"Äänetöntä hätää" Kurikassa 1940

Lauantai 4.12.2010 klo 20.17 - Juhani Eilola


Sortavalasta se alkoi

Suomen kehitysvammatyö otti ensimmäiset askeleensa kun Sortavalassa vuonna 1907 diakonissalaitos otti ensin viisi vaikeasti kehitysvammaista lasta hoidettavakseen. Sanan kiiriessä eteenpäin syntyi 25 hoitopaikkaa sisältävä hoito-osasto.

Myöhemmin siirryttiin väljempiin tiloihin Nurmelan hoitolaitokseen ja lopulta vuonna 1930 perustettiin Sortavalan kaupungin välittömään läheisyyteen 180 paikan hoitolaitos. Rovasti Otto Aarnisalo nimesi paikan nimellä Vaalijala tarkoittaen sillä avuttomien vaalimiseen tarkoitettua paikkaa. Vuoteen 1939 mennessä määrä kasvoi 290 huollettavaan.

Kurikkaan se jatkui

Kun näytti siltä että sota on syttymässä, kotiutettiin osa hoidettavista, mutta sodan syttyessä hoidettavia oli vielä 200. Vaalijala tarvittiin lähellä rintamaa olevaksi sotasairaalaksi ja niin evakkojunaan nousi lopulta 172 nuorempaa lasta.

Sosiaaliministeriön lastenhuollon ylitarkastaja J.H.Tunkelon avulla laitokselle löytyi sijoituspaikka Kurikasta kirkonkylän ja Miedon kouluilta. Myös isommat lapset evakuoitiin Moskovan rauhan aikaan Kurikkaan.

Vuoden 1940 kesällä Vaalijalan lapset siirtyivät sitten pois Kurikasta uusiin laitoksiin.

Nykyiseen Vaalijalaan voit tutustua sen kotisivuilta.

Kurikka ja äänetön hätä

Em. teksti oli lyhennelmä Sylvi Soinin kokoamista Vaalijalan vaiheista. Kurikan osalta historia oli ainakin minulle kokonaan uutta.

Yhden oleellisen kohdan jätin lainaamatta ja se tulee tässä:

Kurikassa "paikkakuntalaiset olivat tavattoman ystävällisiä koettaen kaikin tavoin helpottaa evakuoidun laitoksen toimintaa."

Tuotahan on hienoa lukea. Toivottavasti kurikkalaiset pysyvät samanlaisia huolimatta nykyisistä kovemmista arvoista.

Avainsanat: Historia


Kommentit

5.12.2010 20.43  aatu

Kuinkas "ystävällisiä" kurikkalaiset olivat silloin kun karjalaisten piti lähteä omilta mailtaan ja asettua heille määrättyihin paikkoihin esim. Kurikka. Oltiinko silloin "ystävällisiä"? EI OLTU.

5.12.2010 22.29  Juhani

Tuota ei ole kiva lukea.

5.12.2010 22.36  aatu

Ei varmasti ollut karjalaisillakaan kivaa. Aloittaa uusi elämä syrjittyinä, haukuttuina,pois ajettuna omilta sijoiltaan.

6.12.2010 6.36  Juhani

Oletko itse Karjalasta tullutta sukua?

6.12.2010 6.40  Juhani

No toivottavasti kurikkalaiset ottavat opiksi näistä asioista. Maailmassa ei ystävällistä käytöstä ole ollenkaan liikaa. Itsekään en ole ajatellut että vastaantulessa voisi koko ajan esim. tervehtiä täysin tuntemattomia ihmisiä. Nyt kun olen eduskuntatalossa, niin olen tainnut olla itse ainoa tyyppi joka ei tervehdi jokaista vastaantulevaa. Se on niin outoa että siihen on pakko keskittyä ja opetella uusi tapa. Mutta se on aika hieno tapa.

Noissa em. asioissa tietysti vaaditaan tekojakin. Karjalaisilla ei ollut olemassakaan helppoa valintaa. Toivokaamme ettei tällaista nähdä enää meidän aikanamme Suomessa.

6.12.2010 13.11  aatu

Kyllä, vanhempani ovat Metsäpirtistä ja pidän itseäni karjalaisena, Kurikassa ja vielä saunassa syntyneenä ei tee minusta pohjalaista. Sukuni juuret tulevat 1700-luvulta Sleesiasta ja sukunimeni on ennemmin kirjoitettu muotoon Jaesche, tavaamaan sen joutuu nykymuodossakin monet kerrat tullakseen oikein kirjoitetuksi.

Tervehtiminen ventovieraillekin on hieno ja hyvä tapa, sitä tulee noudatettua isommissa ja pienemmissä suljetuissa juhlissa.

Sanovat myös, että noustessasi menestyksen portaita tervehdi kaikkia sillä et voi tietää jos joskut tulet samoja portaita alaspäin niin kuka tulee ylöspäin vastaan.

6.12.2010 13.17  Tasapuolista tietoa kaivataan

Voitaisiin joskus listata myös mitä kaikkea hyvää siirtoväki sai osakseen esim, Kurikassa. Väitän, että lista olisi aika pitkä.

6.12.2010 13.56  aatu

Esim. jos sinulla Karjalassa olisi ollut maatila n. 80ha ja siirtolaisena saisit vastaavasti 2ha:n tilan seurakunnan maita ja vielä vuosien haukut, että olet vienyt pohjalaisten( tai missä nyt tahansa maakunnassa) maata. Kaiken, mitä karjalaiset menettivät saa tarkastettua valtion arkistoista.
Tänä päivänä hyysätään muitten maitten pakolaisia ja ollaan mielin kielin, mutta asiat oli toisin 1940-luvulla. Pahimpia karjalaisia kohtaan oli rantahurrit, eli kurikkalaiset olivat heihin nähden kilttejä.

Sitähän nyt ei kukaan voi kieltää etteikö hyvääkin olisi tullut osaksi, mutta oman kotiseudun menettäminen oli kovempi paikka kuin mitä uskoisi ja sen karjalaiset kokivat, ilman syytään.

En halua pitempään asiasta kirjoittaa, koska kaikki mitä asiasta tiedän on vanhemmanväestön puheista peräisin, henkilökohtainen kokemus asioista on hyvin vähäistä.

6.12.2010 15.34  0000

Emme kai me herrajumala ala syyllistää karjalaisia itsenäisyyspäivänä. Karjalaisten oli pakko lähteä, koska he halusivat asua itsenäisessä Suomessa.

6.12.2010 16.25  Illan rauha kun maan syliin sulkee

Voi hyvät hyssykät. Tämäkö on kommenttien taso, ei uskoisi itsenäisyyspäivänä, kaikkea sitä kuulee ja näkee kun vanhaksi elää.

6.12.2010 16.34  Juhani

Suomen itsenäisyys on tietysti suuri asia jota juhlitaan tänään. Mutta onhan se niinkin että itsenäisyydellä on vastuunsa jokaisesta itsenäisen Suomen kansalaisesta. Tänään vietetään juhlapäivää, mutta seuraavina arkipäivinä huolehditaan kansan vähimmistä ja jokaisella on parantamisen varaa suhtautumisessa lähimmäisiin.

Joka tapauksessa aiemmat sukupolvet ovat tehneet kunnioitettavan työn maamme puolesta niinkuin myös Vaalijalan perustajat ja ylläpitäjät.

6.12.2010 19.28  jj

Antakaa nopeasti Aatulle 80ha maata, jotta hän lakkaa syyllistämästä Kurikkalaisia siitä, kun suuri ja mahtava Neuvostoliitto rosvosi sukuperinnön.

6.12.2010 20.41  aatu

Jokotaas suunsoittaja on taas liikkeellä!!!!!! LOPETA!
Jo on kumma jos ei saa kommentoida asioista ettei joku jj soita naamaansa, mene ja lue tekstini ymmärtääksesi MITÄ JA MISTÄ kirjoitin.

6.12.2010 21.10  Niin on

Monenlaisia sitä on poismuuton syitä Kurikasta.

6.12.2010 21.47  jj

Luin toisenkin kerran ja Kurikkalaisetkin kuulemma muistuttivat ihmistä hurreihin verrattuna. Mahtaiskohan Aatulle kelvata yhtään mikään, aina sorretaan.

6.12.2010 22.20  Juhani

Oikeasti me voisimme varmaankin keskustella tässä blogissa rauhallisesti ja vain asiapohjalla. Sota on ollut kova paikka koko Suomelle, mutta erityisesti karjalasta kotoisin oleville, koska he eivät ole voineet palata koteihinsa.

Jos lähes kaikkensa sodassa menettäneet on otettu huonosti vastaan, niin onhan se aika tuomittavaa. Toisaalta taas pitää muistaa sekin että myös täällä ovat hautausmaat täynnä sankarivainajia jotka olivat Karjalaa puolustamassa.

Tämä ei mielestäni ole mninkäänlainen riidan aihe, vaan yhteisissä kärsimyksissä pitäisi kasvaa myös yhteinen moraali.

6.12.2010 23.01  aatu

"Toisaalta taas pitää muistaa sekin että myös täällä ovat hautausmaat täynnä sankarivainajia jotka olivat Karjalaa puolustamassa." Lainaus Juhanilta. Kyllä nämä pohjalaiset sankarivainajatkin olivat Suomea puolustamassa, kuten kaikkimuutkin sotilaat, eli otetaan asia niinkuin se oli. Kovasti riitti tämä aihe jo ajat sitten minullekkin. En ole ollut mielestäni mitään riitaa tekemässä, tuli vain näin itsenäisyyspäivänä karjalaisten asia mieleen sinun alustuksestasi.

6.12.2010 23.19  Juhani

Niin tottakai kyse oli Suomen itsenäisyydestä eikä vain Karjalasta.

Keskustelin Vaalijalan johtajan kanssa ja hän kertoi evakkomatkasta. Kyse ei ollut mistään huvimatkasta vaan matkalla näitäkin pommitettiin ja välillä jouduttiin menemään metsään, mutta Jumala piti huolta lapsista ja matkalla oli niin kova lumisade että he olivat piilossa tielläkin.

Kyllä meidän sukupolven pitäisi olla onnellisia siitä että olemme saaneet asua rauhassa. Ja toivottavasti tulemme aina asumaankin rauhan ajassa.

6.12.2010 23.22  aatu

Totta joka sana.

9.12.2010 17.22  jj

Niin, olisi kamalaa, jos siunaantuisi lisää Aatuja rienaamaan Kurikkalaisia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini