Rehellisyys maan perii

Sunnuntai 2.12.2012 klo 20.53 - Juhani Eilola


Otsikon sananlasku on yksi kaikkein tutuimmista. Toinen yhtä tuttu liittyy sekin totuuden puhumiseen: "Valheella on lyhyet jäljet." Toisinsanoen valhe on helppo jäljittää. Se ei kuitenkaan tarkoita että valheella olisi seurauksia sen esittäjille.

Valheen kohteena olevat hyvät ihmiset saattavat jättää valheen omaan arvoonsa ja valehtelijan elämään valheensa kanssa, jolloin ulkopuolisetkin saattavat uskoa siihen. En kuitenkaan usko että Kurikka tai edes maamme selviäisi jos sen johtaminen perustuisi valheisiin. Rehellisyys perii lopulta tämänkin maan ja kaupungin.


Piiloutuminen

Pravdassa julkaistiin Alexander Timoshikin artikkeli valheessa elämisestä. Hän toteaa että jokainen valehtelee ainakin joskus käyttämällä valkoisia valheita tai vaikenemalla tarkoituksellisesti tosiasioista.

Hän kertoo että lapset alkavat piiloutua valheen taakse ja testailla tätä 4-5 vuoden iässä kun he alkavat ymmärtää kielen valtaa ympäristön manipuloinnissa. Pienillä valheilla pyritään esim. pääsemään pulasta kun on syöty isoäidin piparit.

Lehden mukaan eräässä psykologisessa tutkimuksessa 60% tutkituista valehteli ainakin kerran ensimmäisen kymmenen minuutin aikana ja kertoi 2.9 totuudenvastaista asiaa.

Miehet valehtelevat pääasiassa näyttääkseen itse paremmilta ja naiset saadakseen muut tuntemaan huonommuutta. Tämä koskee erityisesti työelämää ja vallankäyttöä.


img_4777.jpg

Valehteleva sinitiainen?

Patologinen valehtelu

On olemassa ihmisiä jotka eivät aina edes tunnista valehtelevansa vaikka käyttävät sekä pieniä että isoja valheita jatkuvasti. Eläimet johtavat harhaan ja huijaavat saalistajiaan ja lajitovereitaan, mutta ihminen on ainoa elollinen olento joka valehtelee myös itselleen. Patologinen valehtelija on niin hyvä valheissaan että itsekin uskoo niihin.

Pravdan kirjoittajan mielestä patologinen valehtelu on ongelma, joka todennäköisesti aiheuttaa ihmiselle elämässä todellisia ongelmia. Ne voivat liittyä ihmissuhteisiin, talouteen tai muulla tavalla oikeudelliseen toimintaan. Kyse on itsetuhoisesta käyttäytymisestä joka johtaa usein ongelmiin lain kanssa. Kirjoittaja puhuu tässä yhteydessä antisosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä ja sosiopaatista.

img_4784.jpg

Valehteleva talitiainen?

Lisää ajattelua

Goethe on sanonut, että "ensimmäinen ja viimeinen, mitä nerolta on vaadittava, on totuudenrakkaus".

Vielä häntäkin luetumpi kiliakialainen ajattelija Paavali Tarsolainen kirjoitti: "Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa."

Ihminen joka elää valehtelemalla on usein myös masentunut, koska hän valehtelemalla todistaa itselleen olevansa jotain muuta mitä oikeasti on. Lopulta tuo voi olla itsetuhon tie josta vapautuu vain vaihtamalla totuuteen. Eräs Jeesus Nasaretilainen opetti että vain totuus voi tehdä meidät vapaaksi.

Ja lopuksi: Kaikkihan me tiedämme ketä kutsutaan valheen isäksi. Mehän emme halua olla hänen lapsenlapsiaan?

img_4778.jpg
Valehteleva peippo?


Palaamme myös tulevaisuudessa huijaamisen ja valheen problematiikkaan, joka esiintyy mm. tässä Turkka Malin kappaleessa:

 


Kommentit

2.12.2012 22.06  Juhani

Joku huomasi että tämä kirjoitus ilmestyi vahingossa jo kahden lauseen jälkeen luettavaksi. Johtuu siitä että olin kirjoittanut ne kaksi lausetta jo viikko sitten ja laittanut julkaisupäivän viikon päähän että ehdin kirjoittaa jutun valmiiksi. No nyt juttu on kokonainen.

Mutta vielä tätäkin vahinkoa pahempi oli keskeneräisen ja kyseenalaisen tekstin kunnallistaloudesta julkaiseminen. En ollut tarklistanut faktoja enkä edes ole varma mitä monista siinä esitetyistä asioista ajattelisin. Siksi teksti on siirretty lopullisesti julkaistavaksi vasta tulevaisuudessa.

Mutta vahinkoja sattuu!

3.12.2012 12.04  Merlin

Ei se aina niin selvaa oo että se on hyvä ihminen joka ei paljasta valhetta. Sehän on osallistumista.

3.12.2012 17.07  Juhani

No niin on, mutta onko se osallistumista ettei kukaan huomaa kun kutsun jutussa punatulkkua peipoksi.

3.12.2012 22.52  nokichiri

Jaa oliko se tahallista, eikä huonoa lintutuntemusta? Pitää kuitenkin aina muistaa mittasuhteet. Tuo on aika pieni tirpuunen ja lintu sekin.

11.12.2012 15.50  Näin varmaan

Hakukaista(ko) äärettömän hidas, hukkaan taisi mennä nekin rahat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini