NUTS

Tiistai 14.2.2012 - Juhani Eilola

NUTS III

Viime päivinä on keskusteltu lähes joka päivä kuntauudistuksesta ja tulevista kuntarajoista. Eilisessä Maasaudun Tulevaisuudessa oli Mauri Pekkarisen teksti "Ei siteeksikään totta".

Siinä Pekkarinen vastaa erityisesti NUTS III -jakoon, joka jouduttiin hänen johdollaan laatimaan Euroopan unionille aluepoliittisia tukialueita varten. Siinä varmistettiin se, että kehitysedellytyksiltään samankaltaiset alueet saisivat tasapuolisen aluepoliittisen kohtelun. Ei siis piirretty kuntarajoja vaikka monille kurikkalaisille kyseiset rajat olisivatkin nyt mieluisia. Tuossa kartassa on mainittu erikseen numerolla 62 Kurikan pientalousalue ja numerolla 59 Kauhajoen pientalousalue. Kurikan alueeseen on piirretty vanha Kurikan alue ja Jalasjärvi.

Pekkarisen oli kirvoittanut kirjoittamaan se että Soini oli maininnut hänet kuntauudistuksen aloittajaksi NUTS III -rajauksillaan.

Pekkarisen NUTS III -kartta löytyy mm. tästä linkistä.

Luonnollinen kuntarajaus

Kuntarajaukselle on pidetty luonnollisena perusteluna mm. työssäkäyntialueita. Tämä tarkoittaisi tarkkaan ottaen sitä että sekä Kurikan että pääosan kunnista luonnollisin rajaus kulkisi nykyisiä kuntarajoja pitkin. Pääosa työvoimasta jää päiväksi omaan kuntaan töihin.

Kaikkein luonnollisinta on muodostaa kuntarajat niin että paikallishallinto muodostuu luonnollisen paikallisalueen ympärille. Aikojen saatossa tällaiset luonnolliset paikallisalueet ovat syntyneet kirkonkylien ja keskustaajamien ympärille. Jos todellista paikallishallintoa halutaan ylläpitää, niin jonkinlainen hallinto pitäisi aina muodostua yhden keskustaajaman eli kirkonkylän ympärille.

Jos suurempiin kuntakokoihin päädytään, niin on lähes varmaa että jossain vaiheessa niiden sisään muodostuu uusia lähidemokratiaa ylläpitäviä alueita eli uudet alikunnat. Sen takia paljon kuntaliitoksia parempi vaihtoehto on tehdä yhteistyötä lähikuntien kesken tai muodostaa harvaan asutuille seuduille piirikuntia, aluekuntie tai kreivikuntia - mitä nimitystä nyt sitten tästä eurooppalaisesta mallista halutaankaan käyttää.

Pekkarinen huomauttaa omassa jutussaan, että nyt tavoitellun uudistuksen jälkeen Suomi sijoittuu EU-maista kolmanneksi kuntamäärissä. Vain pikkuriikkisellä Maltalla ja Liettualla kuntia on vähemmän. Ranskassa niitä on 36682, Saksassa 12104, Itävallassa 2357 ja Espanjassa 8116. Silti suomalaisille on uudistuksen yhteydessä annettu tai muodostunut itsestään käsitys että suurkunta-ajattelu on euroopan ykköstrendi ja siihen meilläkin pitää pyrkiä kaikin keinoin. 

2 kommenttia . Avainsanat: Kuntauudistus

Kuntakartat jaossa

Perjantai 10.2.2012 - Juhani Eilola

Sain tänään sähköpostissa esityksen uudeksi kuntajaoksi. Esitys on mielestäni aivan hieno. Tarkoitus on karsia nykyiset kunnat yhteen. Virastotalo rakennetaan kuntalaisten kannalta keskeiselle paikalle Piippolaan.

Kuntakartta kävi lausuntokierroksella pääkaupunkiseudulla eilen. Alueen kunnilla oli kaksi sekuntia aikaa antaa lausuntonsa. Määräaikaan mennessä vastauksia ei saapunut ja virastojen siirto Helsingistä Piippolaan alkaa maaliskuun alussa.

1kunta.jpg


6 kommenttia . Avainsanat: Kuntauudistus