Istutetaan vain hyvää

Maanantai 12.12.2011 - Juhani


Ihmisen epätäydellisyys näkyy kaikkialla. Katsoimmepa mihin suuntaan tahansa, sisäänpäin tai ulospäin, vasemmalle tai oikealle, kuva ei ole rohkaiseva. Aiheutamme itsellemme ja toinen toisellemme suurta vahinkoa, murhetta, ahdistusta, tuhoa ja kärsimystä.

Psykologian professori Markku Ojanen:
Hyvään elämään


Elämän tarkoitus

Kun Daavid kuoli korkeassa iässä ja siirtyi isiensä luokse, hänen sanotaan saaneen kylläksensä elämästä, rikkaudesta ja kunniasta.

Me emme tiedä menemmekö me isiemme luokse, mutta kaikki me odotamme hyvää päätöstä elämälle. Jos elämä jatkuu, niin useimmat meistä haluavat olla siinä mukana.

Kun Krisse Salmiselta kysyttiin mikä on elämän tarkoitus, hän vastasi että rakkaus. Se on useimpien vastaus, mutta silti useimmat elävät näinä aikoina päinvastoin vihaten vähän joka asiaa. Toni Halme piti tärkeimpänä asiana elämässä huolenpitoa muista. Silti useimmat näinä aikoina haluavat pitää huolta vain itsestään ja jos mahdollista, muiden kustannuksella.

Rikkaus ei ole synti, kunnia ei ole synti, menestys ei ole synti, fanit eivät ole synti, mutta kateus, itsekkyys ja pahantahtoisuus ovat.

Alkutekstinä lainaamani Markku Ojanen sanoo kirjan takakannen esittelyssä että:

"vastoin yleistä ajattelua minäkeskeinen itsekkyys ei tee ihmistä onnelliseksi, vaan lähimmäisestä välittäminen."

Istuta aina omenapuu

Uskonpuhdistaja Martti Luther sanoi joskus että vaikka hän tietäisi maailmanlopun tulevan huomenna, hän istuttaisi tänään omenapuun. Hän toimisi juuri päinvastoin kuin tämän päivän sohvapoliitikot. Hän laittaa, sen sijaan että ryhtyisi itkijäksi ja valittajaksi, alulle jotain hyvää.

Lutherin lausahdus on kirvoittanut myös Talouselämän kirjoittamaan aiheesta. Pekka Seppäsen teksti puhuu pohjimmiltaan siitä että hyvä synnyttää hyvää. Siemen synnyttää uutta elämää. Panostus hyvään synnyttää hyvää tulosta!

LUE: Istuta aina omenapuu

0042.jpg

Kuvassa on sitä hyvää jota Kurikka tarvitsee. Perheet ovat istuttaneet tulevaisuutta ja kaupunki istuttanut hyvää palvelua.


Kommentit

14.12.2011 2.03  Kauno Kyvykäs

Monesti olen miettinyt, jotta kumpiko vetää aidommin sanattomaksi, oma, vaiko toisten tyhmyys.

14.12.2011 17.01  Juhani

Tarkoitatko Pekka Seppäsen vai blogitekstiä? Olisi kiva jos vähän täsmentäisit.

15.12.2011 0.23  Kauno Kyvykäs

Mikäli tippaakaan lohduttaa, niin aivan yleisesti ajatellen, kohdistamatta mihinkään, tai kehenkään, ehkä kuitenkin himpunverran itseironiaa mausteena.

15.12.2011 6.03  Juhani

Niin. Todellisuudessa kurikkalainen ihminen on kuitenkin onnellinen silloin kun hän on tyytyväinen omaan ja perheensä elämään. Kun hänellä on toimiva ja onnellinen parisuhde tai kun hän on onnellinen yksin omassa rauhassaan. Kurikkalainen on onnellinen kun hänen jälkikasvunsa saa olla hyvässä päivähoidossa, kun koulunkäynti sujuu eikä nuori syrjäydy vaan löytää paikkansa elämässä.

Lapsi on onnellinen kun hän saa elää turvallista elämää eivätkä vanhemmat koko ajan riitele. Hän on onnellinen kun hänellä on kavereita ja sellaista tekemistä josta hän tykkää.

Vanhus on onnellinen kun häntä muistetaan ja hän saa olla loppuun saakka osa perhettään. Hän on onnellinen kun hän on saanut elää onnellisen elämän, kun hän on terve ja kun hänen hoitonsa on hyvin järjestetty.

Tyytyväinen ihminen on kaikkien mahdollisten tutkimusten mukaan onnellisin ihminen tai hänellä on resurssit siihen.

Nyt on kuitenkin keksitty uusi elämänmuoto. Vaikka kaikki palvelut ja elämän lähtökohdat olisi hoidettu omaisten, perheen, ystävien ja kunnankin kautta mahdollisimman hyvin, niin valittamisesta on tehty liian helppoa. Vaikka yksikään kunnan toimi ei tee kurikkalaiselle ihmiselle elämään minkäänlaista säröä, oma onnellisuus pitää kumota valittamalla asioista jotka käytännössä eivät mitään omaan elämään vaikuta.

Jos kunnan päättäjä laittaa rahaa turhaan leikkikenttään, niin omaa onnellisuutta on pakko horjuttaa kirjoittamalla siitä joka mediaan ja villaamalla oma mieli lopulta suoranaiseksi vihaksi päättäjiä ja jotaklin ammattiryhmää kohtaan. Se voi olla vaikka maanviljelijä jos hänen iso traktorinsa ajaa ohi.

Ihmisten pitäisi keskittyä enemmän oman elämänsä onnellisena pitämiseen ja unohtaa tahallinen katkeruuden ja vihamielisyyden kasvatus.

En tiedä saako kukaan tästä kiinni, mutta se on tutkittu fakta että tyytyväisyys on yksi onnellisen elämän perusta. Ja kuka tahansa saa itsensä tyytymättömäksi olettaessaan että kaikkien kurikkalaisten virkamiesten ja päättäjien pitäisi olla täydellisiä. Ja jos joku onkin täydellinen niin sitten tyytymättömyyttä kasvattaa kateus.

Nyt on syytä keskittyä omiin läheisiin, ystäviin, lapsiin ja sukuun sekä terveeyteen, jolla on myös tosi suuri merkitys onellisuuden kannalta. Monet tajuavat elämän tärkeimmät arvot vasta kun läheinen josta olisi pitänyt välittää ja johon olisi pitänyt keskittyä, sairastuu. Tai jos oma terveys pettää, niin elämän huomaa valuneen johonkin epäolennaiseen kuntatoiminnan ja Suomen hallituksen vihaamiseen jolla ei ole mitään tekemistä oman elinpiirin kanssa.

16.12.2011 23.32  Kauno Kyvykäs

Jälleen pitää miettiä, jotta kumpi on parempi, runsaasti sanoja. vai paljon ajatusta.

17.12.2011 5.19  Juhani

Niinpä. Kummasta sitä löytyisi jotakin vikaa jolla saisi itsensä huonolle tuulelle ;-)

17.12.2011 16.58  Kauno Kyvykäs

Joskus, kaiken vitutuksen keskellä toisen ihmisen positiivinen asenne saa mielen paremmaksi, jollei aivan hyväksi. Päinvastaisessa tilanteessa saattaa tilanne muuttua sangen hupaiseksi.

17.12.2011 17.13  Juhani

Moni luulee että allekirjoittanut keskittyy koko ajan johonkin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tosiasiassa se on minulle aika pieni osa elämää. Harrastan ja tutkin paljon. Tänään olin mukana klo 11.00 Rasti-Kurikan testijuoksussa Paavalissa. Mukana oli Rasti-Kurikan parhaimmistoa ja minä ;-) Oikeasti juoksen 70 kilometriä tällä hetkellä viikottain. Siinä on aikaa miettiä lukemaansa, kuunnella musiikkia tai keskustella jos olen yhteislenkillä. Kaikesta siitä voi ammentaa jotakin järkevämpää kuin esim. blogikeskusteluista.

Kunnallispolitiikassa olemme menneet nyt niin kauas omista ihanteistani että politiikkaan tuntuu turhalta osallistua. Virheitä on tehty niin rankalla kädellä että niitä tuntuu olevan mahdotonta enää korjata - varsinkaan kun kukaan ei näytä ymmärtävät missä mennään. Vaikka olenhan minäkin sitä mieltä että jotakin hyvääkin budjetissa on. Vaikka nyt esim. käyttömenojen lasku hallinnossa ja tekniikassa.

Kuntalaisena sen sijaan ei pitäisi olla mitään valittamista. Näin halvalla ei voi elää missään muualla kuin Kurikassa, vaikka siinäkin on näkyvissä liikelaitostamisen kautta vain synkkiä pilviä.

17.12.2011 20.17  Kauno Kyvykäs

Olen monesti miettinyt, jotta miksi syyllistää ihmisiä, jotka ovat parhaan kyykyynsä mukaa hoitamassa asioita, jotka PITÄÄ hoitaa, muuten olemme ja elämme anarkiassa.
Antavatko poliittiset puolueet tarpeeksi kattavan vaihtoehdon ihmisille omien asioiden hoitamista varten?
Pitäisikö olla enemmän kansanliikkeitä, jotka ovat, niin vahvoja, jotta poliittisten puolueiden on pakko ottaa nämä huomioon?

17.12.2011 20.17  Kauno Kyvykäs

Olen monesti miettinyt, jotta miksi syyllistää ihmisiä, jotka ovat parhaan kyykyynsä mukaa hoitamassa asioita, jotka PITÄÄ hoitaa, muuten olemme ja elämme anarkiassa.
Antavatko poliittiset puolueet tarpeeksi kattavan vaihtoehdon ihmisille omien asioiden hoitamista varten?
Pitäisikö olla enemmän kansanliikkeitä, jotka ovat, niin vahvoja, jotta poliittisten puolueiden on pakko ottaa nämä huomioon?

17.12.2011 20.45  Kauno Kyvykäs

Niin ja jotta monta kertaa, johan tepsii.

17.12.2011 20.50  Juhani

Ensimmäiseen kysymykseen syyllistämisestä on helppo vastata. Olen itse ollut mukana toista vuosikymmentä syyllistettynä mm. pienten koulujen ja kylien puolustamisesta. Olen ollut myös syyllistettynä virkamiehenä vaikka en sellainen ole. Olen ollut syyllistettynä luottamusmiehenä vaikka olen tehnyt sitä tehtävää mikä luottamusmiehelle kuuluu.

Toisinsanoen voin yhtyä ihmettelyysi.

Toiseen kysymykseen onkin vaikeampi vastata. Kattava vaihtoehto kun on kiinni niistä imisistä jotka puolueen muodostavat. Olen ollut seitsemän vuotta Kristillisessä liitossa paikallisosaston puheenjohtaja ja tiedän ketkä paikallisosaston politiikkaa ovat muovanneet. Ihmiset muodostavat itse sen vaihtoehdon.

Kansanliikkeet tekevät hyvää työtä silloin kun ne tuovat esiin uusia vaihtoehtoja tai kun ne itse tekevät jotakin hyödyllistä. Väkivaltaa ja valittamista harrastavia kansanliikkeitä ei tarvita oikein mihinkään.

17.12.2011 22.34  Kauno Kyvykäs

Mahdollinen kansanliike voisï olla se joka puolustaisi nykyisen Kurikan elämänmenoa, joka ei ole mitenkään hassumpaa, mikäli sitä vertaa moneen muuhun vastaavaan paikkakuntaan.
Meillä on hyvät naapurit joiden kanssa pystytään tekemään yhteistyötä edelleen.
Miltei on pakko kysyä näiltä, jotka tymäävät kaiken yhteistyön naapurien kanssa, niin miksi?

17.12.2011 23.18  Neiti X

Loistava ajatus!

18.12.2011 17.40  Juhani

Riippuu vähän mistä elämänmenosta Kauno puhuu. Hyvä elämänmeno voi jatkua ja huono elämänmeno vaikka loppuakin ;-)

Kun kaupungissa kaikki asiat ovat kunnossa niin Kurikka on onnellisten ihmisten kaupunki lukuunottamatta elämäntapavalittajia joille onnen tuo vain muiden kiusaaminen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini