Heikosta vahvaksi

Maanantai 22.4.2013 klo 0.44 - Juhani Eilola


Vain vahva pystyy osoittamaan lempeyttä

Tämä viisaus on pyörinyt viime aikoina televisiossa ja lienee alunperin lähtöisin Leo Rostenilta, joka on sanonut että "...heikot ovat julmia ja lempeyttä voi odottaa vain voimakkailta."

Tämä liittyy vahvasti edelliseen tekstiini.

Heikot sivuuttavat, tekevät naurunalaisiksi ja vihaavat niitä jotka kokevat jollain tasolla uhkaksi itselleen. Heikko näkee asemansa uhkaajia kaikkialla. Vaikka hän ei näytä heikkouttaan ulospäin, niin ei sitä pysty salaamaankaan. Ellei se näy olemuksesta, se näkyy käytöksestä.

Heikon taistelu paikasta yhteiskunnassa tapahtuu puoliksi vainoharhaisin askelin ja hänen näkemänsä uhka synnyttää taistelua omasta edusta, alistamista, voimainnäyttöä ja jopa julmuutta ja kostoa.

Vahva taas luottaa itseensä ja tekee niinkuin sydämessään oikeaksi näkee. Hän ei välitä siitä uhkaako joku hänen asemaansa tai egoaan, koska hän ymmärtää ettei todellista vahvuutta mitata sellaisilla mittareilla.


Hyväntahtoisuus on vahvuutta

Tuossa alussa toteisimme että vain vahvalta voi odottaa lempeyttä. Lempeä ihminen on hyväntahtoinen.

James Hirvisaari markkinoi aikoinaan ideologiaa hyväntahtoisesta ihmisestä. Se upposi itseeni kuin lämmin puukko voihin ja uskon siihen edelleenkin.

Tutkija Anne Birgitta Pessiin hyväntahtoisuuden ideologia on myös purrut. Hän uskoo tutkimusten perusteella että hyväntahtoisuus on voimista suurin.

Vapaaehtoistyö on yksi hyväntahtoisuuden osoittamismuoto. Ainakin sitä se on parhaimmillaan, vaikka kaikkeen toimintaan mahtuu myös väärinkäytöksiä. Alla em. tutkijan lyhyt haastattelu vapaaehtoistyöstä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini