Kunnan työntekijä ehdokkaana

Tiistai 2.10.2012 klo 19.14 - Juhani Eilola


96k.jpg

Periaatteita

Kurikka-lehti julkaisi muutamia viikkoja sitten artikkelin jossa kunnan työntekijän asettumista ehdolle kunnallisvaaleissa pidettiin sopimattomana.

Kunnallisen demokratian yksi periaate on kuitenkin se että jokaisella täysi-ikäisellä kuntalaisella on oikeus vaikuttaa oman kuntansa asioihin äänestämällä ja pyrkimällä päätösvaltaiseksi jäseneksi kunnan luottamustoimiin.

Eräillä johtavilla kuntien viranhaltijoilla tätä päätösvaltaa on jo olemassa oman virkansa puolesta heidän toimiessaan suoraan lautakunnan tai muun päättävän elimen alaisina. Kuntalaisten puolesta tehdään sekä päätöksiä että valmistellaan asioita luottamuselinten käsiteltäviksi. On luonnollista ettei tässä tilanteessa sama ihminen toimi molemmissa rooleissa. Sen takia johtavien viranhaltijoiden osallistumista vaaleihin on rajoitettu.

Mutta entä kun kyse on työntekijästä? Esimerkkinä tässä on nyt perhepäivähoitaja joka on kuitenkin kunnan työntekijä. Hänellä ei ole virkasuhdetta eikä minkäänlaista päätös- tai valmisteluvaltaa. Pitäisikö hänen siis olla väliinputoaja jolla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asuinkuntansa asioihin?

Ei todellakaan, vaan hänellä on sekä moraalisesti että kuntalain mukaan täysi oikeus olla häpeämättä mukana ehdokaslistoilla. Keskustelualueilla kirjoitetaan usein siitä, ettei ole soveliasta että työntekijä on päättämässä osittain itseään koskevissa asioissa. Saman logiikan mukaan valtuustossa ovat kuitenkin osittain omia asioitaan päättämässä myös kunnan asukas, yrittäjä, maanviljelijä, urheilija, taiteilija, opiskelija jne,

Voit tutustua tarkemmin vaalikelpoisuusvaatimuksiin mm. Kunnat.net -sivustolla!

Ja lainataan loppuun taas yksi episodi numerolla 96. Palveluissa on aina parantamisen varaa.

Avainsanat: Vaalit


Kommentit

2.10.2012 20.04  Vaatii korkeaa moraalia

Juhanin perustelut ovat takuulla oikeita, mutta ongelma onkin siinä kykeneekö kunnan palkkalistoilla oleva suhtautumaan puolueettomasti on työntekijä/virkakuntansa asioita koskeviin päätöksiin. Syntyy varmasti riippuvuussuhde oman alansa työntekijöihin ja sitä kautta vaatii erinomaista kykyä olla puolueeton ja katsoa kaupungin kannalta asioita. Vaatii korkeaa moraalia, toivotaan valittavilta kunnan palkollisilta sitä.

2.10.2012 20.37  Tottamooses

Oikeita ovat ja oikea huomio on sekin ettei palkollinen ole ainoa joka voi ajaa omaa etuaan.

2.10.2012 20.43  Lastenhoitaja

Juhanin esimerkki on hyvä . Perhepäivähoitajana olen työntekijä mutta edunsaaja lapsen vanhempi . Kumpi on silloin on jäävimpi minä vai isä ?

2.10.2012 20.45  Janne

Mistä kuule löysit omalla numerolla nuo videot?

2.10.2012 21.50  Juhani

20:04 Missä asioissa tämä puolueellisuus juuri tällä tavalla mielestäsi tulisi lähinnä esille?

2.10.2012 21.57  Odotan mielenkiinnolla

Täytyy sanoa että paremmin hoidit selityksen kuin odotin.

3.10.2012 7.59  Toivon ja odotan korkeaa moraalia

Juhanille 21:50. Voiko päättäjäopettaja olla puolueeton opetustointa koskevien asioiden käsittelyssä, voiko terveydenhuollon päättäjä olla puolueeton terveystointa koskevien asioiden käsittelyssä, entä sosiaalitoimen, entä tekniikan, entä yleishallinnon. Jos voi niin onnittelen korkeasta moraalista. Historiasta löytyy esimerkkejä. Tietenkin vastaat, että voivat olla puolueettomia, mutta voivatko ?

3.10.2012 13.21  Odotan mielenkiinnolla

Nuo ovat perusteltuja kysymyksiä ja niihin voisivat vastata muutkin kaupungin työläisehdokkaat.

3.10.2012 17.10  Juhani

Mielestäni toivoa sopii että valtuustoon valittaisiinkin vain moraalisesti oikein käyttäytyviä ihmisiä.

Tämä koskee ihan kaikkia, mm. yrittäjiä silloin kun käsitellään yrityselämän etuja kaavoituksessa, infrassa, työllistämisessä, avustuksissa ja lukuisissa muissa asioissa. Kaupungin päätökset koskevat yhtä lailla kaikkia kuntalaisia ja heidän elämäänsä, talouttaan ja joskus myös omaisuuttaan - lähinnä maaomaisuutta.

Henkilöstöpäätöksiin osallistumisesta on tarkat säädökset eikä esim. pääluottamusmies voi olla päättämässä asioista molemmilla puolilla neuvottelupöytää, joka tässä tapauksessa on kaupunginhallitus ja sen suunnittelujaosto.

Tietääkseni kaupungin työntekijöiden osallistumisesta päätöksentekoon ei ole ollut ongelmia. Jääviyksistä on tietysti aina huolehdittava, mutta näitä ongelmia on käsittääkseni puitu aivan muissa asioissa.

Olin kaupunginhallituksessa kaksi vuotta. Vastaan tuli ainoastaan yksi pykälä jonka tunsin sydämessäni sellaiseksi että siitä piti kieltäytyä.

3.10.2012 22.06  Odotan mielenkiinnolla

Ok!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini