Kunnallisalan kehittämissäätiö julkaisi kesäkuussa 2008 tutkimuksen siitä miten suomalaiset suhtautuvat kunnallishallintoon. Seuraavassa on poimittu tutkimuksesta muutamia mielenkiintoisia lukuja ja huomioita.
Kunnallisen toiminnan arvostus
85% kansasta on sitä mieltä, että kunta on kansalaisten hyvinvoinnin keskeinen tuottaja ja takaaja ja 79% sitä mieltä että kunnat ovat palvelutuotannoltaan monipuolisia ja laadukkaita.
72% pitää kuntajärjestelmää tehokkaana ja toimivana. Kunnan toimintaa pidetään myös sosiaalisena turvaverkkona jota ilman monet jäisivät heitteille (82%)
Tutkimuksen yhteydessä mainitaan erikseen ettei tämä kansalaismielipide jätä tulkinnanvaraa. Kunnallista toimintaa arvostetaan ja sen keventämistä vastustaa suurempi osa kuin vaatii.
89% suomalaisista pitää kunnallista itsehallintoa perusarvona jota ei saa heikentää missään oloissa.
Valta
66% kansalaisista katsoo hallinnon luisuneen liikaa virkamiehille luottamusmiesten ollessa vailla todellista valtaa. Lisäksi 70% kansalaisista on sitä mieltä että kunnat joutuvat toimimaan liiaksi valtion määräysvallassa.
Kansanäänestykset
Koska tästä on puhuttu nyt Kurikassakin, niin 75% yhtyy näkemykseen jonka mukaan kansanäänestykset lisäisivät kiinnostusta kunnallisiin asioihin ja myös halua osallistua niihin. Silti äänestysten vaikutusta päätösten laadun parantumiseen pitää totena vain 49%.
Kunnanjohtajan valinta
88% kansalaisista on määräaikaisen valinnan kannalla ja 67% haluaisi valita kunnanjohtajan suoralla kansanvaalilla. Vuonna 1997 luvut olivat täsmälleen päinvastoin.
Kuntien palveluiden riittävyys
Lista palveluiden riittävyydestä on mielenkiintoinen. Kaikkein riittävimpinä palveluina pidettiin kirjastopalveluja (93%), liikuntapalveluja (90%) sekä yllätys, yllätys, koulutuspalveluja (peruskoulut 89%, lukiot ja ammattikoulut 80%).
Riittämättömimpinä palvelut koettiin vanhustenhuollossa (48%), toimeentulotuessa (35%), terveyspalveluissa (32%) ja katujen ja teiden kunnossa (32%).
Lopputulos kokonaisuutena kuitenkin 86% palvelujen riittävyyden puolesta.
Kenen toivotaan järjestävän palvelut:
61% haluaa että kunta järjestää pääosan palveluistaan 21% haluaa että kunnat ja yksityinen järjestävät palvelut tasan 10% haluaa että kunta järjestää palvelut kokonaan yksin 6% haluaa että ulkoiset tahot järjestävät pääosan palveluista 1% haluaa että kuntien palvelut ulkoistetaan kokonaan
Veroprosentti
70% pitää parempana nostaa veroäyriä kuin lopettaa palveluja, mutta silti 52% kritisoi väitettä jonka mukaan kunnan hyvällä on aina hintansa.
Kuntaliitokset
48% hyväksyy ja 49% ei.
Syylliset
56% pitää riittämättömiä palveluja päättäjien syynä, vaikka 62% onkin sitä mieltä että päättäjät ovat usein pakkotilanteen edessä.
60% on sitä mieltä että kunnallispoliitikot ajattelevat omia etujaan ja vähät välittävät kuntalaisten eduista. 38% on kuitenkin juuri päinvastaista mieltä.
Tähän väliin taitaa sopia tämä laulu kun mikään ei ole mitään.
Kiinnostus luottamustehtäviin
13% lähtisi ehdokkaaksi mielellään 23% lähtisi luottamustehtäviin yleensä 28% on kiinnostunut puolueen toiminnasta 79% äänestää mielellään
Ja sitten! 64% on sitä mieltä että luottamustehtäviä pitäisi lisätä ja tarjota kuntalaisille mahdollisuutta osallistua yhteisten asioiden hoitoon.
Millainen on hyvä kunnanvaltuutettu?
94% hyvä esiintymiskyky ja ulosanti 91% räväkkä ja aloitteellinen 82% kokemusta kunnallispolitiikasta 79% aktiivinen järjestötyössä 73% oikea puolue 68% koulutustaso
Ja laitetaan vielä lopuksi kappale joita Kurikassa toivottavasti soitetaan tänä vuonna mahdollisimman monessa talossa ! Vielä ehtii !