Fundamentalistinen strategia

Sunnuntai 28.12.2008 - Juhani Eilola


Fundamentalistisesta ajattelusta on syntynyt äärimmäisesti ja usein väkivaltaisesti toimivien liikkeiden ja uskonlahkojen takia kielteinen asia. Jo sanaan "fundamentalistinen" kuulija suhtautuu  kielteisesti. Siitä on kehittynyt adjektiivi joka rinnastetaan pahaan, väkivaltaiseen ja kiihkeään toimintaan. Se koetaan yleensä sokean fanaattisuuden synonyymiksi.

Minä olen fundamentalisti

Suhtaudun itse joihinkin asioihin fundamentalistisesti, mutta en pidä itseäni minkäänlaisen kiihkon tai pahuuden ruumiillistumana. Insinööri on usein eräänlainen fundamentalisti, samoin skeptikko. Kaikelle on olemassa heidän ajattelussaan tarkka, joskin vielä usein tuntematon tieteellinen ja looginen selitys. Sekin on tietynlaista fanaattisuutta tieteellisen maailmankatsomuksen puolesta.

aut_30072.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 



Kuinka fanaattinen fundamentalisti olen, sen voi päätellä oheisesta valokuvasta. Kuvassa fundamentaliset ajatukset ovat juuri kaikkein päällimmäisinä. Ei näytä kovin vaaralliselta.

Poliittinen fundamentalismi 

Yleisimmin fundamentalismi liitetään uskonnollisen kirjallisuuden yliarvostukseen. Politiikassa ongelma on yleensä päinvastainen. Mihinkään ei voi luottaa eikä mikään sopimus tai strategia ole päätöksenteon yhteydessä minkään arvoinen. Yksi melkoisen arvoton teos on Kurikan kaupungin strategia.

Olisiko syytä laatia nyt kunnollinen strategia yhteisin voimin. Ottaa mukaan strategian kehitystyöhön virkamiehet, päättäjät ja aloitelaatikon/netin kautta myös kuntalaiset, joiden ideat ovat julkisesti nähtävissä vaikkapa strategiaseminaarissa.

Sen jälkeen voitaisiin laatia, konsultin kanssa tai ilman, yhteinen pitävämpi strategia, johon suhtauduttaisiin tähänastista sitoutuneemmin.

Strategia, johon kukaan ei päätöksenteon hetkellä suhtaudu mitenkään, tai edes muista/tiedä sellaisen olemassoloa, on turha. Nyt voimassa olevan strategian kohdalla on tapahtunut juuri näin.

Kun strategia on laadittu, niin sen jälkeen siitä pitäisi tehdä valtuustolle Pyhä Kirja, johon suhtaudutaan fundamentalistin tavoin. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, että strategiaa seurataan ja päivitetään. Se saisi olla jopa niin pyhä, että sen vastaista päätöstä tehdessä pitäisi strategiaa ensin muuttaa. Vaikka sitten samassa kokouksessa.

Nämä nyt olivat vain minun ajatuksiani eikä niiden takaa ehkä löydy kannatusta. Mutta kuten etusivulla sanonkin, tätä blogia ei kannata ottaa vakavasti. Toivon kuitenkin että Kurikan kaupungin strategia voitaisiin ottaa tulevaisuudessa minua vakavammin.

Avainsanat: Politiikka, Uskonto


Kommentit

28.12.2008 11.20  Juhani

Strategia on pohjimmiltaan suunnitelma siitä miten tulisi toimia. Se ei ehkä voi olla sitova muutoin kuin vapaaehtoisesti. Tosin siitä voisi tehdä myös lyhennetyn version Kaupungin poliittiseksi toimintasäännöksi. Tämä sääntö, jos se on sitova ja uusia asukkaita/yrityksiä Kurikkaan houkutteleva, voisi olla parempi idea.

Käy nimilinkistäni tutustumassa myös www.kurikanseutu.fi -sivuun ja sitä kautta mahdollisesti myös muihin paikallisiin blogeihin ja sivustoihin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini