyvin piilotettu. Pitkospuiltahan ei eksy mihinkään vaikka viittoja ei olisikaan. Tällä viitalla tapasin myös ystäväni kyyn.

img_4076.jpg

Kivi- ja levalammen alueen reiteistä painettu kartta tutkimuksen kohteena. Reitit ovat sen verran pitkiä että väärää reittiä ei ole järkevää valita.

 img_4071.jpg

 Särkisen autiotupa on noin 2 km:n päässä Peräkylän pysäköintialueelta. Autiotuvan seinässä on tarkempi esittely tuvasta, joka on vanha torppa. Mielenkiintoista tekstiä, kannattaa lähteä lukemaan. Tosin ainakin osa tekstistä löytyy myös netistä Levanevan historiasta.

1 kommentti . Avainsanat: Luontopolut

Talvisia lenkkimaisemia

Lauantai 9.1.2010 klo 17.47 - Juhani Eilola, Valokuvat: Juhani Eilola (Nokia E90)

09012010035.jpgOlen aloittanut vuoden aika aktiivisesti lenkkien suhteen. Tänään oli ensimmäinen lenkkipäivä josta voi hyvällä omallatunnolla sanoa että lenkistä oikeasti nautti. Juoksin kevyen 10.2 km:n lenkin kauniissa auringonpaisteessa ja otin valokuvia.

Ensimmäinen talvinen valokuva on omasta puutarhasta.


 

09012010045.jpg

Alle puolen kilometrin taivalluksen jälkeen siirrytään Lehtiniemen Aimon tilalla menneisyyden tunnelmiin !


09012010047.jpg

Lehtiniemen ja Tuomikosken välillä on noin 700 metriä pitkä peltoaukea, jossa joskus puhaltaa hyytävä tuuli.


09012010048.jpg

Tuomikosken Ailalla on tien varressa maamerkkinä jykevä kuusi. Kuuselta alkaa lenkin ensimmäinen nousu.

Edessä on kilometrin mittainen metsätaival jossa tänään näkyi kymmenkunta jäniksen polkua tien yli. Isompien eläinten jälkiä ei tänään näkynyt. 

 


09012010049.jpg

Paluumatkalla tämä lasku toimii pitkänä nousuna. Pimeällä sitä välillä odottaa kohtaavansa jotain pelottavaa, mutta mörköjä ei vielä ole tullut vastaan.

Taustalla näkyy hiihtokeskus. Itse en pysty hiihtämään perinteistä, koska jalan katkeaminen vahingoitti polven saranointia.


09012010054.jpg

Hakunin hiihtokeskuksen parkkialueella tapasin toisen suunnistajan, Markkilan Eeron lanaamassa parkkipaikkoja puhtaaksi.


090120100572.jpg

Hakunin ladut ovat normaalisti kovassa käytössä. Hiihtäjiä oli metsässä nytkin. Hakuni on käytännössä se paikka jossa Kurikassa suurimmat kisat järjestetään. Kuun lopussa mm. Etelä-Pohjanmaan maakuntaviesti.


09012010063.jpg

Kiersin hiukan toisen kautta kotiin. Matkalla hienoja talvisia peltomaisemia. Kuva Markkilan Eskon pellolta.


09012010064.jpg

Viimeisestä metsätaipaleesta tuli hieno kuva. Korventien päässä aurinko valaisee pihakoivua ja antaa tontille taivaan tuntua.


09012010065.jpg

Valkeus loistaa myös taloni ikkunasta ja vaikka sieltä ei muuta taivaallista löytyisikään, niin ainakin lämmin suihku odottaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luonto

Aamuvirkku pajusirkku

Sunnuntai 30.8.2009 klo 20.22 - Juhani Eilola, Kuva: Juhani Eilola

"Naimisissa vai naimaton? Lintujen kieli on ihmisille vieras, mutta pajusirkun laulusta voi ainakin päätellä sen siviilisäädyn!"
Hannu Jännes, Pekka Saikko: Linnunlaulun Suomi


Pajusirkku

Kesän aikana untani on häirinnyt kaksi pitkää ulvaisua ja niiden perään tuleva soolo. Tänään päätin ottaa selvää mikä lintu oli kyseessä. Kuuntelin 90 linnunlaulua sisältävän levyn alusta lähes loppuun ja olin jo varma ettei kyseistä lintua levyllä olekaan. Mutta vihdoinkin numero 88 nosti niskakarvat pystyyn. Lähes jokapäiväinen aamuyön häirikkö löytyi. Kyseessä on ihan toisenlaisessa ympäristössä elävä aamuvirkku pajusirkku.

Sitä en tiedä mikä sukupuoli tai mikä siviilisääty oli kyseessä, mutta oletettavasti tuollaista ulinaa aamuyöstä pitää vain koiras.

Kiuru

Monena aamuna näihin em. ulvaisuihin liittyi toinen lintu. Myös se löytyi levyltä numerolla 36. Kiuru ei laula mitään yhtä järkevää kuin pajusirkku, mutta sillä on monipuolisemmat sanat laulussaan.

Kiuru eli leivo on päässyt myös Kiuruveden ja Leivonmäen vaakunoihin. Pajusirkku ei ole yltänyt heraldiikassa samalle tasolle kuin kiuru tai lohenpyrstöliitos.

Lintuharrastus

Äsken haastateltiin televisiossa ahkerasti lintuhavaintoja tekevää Pentti Linkolaa. Hän piti yhtenä suurista synneistään sitä että hän käytti riiseittäin paperia lintuhavaintoihin ja tilasi vielä lehtiäkin.

Mutta lintuharrastus on monelle muullekin mieluinen harrastus. Kurikan lintuharrastajat toimivat Suupohjan Lintutieteellisessä yhdistyksessä.

29112008019.jpg

Sivuilta löytyy myös mielenkiintoinen luettelo
alueen lintutorneista.
Kuvassa Kurikan Niinistönjärven torni.

2 kommenttia . Avainsanat: Luonto

Mitä ihminen kaipaa

Maanantai 22.12.2008 klo 5.45 - Juhani Eilola, Kuvat: Anopin puutarhasta

Vaikka ihmiset ovat hyvin erilaisia, niin suurin osa ihmisistä haluaa elää tavallista elämää. He haluavat nukkua yönsä rauhassa, ilman huolia ja herätä uuteen aamuun ilman pelkoa siitä, miten selviän yli tästä päivästä.  

aut_0213.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monet uskonnolliset opit ja rituaalit ovat syntyneet mielen seesteisyyden tavoittelemisesta. Myös kristittyjen Raamattu kehottaa katsomaan taivaan lintuja jotka eivät murehdi huomisesta ja kuitenkin ne saavat ruokansa. Kerrotaanpa vielä kuinka paljon mieluummin Luoja huolehtii meistä, jotka kaikki olemme hänelle rakkaita. Raamatussa se lähtee tästä: "Etsikää ensin taivasten valtakuntaa, niin sen kautta saatte kaiken sen mitä tarvitsette ..."


Pitääkö kaupunkina lähteä siitä että ensin olemme huolissamme ja iskostamme sekä kuntalaisiin, henkilökuntaan että päättäjiin peruslähtökohdan "Me emme kuitenkaan selviä ellemme..." Meidän on pakko lopettaa, meidän on pakko olla tehokkaita, meidän on pakko leikata... meidän on pakko lomauttaa... meidän on pakko tapella! Me haluamme nöyryyttää sitä ja tätä....aut_0211.jpg

Vai pitäisikö lähtökohta olla toinen. Pitäisikö rakentaa murheeton tulevaisuus laittamalla lähtökohdaksi Kurikan hyvinvointi. Pyrkiä rakentamaan yhdessä "taivasten valtakunta" jossa jokaisen on hyvä elää ja asua. Nousta toivorikkaana uuteen aamuun ja tehdä iloiten työtä, oli yrittäjä, työläinen tai kaupungin hallintoon kuuluva henkilö.


Mitä näistä kahdesta erilaisesta linjasta seuraa? Mihin ne johtavat? Johtaako luottamus tulevaisuudessa taloudelliseen katastrofiin. Pelastaako meidät talouden kaatumiselta jokapäiväinen huoli ja kauhukuvien kylväminen? Pelastaako meidät viha kanssaihmisten tekemisiä kohtaan? Vai onko hyvyyteen perustuva tie sittenkin se parempi vaihtoehto ?

aut_0206.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miten em. linjat vaikuttavat mm. seuraaviin tekijöihin:

-Tahtoon avioliiton jälkeen jäädä Kurikkaan ja perustaa tänne perhe

-Tahtoon hyväksyä kaupungin talouden kriisit ja osallistua niiden hoitoon mm. väliaikaisella kunnallisveron korotuksella

-Tahtoon perustaa Kurikkaan yritys tai tahtoon käyttää tätä arkipäivän elinympäristönä vaikka kävisikin muualla töissä

-Tahtoon kehittää kaupungilla omaa työtä ja olla kuntalaisten uskollinen palvelija

-Mikä sen kokonaisvaikutus elämäniloon ja elinvoimaan on ?


En anna vastauksia, annan vain kysymyksiä.

aut_0209.jpgOlen lukenut useita kertoja Novetos-nimisen yrityksen sivuja. Tässä niiltä sivuilta yksi mielenkiintoinen ja mielestäni oikeinkin tärkeä linkki vastaa ainakin osaltaan näihin kysymyksiin:

Ihminen kaipaa innostusta ja arvostusta 

1 kommentti . Avainsanat: Uskonto, Elämänhallinta, Politiikka, Luonto