Sellaisiakin ihmisiä on

Perjantai 27.2.2009 - Juhani Eilola


img_3864.jpg"Kuule isääsi, jolta olet saanut elämän, älä halveksi äitiäsi, kun hän on vanha. Osta totuutta, älä myy,osta viisautta, oppia ja ymmärrystä."
Sananlaskut 23:22-23

"Kunnioita isääsi ja äitiäsi" on ensimmäinen käsky, johon liittyy lupaus: "jotta menestyisit ja eläisit kauan maan päällä".
Ef 6:2,3


Sellaisiakin ihmisiä on 

Kurikka-lehdessä oli tänään mieliinpainuva kännykkäkommentti:

"On se ärsyttävää kun joku luulee olevansa aina oikeassa. Sellaisiakin ihmisiä on."

Hyvin huomattu. Joku voi tosiaan luulla olevansa aina oikeassa. Ikävä juttu jos se on vaikkapa vallanhimoisen ihmisen jatkuva tapa toimia, olla näennäisesti aina parempi kuin muut.

Toisaalta ihmisen mieli on paljon rajattomampi kuin yhtäkkiä uskoisi. 70-vuotiaan ihmisen elämänkokemuksen, koulutuksen, työelämän, harrastusten ja ystävyyssuhteiden ym. takia hän tietää - ei kaikkea mutta paljon.

Vain harva tuo koskaan esiin sitä minkä kaiken hän todella tietää. Se tieto on usein ns. "hiljaista tietoa" joka tulee esiin vain tietyissä tilanteissa vaikkapa tapana toimia oikein "selkäytimen" avulla.

Sitten jos joku yrittääkin kertoa kokemuksiaan, niin se saattaa ärsyttää nuorempaa. Ehkä sen takia että tieto on joskus hiukan vanhentunutta, mutta ehkä myös kateuden takia. Nuori voi luulla että "vanhempi luulee tietävänsä" vaikka hän todella saattaa aidosti tietää.

img_3863.jpgJos totta puhutaan, niin vanhempia ihmisiä tulee aina kunnioittaa ja heitä kannattaa kuunnella estoitta. Ei se mitään maksa, se kuuluu evoluutioon, elämänkokemusten siirto tulevaisuuden elämänmuodolle. Se on luonnollista.


Paljon onnea  viisastumispäivän johdosta myös pitkäaikaiselle työtoverilleni! Viisastu vielä pitkään ja terveenä!


Avainsanat: Ikä


Kommentit

27.2.2009 9:42  ystävä

Hienoa tekstiä. Tuon vanhemman kunnioituksen vaan unohdamme niin usein ja yleensäkin kunnioituksen toisia kohtaan
Kunnioitetaan Äitiä ja Isää kun ne vielä on olemassa.
Sano terveisiä omille vanhemmillesi "kurssikaverilta" Kurikasta.

27.2.2009 18:26  aatu

Jäi niin monta kysymystä ilman vastausta, moni maku tulee mieleen mutta resepti puuttuu. Koska ei voi elää uudelleen mennyttä, täytyy tyytyä pelkkiin kysymyksiin ja nauttia muistojen mauista. Kenellä vain mahdollisuus kysyä kannattaa kysyä ajoissa.
Seinäjoella on hieno ilma, terveisiä täältä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini