Kurikan kaupunki vastaan Qumran Community

Lauantai 21.3.2009 klo 14.04 - Juhani Eilola


Kurikan kaupunginvaltuuston ja hallituksen päätöksentekoprosessit ovat olleet juuri nyt keskustelunaiheina Kurikassa. Jo yli 2000 vuotta sitten Qumranissa painittiin samanlaisten asioiden kanssa.

Poimin tässä blogijutussa muutamia aiheeseen liittyviä huomioita Qumranin Yhdyskuntasäännöstä, koska ihmisen evoluutio tässä suhteessa on ollut kovin vähäistä.

Vähän tekstiä kuitenkin pitää nykyaikaistaa ja valikoida soveltuvin osin. Mielenkiintoista tekstiä kuitenkin erilaisista arvotuksista.


Tarkoitus ja päämäärät

Qumranin jäsenten oli tehtävä vain hyvää ja oikeaa. Kaikkea pahaa piti vastustaa.

Heidän oli tuotava yhteisön käyttöön kaikki tietonsa ja kykynsä. Koska Qumraniin tuotiin yhteisön käyttöön myös oma omaisuus, niin päätöksenteko oli tietenkin myös sen mukaista.

21032009207.jpg


Jäsenyys

Neuvoston koko oli 12 miestä ja kolme pappia, eli lähes identtinen Kurikan kaupunginhallituksen kanssa. Qumranissa tämä neuvosto oli nuhteettomuuden ja totuuden huone.

Neuvoston jäsenet joutuivat kantamaan vastuun aina loppuun saakka, heillä ei ollut oikeutta paeta minkään koettelemuksen tai pelon takia. Niitä jotka olivat tulleet jäseniksi epäpyhin tarkoituksin, oli pidettävä kirottuina. Yhteisössä ei ajettu omaa vaan koko yhteisön etua.

Kaikkien piti ajatella vanhurskaasti. Vääryyden saappaissa ei saanut kukaan kyntää. Jäsenten tuli olla oikeamielisiä ja nöyrinä omalla paikallaan, ei asemaansa ylempänä tai alempana.

Oppi kahdesta hengestä

"Valkeuden lasten" keskuuteen oli juurrutettava mm. nöyryyttä, pitkämielisyyttä, hyvyyttä, käsityskykyä, vahvaa viisautta sekä kiivautta vääryyttä vastaan.

"Pimeyden lapsille" kuuluivat jo tuohonkin aikaan luonnostaan (ja tämä lista kannattaa lukea ajatuksella) ahneus, laiskuus, pahansuopuus, valheellisuus, ylpeys, sydämen kopeus, petturuus, julmuus, suuri jumalattomuus, kärsimättömyys, ylenpalttinen tyhmyys, into röyhkeyteen, herjaava kieli, sokeat silmät, kuurot korvat, uppiniskainen mieli, kova sydän ja pahaa tarkoittava oveluus.

Järjestys

Päätökset tehtiin johtajien johdolla ja heitä kunnioittaen. Kukaan ei saanut päättää mitään uppiniskaisella ja itsekäällä mielellä, vaan ainoastaan yhteisön hyväksi, leikkaamalla "omien halujensa esinahka".

Joukossa ei saanut olla sellaisia jotka eivät tutkineet asioita. Niitä piti tutkia kunnolla ja koko ajan, öin ja päivin.  Kukaan ei saanut kokouksessa keskeyttää toisen puhetta vaan puhua vain vuorollaan. Jos joku pääsi neuvostoon, niin hän ei saanut koskea kokouksen puhtauteen. Kahden vuoden kuluttua hänen toimintansa tutkittiin ja katsottiin saiko hän pitää paikkansa.

Rangaistukset

Neuvoston toiminnasta erotettiin määräajaksi kun:

Valehteli tietoisesti (6 kk)
Toimi petollisesti (6 kk)
Loukkasi tietoisesti toista (1 v)
Kantoi kaunaa tai kosti (6kk - 1v)
Puhui typeryyksiä (3 kk)
Poistui kolme kertaa ilman syytä (10 pv)
Sylki (30 pv)
Herjasi toista (1v + rangaistus)
Herjasi kokousta (ikuinen ero)
Napisi voimassa olevia sääntöjä vastaan (ikuinen ero)
Petti muut (2v + siirtyi arvoasteikossa viimeiseksi eikä saanut määräaikana koskea juomiin)
...jne

Kurikka vastaan Qumran

On tietysti selvää ettei Kurikan kaupunginhallitus eikä yleensäkään tämän ajan ihminen pysty samanlaiseen kurinalaisuuteen kuin yli 2000 vuotta sitten. Ja silloin oli mukana kaiken lisäksi nöyryyden vaatimus, joka tälle päivälle on erityisen vierasta. Omasta vastuunalaisesta asemasta ei edes saanut leuhkia.

Avainsanat: Kurikan kaupunki


Kommentit

21.3.2009 18.46  Juhani

Aika hauskaa blogin pitämisessä näyttää olevan se että sentyyppisiin juttuihin kuin nämä kolme viimeistä ovat olleet, tulee sähköpostilla, puhelimella ja henkilökohtaisesti, mutta esim. viikon ideaan tulee oikein kommentteja sivullekin.

Hienoja asioita molemmat.

Pari takaisinpalautetta annan kuitenkin julkisesti. En aliarvioi perhosten keräämistä enkä pidä sitä vain keräämisenä ikäänkuin kerättäisiin pullonkorkkeja.

Uskonnollisista ilmiöisträ haluttaisiin enemmän tekstiä. Kirjoitan kyllä niistäkin mutta vain sitä mukaa kun tuntuu että on jotain sanomista. En viitsi väkisin tekemällä tehdä juttuja. Aiheet yleensä saavat tulla luonnostaan.

Olen iloinen siitä palautteesta jota olen saanut melkein maan ääristä. Suurin päivittäinen kävijämäärä on ollut muisteekseni 780 kävijää. Jokapäiväiset määrät ovat noin 200 lukijaa. Kuukaudessa sekin tekee 6000 lukukertaa.

21.3.2009 22.19  Illanvirkku

780... sehän on Kurikan ennätys. Ei huono, ei huono.

22.3.2009 0.37  Aatu

Juhanin sivuja on mukava lukea, mutta maanmittauksesta en ymmärrä mitään ja säteilyn kans on niin ja näin, välillä ei edes polla säteile. Jokaisessa luovassa työssä pakkopulla on pakkopulla, jos ei luovuus kumpua jostain sisältä niin turha on väkisin yrittää. Juhanille ja kaikille terveisiä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini