Jos ymmärrät mitä tarkoitan 1

Sunnuntai 20.5.2012 klo 13.59 - Juhani Eilola


Kun tuomi kukkii

kuntuomikukkii.jpg

Katsoin eilen nauhalta vanhan kotimaisen elokuvan "Kun Tuomi kukkii".

Elokuvassa ison talon tytär rakastuu aloilleen asettuvaan kulkukauppiaaseen ja päinvastoin. Vanhaan tapaan talon isäntä haluaa kuitenkin antaa tyttärensä paikkakunnan toisen ison talon pojalle maiden yhdistymisen toivossa. Hän tahtoo tehdä tyttärestään kauppatavaran kuten siihen aikaan oli tapana.

Ja että melodraamasta tulisi täydellinen, myös talon lapsen asteelle jäänyt isokokoinen renki on rakastunut tyttäreen ja tekee omia häävalmistelujaan.

Lopputulos

Jokainen katsoja tietysti toivoo että elokuva päättyy onnellisesti ja rakastuneet saavat toisensa. "Ja niin he elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka". Tehdäkseen isännän naittamissuunnitelmat tyhjäksi pääosapari joutuu hakemaan kirkolta salakihlat.

Lapsenomaisuuteensa jäänyt renki joutuu kuulemaan olettamaltaan morsiamelta ettei lapsena puhutut puheet enää päde. Ettei morsian ole jäänyt samanlaiselle lapsen asteelle kuin haaveileva ja hylkäämisestä vihastunut renki.

Kovaotteinen ja toisten apua aina tarvitseva räävitön rikkaan talon poika sen sijaan haluaa tappaa kihlatun sulhasen ja lähtee yhdessä talon isännän kanssa asein ja puukoin varustautuneena ylittämään järveä.

Lopputuloksena kaikki miehet jäävät ilman morsianta, sillä elokuva päättyy morsiamen hukkumiseen kun hän yrittää uida järven yli varoittamaan sulhastaan.

Näin sitä voi käydä normaalielämässäkin. Lopulta kaikki voivat jäävät ilman onnellista loppua.

7 kommenttia .

Blogi loppumassa

Lauantai 5.5.2012 klo 20.42 - Juhani Eilola

Tällä tietoa Juhanin tarinointi tässä ja mahdollisesti naapurienkin blogeissa päättynee lähiaikoina. Tilalle on tulossa uusi ilmaisukanava, mutta palaamme siihen kun se on ajankohtainen. Saattaa olla että joudun pitämään tätäkin yllä jonkun aikaa tekemieni sitoumusten takia.

5 kommenttia .

Päivän uutisia

Perjantai 20.4.2012 klo 20.01 - Juhani Eilola

Tänään tuntui ikävältä avata Iltalehteä. Otsikko toisensa jälkeen kertoi ihmiskunnan olevan vähintäänkin sekaisin:

leike.jpg- Luksusristeilijä jätti merihädässä olleet kalastajat kuolemaan
- 18-vuotias nainen käytti hyväkseen 10-vuotiasta tyttöä
- Nainen löytyi asunnosta surmattuna
- Narsismi syynä perhesurmiin
- Sarjamurhaaja Breivik kertoo olevansa oikeasti miellyttävä
- Muusikko laulaa viinan voimalla
- Omaisuusrikossarjassa epäiltyjä yli kymmenen
- Vatikaani jyrähti nunnille - keskittykää homoihin, älkää köyhyyteen
- Poika puukotti toveriaan kesken tunnin..


Tänään tuntui oikein mukavalta katsella lintulaudalla vierailevia pikkulintuja:

- talitiainen, hömötiainen, sinitiainen, kuusitiainen
- peippo, viherpeippo, vihervarpunen, urpiainen
- mustarastas, käpytikka, punatulkku

2012-04-20-226.jpg

Ainakin 11 eri lajia, luultavasti aika monta muutakin joita ei ehtinyt tunnistaa.


Kumpaakohan elämää sitä mieluummin eläisi? Murehtisiko mieluummin maailman pahuutta vai nauttisiko oman puutarhan lintumaailmasta?

7 kommenttia .

Kaiffareita ja kukkoilijoita

Lauantai 7.4.2012 klo 1.32 - Juhani Eilola

Pitkäperjantai on ohi. Katsoin juuri toisen osan Jeesuksen viimeisten päivien dramatisoinnista. Jeesus oli jotain aivan erityistä, tai ylösnousseesta tietysti käytetään sanaa on. Historiamme käännekohta. Mutta kyllä noiden tapahtumien roolijako oli muutenkin opettava.

2012-04-07-189.jpg

Kaiffari kaikkitietävä

Ylimmäinen pappi Kaifas luuli olevansa ainoa joka tietää kaiken sekä kirjoituksista että Juudean politiikasta. Piispojen ammattitauti siis. Hänellä oli niin kiire saada Jeesus tuomittua että ei välittänyt tarkemmin Hänen kanssaan keskustella. Kuten nykyajankin politiikassa ja kristillisyydessä, Kaifas ei millään ymmärtänyt kuulemaansa. Ennakkoluulot värittivät tekstin toiseksi mitä siinä sanottiin.

Juuttaan saatana

Juudaksen me kaikki tiedämme vaikka emme tiedäkään mihin hän lopulta tuonpuoleisessa joutuu. Se ei ole millään lailla enää meidän asiamme. Mutta joku naksahti Juudaksen päässä. Dramatisoinnissa hän ei ensin halunnut rahaa Jeesuksen kavaltamisesta, mutta kyllä raha taisi todellisuudessa olla se yksi motiivi. Tai ainakin tähän nykypäiväänkin liittyvä oman edun tavoittelu.

Pietari kukkoilija

Pietari oli kuin kukonpoika kun Jeesus ennusti että tämä kolmesti kieltää häntä tuntemasta ennenkuin herätyskello soi. "Ja minähän en kiellä vaikka minut tapettaisiin..." Voi kun on niin mahtava kuva nykypäivän johtavista kristityistä. Ollaan omien joukossa mahtavaa, mutta vieraassa kahvipöydässä ei olla enää edes kristittyjä. Omien joukossa on helppo kukkoilla.

Joosef Aramatialainen

Kaiffari päätti kokousajaksi ajan jolloin Joosefille ei sopinut koska arvasi Joosefin vastustavan päätösehdotusta. Sillä lailla saatiin ryhmäpäätöksestä yksimielisempi. Jeesus päätettiin viedä Pilatukselle tuomittavaksi.

Pilatus käsienpesijä

Tässä dramatisoinnissa Pilatus ei pessyt käsiään. Vähän Pilatus toisaalta säälittikin. Ei ollut helppoa Pilatuksella kun vaimo sekaantui asiaan. Ja Pilatus itsekin taisi tajuta että nyt menee syytön mies. Onneksi piti kiinni edes päällekirjoituksesta. "Pannaan siihen että Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas ja katsotaan mitä Kaifas siihen sanoo". Valittihan Kaifas, mutta Pilatus sanoi ikivihreät sanat: "Sen minkä kirjoitin, sen kirjoitin!" Ikävää vain se että vanhemmalla iällä madot söivät Pilatuksen elävältä. Liekö pessyt kätensä myöhemmissä elämänvaiheissa liian harvakseltaan ja saanut jonkun pöpön.

Äiti Maria

Marialle, Jeesuksen äidille oli varmaan aina ollut selvää miten Jeesukselle tulee käymään. Tai ainakin kokemuksesta hän tiesi sen että homma on hanskassa, koska oli jo aiemmin tullut neitseellisesti raskaaksi ja pelastunut lapsensa kanssa joukkosurmasta. En oikein usko että hän voi edes ristin juurella ajatella epäonnistuneensa vaan tajusi tämän kuuluvan asiaan.

19 kommenttia .

Toivon kevät

Lauantai 17.3.2012 - Teksti: Juhani Eilola - Musiikki: Juha Tapio

This Is My Life

En ole enää nuori, mutta en vielä vanhakaan. Olen elänyt ja nähnyt paljon mutta  paljon on vielä elämättäkin. Jätän jälkeeni elämää ja jään tänne elämään lapsissani ja lastenlapsissani ehkä siihen saakka kun tämä maailma loppuu.

Näen menneessä ajassa monia onnellisia, mutta myös surullisia hetkiä. Näen onnistumisia sekä suuria virheitä, suorastaan munauksia.

Tulevaisuudessa odottaa uusi toivo, mutta myös epävarmuus omasta, perheen ja yhteisön elämästä.

Tämä on kuitenkin minun elämäni ja tämä elämäntarina kelpaa minulle.

Elämän Kirja

Elämäntarinoistamme osa on jo tullut kirjoitetuksi mutta loppu on yhä kirjoittamatta. Tätä päivää kirjoitetaan juuri tällä hetkellä. Vasta mennyt on valmiina, huomista kirjoitetaan huomenna.

Millainen elämäntarina Sinulla on ja millaista haluat itsestäsi kirjoitettavan huomenna? Haluatko sen olevan valoisaa ja positiivista vai pimeää ja katkeraa? Onko kirjan nimi "Taisteluni" vai "Onnen päivät" ?

Pari päivää sitten kuulin eräästä lääkekokeesta. Normaaliin tapaan osalle testiryhmän jäseniä syötettiin aitoa ja osalle lumelääkettä eli pelkkiä kalkkitabletteja.

Eräs testiryhmän jäsenistä päätti tehdä itsemurhan ja söi kerralla koko purkillisen testilääkettä. Hän joutui vakavassa tilassa sairaalaan. Tietämättään hän oli syönyt purkillisen lumelääkettä ja pääsi tehohoidosta pois vasta kun itse kuuli syöneensä täysin vaarattomia pillereitä.Hän oli kuolla koska luuli kuolevansa!

Samalla tavalla tulevaisuuteemme voi vaikuttaa se millaisin värein sitä tänään maalaamme. Maalaammeko se kirkkain toivon ja luottamuksen värein vai myrkyn täyttämällä sävytyksellä. Se vaikuttaa minuun, perheeseeni, Sinuun ja yhteisöihin joiden tulevaisuutta olemme rakentamassa. Aitoja onnettomuuksia  me emme pysty ehkä estämään, mutta mielen myrkystä me voimme pelastua.

6 kommenttia .

Vakavampaa

Maanantai 12.3.2012 - Juhani Eilola

Olen kirjoittamisen sijaan lukenut viime aikoina tosi paljon muiden blogeja ja heidän aiheisiinsa liittyviä faktoja muualta. Ne tekevät sanattomaksi. Kuinka paljon tärkeämpiä asioita onkaan olemassa kuin joku pelkkä kunnallispolitiikka.

  Se kaikki mikä synnyttää todellista onnea tai vastaavasti toivottomuutta elämässä on ihan eri luokan asia kuin raha, kunnia, valta tai maine. Johonkin kokoustekniikkaan liittyvät asiat ovat niiden rinnalla naurettavia murheita.


2012-03-06-115.jpg

Vakava paikka.

Olen aiemmin kirjoittanut moneen kertaan kiusaamisesta, narsismista, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja monista muista aiheista joissa ihminen asettuu toista ihmistä vastaan tyydyttääkseen omia himojaan tavalla tai toisella.

Olen kirjoittanut myös monista onnellisista asioista enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Mutta nyt kun olen lukenut monien muiden tekstejä samoista aiheista, niin olen vasta tajunnut miten suurista asioista oikeasti on kyse ja saanut uusia näkökulmia siihen miten näitä tilanteita syntyy.

Jätän tämänkertaisen blogitekstin hiukan lyhyeksi, koska toivon että lukijat tutustuvat myös toiseen, allaolevaan sivustoon. Sivustoa ei ole käännetty vielä kokonaan suomenkielelle:

Linkki on tässä: Web4Health

Lopuksi viime aikoina lehdissä esillä ollut Virve Rosti.
Liittyy hiukan päivän aiheeseen.

4 kommenttia .

Ihan ruskeat

Keskiviikko 7.3.2012 klo 0.10

tupakointi.jpg

1 kommentti .

Yliajo Laulajantiellä

Perjantai 2.3.2012 - Juhani Eilola, Valokuvat jurvalaista koristeveistoa Sellasta

Olin viittä vaille ajaa tänään nimeltä mainitsemattoman kaupunginvaltuutetun yli Laulajantien ja Keskuspuistikon risteyksessä. 120 euron mersuni ei meinannut millään pysähtyä vaikka ajoin pienimmällä vaihteella eikä renkaissakaan ole vikaa. Oli mielettömän liukasta - tie oli kuin peiliä.

Onneksi valtuutettu sai moponsa pysäytettyä ja viittasi minua ystävällisesti jatkamaan hallitsematonta luisua eteenpäin. Olen anteeksipyynnön ja kiitoksen velkaa! En yrittänyt tahallani ajaa yli.


Säästöjä kunnallistalouteen

Matti Ollilan blogissa on menossa keskustelu kuntatalouden säästöistä. Vastaan hiukan omalta osaltani tuohon keskusteluun tässä blogissa, koska kyse on kuitenkin omista poikkeuksellisista ajatuksista joita ei tunnu olevan oikein kenelläkään muulla. Ei varsinkaan politiikoilla.

2012-03-01-065.jpg

Ensimmäinen ja tärkein ero muiden ajatteluun nähden on siinä, että minä näen hallinnolliset uudistukset marginaalisena keinona säästää. Toinen ero siinä, että näen verojen maksamisen rinnalla kuntalaisten menoina myös palvelumaksut ja yksityiseltä palveluntarjoajalta pakkotilanteessa haetut palvelut. Hyvä esimerkki näistä ovat terveyspalvelut joka haetaan yksityiseltä ellei aikaa anneta terveyskeskuksesta.

Viitaten edelliseen kappaleeseen, näen ainoana oikeana keinona kunnallistalouden säästönä palvelujen kestävän kehittämisen niin että niiden tuottaminen tulee maksajasta tai tuottajasta riippumatta edullisemmaksi kuin palvelun järjestäminen aikaisemmin. Tämän työn pitäisi olla pääosin riippumatonta hallintorakenteista.

2012-03-01-068.jpg

Itse hallintorakenteita ehtii uudistaa ja yhdistää myöhemminkin. Hallinnon purkamisesta seuraava säästö on varsinkin pienissä maaseutukunnissa pientä, koska hallinnossa olevat henkilöt ovat useinmiten myös suorittavaa porrasta ja hoitavat hallinnollisia tehtäviä muun aktiivityön ohella. Hallintoa yhdistämällä henkilöstö vähenee paljon oletettua vähemmän riippumatta onko olemassa jotakin irtisanomissuojaa vaiko ei.

2012-03-01-071.jpg

Unohtuuko oleellinen?

Minun mielestäni tämän kuntatalouden uudistusbuumin aikana on jo nyt unohtunut oleellinen. Enää ei mietitä miten itse työstä muodostuisi kannattavampaa. Kuntia yhdistämällä tämä viisari ei paljonkaan liikahda. Ja jos liikahtaakin niin joku maksaa säästön. Asiakas joka ajaa palvelun ääreen, luonto joka samasta syystä saastuu enemmän, työntekijöiden pendelöinti entisten kuntakeskusten välillä jne.

2012-03-01-074.jpg

Talousarvio 2012

Olen lukenut aika tarkasti oman kuntani talousarvion vuodelle 2012. Omat muutokseni kohdistuisivat siihen, vaikka se vaikeaa olisikin, eikä kuntien yhdistämiseen.

Myös terveysmenojen 3 prosentin vuotuista kasvua on arvosteltu suureksi. Jikkyn toiminnassa enneltaehkäisy on nostettu puheissa suureen arvoon ja sairaanhoitopiirin nettisivulla se on saanut oikein aitiopaikan. Mutta mitkä ovat ne toimenpiteet mitä esim. sairaanhoitopiiri on oikeasti tehnyt terveellisen ja turvallisen elämän eteen? Niitä on ehkä syytä tutkia osana jotakin tulevaa blogitekstiä. Onko niitä vai onko kyse vain puheista?

Tälläkin hetkellä Kurikasta on erikoissairaanhoidossa mm. useita liukastuneita ihmisiä. Minä olen aikoinani ollut itse yksi heistä. Asettamalla terveyden ja kaikenkattavan turvallisuuden keskeiselle paikalle Kurikan strategiassa ja varaamalla siihen kohdistettua rahaa myös liikuntapuolen, tekniikan ja myös sosiaalipuolen talousarvioissa, tuo 3% kasvu voidaan takuuvarmasti pysäyttää. "Turvallisuus, onnellisuus ja terve elämä" -projekti pitäisi nostaa omaksi, kaupungin ykkösprojektiksi tavoitteena säästöt hoidon tarpeessa. Kansalaisia ei voida saada mukaan omaehtoiseen toimintaan vain odottamalla.

2012-03-01-077.jpg

Olen saanut ulkopuolisilta sosiaalipalvelujen tarjoajilta myönteistä palautetta Kurikan sosiaalipuolen toiminnasta ja yhteistyön tasosta verrattuna joihinkin muihin nimeltä mainitsemattomiin kuntiin nähden. Meillä ymmärretään että yhteiskunnallisista säästöistä aika paljonkin voidaan saavuttaa kotien seinien sisäpuolella tapahtuvan elämänlaadun parantamisella (syrjäytyminen, alkoholismi, perheväkivalta, lasten kasvattaminen jne.) Näihin asioihin kohdistettu tuki palaa moninkertaisena takaisin sotepalvelujen piiristä.

Vaikka olemme jos siirtyneet kevääseen ja ulkona sataa juuri nytkin vettä, niin lopuksi palaamme aiheen ja edellisen kuvan innoittamina vielä jouluun.

3 kommenttia .

Positiivareita

Tiistai 28.2.2012 - Juhani Eilola

2012-02-27-053edit.jpg
Aurinkoiset helmikuun päivät päättyvät auringonlaskuun ja harsomaiseen usvaan. Korvenkylä näyttää satumaiselta.


Kurikan markkinointi

Aina välillä tulee mieleen halu kerätä Kurikan esilläpitämistä varten vapaaehtoisten positiivisten ihmisten joukko. Tuosta ylläolevasta kuvasta saa esille toisenlaisiakin näkökulmia jotka eivät samalla lailla innosta jakamaan niitä postikorteissa. Aurinko ja kuu hymyilevät toisilleen. Tähtitaivasta vasten eilen näkyi kun revontulet tanssivat tummalla taivaalla.

