Onko ihminen niinkuin ennen

Sunnuntai 22.11.2009 klo 19.06 - Juhani Eilola


"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja.

Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita, rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä, pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia;

Heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman." 2.Tim.3:1-5


Mitä ihmisestä voi päätellä?

img_2859.jpgKurikkalaiset ovat maailman älykkäintä kansaa. Jos oletamme että maailma joskus loppuu, mitä älykäs ihminen voi päätellä lopun läheisyydestä yllä olevan Raamatun lainauksen perusteella?

Itse pystyn poimimaan tuosta luettelosta tänäänkin näkemiäni ominaisuuksia: itserakkaus, ylpeys, herjaus, epäsopu, panettelu, pöyhkeys... ainakin nuo löytyvät helposti pelkästään seuraamalla ihmisten antamia lausuntoja toisistaan. Päinvastaista löytyy tuskin koskaan ! Ihmiset eivät oikeastikaan enää tahdo osata antaa toisilleen hyvää palautetta.

Nuo huonot ominaisuudet kaikki löytyvät läheltä - aivan liian helposti jopa itsestämme. Ihmiskunta ei ole minun elämäni aikana koskaan ollut näin täynnä itseään ja käyttäytynyt niin sopimattomasti kuin nyt. Voisin itse hyvinkin uskoa että on lopun aika !

Ulkoista ja sisäistä itserakkautta

Ulkoisesti itserakkaan ihmisen ongelma ei ole se että hän on tyytyväinen itseensä ja nauttii omana itsenään olemisesta. Se on myönteinen asia ja kertoo hyvästä mutta terveestä itsetunnosta. Yleensä itserakkauteen kuuluu omahyväinen itsensä parhaana pitäminen ja muiden ihmisten sekä heidän vastaavien tekojen aliarvostaminen ja halveksiminen. Pahimmissa muodoissaan julkisesti!

img_2826.jpgSuurin osa tuon luettelon ominaisuuksista kasvaa itserakkauden juuresta. Maan pinnalle puskee itsepäisesti uusia ylpeydenaiheita, uusia aliarviointeja muista ja erilaisia ahneuden muotoja.

Toisen juuren muodostaa henkinen itserakkaus. Sieltä pinnalle pyrkii näennäistä hyvyyttä ja hurskautta vain sen takia että se näyttää hienolta. Silti suhtautuminen lähimmäisiin ja Jumalaan on rakkaudetonta ja epäaitoa joka näkyy mm. hämärässä panetteluna.

Muilta vaaditaan  moraalisesti ja hengellisesti tiukkoja normeja, mutta itselle sallitaan ainakin salassa täydellinen hillittömyys. Se jopa puetaan täydellisen näköiseen jumalisen harrastuksen ulkokuoreen.

Kaikki perustuu henkisiin oppeihin joiden takana ei oikeasti nähdä Jumalaa eikä mitään muutakaan vastuuta vaativaa tahoa.

Avainsanat: Uskonto, Ennustus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini