STUK:n tiedote kännykkäsäteilystä

Sunnuntai 5.6.2011 klo 19.42 - Juhani Eilola


Mittasin säteilyn määrää vanhempieni kotona lähellä GSM-mastoa. Säteilymittari ylitti asteikolla heti 200 rajan ja kävi jopa 1000:ssa.

Kun mittasin saman säteilyn kotona Korvenkylässä, niin mittari pysyi nollassa. Meillä on kotona langaton WLAN-verkko. Sen säteily oli noin 60, mutta se katosi noin 2 metrin päässä laitteesta.

Laitoin mittarin auton tuulilasille kun ajoin töihin. Säteilyarvo oli kotona 0 mutta nousi hitaasti keskustaa kohden. Korkeimmat arvot olivat Kusikivellä n.80 ja lähellä Saumantien/Kurikantien risteystä n.100.
Oma blogi 29.2.2009


 

STUK:n tiedote 1.6.2011

Olen mukana Säteilyturvakeskuksen postituslistalla ja viime viikolla alussa mainittuun lainaukseen liittyen tuli seuraava tiedote:

Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen (IARC) järjestämässä asiantuntijakokouksessa on luokiteltu matkapuhelimien säteily syöpävaarallisuusluokkaan 2B, eli mahdollisesti ihmisille syöpää aiheuttavaksi. Luokituksesta päätettiin kokouksessa 24.­–31.5. Lyonissa Ranskassa.

Lyonin päätös englanniksi löytyy tästä!

Ennaltaehkäisyä!

Blogijuttu vuodelta 2009 ei ollut tuolloinkaan tuulesta temmattu, mutta nyt on painavampia perusteita uskoa että kännykän säteily kasvattaa riskiä pahanlaatuiseen aivokasvaimeen.

Tutkimusta tarvitaan lisää, mutta parasta ja varminta ennaltaehkäisyä on rajoittaa kännykän käyttöä. Se ehkäisee sekä mahdollista syöpää että rahapulaa. Huomattavasti turvallisempaa on käyttää sähköposteja, Facebookia tai käydä pyöräilemässä! Paitsi tietysti jos on erityisen tärkeää ja kiirellistä asiaa joka on vielä haitallisempaa jättää soittamatta.

IARC-luokitus

Luokka 1:
Ihmisille syöpää aiheuttava
Esimerkiksi asbesti, bentseeni, alkoholijuomat, tupakansavu, ionisoiva säteily (muun muassa radon ja röntgen), ultraviolettisäteily, solariumit

Luokka 2A:
Todennäköisesti ihmisille syöpää aiheuttava
Esimerkiksi dieselpakokaasu, kampaajana toimiminen, puunpolton savukaasut, vuorokausirytmin häiriintyminen vuorotyössä, anaboliset steroidit, elintarvikkeiden nitraatit ja nitriitit

Luokka 2B:
Mahdollisesti ihmisille syöpää aiheuttava
Esimerkiksi kahvi, kuivapesuaineet (ammatillinen altistus), pientaajuiset magneettikentät (voimajohdot), matkapuhelinsäteily

Luokka 3:
Ei luokiteltavissa ihmisille syöpää aiheuttavaksi
Esimerkiksi tee, sakariini, mineraalivilla

Luokka 4:
Ei todennäköisesti aiheuta ihmisille syöpää
Luokassa vain yksi aine, kaprolaktaami

Avainsanat: Säteily


Kommentit

14.6.2011 19.53  0000

Niin kauan, kun meille ei esitellä ensimmäistä kiistatta kännykän säteilyn takia syöpään kuollutta, väitteet vaaroista ovat korvakynttilähuuhaan asteella.

14.6.2011 22.09  Juhani

Kun säteilylle asetetaan raja-arvot, jo se on todiste. On vain kyse siitä missä menee oikea raja.

Eilen televisiosta tuli dokumentti jossa käsiteltiin useita alueita joilla sähkömagneettisen säteilyn takia on sairastunut syöpään pikkeuksellisen suuria määriä lapsia.

Syöpään ei aina kuolla. Läheisellä ihmisellä todettiin syöpä ehkä juuri kyseisestä syystä. En haluaisi esitellä häntä.

14.6.2011 22.13  Juhani

En tarkoita tuolla syöpärajaa, vaan yleensä turvallista rajaa. Käsittääkseni kännykän vaarat pienen lapsen jatkuvan käytön kohdalla ovat täysin kiistattomia ja siksi lasten kännykän käyttöä toivotaan rajoitettavan. Aikuisilla raja menee paljon kovemmassa säteilyssä kallon luiden suojaavan vaikutuksen takia.

30.6.2011 17.51  Juhani (Testatut matkapuhelimet)

Tänään tuli lisätiedote kännykkäsäteilystä. Testatut puhelimet löydät nimestäni klikkaamalla.

29.6.2011

Säteilyturvakeskus (STUK) on mitannut pistokokein tekemässään markkinavalvonnassa yli sadan matkapuhelimen SAR-arvot. Kaikkien mitattujen puhelinmallien säteily on jäänyt alle kansainvälisesti määritellyn raja-arvon kaksi wattia kiloa kohti (W/kg). Myös viimeksi mitattujen mallien, iPhone 4, Doro PhoneEasy 345gsm, Zte-blade, Telme C 115 sekä pienille lapsille suunnatun Teddyfonen SAR-arvo alitti sallitun enimmäisarvon.

?Säteilyaltistuksen kannalta kyseinen lapsille suunnattu puhelin Teddyfone, ei eroa muista markkinoilla olevista puhelimista, vaikka sen muotoilu tavanomaisesta poikkeaakin?, toteaa tutkija Sami Kännälä.

STUK kuitenkin muistuttaa, että erityisesti lasten altistusta matkapuhelinten säteilylle on hyvä rajoittaa. Vanhemmat voivat rajoittaa lasten puheluiden määrää ja kestoa, puheluiden sijasta voi suosia tekstiviestejä ja hands-free kannattaa ottaa käyttöön.

Puhelimen käyttäjän säteilyaltistukseen vaikuttaa lisäksi se, kuinka hyvässä tukiasemakentässä puhelimeen puhutaan ja käytetäänkö puhelinta tiedonsiirtoon vai puhumiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini