Toimittajien puolesta

Perjantai 6.2.2009 - Juhani Eilola


"...niin olen minäkin, tarkkaan tutkittuani alusta alkaen kaikki, päättänyt kirjoittaa ne järjestyksessään... ...että oppisit tuntemaan, kuinka varmat ne asiat ovat, jotka sinulle on opetettu." (Luuk.1:3,4)


Toimittajalla on paikkansa

05022009122.jpg05022009122.jpgLuukas oli aikansa toimittaja. Hän meni tarkasti tutkien asioita läpi, laittoi niitä loogiseen järjestykseen ja halusi todistaa sillä sen miten varmoja asioita Jeesuksen elämä ja opetus olivat.

Luukas kirjoitti totuutta vain yhdelle korkea-arvoiselle henkilölle. Yhden henkilön yleisöstä ei vielä syntynyt suuria hurraa-huutoja, mutta nykypäivänä on toisin kun yhdellä jutulla lukijoita on heti tuhansia. Se luo paineita myös siihen että kerrotuissa asioissa olisi myös painavan asian tuntua ja ehkä jopa jokin uusi paljastus.

Meistä jokaisella on oma osuutemme yhteiskunnassa. Toimittajilla on muistiinmerkitsemisen, uutisoinnin ja julkistamisen osuus. Se on tärkeä osuus, koska siihen voi perustua poliitikkojen, päättäjien ja johtajien maine. Siihen voi perustua jopa tällaisten tavallistenkin ihmisten maine. Sillä voi vaikuttaa myös kansan tulevaan mielipiteeseen. Ihmiset ovat yhä vietävissä.

Selkeäsanainen irtisanoutuminen

Olen saanut eri toimittajilta viimeisten kuukausien aikana viestejä, joiden sisältö on joskus hyvin henkilökohtainenkin. He ovat kertoneet miten heitä kohtaan on käyttäydytty - ovathan hekin tavallisia ihmisiä. He ovat kertoneet miten heitä on myös tahallaan ymmärretty väärin ja senkin miten osa kokee myös minun arvostelevan heitä ja pitävän valehtelijoina.

Sanoudun nyt julkisesti irti niistä epäilyistä että olisin tarkoittanut millään sanomallani missään mediassa että mitkään toimittajat olisivat valehtelijoita, tämä koskee jokaista toimittajaa jonka tunnen. Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta siihen. En ole minkään yleisen mielipiteen vietävissä tässä asiassa.

Entä jos jossain olisi vikaa

Jos joku joskus ampuu yli toimituksellisessa työssä, niin en ota sitä niin vakavasti. Olen aina uskonut että ihminen itse tietää mikä hänen motiivinsa on. Mikä hänen motiivinsa on kertoa jotain muuta kuin totuutta, mikä hänen motiivinsa muunakin kuin toimittajana on muiden painamisessa tai pelkän oman edun tavoittelussa. Ihminen tietää jos hän toimii väärin ja se riittää minulle niin kauan kun en itse ole suoranainen kohde millekään syytökselle.

Nykyaikana toimittajan tekstejä luetaan kaikkialla.

img_1402.jpg

Avainsanat: Media


Kommentit

6.2.2009 20:15  Juhani

Pohjalaisen aluetoimittaja Osmo Kahari jatkaa siitä mihin jäin. Hänen ajatuksiaan löydät Vieraana -otsikon alta valkosta, mutta pääset sinne myös klikkaamalla nimeäni tässä kommentissa.

6.2.2009 22:57  vanha kettu

Kahari. Ei auta selittelyt ne vain taas tulkitaan kuinka sattuu. Ei muuta kuin uutta tekstiä lehtiin ja tähän blogiin, äläkä vain kehu ketään edes vahingossa, siitä muut ei tykkää. Tekstiäsi lukiessa astui mieleni syövereihin pikkuinen kateus, helposta luettavuudesta ja minäkin vanha skeptikko uskoin lähes joka sanan. Juhanille: joku jo moitti numeroitas, älä ole milläskään, jatka jatka jatka jatka ..................................+ 10 pistettä ja papukaijamerkki

6.2.2009 23:06  Juhani

Oikeastaan on helppo jatkaakin koska ei minulla ole mitään pakkoa osoittaa pätevyyttä näissä asioissa. Voin aivan helposti tunnustaa olleeni väärässä. Mutta toisaalta, menojen kasvu on aina menojen kasvu vaikka se tapahtuisi kuinka perustellusti ;-)

7.2.2009 17:00  tosi on

Hyvä kirjoitus Kaharilla. Kannattaa ehdottomasti lukea.
Juhani kirjoittaa kivoja juttuja ja asiaa.
Jatkakaa molemmat.
Tämä on paljon parempi blogi kuin se toinen MO:n eihän siellä viitsi enää käydäkkään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini