Uskon kaari: Kristillinen kalifaatti

Sunnuntai 5.1.2020 klo 20.23 - Juhani Eilola


JOHDANTO

Sekä Suomen politiikassa että kristillistä taustaa omaavien henkilöiden puheissa on viime aikoina ihannoitu politiikkaa joka aivan kiertelemättä sanottuna johtaisi "kristilliseen kalifaattiin". Tällaisia kristinuskoon perustuvia poliittisia ja uskonnollisia hallintoalueita on historian aikana esiintynyt ympäri maailmaa ennenkin. Lisäksi kirkollisia uskonnollisen vallan yhteisöjä tai uskonnollisia puoskareita on aina ollut, on nykyään ja tulee aina olemaan - myös Suomessa.

Olen saanut tarpeekseni vaikenemisesta sekä negatiivisessa että positiivisessa mielessä ja aion kirjoittaa nimellä "Uskon kaari" sarjan tekstejä jotka perustuvat omiin kokemuksiini seurakunnista ja ja Jumalan puheesta lähes 50 vuoden ajalta. Käytän tuota nimitystä aina kun kirjoitan sarjaan kuuluvan tekstin.  Kaari on lakitermi joka tarkoittaa yleensä laajaa lakikokonaisuutta. Siksi tuo nimitys. Kirjoitan myös siksi että ehdin järjissäni tämän kirjoittaa ennenkuin itse siirryn vihreämmille niityille!

Tähän sisältyy myös nykyinen seurakuntani sekä ne seurakunnat joiden toiminnassa olen ollut mukana. Samalla toivon että saan palautetta myös muiden kokemuksista joko nimellä tai anonyymisti sähköpostiin juheil@hotmail.com sekä ohjeen siitä onko teksti julkistettavissa vai salassapidettävä. Positiivisten asioiden kertominen tuo sisäistä iloa ja negatiivisten asioiden säilöminen myrkyttää mieltä sisältäpäin vaikka kuinka rakkaudellisesti ajattelisimme vain vaieta kaikista näkemistämme epäkohdista.

Johdantotekstiksi toivon jokaisen lukevan alla olevan linkin Shippolet-allergiasta. Jo se antaa hiukan kuvaa tämän tekstikokonaisuuden lähtökohdista. Lisäisin sivulla olevaan listaukseen kuitenkin kohdan Vaikene -shippolet:

https://www.uskontojenuhrientuki.fi/shibbolet-allergia/

Taudin kuvaan kuuluu se että ihmiset vaiennetaan omantunnon kautta vapaaehtoisesti muistuttamalla että "siitä meidät tunnetaan Hänen opetuslapsikseen että me rakastamme toisiamme". On pakko kysyä onko vaientaminen tai edes vaikeneminen rakkautta josta meidät tunnetaan Jeesuksen opetuslapsiksi? Vaikenivatko opetuslapset? Eivätkö vaentamisyritykset olleetkin juuri niitä jotka osoittivat vihamielisyyden heitä kohtaan?

Onko esim. tämä vaikenemiskäsky?

14:26 Kuinka siis on, veljet? Kun tulette yhteen, on jokaisella jotakin annettavaa: millä on virsi, millä opetus, millä ilmestys, mikä puhuu kielillä, mikä selittää; kaikki tapahtukoon rakennukseksi.

.........

14:37 Jos joku luulee olevansa profeetta tai hengellinen, niin tietäköön, että mitä minä kirjoitan teille, se on Herran käsky.
14:38 Mutta jos joku ei sitä ymmärrä, niin olkoon ymmärtämättä.
14:39 Sentähden, veljeni, harrastakaa profetoimista älkääkä estäkö kielillä puhumasta.
14:40 Mutta kaikki tapahtukoon säädyllisesti ja järjestyksessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini