Tietokoneella

Maanantai 26.10.2009 - Juhani Eilola


"Minä, Nefi, synnyin hyvistä vanhemmista ja siksi sain oppia jonkin verran kaikesta siitä, mitä isäni tiesi ja taisi; ja vaikka olen kokenut monia koettelemuksia elinpäivieni aikana, Herra kuitenkin on ollut minulle sangen armollinen kaikkina elinpäivinäni; koska niin olen oppinut paljon tuntemaan Jumalan hyvyyttä ja salaisuuksia, kirjoitan muistiin, mitä olen elämäni aikana toimittanut."
(Mormonin kirja 1.Ne.1:1)


Muistiin kirjoittaminen

Nefi kertoo kirjoittaneensa muistiin elämänsä aikana toimittaneita asioita. Äitini kirjoittaa muistelmia ihan vain omaan käyttöön omasta elämästään ja moni muu kirjoittaa muistiin asioita päiväkirjaansa.

Nykyisen tekniikan aikana tietokoneilla on isoja massamuisteja joihin voi kirjoittaa, äänittää ja kuvata ylös kaikenlaisia asioita. Muistiinmerkitsemismenetelmät ovat kehittyneet huimasti Nefin ajoista.

Mihin käytämme aikaa

Tänään kaupungintalon kahvipöydässä minulta kysyttiin miten paljon käytän illalla kotona tietokoneella aikaa. Joku korjasi: "Miten paljon käytät yöllä aikaa..."

On varmaan yllätys jos kerron että ajan käyttö on yllättävän vähäistä. Tämä blogijuttu lähtee etteriin luultvasti alle kymmenessä minuutissa. Matti Ollila on kertonut että häneltä blogijuttu saattaa syntyä viidessä minuutissa ja sama koskee Hannu Koivistoa.

Varsinaista ajatustyötä tehdään ihan muualla kuin koneella. Blogijuttu kehittyy päivän mittaan ja sen puhtaaksi kirjoittaminen on vain enää pieni muutaman minuutin rykäisy. Joskus jätän jutun tallentamatta illan ajaksi ja pureskeltuani sitä, teen ehkä 30 sekunnin korjauksen...

Se että käytämme kaikki illat kirjoittamiseen on jonkinlainen myytti.

Kuka käyttää aikaa mihin

Joku on joskus pilkallisesti sanonut ettei hänellä ole aikaa olla iltaisin koneella. Samalla ihmisellä on silti voinut olla aikaa katsoa Kauniit ja rohkeat, Emmerdale ja Salatut elämät... Ja voipa tällä samalla ihmisellä olla Facebookissa monta sataa kaveria.

Sehän on katsojasta kiinni minkä kukakin tuntee turhaksi. Omat tekemiset ne ovat aina tärkeitä ja toisen tekemiset ajan hukkaa...


 

dscf03972.jpg

Onko kitaransoitto ajan haaskausta? Onko lenkillä käyminen? Onko töiden tekeminen? Onko kirjoittaminen? Entä politiikka? Onko elämäntehtävä turha? Tekeekö meistä kukaan mitään muuta kuin turhuuksia?

TÄMÄN KIRJOITTAMISEEN HUKATTU AIKA:
12 min 45 sek.


Kommentit

27.10.2009 7.21  Kirjailija

Se taitaa olla vain niin että ihmiset ovat kateellisia toisen saavutuksille koska tietävät miten turhiin asioihin oma aika todellisuudessa siinä sohvalla kuluu.

27.10.2009 19.15  Makaaja

No ehkä ei kateellisia, mutta ottaahan se päähän kun huomaa ettei tänäkään iltana tullut aikaan sitä mikä oli tarkoitus.

28.10.2009 22.17  Juhani

Kello on muuten 22.14 ja minä ehdin ensimmäistä kertaa tänä iltana tietokoneelle. Moni ajankäytöstäni kyselevä on katsonut jo tuntitolkulla televisiota ;-)

Kirjailija on ilmeisesti saanut aikaan kunnon kirjasarjan ? ;-)

30.10.2009 11.43  Juha Pohjonen

Suomalaisten keskimääräisestä ajankäytöstä; tilastojen mukaan keskiverto suomalainen on humalassa (ei esim. kelvollinen autolla-ajoon) 40 kertaa vuodessa.

Jos tämä vie kerralla valveillaolosta viisi tuntia, se on vuodessa 200 tuntia.

Kun työkuukausi on n. 165 tuntia, voi kysyä, voisiko tuota tuntimäärää käyttää johonkin muuhunkin...

31.10.2009 1.22  Juhani

Hyvä huomio! Jo tuosta itselleni löytyy melkoinen aika. Ja sen lisäksi, jos tuo on keskimäärin, niin jollakin muulla siihen kuluu minunkin osuuteni ;-)

5.11.2009 21.56  EKI

Perus-suomalainen irtaudu sinäkin diktatuurista, muutos-2011 auttaa sinutkin oikealle demokratian tielle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini