Mies joka katselee sinne ja tänne

Maanantai 9.1.2012 - Juhani Eilola


Janus

Tänään maanantaina on roomalaisen kalenterin mukaan Agoniajuhla, jota vietettiin Janus -jumalan kunniaksi. Liput salkoon ja pekonia pöytään!

Janus oli Rooman tärkein jumala ja suojeli paikallista infraa. Hän oli katujen, ovien ja porttien jumala ja seisoi menneisyyden ja tulevaisuuden rajalla kasvot molempiin suuntiin. Vähän niinkuin Teuva-Kurikka kuntarakenneselvityksen ohjausryhmä. Toiset kasvot olivat siis takaraivossa. Tarina ei kerro mitä ja kuinka paljon kasvojen väliin mahtui. Hän oli myös aloittamisen, lopettamisen ja muuttamisen suojelija. Jonkinlainen rakennusinsinööri ehkä. Januari - tammikuu - on saanut nimensä hänen mukaansa.

Kirjoitin aikaisemmin blogitekstin Gilgamesistä, Urukin kuninkaasta. Tämä Janus on mukana Gilgames-eepoksessakin nimellä Anu. Hän oli aikoinaan oikein  jumalien kokousten puheenjohtaja ja yksi kolmesta pääjumalasta. Lienevätkö perua jostain alueliitoksesta nämä jumalien päällekkäisvirat. Muut kaksi jumalaa olivat varmaankin sitten ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja niinkuin tapana on.

Suremaan jäivät...

Januksen kuolinilmoitus oli Rooman Sanomissa. Suremaan jäivät vaimo Ki ja poika Enlil, joka toimeenpani jumalien kokousten päätökset. Voisi kai sanoa että hallituksen puheenjohtaja.


No se siitä - ei nyt niin häävi päivä. Kuolleen jumalan merkkipäivä siis. Eikä niin häävi blogikaan. Unohdetaan sittenkin se lippu, mutta pekoni kyllä voidaan muistaa.

Palataan kuntien palvelutehtävään. Pekka Ruuska kehottaa Kurikan kaupunginvaltuustoa katsomaan kuntalaisten puoleen seuraavassa biisissä...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini