Valheesta valoon

Tiistai 3.1.2012 - Juhani Eilola


Valheella on pitkät jalat

Suomalainen sananlasku paljastaa että valheella on lyhyet jäljet. Viron kielessä puhutaan lyhyistä jaloista. Kaikki me kuitenkin tiedämme että valheella on taipumus ennen paljastumistaan kertautua.

Valheita joudutaan jatkamaan uusilla valheilla ja lopuksi ollaan niin pitkien ja mutkaisten länkisäärien varassa ettei enää pysytä tolpillaan. Askel voi ehkä olla hetken aikaa mahtavan pitkä ja upea, mutta sitä nolompaa on lopulta rojahtaa mahalleen alas ja jäädä valheesta kiinni.

Ari Turunen on kirjoittanut kirjan valheen, vääristelyn ja vilpin historiasta. Hänen mukaansa olemme tottuneet pitämään totuutena kaikkia itsestämme kerrottuja kauniita asioita. Niitä omia piirteitämme, joita emme halua kuulla pidämme valheina.

Koska ihminen alitajuisesti ymmärtää tässä oman tarkoitushakuisuutensa, hän mielellään kirjoittelee haukkuja yleisönosastoihin ja blogeihin nimettömänä ja viestittelee tuntemattomasta numerosta.

Jos jotakuta taas halutaan imarrella hyödyn saamiseksi, niin silloin se tehdään omalla nimellä. Suomessa on opittu imartelu jo niin hyvin että sitä tehdään selän takana että se kuulostaisi aidommalta. Tavallinen imartelu ja nuoleskelu on opittu jo tunnistamaan.

Politiikassa vääristely on arkipäivää, koska totuutta tärkeämpänä pidetään lopputulosta. Sen takia asiantuntijoiden, valtion ja kuntien toimesta ylläpidettävän tiedotuksen on pystyttävä antamaan aitoa ja oikeaa tietoa. Ei auta sekään että tiedotus jätettäisiin sikseen, sillä on se niinkuin Ari Turuneen sanoo:

"Hiljaisuus on huhujen äiti ja salaisuus juorujen äiti!"

Kannattaa kuunnella tämän laulun sanat. Raappanan sanoituksesta löytyy ideaakin.

Tie, totuus ja elämä!

Seuraava video on jurvalaislähtöisen pastori Hannu Mikael Ojalan musiikkia. Nuo hänen Gospel-videonsa ovat tosi nautittavia ja hauskojakin. Tässäkin videossa hän on monistanut itsensä kolmelle kitaralle ja lauluun. Laitoin ensin tähän kappaleen Valoon, mutta tämä on katsottavampi joten pysytään totuudessa.

Avainsanat: Elämisen taito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini