Kurikan uusi vaakuna

Keskiviikko 31.12.2008 klo 23.17 - Juhani Eilola


Kurikan uusi vaakuna hyväksyttiin juuri äsken kaupunginvaltuuston kokouksessa.

img_2184.jpg

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

Vaakuna kuvaa puuhun tehtävää lohenpyrstöliitosta, joka puheen pitäneen valtuuston puheenjohtaja Pekka Heikkilän mukaan on oikein tehtynä kenties vahvin liitos.

Tilaisuudessa oli myös kaksi Olli Orrenmaan musiikkiesitystä, jossa laulettiin siitä miten ystävät löysivät ja liitettiin toisiinsa.

img_2180.jpg

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

 

Valtuuston puheenjohtaja Pekka Heikkilä kertoi että vanhat vaakunat jäävät kotiseutuyhdistysten kovaan käyttöön. Hän myös kertoi ettei tällä liitoksella katoa mikään, vaan alkaa uusi. Koska mukana ei ollut kirjaamisvälineitä, niin tarkkoja sanamuotoja en muista, mutta joka tapauksessa puheesta jäi hyvä mieli varmasti kaikille.

img_2182.jpg

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

Myös vaakunan suunnittelija käytti puheenvuoron. Kirkossa on juuri menossa Vesper ennen vuodenvaihdetta ja torilla tapahtuvaa uudenvuodenjuhlaa ja ilotulitusta.

Paikalle on ollut myös linja-autokuljetus, ja paluu sivukyliin alkaa noin klo 12.30.

Jatkettu 1.1.2009 klo 0.39

Kaupungintalolla tarjotun kahvin jälkeen osa kävi kirkossa Vesperillä ja ennen puoltayötä Kirkkoherra Heikki Sariola piti torilla puheen.

img_2353.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...ja yhteisen Maamme-laulun ja kirkonkellojen jälkeen uusi vuosi 2009 alkoi massiivisella ilotulituksella, jonka vangitseminen filmille on luonnollisesti liian työläs tehtävä.

img_2379.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämän myötä. Hyvää Uutta Vuotta 2009 kaikille niille joille en sitä vielä ole tullut toivottaneeksi.

Avainsanat: Politiikka


Kommentit

31.12.2008 23.33  Juhani

Verrattiin Matin kanssa kumpi oli nopeampi. Matti voitti kahdella minuutilla vaikka kävi kotona välillä.

No toivottavasti täydennämme toisiamme. Nimilinkistäni pääsee lukemaan vastaavan jutun Matin blokista.

1.1.2009 9.48  Kaupunkilainen nytten

Vaakunan pohjaksi aika nyvä.
Tua el kerro Kurikasta yhtään mitää
Ehkä valitsioista
Tuata ei kyllä kannattaisi noin keskeneräisenä vielä seinälle nostaa

1.1.2009 10.47  Juhani

Kun kuulin etukäteen suusanallisesti vaakunan olevan sinivalkoinen ja näyttävän joltain pöydän nurkalta, niin olin aika pettynyt etukäteen. Kun sitten näin lopullisen version vaakunasta, niin yllätys oli kyllä aika lailla myönteinen. Ja jos vaakuna todella pitää olla yksinkertainen, niin oikein paljoa yksinkertaisemmin Kurikasta ei pysty kertomaan mitään.

Idea on siis tosi hyvä. Itseäni jäi mietityttämään se, että olisiko tuohon voinut esim. sinisen puolelle jatkaa pienen väliviivan jälkeen noita kuvioita salmiakeiksi, jolloin liitoksen lisäksi vaakunassa olisi näkynyt Jussi-paidan kuvio ylhäältä alas. Keskistys vain olisi ehkä pitänyt tehdä uudelleen.

Ollilan blogissa vaakunasta näytetään jo kinasteltavan, mutta käsittääkseni vaakunapäätöksestä voi halutessa tehdä valituksen jos kokee sen vastenmieliseksi.

Olen ollut kymmeniä vuosia sitä mieltä että kuntalaisten pitäisi saada osallistua esim. tämäntyylisiin kilpailuihin omilla ideoilla. Kaikki osallistumismahdollisuudet joita kaupunki kuntalaisille luo, kehittävät kuntalaisten ideointikykyä ja halua osallistua kotipaikkakunnan kehittämiseen.

Tässä tapauksessa olisi ajoissa voinut järjestää kuntalaiskilpailun vaakunasta. Kuntalaiset olisivat voineet laittaa yksinkertaisia ehdotuksia vaakunaksi. Tämän jälkeen kilpailun sato olisi annettu näille kilpailuun osallistuneille suunnittelijoille, joiden olisi kilpailusadon pohjalta pitänyt laatia yhteinen vaakuna.

Kilpailun voittaja/voittajia olisivat kuntalaisista olleet ne joiden ideoita lopullisessa vaakunassa olisi käytetty.

Mielestäni tämä vaihtoehto näistä kolmesta oli kuitenkin nyt paras, sillä hela ja ketju sopivat paremmin ehkä Kurikkaa hiukan pohjoisempiin kuntiin. Lohiliitos sen sijaan sopii täsmälleen tänne.

1.1.2009 11.47  Kiitos Juhanille

Juhanille kiitos hyvästä ja nopeasta tiedottamisesta valtuuson kokouksesta.
Vaakunasta sanoisin: Erittäin onnistunut valinta. Vaakuna on vaativa suunnittelun kohde. Hyvään lopputulokseen edellytetään monia vaatimuksia, joita olisi nyt kurikkalisille ollut hyvä laajemmin esitellä.
Sinänsä uusi vaakuna on mielestäni sympolisesti oikea päätös.
Se rohkeasti edustaa, että on uusi Kurikka ja sen muodostaneilla kunnilla on hyvä menneisyys, joka kuvastuu kotiseutuvaakunoiksi jääneistä vaakunoista.
Mutta tuosta arvosta käsin uudella Kurikalla on voimaa ja kykyä rohkeasti menneitä kunnioittaen luoda uutta ja kykyä vastata ajan haasteisiin.
Onnittelen laajasta sympoliarvosta ja hienosta yksinkertaisesta oikeaan osuvasta viestistä.
Toivottavasti se avautuu samoin monille muillekin.

2.1.2009 20.53  Juhani

Kiitos kiitoksista. Se ura tiedottajana päättyi kuitenkin ensimmäiseen kokoukseen saamani kielteisen arvostelun takia. Olen häiriöksi kokouksia seuraavalle yleisölle tai sitten tällaiset kiitokset vain ärsyttävät muita.

Olin ajatellut selittäväni tulevienkin kokousten kulkua omassa blogissani suorana lähetyksenä, mutta ehkä kaupunki löytää oman maksullisen tapansa tiedottamiseen.

2.1.2009 21.15  Älä Juhani vähistä säikähdä

Palauta Juhani kuvat vaan. Ne ovat yhtä julkisia, kuin tilaisuus torilla, jossa kirkkoherra piti juhlapuheensa.

2.1.2009 21.18  Juhani

Keskustelen ensin valtuuston puheenjohtajan kanssa yleensäkin siitä mitä voin tehdä ja mitä en. En kuitenkaan viitsi soittaa hänelle nyt.

2.1.2009 21.36  Juhani

Enkä ole säikähtänyt vaan masentunut siitä ettei Kurikassa voi oikein tehdä mitään. Näin kyllä että edessä käytiin ottamassa paljon kuvia. Minä en käynyt vaan otin kuvat portailta saakka ilman salamavaloa. Huomasin kyllä että zoomin sisäänkelautumisesta tuli pieni suriseva ääni joka näytti jotakuta häiritsevän. Se oli vahinko ja yhtä aikaa vieressä käytiin keskustelua joka ei näyttänyt ketään häiritsevän.

Menin kuvien jälkeen laittamaan ne heti nettiin että muutkin kurikkalaiset näkisivät uuden vaakunan.

Mietin vieläkin mikä tässä muita häiritsee. Oliko se tosiaan valokuvien ottaminen? Tuskin. Luulisi että on aika luonnollista että monet tahot ikuistavat mm. Kurikan Jouluun ja muihin tarkoituksiin varsinkin tätä juhlakokousta. En usko että samaa kuvausintoa on muissa kokouksissa.

Vai ovatko kurikkalaiset sittenkin sitä mitä en millään haluaisi uskoa, kateellisia siitä että joku tekee vapaaehtoisesti jotain monen muun mielestä hyvää. Ja onhan sekin mahdollista että joku haluaa kieltää kokouksen seuraamisen/päätökset niiltä jotka eivät pääse paikalle.

Tätä on kyllä syytä miettiä nyt senkin takia että olen ollut innokkaana lähdössä kylien kehittämistalkoisiin. Nyt en enää ole varma onko sillä samanlaisia seurauksia.

Tämä päivä oli erityisen huono kun ensin erehdyin linkkaamaan Matin blogissa rakennuslupia ja pohjakarttoja koskevan päätöksen sille sivulle esimerkiksi siitä että Jurvassa tulee tapahtumaan muutoksia ja se hiukan maksaa ylimääräistä. Sain heti palautetta siitä että "laiska töitänsä luettelee" vaikka itse pykälä ei koskenutkaan työtäni muutoin kuin hiukan sivuten sitä.

On helppoa sanoa nyt laiskaksi jälkikäteen kun kukaan ei ole sanallakaan kysynyt etukäteen mitään töistä selviytymisestä.

Tiedän kyllä melko varmasti kuka nainen tuon ensimmäisen tekstin takana oli. Mutta tämäkin valtuuston kokousepisodikin oli yllätys, kuvittelin tähän saakka saaneeni aika kivan tekstin tapahtumasta aikaan. Sekin vain näytti nyt raivostuttaneen jotakuta.

2.1.2009 22.47  Juhani

Kuvat on palautettu eikä niiden olemassaoloon tällä sivustolla ole kenelläkään mitään sanottavaa.

Jopa minä itse pidän tuosta ensimmäisestä kuvasta koska siinä ei tuo rakeisuuskaan jostain syystä näy.

2.1.2009 23.34  Fanipala

Kiitos kuvien palauttamisesta! Tämä on selkeä ja hieno sivu. Oli kiva yöllä uuden vuoden tapahtumista kotiuduttua katsoa näitä, ei enää harmittanut oman kameran unohtuminen.

3.1.2009 20.59  Kiitos Juhanille.

Huomasin saman keskustelun Matin blogissa, johon viittasit.
Minun käsitykseni noista em. rähisijöistä on yksinkertaisesti suuri kateus ja minäkuva; mitä minä ajattelen se on oikein ja sanon sen niin rumasti, jotta vaikuttaisi. Siitä saa hyvksyntää samanlaisilta. Samantasoisilta.
Jos annamme tuollaiselle kehittymättömyydelle (ei koulutuksesta tai sen tasosta riippuvainen) yhteisössämme vallan, niin meidän ei ole kenenkään hyvä elää.
Käsitykseni mukaan em. ikävät ja loukkaavat kommentit ovat lähtöisin syvältä kasvatusperimästä, jolla on taipumus edetä monia sukupolvia.
Koulutus voi irroittaa tuosta perimästä vai harvoja.
Kurikassa linee tuollainen toisiin suhtautumiesen ongelmallinen kasvatusperimän keskittymä.
Kun on seurannut kurikkalaisia blogeja, etenkin poliittisia tapahtumia yms., jopa lehdistön suhtatumisessa on tuota ongelmallista perimää suoltanut päivästä toiseen täydeltä tuutilta.
Jätän sen nyt sen tarkemmin erittelemättä.
Varmistuksen ongelman olemassaolosta saa kun vertaa ns vertailevaa "palettia" muualta.
Onpahan muualla vastaavasta nähtävissä oleva kuva vain erinäköinen - myönteinen.
Älä Juhani sinäkään anna tuollaisille myöten.

4.1.2009 1.51  Juhani

Varmaan jos kotona on koko ajan jonkinlainen muihin kohdistuva (esim. muihin puolueisiin tai yhteiskuntaluokkiin) vihamielinen ilmapiiri, niin se ehkä tarttuu jollain lailla jälkipolviinkin. Sitä ehkä ikäänkuin luonnostaan luullaan tavalliseksi elämäntavaksi. En minä mikään psykologi ole, mutta jostain se perimä täytyy johtua.

Meillä kotona äiti oli palveluammatissa ja isäkin teki töitä joissa piti tulla ihmisten kanssa toimeen. Ei edes ollut varaa olla kaikkien kanssa riidoissa ... eikä varmaan ollut mitään tarvettakaan. Vai mitä äiti? ;-)

Äiti on juuri kirjoittanut elämänkertaansa, täytyy varmaan lukea se kuinka paljon sieltä löytyy tuollaista kielteistä elämäntyyliä. Täytyy kyllä sanoa ettei nyt juuri tällä hetkellä tule mieleen lapsuudesta yhtäkään ihmistä joka kotona olisi haukuttu. Päin vastoin.
Enkä minä ole karehtimistakaan nähnyt.

Ehkä se johtuu jostain tuollaisesta... toivottavasti joku psykologi tai alan asiantuntija lukee näitä ja kertoo tarkempia syntymekanismeja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini