Varo narsistia

Torstai 3.12.2009 klo 9:07 - Juhani Eilola


Narsismi on lyhytnäköistä, narsismi on väkivaltaista, narsisti karehtii, kerskailee ja pöyhkeilee, narsisti käyttäytyy sopimattomasti, etsii omaansa, katkeroituu, muistaa kärsimänsä pahan, hän ei iloitse totuudesta, vaan iloitsee yhdessä vääryyden kanssa; mitään narsismi ei peitä, mitään se ei usko, mitään se ei toivo, mitään se ei kärsi.

(Muunnelma 1.Kor.13:4-7)


Häiriökäyttäytyminen

Palaan vielä kerran tuohon Salon kirjaan "Varo narsistia". Narsisteja on sen verran paljon, noin 1% kansalaisista, että sitä varten on perustettu Narsistien Uhrien Tuki ry. Heillä on omat kotisivunsa, joilla varmasti useankin lukijan kannattaa vierailla. Laskurin perusteella sivuillani on nimittäin vieraillut yli 260 kertaa narsisti.

Seuraava lainaus on mainitsemiltani sivuilta ja on monilta osin lähellä tuota ylhäällä olevaa korinttolaiskirjeen muunnelmaa:

"Narsistinen persoonallisuushäiriö on oireyhtymä, johon kuuluvat muun muassa seuraavat piirteet: itsekeskeisyys, manipuloivuus, hallitsevaisuus ja tunteettomuus. Tunnetasolla tällainen ihminen on pinnallinen, impulsiivinen, kateellinen, toisia omiin tarpeisiinsa käyttävä, ihailua vaativa, itsestään ja ominaisuuksistaan suuria kuvitteleva, vastuuton, ei koe syyllisyyden tuntoa ja lisäksi hänellä on empatian puute."

Itsetutkistelun paikka

Ehkä tässä on meille kaikille itsetutkiskelun paikka. Tutustu uhrien sivuihin ja mietti oletko itse uhri, onko itselläsi narsismin piirteitä, onko sinulla uhreja ? Vai oletko ollut täysin huomaamaton narsismisi suhteen ja alat huomata narsismin piirteitä itsessäsi vasta tätä lukiessasi?

Kurikka on Mensan tulosten perusteella maailman älykkäin paikka. Se ei kumoa yleisen narsismin mahdollisuutta kodeissa, työpaikoilla, luottamustoimissa, harrastuksissa, politiikassa ja siellä missä se tuntuu pahimmalta: uskonnollisten yhteisöjen toiminnassa.

Viimeksimainitussa tapauksessa kannattaa tutustua myös Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n sivuihin. Tosin UUT ei ole aivan puolueeton järjestö käsittelemään asiaa. Myös Kurikassa on ilmennyt uskonnollista narsismia. Tässä asiassa myös minuun voi ottaa yhteyttä.

Jos koet narsismia jonkin ideologian tai uskonnollisen yhteisön sisällä, niin se ei tee itse ideologiaa vääräksi. On ymmärrettävä että narsismi on persoonallinen ongelma.

img_3165.jpg

Onkohan tässä narsistilehmä? Kauniin ulkokuoren alla saattaa piillä yllätyksiä !

Avainsanat: Elämänhallinta


Kommentit

3.12.2009 10:34  Juhani (Taina Riipisen opinnäytetyö)

Aiheesta kiinnostuneet. Käykää lukemassa Taina Riipisen puhutteleva ja perusasiota esille tuova opinnäytetyö aiheesta. Löytyy tämän kommentin nimilinkistä!

3.12.2009 16:14  Juhani

Joku kysyi mitä narsismi on suomeksi. Narsismin historiaa ja nimen syntyä on selitetty tuossa Taina Riipisen opinnäytetyössä.

Mutta "Varo narsistia" -kirjassa sanalle on myös käytännön suomennos:

Mahdoton ihminen

3.12.2009 17:08  Juhani

Palaan vielä äskeiseen. Tuo Narkissosin taru on niin kuvaava että melkein vakava asia alkaa naurattaa.

Narkissos kun ei löytänyt rakkautta ennenkuin näki lähteessä oman kuvansa ;-)

9.12.2009 10:58  taustoittaja

Onkohan kukaan tietoinen että varo narsistin kirjoittaja on saanut useita varoituksia asianajajaliitolta omasta toiminnastaan... kuka siis on narsisti?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini