Kylät fällyjen alla

Keskiviikko 26.11.2008 klo 0.17 - Juhani Eilola


Kurikan syrjäkulmilla vaikutti 1800-luvun lopulla ns. "fällyuskoisten ryhmäkunta". Itse saarnaajalla oli monia "taivaallisia morsiamia" ja yhteen harsittujen vällyjen alla käytiin läpi riittejä suurella joukolla.


Kurikan kaupungintalolla olivat illalla fällyt levällään ja meitä kylien edustajia oli paikalla jonkin verran "elikkä paljon".

Illan opastuksesta vastasi kyläasiamies Pirkko Annala Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveristä. www.liiveri.net

img_2167.jpg

Olen ollut niin monessa koulutuksessa hanketoiminnasta ja kylien kehittämisestä, ettei ilta sisältänyt oikein paljon uutta. Lopputuloksena oli kuitenkin kaksi hyvinkin konkreettista riittiä. Vällyjen alla ryhdytään yhteistuumin päivittämään kyläsuunnitelmia ja suunnittelemaan yhtenäistä kotisivukäytäntöä kylille. Kaikkia kyliä kutsutaan tuomaan omat vällynsä harsittavaksi kokonaisuuteen.

Kotisivut ovat portti kylän arkipäivään. Kyläsuunnitelmat ovat taas välttämättömiä niille kylille jotka hakevat hankerahaa mihin tahansa hankkeeseen. Ilman kyläsuunnitelmaa ei voi olla rahoitettavia hankkeitakaan.

Kurikassa lähes kaikilla kylillä on kyläsuunnitelma, mutta niiden päivitys on tarpeen. Ja kyllähän esim. keskustaajamasta ja Panttilasta puuttuvat suunnitelmat kokonaan. Hankerahaa ei saa ilman niitä, joten ainakin näissä kylissä tarvitaan aktiivisuutta.

img_2169.jpgMyös Kurikan hankeryhmän puheenjohtaja ja Seinänaapurien ohjausryhmän jäsen Lasse Mukkala piti puheenvuoron ja kiitti kaikkia aikaisempina vuosina aktiivisesti työtä kylien hyväksi tehneitä. Itsekin olen tehnyt puhtaaksi kolme kyläsuunnitelmaa ja muutaman hankesuunnitelman Kurikan alueelta.

Ulkopuolista rahaa hankkeiden avulla on Kurikkaan tullut ainakin miljoona euroa.

Myös Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maire Lammi oli paikalla ja kertoi terveisensä Kurikan kaupungin varauksista tulevalle vuodelle. Kaupunki osallistuu entiseen tapaan hankkeiden kustannuksiin omalla 30% rahoitusosuudellaan. Talousarviossa mainitaan erikseen että se koskee myös Länsi-Kurikkaa eli entistä Jurvaa.

juhap_puku.jpgAiemmassa blogijutussa käsittelemäni EPK on myös aina käytettävissä. Etelä-Pohjanmaan kyläasiamies  Juha Pohjonen on  valmiina. Kun kyse on mistä tahansa kyläasioista, niin hän ja koko hallitus lienee käytettävissä.

Yhteystietoja löytyy sivustolta:

www.epk.fi

Ja Kurikan alueella kannattaa tietenkin aina muistaa www.kurikanseutu.fi -nettisivusto. Se on ihan kaikkien käytössä.

Avainsanat: Kylätoiminta


Kommentit

26.11.2008 22.19  Vihaan kyllästynyt

Tämä palaute ei varmaan osu ihan otsikkoon, mutta kai tämä viesti perille löytää: vaimoni sanoi yllyttämättä, että täällä Juhanin blogissa on raikas ilmapiiri. Niinhän minäkin sanoin jiokin aika sitten siitä vaimolle mitään kertomatta. Vaimo sanoi myös, että tuo joku Juhani ei ole tosikko, hän osaa nauraa itselleen. mikä on aina vanhan ihmisen merkki

27.11.2008 7.43  Juhani

Ei tässä asiassa tarvitse pysyä kun ei tämä ole mikään teemablogi. On vain kivaa vaihtelua kun aiheet vähän muuttuu.

Vanhasta ihmisestä tulee mieleen eilinen juoksulenkki, vaikka olenkin vasta keski-ikäinen ;-) Olin ensimmäistä kertaa lenkillä Kurikan maratoonareiden kanssa. Mukana oli täsmälleen itseni ikäinen nainen. En nyt viitsi kertoa Metsärannan Sarin nimeä, mutta hän piti vauhtia ja vauhti kiihtyi koko ajan. En ole juossut varmaan 30 vuoteen niin lujaa. Pysyin kuitenkin juuri ja juuri mukana. Kun tultiin pois lenkiltä, niin hän kehui muille kuntoani... ei siinä muuten mitään, mutta asian olisi pitänyt olla toisinpäin. Hän oli nainen...

Joten tässä sitten julkisesti, olet Sari kyllä aivan uskomattomassa kunnossa. Kilometriäkään en enää olisi pysynyt mukana ;-) Oli kiva lenkki ja tuleen uudelleenkin, mutta en tiedä pystynkö tuohon mukana pysymiseen toista kertaa ....

27.11.2008 8.55  Vihaan kyllästynyt

Pyysin vaimolta luvan, että saanko kirjoittaa tuon. Ei lukenut tekstiäni. Jos olisi lukenut, olisi kai huomannut, että sana vahva on vaihtunut vanhaan. se väärä sana taisi tulla multa se takia, kun olen itse vanha enkä vahva

27.11.2008 9.42  Juhani

En tiedä olenko vahva, mutta olo on melko rento ja paineeton. Kai se luo vahvaa kuvaa kun voi kirjoittaa vapaasti olematta kenenkään talutettavaa. Annan kyllä taluttajillekin arvoa, mutta vähän eri yhteydessä.

27.11.2008 13.05  pirkko annala

Kiitos Juhanille! Hienoa, että kyliä tuodaan monipuolisesti näiden sivujen kautta esille! Sovimme tosiaan, että vuoden vaihteen jälkeen Kurikassa kootaan kylien voimat kotisivujen toteuttamiseen. Hyvänä lähtökohtana ovat näiden sivujen kylien esittelyt! Mitä enemmän näkyvyyttä ja vähemmän fällyjä kylätoiminnan päällä, sen parempi! Kylien kotisivuista on tavoitteena saada helposti päivitettävät, ilman syvempää teknistä osaamista. Nyt on hyvä aika ilmoittautua vapaaehtoiseksi kotisivujen päivittäjäksi! Tai sitten etsiä kultakin kylältä henkilöitä, joilla on vähän aikaa ja joita kirjoittaminen tai kuvaaminen kiinnostavat. Jotta sivuille saataisiin säännöllisesti uutta, olisi kirjoittajia hyvä olla useampia. Ja tähän hommaan kannattaa houkutella myös kylän nuoria ja samalla saada heitä tätä kautta mukaan kylätoimintaan!

Illassa kannustettiin myös kylien rakennuspaikkojen ja autiotalojen myyntiin. Asukkaiden saaminen on kylien elinvoiman kannalta hyvin tärkeä asia. Hakuun pantiin kylien tonttivastaavat aktivoimaan tonttien myyntiä. Valmis ja komia tonttimarkkinointisivusto www.komiattontit.fi on jo olemassa. Sitä aletaan täydentää kylien yksityisten myyjien tarjonnalla.

Meillä on Etelä-Pohjanmaalla muuten muuhun maahan nähden harvinainen tilanne, sillä täällä toimii tällä hetkellä peräti neljä kyläasiamiestä (Eteläpohjalaisilla Kylillä ja toimintaryhmissä). Ja kaikki hyvässä yhteistyössä keskenään! Pitäkää meidät kiireisenä! Ja näin uutena ihmisenä toivon kutsuja kyliin ihan tutustumisenkin takia!

Ps. Vedet silmissä piti nauraa noille Juhanin ja Juha Pohjosen tarinoille! Tekevälle sattuu!

27.11.2008 22.32  Juhani

Niin, fällyvertaus tosiaan vähän ontuu, mutta yritin kuvata yhteistyötä ja yhden köyden vetämistä. Eihän sitä tosiaan piilossa tarvitse tehdä vaan kotisivuilla pyritään juuri näkyvyyteen. Mutta herättääpä ajatuksia kun esittää edes jonkin vertauksen ;-)

28.11.2008 0.39  Hannu

Harmittaa, kun en muistanut tulla. En kyllä olsi keriinnykkää. En keriinny naapuriakaa sparraamahan ladulle. Hiihtokaudella ei oo tärkiämpää ku kammeta ittensä ladulle. Vierahakki saa tulla sitte kesällä. Ny on hiihtokausi, sanoo Pasi-serkkuki.
Koivistonkylä on oiva kylä elvyttää. Ensimmäisenä kylän kulttuurimaisemaprojekti, vaimikäsenytolikaan, olisi syytä syynätä Asiasta on niin ristiriitaista tietoa. Museovirasto kuulemma tulee kylän kehityksen haitaksi.
Noh, teillä oli hauskaa, ilimiselevästi. Oon vapaaehtoinen mukaan ainakin riipustelemaan tekstiä.
Oon mukana enivei.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini