Tuonela on sekaisin Pääsiäisestä

Lauantai 11.4.2009 klo 8.55 - Juhani Eilola, Kuvat: Juhani Eilola


Eilen tapahtui paljon. Jeesus -niminen kansankiihottaja ristiinnaulittiin. Hänestä oli paljon erilaisia mielipiteitä, jopa sellaisia että Hän olisi ollut Jumalan Poika.

Eiliset tapahtumat laittoivat nyt joka ainoan miettimään ja lähes kaikki olivat olleet koko yön myös levottomia ja peloissaan, sillä maa oli eilen järissyt ja halkeillut. Luultiin jo melkein että nyt todella tulee maailmanloppu, varsinkin kun vielä tuli pelottavan pimeääkin.

aut_5210.jpgJotkut sanoivat että temppelissä oli esirippu yliluonnollisesti revennyt kahtia juuri Jeesuksen kuolinhetkellä ja joku väitti jopa nähneensä vainajiakin elossa.

Loppu ei tullut - mutta mitä oikein on tapahtunut? Pitääkö vielä olla peloissaan kun Hän oli sanonut nousevansa kuolleista kolmen päivän päästä?


Tuonelaan

Aivan ensimmäiseksi täytyy kertoa niille joille uskonnolliset termit ovat epäselviä, että Tuonela ja Helvetti ovat eri paikkoja. Kun Raamatussa kerrotaan että Hän meni Tuonelaan, se ei tarkoita että Hän meni Helvettiin. Tuonela on vain väliaikainen paikka, ei lopullinen.

Ymmärtääkseen tätä väliaikaista paikkaa jokainen voi lukea tarinan Lasaruksesta ja rikkaasta miehestä. Tämän kertomuksen mukaan Tuonela oli jaettu kahteen eri osaan. Toisessa osassa olivat ns. pyhät ja toisessa ne jotka olivat ottaneet kaiken hyvän elämästään irti jo täällä ollessaan, muista välittämättä. (Tarina löytyy Luukas 16:19-31).

Tähän Tuonelaan Jeesusta odotettiin ja tänne hän myös tuli ilmoitamaan että NYT SE ON TÄYTETTY - Nyt te olette vapaat! Tämä toimenpide tarvittiin sillä ei kukaan - ei yksikään - ei edes Aabraham tai Lasarus olisi voinut pelastua ilman Jeesuksen kuolemaa. Siksi he olivat odottamassa tämän lupauksen täyttymistä Tuonelassa. Ja nyt Jeesus oli saapunut sinne julistamaan: "Nyt te olette vapaat, nyt syntinne on lopullisesti sovitettu!"

Nyt jäämme jännityksellä odottamaan sitä kolmatta päivää! Nouseeko Jeesus todellakin kuolleista niinkuin Hän on sanonut! Ja mitä tapahtuu jos nousee?

aut_4810.jpg

Voittaja ei ole aina voittaja

Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Rikkaalla miehellä meni kaikki hyvin. Hänen ansiotulonsa olivat suuret, hänen viisi veljeään luultavasti perivät hänet ja heillä meni ehkä muutenkin hyvin. He olivat hommanneet rikkautensa itsekkäästi.

Sitä tapahtuu tänäkin päivänä. Ihmiset eivät rikkautensa keskellä halua armahtaa köyhää. Loisto on tärkeämpää kuin lähimmäisen hengissä pysyminen. Sinne rikkaan miehen ovelle ehkä tämä köyhäkin kuoli nälkään. Hänen ruumiinsa heitettiin pois silmistä, mutta Tuonelassa rikas mies joutuu pyytämään juotavaa juuri häneltä.

Rikkauden kirous tuli pääsiäisenä esille myös Juudaksen kohdalla. Hän hommasi kultarahansa petoksella.

Hallitsija ei ole aina hallitsija

Jeesusta yritettiin surmata jo pikkupoikana kun Herodes määräsi tulevan kuninkaan pelossa surmattavaksi kaikki alle kaksivuotiaat poikalapset. Hänen itsensä kerrotaan kuolleen matoihin kaiken kansan silmien edessä kun ne söivät hänet elävältä.

Pilatuskin halusi päästä eroon juutalaisten Kuninkaasta vaikka hän halusikin pestä kätensä oman syyttömyytensä osoittamiseksi. Hänenkin kerrotaan kuitenkin käsittäneen tekojensa seuraukset. Hän surmasi syyttömän miehen, joka on todellinen Kuningas. Me emme tiedä saiko hän armon Jumalan silmien edessä.

 

aut_5123.jpg

Myös nykyaikana sanoudutaan helposti samalla tavalla irti omasta vastuusta: "Minä vain joudun tekemään näin, en voi muuta!" Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikka joku kunnallinen jotakuta sortava päätös jossa et tee toista esitystä. Kumileimasimena toimiminen on Pilatuksen viran hoitoa. Siksi olisi hienoa kun asiat valmisteltaisiin rauhassa ja tehtäisiin oikein niin ettei kukaan joudu esittämään syyttömyyttään käsien pesulla.

Avainsanat: Uskonto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini