Kurikka ja Jurva, rikas ja köyhä ?

Sunnuntai 7.6.2009 klo 20.44 - Juhani Eilola


"(17) Sillä sinä sanot: Minä olen rikas, minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse; etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen ja kurja ja köyhä ja sokea ja alaston.

(18) Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit." Ilm.3:17-18


Organisaation tila

Tuo edellämainittu teksti oli aikoinaan kirjoitettu Laodikean seurakunnalle ja se kertoi silloisen organisaation tilasta.

Olen julkisesta keskustelusta huomannut että moni kurikkalainen löytää tästä helposti Kurikan nykytilan. Osa pitäisi sellaista väitettä pahantahtoisena (ehkä myös minä) ja joku asettaisi sen helposti historiallisiin kehyksiin: "Me olimme rikkaita, luulimme että kaikki on hyvin mutta nyt yhtäkkiä olemmekin köyhiä, sokeita ja alastomia."

Ottamatta kuitenkaan itse lopullista kantaa tämän vertauskuvallisuuden sopimisesta Kurikkaan, meidän pitäisi silti aidosti rikastua, aidosti toimia puhtaasti ja aidosti nähdä mikä on oikein.

Tulessa puhdistettu kulta

Kun kulta puhdistetaan tulessa niin se vapautuu vieraista aineista. Se ei enää himmene yhtä helposti vaan säilyttää aidon kultaisen värinsä. Normaalissa elämässä vertauskuva "tulessa puhdistaminen" tarkoittaa myös pitkän kokemuksen ja jopa kärsimyksen tuomaa viisautta.

Ammun nyt seuraavassa tietoisesti, mutta kaikkia kohtaan hyväntahtoisesti, hiukan yli aboriginaalin kansanosan puoleen saadakseni ajatukseni paremmin esille.

Kurikka on kurikkalaisten Kurikka. Ensi viikonloppuna kokoontuu Kauhajoella Muurimäen suku yhteiseen tapaamiseen. Sukukirja kertoo tämän suvun vaiheista Kurikassa 1700 -luvulta saakka. Se on osa sitä Kurikan historiaa, johon itsekin kuulun. 

Kurikka on myös jurvalaisten Kurikka. Jurvassa ovat kautta vuosisatojen vaikuttaneet mm. Männyn ja Sarvelan suvut. Tätä kautta omatkin juureni ovat yhä syvemmällä uudessa Kurikassa. Unohtamatta ketään, molemmilla alueilla vaikuttaa paljon muitakin isoja vuosisatojen takaisia sukuja.

Toivoisin että niillä ihmisillä joiden esi-isät ovat olleet rakentamassa ja asuttamassa tätä aluetta, olisi todellinen vaikutusvalta Kurikan ja vanhan Jurvan alueen edelleen kehittämiseen. Mielestäni heillä on oikeus myös todelliseen julkiseen tiedonsaantiin ennenkuin edes kenenkään hiusta katkaistaan.

On totta että uudet kurikkalaiset on otettava avosylin vastaan ja tottakai heillä on aivan samat oikeudet kuin syntyperäisillä kurikkalaisilla tämän alueen kehittämisessä. Mutta se tarkoittaa demokraattista oikeutta liittyä historialliseen ja salaisuuksista vapaaseen Kurikkaan. Sen avoimeen toiminta- ja kehittämisympäristöön johon kuntalaiset otetaan tiiviisti mukaan. Kurikkaa isommilla paikkakunnilla tämä on usein yksi keskeinen tavoite.

Tiedottamisen ja osallistumisen kohta on mielestäni niin tärkeä asia että sitä pitäisi kunnolla yhdessä suunnitella ja kirjata myös strategiaan.

Valkeat vaatteet

Valkeat vaatteet kuvaavat puhtautta. Siihen kuuluvat esimerkiksi hyvä tahto, rehellisyys, lempeys ja epäitsekkyys.

Joskus mitä tahansa valtaa käyttävä taho unohtaa että me elämme demokratiassa ja puhuu kansalle selkäpuolella. Hyvä tahto on hyvää tahtoa kaikkia ihmisiä kohtaan niin että voimme katsoa nyt ja tulevaisuudessa toisiamme silmiin. Jos emme anna toisillemme suun tai vaikuttamisen mahdollisuutta, niin missä siinä on nähtävissä hyvä tahto?

Toimitaan mieluummin avoimesti eikä uhkailla edes epäsuorasti niitä jotka haluavat osallistua mm. blogien palstoilla yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mutta toisinpäin käännettynä: Muistetaan vastuu vähintään siitä millaista kuvaa me jaamme Kurikasta eteenpäin.

Silmävoide

On itsestään selvää mitä sokeudella tarkoitetaan ja yhtä selvää on että yleisin sokeuden muoto on pitää kaikkia muita sokeina. Tähän sokeuteen on kehitetty silmävoide - yhteistyö.

Sen sijaan että luottaisimme ainoastaan omaan näkökykyymme, voimme katsoa tulevaisuuteen yhdessä. Kurikassa ja Jurvassa on vuosisatojen aikana kehittynyt kaikille oman ympäristön vaikeuksia, ongelmia, vahvuuksia ja iloja näkevät silmät. Luodaan niidenkin silmien omistajille kanavat kertoa mitä he näkevät. Ne silmät kertovat takuulla muustakin kuin siitä rikkaudesta joka jotkut luulevat ainoaksi todelliseksi rikkaudeksi. Rikkauksia ovat myös onni ja mahdollisuus rakastaa, elämisen ilo ja riemu, rauha ja turvallisuus.

Ne jotka ovat viisaita ja näkevät kauas, antavat muillekin ihmisille kuin itselleen tilaa. Kaikessa on kyse vain hyväntahtoisuudesta ja yhteydestä toinen toisiimme.

Ja lopulta - meillä on Luoja jolle me lopulta viimekädessä olemme tekemisistämme vastuussa.


Kommentit

7.6.2009 22.54  Juhani

Olen seurannut jonkun verran Helkaa (Helsingin kansalaiskanavaa) jossa Helsingin kaupunki on aktiivisesti mukana. Siinä yksi syy tämän blogitekstin syntyyn. Helkaan voi tutustua klikkaamalla nimeäni. Se johtaa Helkan etusivulle.

Jostain tällaisesta meidän pitäisi ehkä tässäkin osassa maata lähteä.

8.6.2009 6.49  Juhani

Kurikanseudun ylläpidosta on tullut paljon palautetta. Siinä on ollut tauko joka johtuu henkilökohtaisista syistä ja saamastani toisenlaisesta palautteesta. Palaan siihen ehkä myöhemmin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini