Aamuvirkku pajusirkku

Sunnuntai 30.8.2009 klo 20.22 - Juhani Eilola, Kuva: Juhani Eilola


"Naimisissa vai naimaton? Lintujen kieli on ihmisille vieras, mutta pajusirkun laulusta voi ainakin päätellä sen siviilisäädyn!"
Hannu Jännes, Pekka Saikko: Linnunlaulun Suomi


Pajusirkku

Kesän aikana untani on häirinnyt kaksi pitkää ulvaisua ja niiden perään tuleva soolo. Tänään päätin ottaa selvää mikä lintu oli kyseessä. Kuuntelin 90 linnunlaulua sisältävän levyn alusta lähes loppuun ja olin jo varma ettei kyseistä lintua levyllä olekaan. Mutta vihdoinkin numero 88 nosti niskakarvat pystyyn. Lähes jokapäiväinen aamuyön häirikkö löytyi. Kyseessä on ihan toisenlaisessa ympäristössä elävä aamuvirkku pajusirkku.

Sitä en tiedä mikä sukupuoli tai mikä siviilisääty oli kyseessä, mutta oletettavasti tuollaista ulinaa aamuyöstä pitää vain koiras.

Kiuru

Monena aamuna näihin em. ulvaisuihin liittyi toinen lintu. Myös se löytyi levyltä numerolla 36. Kiuru ei laula mitään yhtä järkevää kuin pajusirkku, mutta sillä on monipuolisemmat sanat laulussaan.

Kiuru eli leivo on päässyt myös Kiuruveden ja Leivonmäen vaakunoihin. Pajusirkku ei ole yltänyt heraldiikassa samalle tasolle kuin kiuru tai lohenpyrstöliitos.

Lintuharrastus

Äsken haastateltiin televisiossa ahkerasti lintuhavaintoja tekevää Pentti Linkolaa. Hän piti yhtenä suurista synneistään sitä että hän käytti riiseittäin paperia lintuhavaintoihin ja tilasi vielä lehtiäkin.

Mutta lintuharrastus on monelle muullekin mieluinen harrastus. Kurikan lintuharrastajat toimivat Suupohjan Lintutieteellisessä yhdistyksessä.

29112008019.jpg

Sivuilta löytyy myös mielenkiintoinen luettelo
alueen lintutorneista.
Kuvassa Kurikan Niinistönjärven torni.

Avainsanat: Luonto


Kommentit

30.8.2009 23.00  -in

Näissä Suupohjan maisemissa voi kuulla kokolailla suuren osan noista 90 levylajista - ja vielä paljon muutakin. Syksyllä linnunlaulu ei paljon unia häiritse, mutta vähäisemmätkin äänet voi kokea piristyksenä. Syksyn kurkiparvissa on kuitenkin soundi kohdallaan. Mikäli raitis ilma ei pelota, niin Suupohja tarjoaa monia hienoja retkikohteita. Vaikka sitten lintujen siivellä.

31.8.2009 7.00  Juhani

Lukijoille tiedoksi. Käyttäkää edellisen kommentin linkkiä kun menette Suupohjan Lintutieteellisen yhdistyksen sivulle. Se menee paremmin etusivulle kuin tuo blogitekstissä oleva linkki.

On linnunlaulu kaunista ja rentouttavaa, mutta yöaikana se on rasittavaa jos on tarkoitus nukkua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini