Levaneva / Kivi-Levalampi (osa 4)

Torstai 29.7.2010 klo 22.25 - Juhani Eilola

Jatketaan matkaa Levanevalta Jurvan suuntaan eli alueen suurimmalle vesistölle Kivi- ja Levalammelle.img_4250.jpg

Yleisnäkymää järven suuntaan kukkasen kera ;-) 

img_4227.jpg

Alueella on myös jonkun verran loma-asutusta, joka sijoittuu mm. täyttökanavan varrelle. Alueen hyvä hoito varmasti lisäisi tarvetta loma-asutukselle.

 

img_4230.jpg

Veneenlaskupaikalle rakennettu grillikatos ja muutkin rakennetut kohteet oli aika lahjakkaasti roskattu. Pahimmin roskattu paikka oli ilmeisesti vanha uimaranta. Ilman siivousta nämä kohteet eivät ole oikein houkuttelevia. En tiedä kenen näihin asioihin kannattaisi satsata.

img_4220.jpg

Veneenlaskupaikalle ja grillikatokselle oli selkeä opastus.
 

img_4210.jpg

Olikos tämän nimi nyt koiranraatolato. Nurkalla oli kuitenkin iso pino mädäntyneitä kaloja. Kuten sanottu, rakennettu ympäristö kaipaisi alueella kohennusta.

Luonto on kuitenkin kaunista. Katso lisää kuvia Kurikanseutu.fi -galleriasta.

1 kommentti . Avainsanat: Luontopolut

Levaneva / Pässilä (osa 3)

Torstai 29.7.2010 klo 18.44 - Juhani Eilola

Kurjen kierros jatkuu kierroksella Pässilässä. Kiipeilimme ensin varsinaisella Pässilänvuorella joka sekin on näkemisen arvoinen paikka, mutta varsinaisen tutustumismatkan teimme alla esitellylle luonnonsuojelualueelle.


 

img_4383.jpg

Pässilänvuoren-Äijänpellon lehto Kurikan ja Ilmajoen rajalla on alunperin vuonna 1935 kahden talonpojan Sulo ja Uuno Tarkkasen yksityinen luonnonsuojelualue. Alueeseen voi tutustua tekemällä muutaman kilometrin mittaisen kierroksen.
 

img_4382.jpg

Luonnonpuistosta varsinaiselle Levanevalle on matkaa 4.5 km ja Ilmajoen Kalajaisjärvelle 5.5 km. Pässilänvuoren laelle matkaa on 2.2 km ja Kurikan kaupungin omistamalle Pässilän majalle 4 km. 
 

img_4381.jpg

Luonnonsuojelualueella vastaan ei tullut varsinaista avosuota, mutta pitkospuita vaativia lehtomaisia kosteikkoja kylläkin
 

img_4385.jpg

Reitillä kulkiessa kannattaa olla varovainen lasten kanssa. Reitin varrella kasvaa mm. erityisen myrkyllistä Näsiää.

Linkki: Tutustu Näsiään, jonka hajukin saattaa aiheuttaa pahoinvointia

 

img_4390.jpg

Paluumatkalla vastaan tuli kaksi kivipeltoa, joista tässä äijänpelto...
 

img_4397.jpg

...ja tässä ämmänpelto.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luontopolut

Levaneva (osa 2)

Torstai 29.7.2010 klo 10.01 - Juhani Eilola

Levanevan aluetta ja Kurjen kierrosta esittelevän blogin toisessa osassa olemme Maalarinmaalla Laihian ja Kurikan rajamailla. Maalarinmaan pysäköintipaikalta on vain 0.6 km:n matka Maalarinmaan taukopaikalle, jossa on myös lintutorni ja kunnollinen laavu polttopuineen.


 

img_4320.jpg

Ensimmäisessä osassa olimme Särkisessä, johon Maalarinmaalla oleva opaste kertoo olevan matkaa 7 km. Laihian Rajavuorelle matka on 12.5 km. Vierailin myös Rajavuoressa, mutta Rajavuori on oma lukunsa, josta mahdollisesti myöhemmin lisää vaikka se sijaitseekin selkeästi Laihialla.
 

img_4302.jpg

Kurjenkierroksen luontoa on dokumentoitu aika paljon hyvin säilyneiden opastaulujen avulla. 
 

img_4312.jpg

Parhaimmillaan Levanevan avointa näkymää voi verrata perinteisiin lakeuden näkymiin.

img_4318.jpg

Pitkospuiden varrella ei ollut mainittavasti valokkeja, mutta karpalosato oli huomattavasti parempi.


Katso lisää Kuvia Kurikanseudun kuvagalleriasta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luontopolut

Levaneva (osa 1)

Perjantai 23.7.2010 klo 22.37 - Juhani Eilola

Kävimme tutustumassa noin kuukausi sitten Levanevan luonnonsuojelualueeseen, joka on osittain Kurikan alueella.

Jos sinulla on lomalla tekemisen puutetta, niin Kurjenkierroksella on valittavissa sopiva, noin neljän kilometrin lenkki, jonka puolivälissä on vanha torppa ja nuotiopaikka. Matkasta suurin osa on pitkospuita, joten matka etenee miellyttävästi ja nopeasti vaikka mukana olisi lapsiakin.

Lenkille voit lähteä Peräkylän paikoitusalueelta Tainuskylä-Jokiperä -tien varrelta. Klikkaamalla tästä näet GoogleMapsin kuvaa paikoitusalueelta. Hiirellä voit kääntää näkymää ja katsella eri suuntiin.

 

img_4070.jpg

Reitit on merkitty osittain viitoin, mutta silti yksi viitta oli aika hyvin piilotettu. Pitkospuiltahan ei eksy mihinkään vaikka viittoja ei olisikaan. Tällä viitalla tapasin myös ystäväni kyyn.

img_4076.jpg

Kivi- ja levalammen alueen reiteistä painettu kartta tutkimuksen kohteena. Reitit ovat sen verran pitkiä että väärää reittiä ei ole järkevää valita.

 img_4071.jpg

 Särkisen autiotupa on noin 2 km:n päässä Peräkylän pysäköintialueelta. Autiotuvan seinässä on tarkempi esittely tuvasta, joka on vanha torppa. Mielenkiintoista tekstiä, kannattaa lähteä lukemaan. Tosin ainakin osa tekstistä löytyy myös netistä Levanevan historiasta.

1 kommentti . Avainsanat: Luontopolut