Maanmittausohjelmat osa 1

Maanantai 9.2.2009 - Juhani Eilola

Ensimmäisessä esittelyssä ovat omat maanmittausohjelmani. Kakkososassa esittelen sitten kaupungin käyttämiä ohjelmia.

Niiden joita maanmittaus ammattina tai muuten kiinnostaa kannattaa klikata näytön vasemmasta laidasta sanaa Maanmittaus, niin esiin tulevat kaikki aiheesta kirjoittamani blogitekstit.


OCAD

Ocad on alunperin suunnistuskarttojen valmistamiseen tarkoitettu ohjelma, mutta sillä voi valmistaa myös mitä tahansa muitakin karttoja. Valmiita symboleja on geologiselle kartalle, kaupunkikartalle, matkailukartalle ja suunnistuskartalle.

Itse olen piirtänyt sillä mm. Ylistaron keskustan ja haja-asutusalueiden opaskartat, puhelinluettelokarttoja, viimeistellyt viemäröintisuúnnitelmia, piirtänyt nettikarttoja, teema- ja juhlakarttoja, opastauluja jne.

08022009125.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjelma on suomenkielinen, sen toiminnot ovat ylävalikossa ja karttamerkit oikeassa reunassa.

Ocad lienee jonkinlaisena versiona lähes jokaisessa suunnistusseurassa ja ratamestarilla. Sen etuna on helppous, jolla suunnistuskarttaan saadaan äkkiä suunnistusradat, pienet maastokorjaukset, kielletyt alueet jne. 

Ohjelman erityisominaisuus on erikoinen käyrien piirtämistoiminto, jonka takia se tottuneelle käyttäjälle on erikoisen hyvä työkalu. Korkeuskäyristä joita mm. suunnistuskartoilla on paljon, on helppo tehdä pehmeitä. Siksi tämä on ehdoton ykkösohjelma suunnistuskarttojen piirtämiseen.

Ocadin voi tilata www.ocad.com -sivuston kautta ja sen halvimman version hinta on 31 € ja ammattilaisversion 890 €. Luonnollisesti näissä versioissa on jo melkoinen ero. Vanhan version saa myös ilmaiseksi käyttöön imuroimalla sen kyseiseltä sivustolta, mutta sen käyttöä on rajoitettu tiettyyn pistemäärään. Jos haluat tietää Ocadistä lisää niin jätä viestiä tai soita.

3D-Win

Varsinainen käytössäni oleva maanmittauksen ammattiohjelma. 3D-Win muodostuu useista erikseen ostettavista elementeistä. Yhteishinta taitaa lähennellä 10.000 euroa. Ohjelma toimitetaan muistitikulla ja suojauspalikalla joka on oltava koneessa kiinni.

08022009130.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perusohjelmalla käsitellään se tieto joka maastossa kerätään mm. aiemmin esitellyillä GPS-laitteilla. Tiedon siirtämiseen ja ymmärtämiseen tarvitaan yleensä formaatinmuunnososio joka tekee ohjelmasta yhteensopivan melkein kaikkien mittalaitteiden ja alan ohjelmien kanssa.

Maastomalliohjelmalla muodostetaan mittaustiedosta korkeuskäyriä, tehdään kuvasta kolmiulotteista, tehdään leikkauskuvia ja lasketaan esim. ison hiekkakasan tai hiekkamontun massa.

Ohjelmassa on myös tiesuunnitteluosio, jolla on helppo suunnitella erilaisia teitä linjaamalla niitä kartalle, antamalla mallin siitä millainen poikkileikkaus tiessä pitää olla. Ohjelma osaa laskea tietenkin suunnitelmasta kaikki mahdolliset massat.

Myös maaperätutkimusosio on erillinen.

Itse olen tehnyt tällä ohjelmalla mitä erikoisempia suunnitelmia ja karttoja. Kaikkein suurin projekti on ollut Stormossenin jätteenkäsittelylaitoksen pohjalle laskeutuva tie, jota louhittiin pari vuotta ja joka nyt on päällystetty ja valaistu. Tie laskeutuu 20 metriä merenpinnan alapuolelle kallioseinämään louhittuna.

Tämän viikonlopun aikana olen käyttänyt yhdistelmää Trimblen GPS ja 3D-Win myös erään louhoksen tietojen käsittelemiseen. Lopussa siitä vielä pari hienoa kuvaa.

31012009116.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08022009124.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maanmittaus

Elämäni gepsit

Tiistai 3.2.2009 klo 0.01 - Juhani Eilola

Tekniikka on mullistanut maanmittauksen viimeisten vuosien aikana. Kolmen miehen kartoitusryhmä on sateliittimittausten ansiosta vaihtunut yhden hengen ryhmäksi ilman muutosvastarintaa.

Merkintätehtävissä tarvitaan edelleen kaksi henkilöä, koska myös muut välineet (rautakanget, kepit, putkipyykit, merkintämaalit jne.) on pystyttävä liikuttamaan mukana ja joskus on kyse myös työturvallisuudesta.


img_2564.jpg

Kurikan kaupungilla oleva Trimble R8 on tällä hetkellä maanmittauksessa yleisimmin käytetty sateliittilaite. Sama laite on käytössä yleisimmin myös maanmittauslaitoksella.

Yllä oleva "lautanen" on vastaanotin, alaspäin suunnattu antenni kuuluu sisäänrakennettuun GSM-puhelimeen ja TCU-maastotietokoneella tallennetaan tietoa, suoritetaan erilaisia laskentatehtäviä ja seurataan valmistuvaa karttaa.



img_2558b.jpgItselläni on käytössä Trimblen aikaisempi versio ilman R8-tunnusta.

Erona kaupungin laitteeseen on ulkoinen GSM-puhelin tuossa keltaisessa pussissa sekä sateliittien määrä. Oma laitteeni seuraa amerikkalaisia VRS-sateliitteja, mutta kaupungin laite myös venäläisiä Glonass -sateliitteja. Maastotietokone on ACU, joka toimii samalla ohjelmistolla kuin kaupunginkin laite.



img_2565.jpgKaupungin kakkoslaite on Topcon Hiper+ joka Trimble H8 tavoin seuraa myös Glonass -sateliitteja.

Myös siinä on sisäinen GSM jonka tunnistaa laitteen päällä olevasta, teipeillä korjatusta antennista. Maastotietokone on edellisiä laitteita hiukan monipuolisempi TC-100.

 


img_2570.jpg

Oma kakkoslaite on Topcon GMS-2.

Erona kaikkiin em. laitteisiin on se ettei laitteessa ole sauvaa eikä myöskään GSM-puhelinta. Lautanenkin on upotettu kiinni tallentimen kärkeen. Lisänä on kuitenkin kamera, jolla saa kuvan mitattavasta kohteesta.

GSM-puhelimen tarkoitus on tuoda korjaustietoa mittauksiin. Sen takia kaikkien kolmen ensimmäisen laitteen mittaustarkkuus on noin 1-2 cm:n luokkaa. Paikka siis saadaan mitattua tuolla tarkkuudella, samoin korkeus merenpinnasta.

Tällä GMS:llä tarkkuus on parhaimmillaan noin 30 cm luokkaa, mutta korkeustiedoissa heitto on ainakin metrin luokkaa. Laite sopii hyvin esim. suunnistuskarttojen tekemiseen ja erilaisten tunnettujen kohteiden etsimiseen. 

Näiden esiteltyjen laitteiden hinnat vaihtelevat 4.500 eurosta noin 20.000 euroon.


GPS -laite muistuttaa itse asiassa aika lailla kaupungin työmiestä. Pyöreä yläosa ottaa vastaan koko ajan ylhäältä päin tulevaa signaalia siitä missä sinun paikkasi on.

GSM-puhelin kuvaa yhteyttä laskenta- ja johtokeskukseen sekä tallennettu data hyvin suoritetun työn jälkeä.

4 kommenttia . Avainsanat: Maanmittaus