Factantarkistus osa 1: Jeesus

Tiistai 23.11.2021 klo 17.25 - Juhani Eilola

Factantarkistajan johdanto:

img_14022.jpg
Olen taustaltani eräällä tavalla fundamentalisti ja siinä mielessä tunnen kuuluvani hiukan väärään joukkoon kun kuulun Suomen Lähetyshiippakuntaan. Lähetyshiippakunta kuitenkin opettaa minusta pelastushistoriallisesti Suomessa kenties puhtaimmassa muodossa sitä kuka Jeesus oli ja miten me pelastumme. "Epäröimättä hetkeäkään."

Monissa muissa opillisissa kysymyksissä tunnen kuitenkin olevani hiukan väärässä seurassa. Kunnioitan ja rakastan kyllä seurakuntaani ja seurakuntalaisia, mutta en vain lue Raamattua samalla tavalla kuin valtaosa heistä vaan paljon kirjaimellisemmin. Siitä syystä olen siinä uskovien yhteydessä jossa elän aika yksinäinen pohdiskelija, joten kirjoittaminen on hyvää terapiaa ja yksinäistä keskustelua. Opit eivät alkuseurakunnan aikana olleet vielä erkautuneet toisistaan sillä tavalla kuin nykypäivänä. Kristittyjen joukossa opetetaan minun silmilläni katsottuna nykyään jos jonkinlaista puppua vähän joka seurakunnassa. 

En koskaan ole pitänyt siitä, että mikään seurakunta pitäisi itseään ainoana oikeana seurakuntana enkä siitäkään että vain jossakin seurakunnassa Raamattua tulkittaisiin kokonaan oikein. Sellaista seurakuntaa ei voi olla olemassa. Mutta on olemassa poliittisten puolueiden tyyliin fanaatikkoja jotka eivät millään pysty näkemään mitään vikaa tai harhaa omissa joukoissaan.

Itse asiassa Jeesus itse sanoi että kun Hän tulee takaisin, niin löytäneekö hän uskoa maan päältä. Minä voin kyllä itsekin yhtyä tuohon epäilykseen. Koska minä en koe olevani teoissani niin uskollinen kuin Jeesuksen seuraajan tulisi olla, niin se epäilys koskettaa myös omaa persoonaani. Koska usko on kuin sisäinen kasvain, niin siitä en ole päässyt eroon enkä missään tapauksessa haluakaan. Mutta kuuliaisuuden puute Jeesuksen opetuksille  arveluttaa ja luo valtavaa synnintuntoa. "Voi minua vaivaista syntistä!" Kumoaako synti nyt sen uskon joka minulla on ja osoittaako se Jumalan edessä etten edes usko?  Senkin takia on hyvä käydä sunnuntaina Lähetyshiippakunnan messussa kuulemassa, että on se pelastus siitäkin huolimatta minuakin varten.

Teen faktojen tarkistusta nyt periaatteella johon itse uskon. Uskon että nykyinen Raamattu on tarkkaan ottaen jokaisessa kirjassa Jumalan Sanaa. Jumala ei vain ole "Henkeyttänyt" niitä jotka ovat kirjoittaneet, vaan tekstin lopputulos on sitä mitä Jumala meille haluaa kertoa. Raamatun kirjoista ollaan sitä mieltä että ne kaikki eivät kuuluisi Raamattuun. Minä en epäile ainuttakaan kirjaa, sillä uskon myös koosteen olevan "Henkeytetty" vaikka joku Pietarin kirje olisikin jonkun muun kirjoittama. Eli toisin sanoen teen factantarkistuksia koko Raamatun faktojen perusteella. Ellen luota koko Raamattuun, niin miten perustelisin toisella Raamatun kohdalla jonkun toisen kohdan vääräksi. Aloitetaan:

1. Facta: Jeesuksen persoona

Ensimmäinen facta kuuluu (tummennetut):

- Jeesus oli olemassa jo alussa ennen luomista Jumalan luona ja Hän oli Jumala eikä ilman Häntä ole syntynyt mitään. 

Tästä factasta ei pääse mihinkään kun lukee Jeesuksen opetuslapsen, Johanneksen evankeliumin 1 lukua. Kannattaa lukea. Mikään ei ole selkeämpää kuin se että Hän on Jumala. Jos joku sanoo Jeesusta vain profeetaksi tai opettajaksi, niin se vain ei Raamatun perusteella kerta kaikkiaan pidä paikkaansa.

- Jumala tuli ihmisenä maailmaan omiensa luokse. Nämä omat ihmiset eivät ottaneet Häntä vastaan niinkuin olisimme voineet kuvitella, mutta silti hän halusi antaa kaikille iankaikkisen elämän.

Tämä kaikki on sanottu aivan vastaansanomattomalla varmuudella saman Johanneksen evankeliumin alussa. On aivan selvää että pelastus tulee ainoastaan Jeesuksen kautta, syntejä ei voi upottaa maahan eikä liimata kiviin. Tähän loppuun otan vakuudeksi vielä Johanneksen evankeliumista kaikille hyvin tutun paikan:

"Kuten Mooses ylensi käärmeen erämaassa, niin on Ihmisen Poika ylennettävä, että jokaisella joka häneen uskoo, olisi ikuinen elämä.

Sillä niin on Jumala rakastanut maailmaa, että hän antoi ainoan poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi ikuinen elämä.

Jumala ei lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten että maailma hänen kauttaan pelastuisi." Joh. 3: 12-17

2 kommenttia . Avainsanat: Factantarkistus, Jeesus