Ihmiset ahmivat silmillään kauneutta. Aina ei kannata kertoa sitä toista näkökulmaa että ulkona on 30 astetta pakkasta ja kaikki putket ovat jäässä eikä auto lähde käyntiin. Tällainen valokuva antaa vieraalle paljon miellyttävämmän ja romanttisemman kuvan elämästä Kurikassa. Jokainen kyllä tietää muutenkin sen että elämässä on ongelmia. Näillä yleismaailmallisilla ongelmilla ei kannata Kurikkaa markkinoida. Olisi joskus hienoa löytää yhteen porukkaa joka suorastaan kilpailisi siinä miten myönteisesti Kurikkaa/Jurvaa kukin onnistuu pitämään esillä mediassa.

Tähän ehkä sopii nyt Teräsbetonille harvinainen musiikkilaji, balladi kaukaisista tulista. Youtubessa pystyt halutessasi seuraamaan myös sanoja.

Kiitos

Kiitos on tärkeä ja myönteinen sana. Seuraava Kristiina Wheelerin musiikkivideo on kyllä tosi positiivinen vaikka onkin negatiivinen. Olen huvittanut sillä itseäni muutaman kerran ja nyt huvitan teitä. Eräällä ystävälläni on ihan samanlainen ääni kuin Kristiinalla. Hänkin on positiivinen ihminen - jopa nimeään myöten - Ilona! Voisitkin olla se kolmas ihminen positiivareissa!

2 kommenttia .

Kultaa

Sunnuntai 26.2.2012 - Juhani Eilola

Valkokulta

Olen käynyt melko ahkerasti tänä talvena juoksulenkeillä kun olin viime kesänä niin huonossa juoksukunnossa. Neljä kuukautta on sujunut nyt hyvin, mutta kun lähtötilanne oli aika huono, niin ei se välttämättä paljon ole ehtinyt kuntoon vaikuttaa. Ainakin on voittanut itsensä kun on lenkille lähtenyt vaikka ei jaksaisi.

Mutta pitkät juoksulenkit ovat joskus tylsiä yksin pimeillä talvisilla metsäteillä. Siksi olen kuunnellut musiikkia. Musiikissa on sekin hyvä puoli ettei anna suden ulvonnan tai koirien pelotella itseään. Seuraava kappale on myös mukana kokoelmassani ja soi aina silloin tällöin juoksun aikana. Pidän sitä tosi kauniina kappaleena vaikka se ei youtube -versiona soikaan niin hienosti.

Kultaa ja kuun sirppejä

Eilen kun tulin lenkiltä melkein yömyöhään, niin taivaalla oli tosi terävä kuunsirppi ja sen vieressä kirkas tähti. Näky oli niin kaunis ja mieliinpainuva että yritin ottaa valokuvaakin mutta en osannut laittaa asetuksia niin että kuva olisi onnistunut. Kuvaa ottaessani huomasin että korviin hiljaa soiva kappale sopi aika hyvin aiheeseen. Joudut siirtymään kappaleen kuullaksesi Youtubeen, mutta siinä on niin hieno kuvitus että kannattaa kun en onnistunut itse.

Nämä kuvat ovat muualta kuin täältä, mutta kyllä Suomessakin on kaunista talvellakin. Yksin yöllä, kaikki valot sammuneena näkee kaikkea mistä jää muuten paitsi!

5 kommenttia .

Suonenvetoja

Torstai 23.2.2012 - Juhani Eilola

Suonenvedot ovat kiusallisia. Joka keskiviikko kun ajan Korvenkylästä monnarille maratoonareiden yhteislenkille, jalkaterästä vetää ajon aikana suonta. Se täytyy johtua talvilenkkareista joilla ajan autoa. Mikään muu kuin sopimattomat kengät ajossa ei selitä sitä että suonenvetoa on vain keskiviikkoisin.

Kaiken huippu on se että suonenveto jatkuu koko illan eikä siihen tunnu auttavan mikään hoito. Juuri nyt on pieni tauko ja pystyn kirjoittamaan päivän blogin.


Kuumia kiviä

Olin mukana Seinäjoella kuulemassa Henna Virkkusta ja EP:n kuntia kuntarakenneuudistuksen tiimoilta. Sain tilaisuudessa hyvän käsityksen EP:n tilanteesta. Jos kuntia aidosti kuunnellaan, niin ei tänne mitään kuntarakenneuudistusta tule, vaan edetään vapaaehtoisen yhteistyön pohjalta. Kuntien puheenvuorot ovat kuin suonenvetoja hallituksen kuntarakenneuudistuksessa.

2012-02-21-011.jpg

Samassa tilaisuudessa kuulin ihan erikseen että blogiani oli tulkittu väärin ja oletettu että viittasin eräällä blogitekstillä eri henkilöihin kuin mitä olin tarkoittanut. Vähän hävetti ja odotin jo että Jumala heittää opetukseksi edes pienen kuuman kiven päähäni. Mutta Hän oli armollinen.

Minun ja varmaan kaikkien muidenkin on syytä olla varovaisia etteivät väärät ihmiset tule syyllistetyiksi ja oikeille ihmisille annetaan tunnustusta.Sen pitäisi toimia kaikkialla, mutta myös täällä blogiteksteissä.

Olin vuosia mukana SKL:n (nykyiden KD) toiminnassa. Puheenjohtajanakin Kurikan paikallisosastossa seitsemän vuotta. Olisin koko ajan toivonut kristillisen puolueen profiloituvan tunnustuksen mukaiselle pohjalle. Siihen että annetaan arvoa muillekin poliitikoille silloin kun ne ovat hyvällä asialla. Itsekkyydelle ei pitäisi löytyä mitään sijaa eikä heikompia saisi unohtaa. Nyt ja jo silloin puolueessa toimii paljon ihmisiä jotka tuntuvat kiehuvan raivosta kun heidän tahtonsa ei toteudu tai he eivät saa joko asemaa tai rahallista korvausta. Poikkeuksiakin on. Heistä Toimi Kankaanniemen kanssa söimme viimeisen aterian Pikkuparlamentissa kun Juha ja Toimi jättivät toisilleen lämpimät jäähyväiset.

Mielestäni kristillisen puolueen olisi jo vuosikymmeniä sitten pitänyt profiloitua puolueeksi joka ei aina vain halua samalla lailla nokitella muita kuin muut, vaan osaa antaa kunnolla ja reilusti arvostusta niille joille se kuuluu. Mutta sama voisi - tai ainakin pitäisi koskettaa meistä vaikka jokaista.

4 kommenttia .

Mihin menet Suomen kansa

Maanantai 20.2.2012 - Juhani Eilola

Kielletty kirja

2012-02-19-003.jpgPöydälläni on pyörinyt viikkotolkulla M.Lausan vuonna 1942 julkaistu silloinen  kohukirja "Mihin menet Suomen kansa?" Kirjoittajan nimi on salanimi. Nimi on syntynyt kai lyhenteenä kirjoittajan oikeasta nimestä Lauri Mikael Sainio.

Kirja oli 1.10.1945 alkaen kiellettyjen kirjojen listalla. Siksi onkin mielenkiintoista että oman kappaleeni Ex Libriksessä lukee P.P.Piispanen. Piispanen oli kirkkolakeihin perehtynyt varatuomari ja kirjoittanut itse useita kirjoja.

Olen lukenut Lausan kirjaa kuin vanhaa tietosanakirjaa rinnan nykypäivän uutisten kanssa. Mielenkiintoisen luvun sieltä täältä. Kirja kertoo tuolloin tehdyistä yhteiskunnallisista virheistä ja ottaa kantaa uuden ja paremman Suomen rakentamiseksi.

Aika mielenkiintoista lukea uudistusmielistä tekstiä 70 vuoden takaa rinnan nykypäivän lehtien kanssa. Monet asiat ovat hyvin rinnasteisia vaikka välissä on ollut näin pitkä aika.

Kirjoitan tulevalla viikolla erikseen kirjan sisällöstä. Siellä on todella provosoivia otsikkoja ja toteamuksia, jotka tarkemmin tutkittuina ovat ehkä muuta kuin ensilukemalta kuvittelee. Yksi sellainen on Suomen heikoksi kohdaksi nimetty nainen. Mutta palataan naisiin myöhemmin ja tyydytään nyt Kari Tapion erikoismietteisiin jotka ovat hiukan samansuuntaisia kuin Lausan ajatukset.

1 kommentti . Avainsanat: Kirjallisuus

Paavalin majalla

Sunnuntai 19.2.2012 - Juhani Eilola

Eilen oli vaihteeksi Rasti-Kurikan testijuoksu Paavalin majalla. Mukana oli kaksi naista ja taisi olla melkein kymmenkunta miestä. Keli ei ollut aivan paras joten ehkä ennätyksiäkään ei syntynyt. Ei ainakaan itselleni eikä tuloksia ole vielä ilmestynyt. Kuvassa Jari Välikorpi kirjaamassa tietoja juoksun jälkeen.

180220121070.jpg

Paavalin maja

Rasti-Kurikalta voi varata majaa yksityiskäyttöönkin pientä korvausta vastaan. 60 neliön majassa on takka, piirtoheitin, iso sauna, suihkut, pukuhuone, WC ja keittiö tykötarpeineen. Jos vähänkin kiinnostaa niin ota yhteyttä Juha Järvenpäähän 040-5587908 ja saat avaimet käteen.

Lisätietoja majasta löytyy sivulta Paavalin Seuramaja.

Paavalin alue on aivan loistava alue harjoitteluun. Maastosta löytyy kartat ja kiintorastiverkostot. Pururadat ulottuvat Kurikan keskustan liepeille saakka ja talviset ladut olivat nytkin loistavassa kunnossa.

Kurikkalaiset tekevät metsässä muutakin kuin suunnistavat. Tämähän oli aikoinaan Korpikylää ja olemme syntyneet metsään. Video on kuvattu toisella majalla mutta mukana videon tekemisessä on ollut myös raskulaisia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rasti-Kurikka

Hymyileviä kasvoja

Perjantai 17.2.2012 - Juhani Eilola

Selaan olohuoneen lehtihyllyä. Kurikasta on viime viikkoina ollut vaikeaa löytää positiivisia, ainakaan maakuntaan saakka yltäneitä uutisia ja hymyileviä kasvoja. Vai ovatko toimittajat olleet haluttomia löytämään tai sitten vain kykenemättömiä kirjoittamaan niistä.

Onneksi lehtien joukossa oli myös Kotivinkki, jonka sivuilla Iina Kuustonen hymyilee. Hän ei ole kurikkalainen, mutta hän esittäytyy niin iloisena ja valloittavana että lukijakin virittäytyy positiivisesti. Tunnen Pro Fiden ajalta Iina Kuustosen isän. Roudasin sata vuotta sitten pariin otteeseen heidän kamojaan. Mikko nauratti jo silloin ja naurattaa nytkin sarjassa Hyvät ja huonot uutiset. Ilo, nauru ja hyvä tuuli periytyvät ainakin tuossa perheessä.

Vai tarttuvatko ne vain pisaratartuntana?
Laitetaan tämän päivän blogiin nauruvirukset peliin!


Hauskuuttajia

Iina tunnetaan juuri nyt parhaiten putouksen Jani-Petterinä. Mutta laitan tähän seuraavaksi hänen viime vuotisen ironisen Kauniit ja lohkeat -kuvauksensa Sui-Hinginä.


Hyvät ja huonot uutiset

Nelosella tulee uutta sarjaa jossa on mukana Mikko Kuustosen vieressä hauska vaikkakin usein vakavailmeinen naiskoomikko Pirjo Heikkilä. Yritin etsiä hänestä niitä hauskoja hetkiä jotka ovat jääneet mieleeni, mutta en löytänyt. Sen sijaan löysin hänen esiintymisensä Kelan työntekijöille Studio Pasilassa. Kyllä hän tästäkin saa hauskia hetkiä irti vaikka onkin vakavaa asiaa. Mikä voisi olla vakavampaa kuin KELA:n toiminta? Korkeintaan Kurikan tonttikaupat, joista niistäkin silti toimittajat laativat hauskoja fiktiivisiä tekstejä..

Kommentoi kirjoitusta.

Raskasta tulta maasta ja taivaasta

Torstai 16.2.2012 - Juhani Eilola

Sain eilen rajunpuoleisen puhelun. Raskasta tulta. Kun ihminen on saanut jotakin päähänsä, niin hän joskus ihan aidosti luulee olevansa oikeassa. Ei kukaan ole täydellinen, en minäkään, mutta onneksi ehdin laskea kymmeneen ennenkuin sanoin mitään. Ja onneksi oli useita tunteja aikaa viilentyä ja kerätä voimia itsehillintään.

Taistelu itsehillinnästä on voitettu.
On Porilaisten marssin aika!


Kasapäin hienoja asioita

Elämässä on kasapäin hienoja asioita. Kun saa olla terve. Kun saa asua maassa joka rakastaa rauhaa. Kun on ruokaa ja katto pään päällä. Kurikassa meillä on vielä enemmän - monin verroin hienoja asioita.

Hieno asia on sekin jos osaamme asettua niidenkin asemaan joilla asiat eivät ole yhtä hyvin. Muistaa köyhää ja sorrettua. Tietääkö kukaan miksi Sodoma hävitettiin?

"Katso, tämä oli sisaresi Sodoman synti: ylpeys, leivän yltäkylläisyys ja huoleton lepo hänellä ja hänen tyttärillään; mutta kurjaa ja köyhää hän ei kädestä ottanut."

Säilyykö Kurikka?

Uusi päivä vanhan jälkeen

Eilen oli huono päivä. Mutta tänään torstaina voi olla toisenlainen päivä ! Tämä seuraava kappale naurattaa mutta myös riemastuttaa aidosti vieläkin. Ystävämme Lasse Heikkilä!

Kommentoi kirjoitusta.

Kultalusikka suussa syntynyt

Keskiviikko 15.2.2012 - Juhani Eilola

Aloitetaan vaihteeksi videolla. Heli Laaksonen on yksi päivän runoilijoista. Omista runoilijoistani kyllä ykkönen. Tässä kolmisen minuuttia hyvää tuulta!

Runoja lapsille

Lasten ollessa pieniä luin heille Uppo-Nallen runoja. Elina Karjalainen oli silloin suursuosikkini. Pojalla oli oma mieliruno joka piti lukea harva se ilta. En ole mikään Etappi-fani, mutta tässä ikimuistoiset säkeet, jotka kuulemma joku on tehnyt lauluksikin. Enpä ole kuullut.

Mä roska-autoon ihastuin, ei toiset kippaa niin
sen lava nousee humahtain, aina pilviin sinisiin.
Se roskat vie ja roskat tuo, minä kaipaan roska-auton luo.

Runoja aikuisille

Tommy Tabermannista on tullut aikuisten runojen esikuva. Niinkuin Heli Laaksosenkin kohdalla, runot olivat parhaimmillaan Tabermannin itsensä lausumina. Videoin kerran Seinäjoella hänen runojaan miehestä ja naisesta, mutta en nyt etsi niitä tähän vaikka hauskoja ja puhuttelevia olivatkin.

Tommya löytyy valmiina Youtubesta. Tässä vakavaa asiaa hänen muistokseen. "Minä en tilannut tätä. Tilasin menestystä ja kunniaa! En tilannut työtä ja vaivaa. Viekää pois ja tuokaa sitä mitä tilasin."

Runoja vanhuudesta ja vanhuksille

Runous on tuttua kaikille ikäluokille. Runoblogissa on pakko lainata myös kansallisrunoilijaamme Johan Ludvig Runebergia:

On vanhus mulle kuningas,
Kun elon ehtii kannikas,
Ja matka kääntyy loppumaan,
Niin voittoisa, niin suuri vaan.
Ei myrskyt häntä kosta saa,
Häll’ kaikki antaa kunniaa,
Ja haireet, himot pilttoisat
Hänt’ oudostellen karkaavat.
Häll’ rauhaisena kanssana
On halut, miedot luonnolta,
Ja muistot hellät, tähteellä
Viel’ herttaisista päivistä.
Häll’ sauva valtikkaisena
Ja hauta linnoituksena
Ja rauha hohtoverhona,
Ja valkohiukset kruununa.

Lähde: Runeberg, Johan Ludvig 1874

Ja ettemme unohtaisi Eino Leinoa, niin laitetaan Youtuben monista Leinotulkinnoista jakoon seuraava:

1 kommentti .

NUTS

Tiistai 14.2.2012 - Juhani Eilola

NUTS III

Viime päivinä on keskusteltu lähes joka päivä kuntauudistuksesta ja tulevista kuntarajoista. Eilisessä Maasaudun Tulevaisuudessa oli Mauri Pekkarisen teksti "Ei siteeksikään totta".

Siinä Pekkarinen vastaa erityisesti NUTS III -jakoon, joka jouduttiin hänen johdollaan laatimaan Euroopan unionille aluepoliittisia tukialueita varten. Siinä varmistettiin se, että kehitysedellytyksiltään samankaltaiset alueet saisivat tasapuolisen aluepoliittisen kohtelun. Ei siis piirretty kuntarajoja vaikka monille kurikkalaisille kyseiset rajat olisivatkin nyt mieluisia. Tuossa kartassa on mainittu erikseen numerolla 62 Kurikan pientalousalue ja numerolla 59 Kauhajoen pientalousalue. Kurikan alueeseen on piirretty vanha Kurikan alue ja Jalasjärvi.

Pekkarisen oli kirvoittanut kirjoittamaan se että Soini oli maininnut hänet kuntauudistuksen aloittajaksi NUTS III -rajauksillaan.

Pekkarisen NUTS III -kartta löytyy mm. tästä linkistä.

Luonnollinen kuntarajaus

Kuntarajaukselle on pidetty luonnollisena perusteluna mm. työssäkäyntialueita. Tämä tarkoittaisi tarkkaan ottaen sitä että sekä Kurikan että pääosan kunnista luonnollisin rajaus kulkisi nykyisiä kuntarajoja pitkin. Pääosa työvoimasta jää päiväksi omaan kuntaan töihin.

Kaikkein luonnollisinta on muodostaa kuntarajat niin että paikallishallinto muodostuu luonnollisen paikallisalueen ympärille. Aikojen saatossa tällaiset luonnolliset paikallisalueet ovat syntyneet kirkonkylien ja keskustaajamien ympärille. Jos todellista paikallishallintoa halutaan ylläpitää, niin jonkinlainen hallinto pitäisi aina muodostua yhden keskustaajaman eli kirkonkylän ympärille.

Jos suurempiin kuntakokoihin päädytään, niin on lähes varmaa että jossain vaiheessa niiden sisään muodostuu uusia lähidemokratiaa ylläpitäviä alueita eli uudet alikunnat. Sen takia paljon kuntaliitoksia parempi vaihtoehto on tehdä yhteistyötä lähikuntien kesken tai muodostaa harvaan asutuille seuduille piirikuntia, aluekuntie tai kreivikuntia - mitä nimitystä nyt sitten tästä eurooppalaisesta mallista halutaankaan käyttää.

Pekkarinen huomauttaa omassa jutussaan, että nyt tavoitellun uudistuksen jälkeen Suomi sijoittuu EU-maista kolmanneksi kuntamäärissä. Vain pikkuriikkisellä Maltalla ja Liettualla kuntia on vähemmän. Ranskassa niitä on 36682, Saksassa 12104, Itävallassa 2357 ja Espanjassa 8116. Silti suomalaisille on uudistuksen yhteydessä annettu tai muodostunut itsestään käsitys että suurkunta-ajattelu on euroopan ykköstrendi ja siihen meilläkin pitää pyrkiä kaikin keinoin. 

2 kommenttia . Avainsanat: Kuntauudistus

Pahoja enteitä vastaan

Maanantai 13.2.2012 klo 1.00 - Juhani Eilola

Roomalaiset tunsivat aikoinaan tämän päivän pahaenteisyyden päivänä. Eikä vain tätä päivää vaan kokonaisen viikon tästä eteenpäin. Tällä viikolla ei kerta kaikkiaan kannattanut aloittaa mitään uutta, ei varsinkaan sotaa eikä kuntauudistusta. Ne oli tuomittu epäonnistumaan.


Pahat enteet - aivojen vihollinen

Ihminen pystyy käyttämään, vaikka onkin viisain olento, vain noin 10% aivokapasiteetistaan. Siihen nähden ihminen on siis paljon tyhmempi kuin voisi olla, itse asiassa kaukana täydellisestä. Kuten tavataan sanoa: "Tyhmä kuin saapas!". 100% käytössä olevana aivokapasiteettina olisi valtava saavutus. Siihen käyttämättömään 90% saattaa kuulua vaikka mitä vielä meille tuntemattomia viisaita toimintoja. Vaikka nyt esim. ennalta näkeminen, nurkan takaa aavistaminen, koiran hajuaisti ja sairaiden parantaminen.

Uusin aivotutkimus antaa meille toiveita siitä että meistä voisi tulla entistä viisaampia. Nimittäin positiivisuuden, myönteisen ajattelun, itseensä uskomisen, tulevaisuuteen luottamisen ja yleensäkin uskon on todistettavasti osoitettu aktivoivan aivoja niin että prosentti nousee. Ihminen voi siis tulla viisaammaksi kunhan antaa positiivisuuden työntää sivuun pahaenteisyyden ja jatkuvan narinan!

Alla olevaan videoon liittyen tutustuin eduskunnassa Sanna Lauslahteen yhden aika erikoisen episodin verran. Munasin itseni. Mutta positiivisena asiana tässä on se että sain hänet niin iloiseksi ettei nauru meinannut loppua ;-) Varmaan hän jatkoi nauruaan vielä poistuttuaan eduskuntatalosta. Onneksi talossa oli enää muutama ihminen, korkeintaan valvontakamerat taltioivat nolon tapahtuman. Sanna tunnetaan yhtenä positiivisimmista edustajista jolla hymy on tosi herkässä. Ehkä hänen käytettävissä aivokapasiteettinsakin on normaalia suurempi.

5 kommenttia .

Vimeinen valssi

Sunnuntai 12.2.2012 - Juhani Eilola

Olet aina ollut uskollinen työnantajallesi. Et koskaan ole käyttänyt sairaspoissaoloja väärin. Et ole koskaan ollut perusteettomasti pois töistä ja tunnet luvallisestakin poissaolosta syyllisyyttä. Korvaat omantuntosi takia nekin poissaolot vapaa-aikanasi.

Olet ammattiisi koulutettu ja innostunut työstäsi. Pidät yhteyttä kolleegoihisi ympäri maata. Opiskelet lisää omalla ajallasi, koulutat itsellesi alaisia ja kerrot heille ammattisi hienoudet ja salaisuudet. Työantajan etu on aina ollut sinulle tärkeä asia, sen takia jaat auliisti kaiken tietämyksesi työtovereille.

Et koskaan ole valittanut palkkauksestasi etkä verrannut itseäsi muihin. Elät pienellä palkallasi ja säästät kaikessa että se riittäisi jokapäiväiseen elämään. Pidät työtovereitasi suuressa arvossa ja jos huomaatkin että heistä joku käyttää työnantajan luottamusta  väärin, et pahoita mieltäsi.

Eräänä päivänä huomaat työpaikan palkkoja vertailtaessa että kouluttamaton, kauppakeskuksissa työaikana omia asioitaan hoitava, aina sairastava virkaveli saa paljon suurempaa peruspalkkaa samasta työstä kuin sinä. Hänet on lisäksi henkilökohtaisen lisänkin kohdalla arvioitu paljon sinua paremmaksi työntekijäksi.

Olet palkkakuopassa ja pysyt, kunnes saat tiedon että Sinut on irtisanottu!Olet uskonut aina Jumalaan. Omalla tavallasi. Olet rukoillut ilta illan jälkeen ystäviesi ja rakkaidesi puolesta.

Et ole koskaan tyrkyttänyt uskoa kenellekään vaan kysyttäessä ohjannut lähimmäisiä oman ymmärryksesi mukaan - ehkä seurakuntaan saamaan lisää vastauksia.

Olet antanut vähäisiä varojasi kolehtiin ja lähettänyt lahjoja kummilapsellesi Kongoon. Olet laittanut rahaa Lähetysseuran tilille lehmien ostamista ja kaivojen rakentamista varten Togoon. Olet muistanut myös oman paikkakuntasi lähetystyötä ja tukenut Kansanlähetystä ja SLEYtä.

Käyt seurakunnan tilaisuuksissa ja istut vaatimattomasti takarivillä koska et halua erottua joukosta. Luet Raamattua joka päivä ja käyttäydyt hiljaisen sydämen uskolla niinkuin kristityn kuuluukin. Kun huomaat että heikkoja sorretaan, sinä puolustat heitä.

Yhtenä päivänä huomaat että olet uhka paikkakunnan herätysliikkeen johdolle. Johtohahmo kieltää sinua astumasta jalallasi tilaisuuksiin.

Olet ulkona ja pysyt. Vuosien kuluttua saat haasteen käräjille. Johtaja on saatu kiinni pedofiliasta ja sinulla on ollut häneen yhteyksiä. Istut syyttömänä viisi vuotta vankilassa. Vapaudut hyljeksittynä seksirikollisena jonka perhe on lähtenyt ja lapset hylänneet.


Olet aina ollut uskollinen puolisollesi. Olet luvannut rakastaa häntä Jumalan edessä kunnes kuolema teidät erottaa. Huomaat että rakkaus haalistuu ajan myötä. Käyt paljon kursseilla muilla paikkakunnilla. Sinulla on tilaisuuksia uskottomuuteen vaikka kuinka paljon. Mutta muistat lupauksesi ja tiedät että rakastat häntä yhä. Hän ei ole ollut kiinnostunut sinusta vuosikausiin, elät selipaatissa ajatellen vain sitä, että olemme hyviä ystäviä ja ikuisesti toisillemme uskollisia.

Ostat lahjoja, teet ylitöitä viikonloput läpeensä, olet ylpeä hänestä ja haluat antaa hänelle parasta.

Yhtenä päivänä huomaat että hänellä onkin jo kauan ollut toinen.
Nyt olet yksin. Puoliso vie parhaan asianajan avulla sinulta kaiken, kunniankin jos mahdollista.


Olet huolestunut paikkakuntasi kehityksestä. Koska sinut tunnetaan vilpittömänä perheenisänä, moraalisesti vahvana ja hyvillä ajauksilla varustettuna miehenä tai naisena niin sinut kutsutaan mukaan kunnallisvaalien listalle.

Suostut koska haluat ajaa paikkakuntasi asioita ja edistää kuntasi asukkaiden onnellista tulevaisuutta. Et hae puheenjohtajuuksia, et halua loistaa puheenlahjoillasi, et olla jotain mitä et ole. Mutta haluat kuntalaisten parasta.

Sinulla on hyviä aloitteita. Monet kirjoittavat niihin nimensä. Jotkut asiat etenevät valmistelun kautta päätettäviksi. Olet onnellinen kunnes sen joku huomaa että saat liikaa kunniaa, sen jälkeen oletkin uhka. Sinua on syytä karehtia koska sinut nimitettiin vuoden kuntalaiseksi.

Jäät poliittiseen paitsioon ja pysyt.


Olet tehnyt pitkän elämäntyön. Ollut mukana taistelemassa Suomelle vapautta. Menetit sodassa paljon, isän ja kolme veljeä, mutta tulit kotiin äitisi ja sisaresi luokse, ja sinä rakensit tätä maata. Palvelit lähimmäisiä ja olit maksamassa velkaa. Raivasit maita ja mantuja. Osoitit mitä on pohjalainen sisu ja rakkaus Isänmaahan.

Kunnes tuli vuosi 2015. Vanhusten ja veteraanien palvelut on leikattu. Joudut lähtemään hoitokotiin 120 km:n päähän kodistasi. Et halua.

Olet punaisessa mökissäsi yksin. Kukaan ei muista. Ja pysyt!


Olet aina elänyt terveellisesti. Syönyt vihreitä ja punaisia kasviksia. Käynyt lenkillä, juonut vain punaviiniä ja sitäkin kohtuudella, et koskaan ole tupakoinut. Olet huolehtinut hygieniastasi ja varonut sukupuolitauteja.

Yhtenä päivänä kuulet että säteily on aiheuttanut sinulle syövän. Elät ehkä vielä muutaman vuoden, ehkä muutaman kuukauden.

Olet saanut levon. Pysyvän levon. Muistona siitä seurakunnan hoitama kivi haudallasi.


NIIN OIKEUDENMUKAINEN ON MAAILMA!

3 kommenttia . Avainsanat: Epäoikeudenmukaisuus

Pohjalainen puolustaa heikompaa

Lauantai 11.2.2012 - Juhani Eilola

Olen kirjoittanut tästä aiheesta jo parikin kertaa, mutta kirjoitan ainakin vielä kerran syystä, että se on ollut viime päivinä ajankohtainen.

Duudsoneihin suhtaudutaan monella tapaa. Vihataan, inhotaan ja rakastetaan. Itse en ole ollut mikään Duudsonfani vaan olen pitänyt osaa jutuista aika lapsellisina vaikka nautinkin joistakin tempauksista.

Mutta Duudsonit ovat kasvaneet ja uuden sarjan "Duudsonit tuli taloon" myötä asennoitumiseni on muuttunut paljon myönteisemmäksi. On tosi hienoa että kuuluisuuden kiroa ja tunnettua asemaa käytetään hyödyksi yhteiskunnallisessa hyvässä. Duudsoneillakin on ihanteensa ja mahdollisuus vaikuttaa varsinkin nuoriin. Nyt on taas hienoa että Duudsonit ovat pohjalaisia!

kiusaaminenduudsonit.jpg

Heikompia on kaikilla elämänalueilla

Työttömyys kolkuttelee kohta melkein jokaisen kodin ovelle. Suomessa on paljon heikko-osaisia. Heikko-osaisten toimeentulon eteen yhteiskunta kuitenkin yrittää tehdä parhaansa ja siihen on luotu selkeät matemaattiset kaavat ja kriteerit.

Mutta kaikkein surkeinta on että ihmiset luovat ilman mitään selkeää perusteltua syytä toistensa elämästä helvetin. Kiusaamista vastaan Duudsonitkin ovat ottaneet voimakkaasti kantaa ja sosiaalisessa mediassa se ainakin tuntuu kantavan myös hedelmää.

Tutustu mainoksen linkkiin. Elisa kuoli viime vuonna koulukiusaamisen uhrina. Myös Elisan vanhemmat pitävät Enkeli-Elisa blogia johon kannattaa tutustua. Ja Elisan päiväkirjatkin ovat netissä ja auttavat osaltaan ymmärtämään kiusattua ja sitä mitä kiusaaminen voi olla ja vaikuttaa.

Kiusaamiseen voidaan vaikuttaa ja kiusattukin voi oppia ymmärtämään ettei itsensä satuttaminen ole ainoa tie. Jos voisin, niin melkein pakottaisin lukemaan tuolta Enkeli-Elisa blogista viimeisimmän blogitekstin: Viestejä elävästä elämästä. Blogiteksti on kirjoitettu toissapäivänä ja toivon että se luetaan vapaaehtoisesti.

Alla olevan kaltaisia videoita Youtubessa on jo liikaa. Niitä ei tarvitse tulla enää lisää ja me voimme vaikuttaa siihen.

9 kommenttia . Avainsanat: Kiusaaminen

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »