Mihin menet Suomen kansa

Maanantai 20.2.2012 - Juhani Eilola


Kielletty kirja

2012-02-19-003.jpgPöydälläni on pyörinyt viikkotolkulla M.Lausan vuonna 1942 julkaistu silloinen  kohukirja "Mihin menet Suomen kansa?" Kirjoittajan nimi on salanimi. Nimi on syntynyt kai lyhenteenä kirjoittajan oikeasta nimestä Lauri Mikael Sainio.

Kirja oli 1.10.1945 alkaen kiellettyjen kirjojen listalla. Siksi onkin mielenkiintoista että oman kappaleeni Ex Libriksessä lukee P.P.Piispanen. Piispanen oli kirkkolakeihin perehtynyt varatuomari ja kirjoittanut itse useita kirjoja.

Olen lukenut Lausan kirjaa kuin vanhaa tietosanakirjaa rinnan nykypäivän uutisten kanssa. Mielenkiintoisen luvun sieltä täältä. Kirja kertoo tuolloin tehdyistä yhteiskunnallisista virheistä ja ottaa kantaa uuden ja paremman Suomen rakentamiseksi.

Aika mielenkiintoista lukea uudistusmielistä tekstiä 70 vuoden takaa rinnan nykypäivän lehtien kanssa. Monet asiat ovat hyvin rinnasteisia vaikka välissä on ollut näin pitkä aika.

Kirjoitan tulevalla viikolla erikseen kirjan sisällöstä. Siellä on todella provosoivia otsikkoja ja toteamuksia, jotka tarkemmin tutkittuina ovat ehkä muuta kuin ensilukemalta kuvittelee. Yksi sellainen on Suomen heikoksi kohdaksi nimetty nainen. Mutta palataan naisiin myöhemmin ja tyydytään nyt Kari Tapion erikoismietteisiin jotka ovat hiukan samansuuntaisia kuin Lausan ajatukset.

Avainsanat: Kirjallisuus


Kommentit

29.8.2014 14.24  Ilmari

Niinpä niin. "Naisilta on kiellettävä ajaminen miesten polkupyörällä, sillä on -paitsi rumaa- myös epäterveellistä!"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini