Jos ymmärrät mitä tarkoitan 1

Sunnuntai 20.5.2012 klo 13.59 - Juhani Eilola



Kun tuomi kukkii

kuntuomikukkii.jpg

Katsoin eilen nauhalta vanhan kotimaisen elokuvan "Kun Tuomi kukkii".

Elokuvassa ison talon tytär rakastuu aloilleen asettuvaan kulkukauppiaaseen ja päinvastoin. Vanhaan tapaan talon isäntä haluaa kuitenkin antaa tyttärensä paikkakunnan toisen ison talon pojalle maiden yhdistymisen toivossa. Hän tahtoo tehdä tyttärestään kauppatavaran kuten siihen aikaan oli tapana.

Ja että melodraamasta tulisi täydellinen, myös talon lapsen asteelle jäänyt isokokoinen renki on rakastunut tyttäreen ja tekee omia häävalmistelujaan.

Lopputulos

Jokainen katsoja tietysti toivoo että elokuva päättyy onnellisesti ja rakastuneet saavat toisensa. "Ja niin he elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka". Tehdäkseen isännän naittamissuunnitelmat tyhjäksi pääosapari joutuu hakemaan kirkolta salakihlat.

Lapsenomaisuuteensa jäänyt renki joutuu kuulemaan olettamaltaan morsiamelta ettei lapsena puhutut puheet enää päde. Ettei morsian ole jäänyt samanlaiselle lapsen asteelle kuin haaveileva ja hylkäämisestä vihastunut renki.

Kovaotteinen ja toisten apua aina tarvitseva räävitön rikkaan talon poika sen sijaan haluaa tappaa kihlatun sulhasen ja lähtee yhdessä talon isännän kanssa asein ja puukoin varustautuneena ylittämään järveä.

Lopputuloksena kaikki miehet jäävät ilman morsianta, sillä elokuva päättyy morsiamen hukkumiseen kun hän yrittää uida järven yli varoittamaan sulhastaan.

Näin sitä voi käydä normaalielämässäkin. Lopulta kaikki voivat jäävät ilman onnellista loppua.


Kommentit

20.5.2012 14.46  Kauno Kyvykäs

Mikäli asiaa ajatellaan aivan kylmän rauhallisesti, niin mitä väliä sillä on, jotta minkälainen loppu on. Loppu on loppu, eikä se tee kesää, eikä talvea oli se sitten ruma, tai kaunis.
Mikäli joku sekaa asiaan, kaiken kukkuraksi tuonpuoleiset, niin eihän se sitten ole mikään loppu, vaan harpunsoittokerhon loputon keikka.

20.5.2012 16.11  Juhani

Aika hauskaa tämä keskustelu kun osaat aina tarttua siihen oleellisimpaan eli tuonpuoleiseen. Tässä tapauksessa sen oli9 keksinyt elokuvan käsikirjoittaja. Elokuva alkoi nimittäin sillä kun tämä kauppamatkustaja kulki kukkivan tuomen kohtaan ja näki kuolleen rakastetunsa. Ihmetteli kovasti kun nainen oli nuori ja hän itse vanha harmaahapsi. Kosketus vain ja hups... myös mies nuoreni nuoruutensa varteen ;-)

Mutta kyseessä oli siis käsikirjoittaja enkä minä ;-)

20.5.2012 16.13  Juhani

Olisin toivonut että olisit löytänyt tästä mieluummin poliittisia kuin uskonnollisia ulottuvuuksia. Mutta kai se niin on että siitä puhe mistä puute ,-)

20.5.2012 16.30  naapurin kummi

Ehkä jotkut toiset löytävät

20.5.2012 16.35  toinen kummi

Nyt kun tietää etsiä niin pää menee sekaisin miettimisestä. Löydänjo liikaakin vertauksia jotka sopii moneenkin tarkoitukseen.

20.5.2012 19.46  Juhani

No en minä siihen oikeasti mitään erityistä ole kätkenyt, mutta tässä yhteydessä on helppo selittää yksi perusnäkemys jota olen aina kantanut mukanani. Sen tavallaan olen piilottanut tuohon tekstiin. Vois siis olla että tälle tekstille tulee jatko-osa.

27.5.2012 21.37  Juhani

Lipsahti seuraava teksti esille keskenräisenä. Kaunon kommentti säilyy mukana mutta teksti ilmestyy kun on joskus valmis ;-)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini