Vahvemman oikeudella

Maanantai 2.2.2009 klo 0.01 - Juhani Eilola


Tämä yksi blogiteksti on rakennettu kurikkalaisen vaikuttajan Matti Ollilan blogimallin mukaisesti eli yleisen viisauden kautta kunnallispolitiikkaan.

Vieraile myös hänen blogissaan: www.mattiollila.fi


Vahvemman oikeus

Jonain päivänä ihminen saattaa huomata että hänen hyvä ystävänsä keskittyy uuteen asiaan ja pitää taukoa entisestä, lepää ennen jotakin suurta ja odottamatonta.

Silloin ihminen ensin voi luulla että tuo ystävä on lopullisesti väsynyt. Mutta kun muutamia päiviä, ehkä viikkojakin kuluu, niin ystävä palaa levänneenä, uudistuneena ja entistä valmiimpana uusii taisteluihin.

Vahvemmalla on oikeus levätä ja tehdä jotakin jota kukaan ei häneltä odota. Vahvemmalla on oikeus kokea mitä hän itse haluaa, vahvemmalla on oikeus nousta osaansa uudelleen kun maailman tai ainakin tämän paikkakunnan loppu on lähellä!

Mitä vahva voi saada aikaan?

img_0121.jpgNe kurikkalaisen kunnallispolitiikan kommentaattorit jotka ovat pitäneet itseään vahvoina, hyökkäävät vahvuudessaan kaikkia yhteiskunnallisia auktoriteettejä vastaan.

Vahva ei itse tiedä, vaikka muut sen näkevätkin, että juuri silloin hän osoittautuu heikoksi. Sen sijaan todella vahvalla olisi loistava tilaisuus vahvistaa niitä jotka ovat heikkoja.

Sillä joka on todellisesti vahva, on varaa antaa vahvuudestaan toiselle voimaa, tietoa, taitoa ja tunnustusta. Nyt kuitenkin vahvan vahvuus näyttää perustuvan siihen että hän imee vahvuutensa toisten olemassaolosta kuin "Supernaturalissa" ikään. Tekemällä toisesta tyhmän ja halveksitun, vahvakin vain näyttää vahvalta olematta sitä. Hän on vain tullut toiseen uhmaikäänsä.

Hiljainen tieto tekee vahvemmaksi

Kurikkaa on syytetty johtajuuden puutteesta. Uuden sukupolven johtajat eivät ole kuulemma enää niinkuin ennen, kunnon johtajia. Olkoon totta tai ei, löytyisikö siihen mitään apuja? 

img_0123.jpgMaanmittauslaitoksella on neljä vuotta pyörinyt mentorointiprojekti. Siinä vanhempi ammattilainen siirtää hiljaista oppiaan ja kokemusmaailmaansa nuoremmalle kollegalle.

Olisiko mentor-aktor ideassa mitään hyödynnettävää Kurikassa tai vaikkapa lähikuntien kesken? Tai viranhaltijoiden ja luottamusmiesten kesken?

Lainaus:

"Mentorointi vaatii avoimuutta, oman pienuutensa myöntämistä ja sitä kautta uuden oppimista. Mentoroinnissa on syytä herkistyä vastaanottamaan opin lisäksi toisen asenne ja myös iso osa henkilökohtaistakin arvomaailmaa, ei välttämättä omaksi, mutta ohjeeksi. Toisen asenteiden ja arvojen tuntemus vastaa kysymykseen kuinka hän on oppinut ja kehittynyt sellaiseksi kuin on."

Käy lukemassa koko kolumni maanmittauslaitoksen sivulta:

http://www.maanmittauslaitos.fi


Kommentit

2.2.2009 1.07  kyllä lähtee

vahva vahvempi vahvin, sairas sairaampi kuollut, heti kättelys.

2.2.2009 1.20  Juhani

En tiedä mitä tuo tarkoittaa, mutta varmaankin tarkoitit mentorintiajatusta kuolleena syntyneenä ideana? Voi olla. Ehkä on parempi että viisaus ja älykkäät ideat pidetään vain siinä päässä joihin ne ensimmäisenä ovat tulleet ;-)

Jos joku ei vielä ole käynyt Matti Ollilan blogissa, niin nimestäni klikkaamalla näet hänen uusimman blogitekstinsä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini