Gilgamesh

Perjantai 8.7.2011 klo 0.51 - Juhani Eilola


Sankaritaru

Luin viikonloppuna suomenkielisen version maailman vanhimmasta sankaritarusta Gilgamesh-eepoksesta. Historia ja vanhat tarinat ovat aina kiehtoneet mieliä, koska on helppo uskoa että tuhansia vuosia sitten eläneet ihmiset olivat jotenkin lähempänä alkuperämme totuuksia vaikka meillä onkin tiede. Gilgamesin tarina on kuulunut aikoinaan yleissivistykseen ja ollut pakollinen opinnoissa.

Itse pidän vanhoista taruista sen takia että ihmiskunnan käsitykset oikeasta ja väärästä sekä karkea virheiden toisinto näkyvät nykypäivässä yhä uudelleen ja uudelleen. Ihminen ei muutu eikä opi menneistä vaikka tunnettua historiaa on tuhansia vuosia. Toisaalta virheiden tekijät eivät tiedä että he olisivat voineet oppia jotakin, koska se ei heitä aina edes kiinnosta. Eikä kai kaikkia kiinnosta varsinaisesti onnistuminenkaan - enemmän se sankarin asema.

02072011537.jpg

Uusin luotettavampi ja selkeämpi käännös on Jaakko Hämeen-Anttilan käsialaa. Vanha Armas Salosen käännös sisältää myös muuta tarustoa ja varsinainen Gilgameshin tarina jää sekavaksi.


Gilgamesh oli tarun luonteesta huolimatta historiallinen henkilö ja hallitsi Urukin kaupungissa joskus 2800-2600 eKr. välisenä aikana. Hänen tarinansa on poikinut jos jonkinlaista nykypäivän tarustoa. Aineistoa on mukana sormusten herrassa ja Star Trekissä ja jopa Nightwish on levyttänyt musiikkia Gilgameshistä. Piirrossarjoja on pilvin pimein.

Pekka Streng & Tasavallan Presidentti ovat tehneet Gilgamesistä tämän seuraavan biisin. Sanoma on selvä. Isompi vie pienemmältä aina sen tärkeimmän:

 

Rakkauden jumalattaren viha

Gilgames kävi ystävänsä Enkidun kanssa surmaamassa kaikkien aikojen pelottavimman pedon, Humbaban. Kun hän oli puhdistautunut ja kuningatar Ishtar (joka oli rakkauden jumalatar) näki hänet, niin hän halusi Gilgamesin miehekseen. Gilgamesia ei kosinta kiinnostanut vaan tämä vain pilkkasi Ishtaria. Ishtar suuttui jumalattomasti ja pyysi isältään Anulta, taivaan jumalalta, lupaa ottaa taivaan sonnin tappamaan Gilgamesin.

Ishtar talutti sonnin taivaasta maan päälle. Epäonnistuneen naisen viha oli katkera, mutta Gilgames surmasi vielä sonninkin ja heitti irti leikkaamansa sonnin lavan Ishtarin naamalle.

Nainenkaan ei aina onnistu!

Gilgamesin koko tarun lyhennelmän voit katsoa englanninkielisenä seuraavasta videosta:


Palaan vielä varmaan monta kertaa Gilgameshiin, koska hänen tarussaan on kiusallisen osuvia esimerkkejä vertailtaessa sitä nykypäivään.

Mutta päätetään tämä blogi Gilgamesh-nimiseen animaatioon ja Nightwishin Tarja Turuseen:


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini