Maaseudun kehittäminen

Maanantai 3.8.2009 klo 19.06 - Juhani Eilola


"Ja heidän kylänsä olivat Eetam, Ain, Rimmon, Tooken ja Aasan - viisi kaupunkia; siihen lisäksi kaikki heidän kylänsä, jotka olivat näiden kaupunkien ympärillä..." 1.Aikakirja 4:32-33

"Ja he löysivat lihavan ja hyvän laitumen, ja maa oli tilava joka suuntaan sekä rauhallinen ja levollinen....

Mutta nämä nimeltä luetellut tulivat... ja valtasivat heidän telttansa ja voittivat meunilaiset, jotka olivat siellä, ja vihkivät heidät tuhon omiksi, aina tähän päivään asti..." 1.Aikakirja 4:40-41


Maatalous ja markkinavoimat

img_3203.jpgProfessori Hannu Katajamäki esitteli Kokkolan Farmarissa ajatuksiaan ja tutkimuksiaan maaseudun kehittämisestä.

Hän toi esille kolme vaihtoehtoa maaseudun kehittämisen tiellä. Ensimmäinen niistä oli maatalouden kehittäminen. Tämä tie maaseudun kehittämisessä on käyty loppuun monen muunkin kuin Hannu Katajamäen mielissä.

Maanviljelys keskittyy suuriin yksiköihin ja maaseudulla asuu jo paljon enemmän muiden ammattiryhmien kuin maanviljelijöiden edustajia. Maatalouden ja maaseudun kehittäminen ovat kaksi eri asiaa ja niitä tulee pohtia kokonaan irrallaan toisistaan.

Toinen vaihtoehto on kehittää maaseutua markkinavoimien ehdoilla. Tätä keinoa ei käytetä sen enempää keskustaajimassa kuin sitä tulee käyttää maaseudullakaan. Toisaalta kaikki yritykset jotka maaseudulle syntyvät ovat luonnollisesti tervetulleita. Siinä mielessä markkinavoimat voivat olla osa kolmatta tietä - niin myös äsken mainittu maatalous.


Maaseudun kolmas tie

Tämä on Katajamäen visio ja tutkimusten lopputulos. Palataan tähän kolmanteen tiehen vielä tulevaisuudessa, nyt annan mietittäväksi vain hänen laatimansa kaavion kolmannesta tiestä.

Kunnallispoliittisesti kolmas tie vaatii täydellistä poliittista käännöstä ja mitättömien resurssien nostamista oikeudenmukaiselle tasolle. Tämä koskee myös Kurikkaa ja nyt laadittavana olevaa strategiaa. Muussa tapauksessa kaupungin keskustaajamien ulkopuolella viljava ja rauhaisa maa vihitään vertauskuvallisesti tuhon omaksi.

img_3210.jpg


En millään malta olla laitamatta loppuun vielä paria Farmarissa ottamaani kuvaa. Kimi Räikkönen on lehtien mukaan kasvattanut näyttävän "takatukan". Tässä vuorostaan mallia "etutukasta".

img_3181.jpg

Ja tässä aasien aasi, joka pyöri kehää ja löi välillä päätään seinään.

img_3176.jpg

Avainsanat: Kunnallispolitiikka


Kommentit

3.8.2009 22.27  Hannu Koivisto

Maaseudun kehittämisestä Katajamäki on ansiokkaasti puhunut kohta kakskymmentä vuotta. Näkemys on säilynyt ja kaima osaa sen esittää vakuuttavasti. Katajamäellä on myös asiaan perehtyneisyyttää professuurin verran.
Olen kuitenkin sitä mieltä että maaeudun yksi voimavara on maatalous. Meillä maatalous on erilaisessa roolissa kuin esimerkiksi Baijerissa, joka taitaa olla Euroopan rikkain alue. Maatalous kalskahtaa negatiiviselle. Puhutaan jyväjemmareistaja turnisjusseista kuin tyhmänä kansanosana. Se johtuu siitä että kepu - ämteekoo - linja on pilannut farmareiden maineen.

Katajamäki keskittyy maatalouden ulkopuoliseen maaseutuun, koska maaseudulla käsitetään liian usein maataloutta. Maatalous on siis osa maaseutua ja sen elinvoimaa. Maatalouden kehittäminen on koko ajan käynnissä. Vahvat kotieläintilat kehittyvät koko ajan. Maasudun elinvoima rakentuu maataloudelle. Menneelle ja tulevalle, mutta siellä on paljon muutakin.
Etätyöstä puhuminen on hiipunut. sitä olen ihmetellyt. Sehän oli kymmenen vuotta sitten sellainen taikasana, joka ei ole oikein toteutunut.
Katajamäki on siinä oikealla asialla, että hän puhuu siitä mistä juuri muuta eivät ole puhuneet: Maaseudusta.

3.8.2009 22.47  Juhani

Niin, en minäkään maataloutta lue pois maaseudulta. Norinkylä on tässäkin hyvä esimerkki. Sen kehittyminen perustuu maatalouteen, teollisuuteen ja kauppaankin. Maatiloilla asuvien ihmisten määrä alkaa olla selkeä vähemmistö.

Maaseudun kehittäminen on siis lähdettävä vain toisesta lähtökohdasta. Tämä ei millään lailla ole este maatalouden kehittämiselle. Maataloutta kehittää vaikka takana ei olisikaan kylää ja kylää vaikka siellä ei olisi yhtäkään maatilaa.

Olen pyytänyt Hannu Katajamäkeä kommentoimaan tätä blogitekstiä, mutta yhtä hyvin myös näitä kommentteja, joissa voi olla usein paljon enemmän asiaa kuin itse alustuksessa.

4.8.2009 9.15  Hannu Katajamäki

Maaseudun kolmas tie ei millään tavoin sulje pois maataloutta.Maatalous säilyy maaseudun peruselinkeinona myös jatkossa. Maaseudun hyvinvointi ja kilpailukyky edellyttävät kuitenkin myös paljon muuta kuin maataloutta. Kolmannen tien idea on katsoa maaseutua kokonaisuutena ja nostaa esiin uusia maaseudun toiminnallisia mahdollisuuksia.

4.8.2009 13.04  Airi Palo

Olen ihaillut sekä Hannu Katajamäen suurenmoista työtä että hänen poikkeuksellisen hienoa - viisaus, äly ja tutkijankyvyt yhtyvät - persoonaansa vuosikymmenet ja olen iloinen tilaisuudesta ilmaista ihailuni ja kiitollisuuteni.

Olen ajat sitten oivaltanut, että vasta kyllin kovan (taloudellisen) kurmootuksen jälkeen Pohjanmaalla ollaan kypsiä rehelliseen ja avoimeen keskusteluun maaseudun tulevaisuudesta. Olisiko aika tullut? Vanhana ns. äikänmaikkana totean tosin, että vaikeaa on keskustelu, kun sisälukutaitokin on puutteellinen. Katajamäen kaaviossahan on heti toisena isolla ja selvästi: LAATUMAATALOUS. Mutta 'laatu'-sanako siinä pohjalaista maataloustuottajaa kauhistaa?

Eikö voitaisi lopultakin alkaa keskustella rehellisesti, kiihtymättä, toisiansa solvaamatta noista syvällisistä kohtalonkysymyksistä? Maaseudun hyvinvointi - ylipäätään kunnollinen selviytyminen - on meille monille kaupungissa syntyneille/eläneillekin syvä ja kallis asia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini