Ei enää toivottomuutta

Maanantai 30.1.2012 - Juhani Eilola


Itsemurha

Netti on täynnä ilmoituksia aikomuksista lähteä ennenaikaisesti viimeiselle matkalle. Luin niitä varmasti satoja ennenkuin aloitin tämän tekstin kirjoittamisen ja olen hyvin surullinen. Itse asiassa tarkoitus oli kirjoittaa ensin yli- ja alisuorittamisesta, mutta vaihdoin aihetta kesken matkan.

Laitan tähän yhden lainauksen parin kuukauden takaa. Lähde on 2006 vuonna lopetettu blogi johon kuitenkin yhä ilmestyy kommentteja:

"Olen sotkenut asiani liian pahasti ja tuntuu kuin koko maailma vihaa mua. Ja lopun lähestymisen huomaa myös siitä että ajatukset on kääntynyt muistoihin kun tulevaisuutta ei enää ole. Kriisistä kriisiin olen aina kulkenut ja väliin saanut hienojakin hetkiä. Vielä haluaisin tavata kaverini kerran ennen viimeistä lentoa."

Suomen itsemurhatilasto on yhä synkkää luettavaa vaikka tilastot ovatkin alkaneet kohentua. Silti niitä tehdään yhä liikaa.

Useinmiten syyt liittyvät juuri lainauksessa kerrottuun "Olen sotkenut asiani" -kommenttiin. Yleensä sotketut asiat ovat kuitenkin korjattavissa kun niihin hakee apua. Mutta mistä sitä apua hakisi?

Palveleva puhelin

Ollessani avustajana eduskunnassa, siellä eräs työntekijöistä ampui itsensä. Saimme työntekijän perheenjäseneltä sähköpostin joka järkytti ainakin minua. Hän kertoi miten asiat olivat perheen sisällä olleet ja miten suuri yllätys itsemurha koko lapsiperheelle oli. Kirje oli sisällötään sellainen että itse en enää edes uskonut itsemurhaan.

Uutisen tullessa joulun aikaan, palveleva puhelin ei vastannut, mistään ei saanut vastaanotolle aikaa eikä perheenjäsenten saatavissa ollut minkäänlaista kriisiapua. Ymmärsin että valtio oli leikannut palvelevan puhelimen käyttöön tarkoitettuja varoja tai avustusta. Sen takia lisäsimme Juhan kanssa palvelevien puhelimien resurssien kasvattamisen tulevan kauden yhdeksi asiaksi. Se tuntui silloin ja oli todellisuudessakin välttämätöntä. No uutta kautta ei tullut, mutta asia on edelleen yhtä ajankohtainen.

Valtion tai jopa kuntien on olisi syytä luoda jonkinlainen järjestelmä paitsi kriisiapuun, myös niille jotka ovat sotkeneet asiansa. Tilastoille olisi paljonkin tehtävissä.

Suomen ev.lut seurakunnan palvelevat puhelimet ovat 01019-0071 suomenkielisille ja 01019-0072 ruotsinkielisille. Näissäkin on päivystysajat su–to klo 18–01, pe ja la 18–03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta klo 20–24.

Ystävät ovat ystäviä

Minulla on ollut ystäviä joita ei ole enää kyseisestä syystä. Jos joku nykyisistä ystävistäni lukee tätä, niin minun puhelimeni ainakin on myös palveleva puhelin, jolla on myös vaitiolovelvollisuus. Toivon ettei minun tarvitse enää koskaan sanoa että joku ystävistäni siirtyi tilastoon.

Ottakaa yhteyttä ystäviin ja antakaa ja ottakaa pois itkuista puolet.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini